Hani bazı şeyler vardır, sürekli bir bahane bulup ertelersiniz. Bir yere gitmek istiyorsunuzdur, bir şey yapmanız gerekiyordur, konuşmanız gereken biri vardır, ama nedense hep araya bir şey girer. Bugün yarın olur, yarın önümüzdeki hafta, derken öyle gider. Sonra bir şey olur, “Tamam” dersiniz “zamanı gelmiş artık, yapayım”. Bu yazı da o kategoriye girenlerden. Neredeyse bir yıl oluyor, The Secret Life of LEGO Bricks, ya da resmî olmayan adıyla LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı kitabı ile ilgili yazı yazmaya karar vereli. Sürekli erteleyip durduğum bu yazı, kitabın artık daha ulaşılabilir olmasıyla bana “Evet, zamanı geldi” dedirtti.
Kitap seven bir ailenin çocuğuyum. Küçükken de evde nereye baksam kitap görürdüm, şimdi de öyle. Belki de 10, hatta 20 eve yetecek, küçük bir kütüphane açacak kadar kitabımız var. Hemen “Aa, ne güzel” demeyin, 80-90 koli kitapla ev taşımaya kalkınca hiç de güzel olmuyor. Eskiden babama sorarlarmış, bunların hepsini okudun mu diye, şimdi bana soruyorlar. Hayır, okumadık tabii ki. Çünkü öğrendiğim bir şey varsa, tüm kitapların okunmayacağı. Yani şöyle, roman okur gibi okunmayacağı. Alırsınız, bakarsınız, içinde ne olduğuyla ilgili iyi-kötü bir fikriniz olur. Sonra da işinize yarayacağında kullanmak için yerine kaldırırsınız. İşinize yaramaktan kastım, ders, ödev, ve benzeri durumlar değil sadece. Konuşurken konu oraya gelir, bak bir de böyle bir kitap vardı dersiniz, açar bakar, tekrar hatırlarsınız. Ne kadar güzel bir kitap olduğunu bir kez daha takdir edersiniz.
Benim için tüm LEGO kitapları, ve tabii LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı da bu kategoriye girenlerden. Öyle oturayım da baştan sona okuyayım türünde bir kitap değil. Ama inanılmaz bir emek var, diğerlerinde olduğu gibi, ve madem artık daha kolay erişilebilir hale geldi, hakkında iki satır yazmanın da zamanı gelmiş.
LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı
2020 yazında LEGOseverler arasında bir anket yapıldı. LEGO Grubu, LEGO tuğlası ile ilgili bir kitap yapmaya karar vermişti, ve bize üç farklı kitap başlığı seçeneği sundu. Hepsinin altında özet olarak kitapta ne olacağı yazılıydı. Başlıklar The LEGO Brick Museum (LEGO Tuğla Müzesi), LEGO History in 100 Bricks (100 Tuğlada LEGO Tarihi) ve The Secret Life of LEGO Bricks (LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı) idi. Oylamayı kazanan kitap da LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı oldu.
Kitap, sadece önceden sipariş verenlere gönderilecekti. Oylamaya katılmış olmama rağmen, araya giren bir sürü olay sayesinde bu ön sipariş ilanını bir şekilde kaçırmıştım. The Brothers Brick’teki arkadaşlarım bunu bana hatırlattıklarında 2021 yazına geliyorduk. En çok dertlendiğim şeylerden biri de, geç kaldığım için üç boyutlu olarak basılan LEGO parçasını alma şansını kaçırmış olmamdı. Yine de en azından kitabın imzalı kopyasına yetişmeyi başarmıştım. Yeri gelmişken, Edwinder ve Alex’e de tekrar teşekkür edeyim, sohbetlerimiz olmasa kitabı da alamayacaktım çünkü.
Kitap elime Ocak 2023’te geçti. Babamla şöyle bir sayfalarını karıştırdık, “Ne kadar güzel yapmışlar” dedik, ve rafa kaldırdık. Zaten o aralar blogun duraklama dönemiydi, yazı yazmıyordum. Tekrar yazmaya başladığımda bir liste yaptım, aklıma gelen yazı fikirlerini yazdım. Bu kitabın tanıtımı da o listedeydi. Geç olsun da güç olmasın derler, yazıldı ya, önemli olan o :)
Daniel Konstanski
Kitabın yazarı olan Daniel Konstanski, üç yaşından beri LEGO oyuncaklarına ilgi duymuş. Dediğine göre pek çoğumuzun başına gelen, hobiden uzaklaşma dönemi olan karanlık çağa (dark ages) hiç girmemiş. Hâlâ hem dijital, hem de basılı olarak çıkan Blocks dergisinde yazmaya devam ediyor. Her ne kadar pek çok farklı konuda yazmış olsa da, en sevdiği konunun LEGO Grubu ve ürünlerinin tarihi olduğunu söylüyor.
Kitabın yazım aşaması Covid19 salgınına denk geldiği için, Daniel Billund’a gidememiş. LEGO Grubu da bunu telafi etmek için ona dijital arşivlerini açmış. Daniel, ona sağladıkları erişim için “şeker dükkanına girmiş çocuk” benzetmesi yapıyor. Gerçekten de sadece oyuncak ya da koleksiyon yanıyla değil, tarihiyle de ilgilenenler için bu inanılmaz bir fırsat olsa gerek.
The Brother’s Brick sayfasında, kitabın yazım aşamasında Daniel ile yapılmış keyifli bir röportaj var. Ben de burada yazdıklarımın bir bölümünü oradan yürüttüm. Tüm röportajı okumak isteyenler, buraya tıklayarak sayfaya ulaşabilirler. Benzer bir röportajı Brickset’te de bulabilirsiniz.
Bitirirken…
LEGO Tuğlalarının Gizli Hayatı, biraz daha derine inmeyi seven her LEGOseverin baş ucu kitabı olacak nitelikte bir eser. Yazının başında da söylediğim gibi, roman gibi bir oturuşta okunacak bir kitap değil. İçinde tuğlaların çıkış hikayesinden minifigürlerin evrimine, özgün LEGO temalarından lisanslı temalara pek çok konuda bilgi bulmak mümkün. Üstelik bu bilgilerin, öykülerin bazıları, 1960’lardan beri LEGO Grubunda çalışan kişilerden geliyor. Günümüzde internet sayesinde her şeye ulaşmamız çok kolay, evet, ama buna rağmen kitaba şöyle bir göz attığınızda bile karşınıza hiç bilmediğiniz bir şey çıkabiliyor. Sonuçta kaynağı, çoğumuzun erişemeyeceği LEGO arşivleri ve sohbet etme şansımızın az olduğu kişiler. Dolayısıyla eğer bu tür konulara merakınız ve kitabı alma imkanınız varsa, bir dakika bile düşünmeyin derim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Kitabın yeni (sarı) kapağını gösteren resim Unbound sayfasından, Daniel’in resmi Blocks dergisinin sayfasından alınmıştır.
Kitapla birlikte gelen üç boyutlu parçacığın fotoğraflarını ışık hızıyla çekip bana gönderdiği için Tom’a (@tombrickminiatures) çok çok teşekkür ederim.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)