LEGO ve Yapay Zekâ

Sosyal medyada bu aralar LEGO setleri ile ilgilenen herkesin karşısına çıkan bazı görseller var. LEGO parçalarını kullanarak yapılan baklava seti, menemen, pipetli ayran şişesi ve benzeri gibi. Ne yalan söyleyeyim, bu görseller benim çok ilgimi çekmedi, o yüzden de “Aaaa nasıl yapmış bunu?” bile demedim. Sonuçta yıllardır öyle fantastik yaratılar (MOC) görüyorum ki, bunlar onların yanında biraz basit kalıyor. Ama sonra takip ettiğim birkaç fotoğrafçının resmini görüm, ve o zaman yapay zekâ (AI) ile üretilen görsellere bir de ben el atayım dedim. Bugünün konusu da bu, LEGO ve yapay zekâ.

LEGO yapay zeka
Melih Özbek‘ten LEGO Türk Mutfağı

Farklı Yapay Zekâ Görsel Üreticileriyle LEGO Görselleri Yaratıyoruz

Yapay zekâ ile görsel üreten sayfaların içinde NightCafe Studio’yu duymuştum. Dolanırken Gencraft diye bir sayfa çıktı karşıma. Wombo Dream uygulamasını indirmiştim, kullanamamıştım, hadi dedim onun da sayfasına gireyim. Amacım farklı sayfalarda aynı komutla değişik görseller üretmek, bunların arasında karşılaştırma yapmak.

İlk olarak beni yapay zekâ ile görsel üretmeye yönlendiren şeyle başlayayım dedim. Bakalım minifigür tasarımı nasıl olacaktı. Bu sayfaların üçüne de aynı şeyi yazdım, “LEGO minifigure with lion head in the forest”, yani ormanın içinde aslan kafalı bir LEGO minifigür. Çıkan sonuçlar aşağıda.

NightCafe Studio (sol), Gencraft (orta) ve Wombo Dream (sağ) sayfalarında üretilen görseller

Bir sonraki denemem, sonbaharda ormanda yürüyüş yapan bir minifigürdü.

NightCafe Studio (sol), Gencraft (orta) ve Wombo Dream (sağ) sayfalarında üretilen görseller

Ve bir de mutfakta yemek yapan minifigür var.

NightCafe Studio (sol), Gencraft (orta) ve Wombo Dream (sağ) sayfalarında üretilen görseller

NightCafe Studio, Gencraft ve Wombo Dream sayfalarını karşılaştırdığım zaman, Wombo Dream çok hızlı bir şekilde elendi. Belki başka görsellerde başarılı olabilir, ama LEGO minifigür konusunda çok iyi değil. NightCafe Studio ve Gencraft’le birkaç deneme daha yaptım, ama bir süre sonra ikisi de “Yeter bu kadar beleş görsel, ya parasını ver, ya da yarın tekrar gel” deyince, çaresiz başka sayfalara yönelmek zorunda kaldım.

Bing Görsel Üreticisi

Bing ile karşılaşmam da işte tam bu şekilde oldu. Önce yukarıdaki komutları denedim, ve gördüm ki açık farkla birinci geliyor. Ürettiği görseller o kadar hoşuma gitti ki, aklıma gelen herşeyi denemeye karar verdim. Sonuç olarak günün büyük bir bölümünü bilgisayar karşısında yapay zekâ ile LEGO resimleri üreterek geçirdim.

LEGO yapay zeka
Ve Bing açık farkla birinci sayın seyirciler!

Arada beğenmediklerim çıktığında, aynı komutla tekrar üret diyordum. Hızlı üretme haklarımın hepsini (15 tane) çok hızlı bir şekilde harcadım, ama doyamadım. Bir yandan hoşuma gidenleri kaydediyorum, bir yandan verilen bekleme süresi geçiyor, bir yandan başka ne olabilir diye düşünüyorum. Kaç kez üret dedim bilmiyorum ama, elimde 100’ün üzerinde indirilmiş görsel var. Kendi çektiğim türden fotoğraflarla başlayıp, farklı minifigür tasarımlarına kadar pek çok şeyi denedim. Aşağıda bu sonuçların bazılarını görebilirsiniz.

