Bir güncel LEGO hayvan yazımıza daha hoş geldiniz! Bugün, LEGO tavşan figürleriyle başlayıp, fare, sıçan, hamster ve sincaplara değinip, birkaç küçük memeli hayvanla yazımızı bitireceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Tıpkı diğer güncel hayvan yazılarında olduğu gibi, bu yazıda da standart hayvan figürlerinin yanında DUPLO ve başka temalarda üretilen hayvanlar da var. Yenileri çıktıkça bu yazıya eklenecekler.
Renk adlarının İngilizcelerine buradan ulaşabilirsiniz.
LEGO Tavşan Figürleri
Her ne kadar LEGO tavşan figürlerinin hayatımıza girmesi Friends temasının 2012’de çıkmasına dayanıyor gibi gözükse de, aslında onlardan önce üretilmiş bir tavşan var. Tıpkı kedi, köpek ve atlar gibi, ilk tavşan figürü de Belville teması için 1999 yılında üretilmiş; turuncu gözlü beyaz bir tavşan. 2008’e kadar toplam 9 sette çıkan bu tavşan, diğer Belville hayvanları gibi minifigürlerin yanında dev gibi kalıyor.
2012 yılında Friends temasıyla birlikte beyaz bir tavşan geliyor. 2013’te açık mavimsi gri rengi de çıkıyor. 2018’de kalıp değişiyor, ama iki tavşanı yan yana koymadan bunu görmek çok kolay değil. Boyutları dışında her şeyi bir öncekinin aynı olan bu yeni tavşan, karamel (2018), parlak açık turuncu, koyu pembe, koyu turkuaz, orta koyu lavanta çiçeği (2021) ve soluk mavi (2023) renklerinde üretiliyor. Andrea’nın Tavşan Küpü (41666) setinden çıkan çılgın renkliler dışında hepsinin yüz baskıları birbirinden farklı.
Tavşanları çok fazla yalnız bırakmamak gerek, hemen minik tavşanlar üretiyorlar. Aynı şey LEGO tavşan figürleri için de geçerli. 2015 yılında yine Friends temasıyla ilk yavru tavşanımız geliyor, beyaz olarak. 2017’de karamel, 2020’de çıkan oyun küpleriyle koyu gök mavisi, lavanta çiçeği, kırmızımsı mor ve sedefli altın, 2021’in oyun küpleriyle de parlak açık mavi, sarı, açık deniz mavisi ve yavruağzı renkleriyle çoğalmaya devam ediyor. Şimdilik son durağı 2024 çıkışlı koyu turuncu. Bu son çıkan dışında tüm yavru tavşanların yüz baskıları aynı.
Aynı kalıbı kullanan bir de koyu turkuaz tavşan yavrumuz var. LEGO Sonic the Hedgehog setleriyle gelen bu tavşan, Pocky adlı karakterin LEGOlaştırılmış hali, ve baskısı da ona göre yapılmış. Şimdiye kadar üç sette çıkmış.
2017 yılında çıkan CMF 17 serisi ile ilk System tavşanımıza kavuşuyoruz. 2021 yılında aynı tavşanı bu sefer farklı bir baskıyla Bahar Fener Festivali (80107) setinde görüyoruz, bu sefer hayvan değil oyuncak olarak. 2022’de açık mavimsi gri, 2023’te ise orta koyu mavi renkleri çıkıyor. Beyaz olan 15 sette, gri olan ise tek bir sette bulunuyor. Mavi tavşan, BAM (build a minifigure) stantları için üretilmiş, henüz herhangi bir sette yok.
2017 yılında parlak açık mavi renkli bir tavşan daha çıkıyor. Whisker Haven Tales temasında çıkan tavşanın adı Berry, kalıbı da tıpkı temanın diğer hayvanları gibi ona özel.