LEGO yapay zeka
Tabii ki bol bol hayvan temalı minifigür yaptım :)

Yapay Zekâ ile LEGO Görselleri Üretmek Ne İşe Yarar?

Bu görselleri üretirken bir yandan da böyle bir imkânın bize sunabileceklerini düşündüm. Fotoğrafçılık açısından baktığım zaman, neredeyse takip ettiğim iyi fotoğrafçıların çektikleri kadar güzel görseller üretiyor. Tek farkı, görseldeki figürün gerçekte var olmaması. Bu noktada da işin içine tasarım boyutu giriyor. Gerek özel minifigür üreticileri olsun (custom diye geçenler), gerek LEGO Grubunda çalışan tasarımcılar olsun, ilham almak için çok iyi bir kaynak. Aklınıza bir fikir mi geldi? Yapay zekâ ile görsel üreten bir sayfaya yazın, size farklı LEGO tasarımları sunsun. Yukarıda resmi olan Türk mutfağı setleri gibi şeyler de bu şekilde çıkmış zaten.

Deniz Can Doğan‘dan baklava ve çay modellemesi

Şimdi konu set olunca, seçenek çok fazla. Bricklink Studio herhalde bunların en popüler olanıdır. LDC İstanbul’un modelcisi Deniz Can Doğan bunlardan birini kullanarak baklava setini yapmış. Biraz uğraştırsa da, dijital programlar var olmayan setleri yapmamıza imkân veriyor. Elimizde olan parçalarla fiziksel olarak da yapmamız mümkün. Ama konu minifigür olunca işin rengi değişiyor. Sıfırdan tasarımı ya üç boyutlu olarak yapmak zorundayız, ki kendi deneyimimle söyleyebilirim ki bu öyle kolay bir şey değil, ya da Photoshop ya da benzeri bir uygulama kullanarak iki boyutlu illüstrasyon olarak (bu ilkine göre biraz daha kolay… biraz…).

Her iki seçenekte de, en az bir hafta üzerinde çalışmanız gerekiyor. Ama bir dakika! İş ne olacak? Ya çocuklar? Peki akşam yemeği? Alışverişe de gitmek gerek. Neyse, şimdilik bırakayım da sonra devam ederim. Tüh, oysa çok güzel bir fikrim vardı…

LEGO yapay zeka
İçinde bulunduğu ortam tanımlanmamış (üst) ve tanımlanmış (alt) benzer yapay zekâ komutlarından çıkan sonuçlar

… dediğiniz an, yapay zekâ “İşte geldim burdayım!” diyerek yardımınıza koşuyor. Saatlerinizi, günlerinizi vererek yapacağınız küçük bir tasarımı, “Bak, burda yapılmışı var” diyerek saniyeler içinde size sunuyor. Fotoğraf çekmek istiyorsunuz, ama zamanınız ya da koşullarınız buna elvermiyorsa, kurmak istediğiniz sahneyi detaylı olarak anlatmanız yeterli.

Gerçek LEGO mu, Yapay Zekâ ile Üretilmiş LEGO mu?

Şimdi derseniz ki “Bu kadar resim ürettim diyorsun, iyi de, kendi çektiğin fotoğrafın yerine geçer mi? Aynı keyfi verir mi?” Bunun cevabı bende hem evet, hem hayır. Hayır, çünkü o fotoğrafı kurarken bir yandan oyun oynuyorum. Hadi bu buraya gelsin, şu da şöyle olsun, bu uçar gibi yapsın… Yapay zekânın yaptığı şeyin aynısını (büyük bir olasılıkla daha kısa sürede) kafamda yapıyorum. Ama sonuç olarak bir tek kare çıkıyor tam istediğim gibi olan. Oysa yapay zekâ istediğim kadar fazla sonuç veriyor bana, üstelik benim harcayacağım zamandan çok daha kısa bir sürede. Tam istediğim gibi bir şey çıkıyor mu? Bazen evet, bazen hayır. Ama elimde onlarca seçenek oluyor arasından seçebileceğim, bu da aynı keyfi verip vermemesine evet dedirtiyor.

LEGO yapay zeka
BukaBricks’in bir günü adlı çalışma :)

 

Amatör bir fotoğrafçı ve minifigür koleksiyoncusu olarak, yapay zekânın sunduğu imkanlar benim çok hoşuma gitti. Yok o oldu, keyfim yok, yok bu oldu, yerim yok, vay efendim minifigürlerim kutuda, bulamıyorum, istediğim gibi sahne kuramıyorum, fotoğraf çekemiyorum tarzı mızmızlanmalarıma hızlıca son verdi. Bunun yanında, yapay zekâ ile görsel üretmenin tıpkı renkli resimli kitaplar, bilgisayar, internet gibi bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Henüz çok yeni, ama kimbilir bizi nerelere götürecek (robotlar dünyayı ele geçirmesin yeter :) ).

Sizin de bu konu hakkında düşüncelerinizi duymak isterim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Kardeş blog olarak gördüğüm gofret.info’da da yapay zekâ konulu yazı var, onu da okumanızı tavsiye ederim.

Tersi belirtilmediği sürece, kullanılan bütün görseller Bing Image Creator ile yaratılmıştır.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

3 Comments

  1. Minifigürist

    3. parti firmalar ya da şahıslar tarafından üretilen parçalara/figürlere bile sıcak bak(a)mıyorken, bir de AI eserler çıktı başıma. :) Estetik anlamda bakınca evet, göze hitap eden şeyler ortaya çıkabiliyor ama her nedense bu AI çalışmaları bana çok suni geliyor. Ne bileyim, kartondan bir ev yapmışım da foyam ortaya çıkmasın diye kartonun dış yüzeyine LEGO parçaları yapıştırıp modüler set havası yakalamaya çalışmışım gibi hissettiriyor. O görselin gerçek bir fotoğraf olmadığını, gerçek LEGO parçaları ile üretilmediğini bilmek, işin tüm sihrini bozuyor benim nazarımda.

  2. Pınar

    Hahahaha süper bir benzetme olmuş! Açıkçası, AI ile üretilen “setler” benim de ilgimi çekmiyor. İnanılmaz MOC’çular var dünyada, isteseler aynısını, hatta daha iyisini yapabilirler. Ama küçük ölçek için aynısını söyleyemiyorum, en azından kendi adıma. Birincisi, farklı minifigür üretme düşüncesi çok hoş geldi. Bir nevi beyin fırtınası. Zamanında LEGO Grubunun da benzer bir şey yaptığını, ve tasarlanan minifigürlerin bir kısmının gerçek minifigür olarak karşımıza çıktığını biliyorum. Öte yandan, sanki fotoğraf karesi gibi kurduğum kompozisyonlar, gerçeğinin nasıl olabileceği konusunda bir fikir sahibi olmamı sağlıyor. Bu kareleri “Bak, oyuncak fotoğrafı!” diye paylaşma taraflısı değilim, ama ha kağıda kurşunkalemle bir sahne eskizi karalamışsın, ha AI yardımıyla bunu dijital olarak yapmışsın. Herşey gibi, olay araçta değil, kullanıcıda bitiyor diye düşünüyorum.

  3. Minifigürist

    Dediğine şu açıdan katılıyorum;
    Senin gibi Minifigür fotoğrafı çekenler için “set-up” oluşturma konusunda çok yardımcı olacaktır bu AI muhabbeti. Gir yazılıma, kafandaki konsept için uygun parametreleri belirt, buna uygun varyasyonları çıkartsın önüne. Sen de bunlardan sana uygun olanı seç ya da üzerinde oynamalar yapıp kendi özgün sahneni hazırlayıp fotoğrafla. Düşünsel süreci kısaltması açısından bulunmaz bir nimet. :) LEGO ve AI birlikteliğini bu noktaya kadar kabul edebilirim ama daha ötesine geçemem sanırım. :)

Bir yorum yazın

Back to Top