2020’de Harry Potter setleriyle büyülü bir tavşan geliyor. Bu tavşan, Patronus büyüsünü anlatmak amacıyla simli şeffaf açık mavi olarak üretilmiş ve görünüş itibariyle yabanî tavşana benziyor. İki yıl sonra ete kemiğe bürünüyor ve karamel rengiyle karşımıza çıkıyor. Büyülü olan bir, büyüsüz olan şimdilik sadece üç sette çıkmış.
LEGO Fare, Sıçan ve Hamster Figürleri
İlk çıkan fare (ya da sıçan) figürü, 2001’de Harry Potter setleriyle çıkıyor, beyaz, açık gri ve koyu gri olarak. 2018 yılına kadar üretimi süren bu figür, yukarıdakilerin yanında açık mavimsi gri, koyu mavimsi gri, kahverengi, kırmızımsı kahverengi, karanlıkta parlayan beyaz olmak üzere 8 farklı renkte toplam 74 sette çıkmış. Anladığım kadarıyla ilk çıkanlarla sonradan çıkanlar arasında küçük bir kuyruk farkı var. Bricklink’te kuyruk farkını gösteren bir resim buldum, o da aşağıda.
Bu figürün içinde bulunduğu setlerin tema çeşitliliği epey fazla. Star Wars, Batman, Yüzüklerin Efendisi, City ve Castle bunların sadece bazıları. Bu beni çok fazla şaşırtmıyor aslında, sonuçta fare gemide de olabilir, binanın bodrumunda da; doğada da olur, banka kasasının içinde de.
2004 yılında aynı fareyi (ya da sıçanı) ayakta olarak çıkarıyor LEGO Grubu. Sadece 5 sette var bu fare, ve evet, tahmin edebileceğiniz gibi hepsi de Harry Potter seti. Scabbers olarak üretilen bu fare figürünü açık ve koyu mavimsi gri renklerinde bulmak mümkün.
2016 yılında Friends temasında da bir fare çıkıyor. Kimi zaman fare, kimi zaman hamster olarak kullanılan bu hayvancık, hayatına koyu turuncu, bej ve açık mavimsi gri renkleriyle başlıyor. 2020’de koyu gök mavisi, lavanta çiçeği, kırmızımsı mor ve sedefli altın, 2023’te siyah ve 2024’te bej, soluk mavi ve turuncu olarak üretiliyor. Bunların aralarında ufak tefek farklar olsa da, üç aşağı beş yukarı baskıları birbirine benziyor. Aynı kalıbı kullanan, ama yavru ayıyı temsil eden bir versiyonu da varmış, o ayılarla ilgili yazıda :)
2021’de çıkan karamel renkli fare ise bir kapibarayı yansıtmak amacıyla yapılmış. 2024’te kapibara kendi kalıbına kavuşuyor, ve koyu turuncu renkli, bayık bakışlı dev bir hamsterımız oluyor.
Hamster demişken, Hammond’dan bahsetmeden geçmek olmaz. Her ne kadar minifigür olarak geçse de temelde hamster olduğu için burada olması gerektiğini düşünüyorum. 2019 yılında, sadece tek bir sette çıkmış.
Fare ve sıçanın yolları 2018’de ayrılıyor. CMF 18 serisiyle karamel renkli bir fare, Harry Potter setleriyle de koyu bej renkli bir sıçan çıkıyor. Aynı sıçanın farklı bir baskısını (doğrudan Scabbers olarak geçen) sadece Harry Potter CMF serisinde görüyoruz. Fare minifigür serisiyle sınırlı kalırken, sıçan yine bulabildiği her deliğe giriyor, ve LEGO Filmi’nden Örümcek Adam’a, City’den Çin Yeni Yılı setlerine kadar toplam 20 sette çıkıyor. Bu yıl, Bricklink Designer Program setlerini kendine yuva edinmiş.
Bir de kırmızı gözlü, siyah gövdeli, aşırı korkunç (!) bir sıçanımız var. 2024’te çıkan Dungeons & Dragons CMF serisiyle geliyor.
En yeni fare kalıbı ise 2021 yılında çıkan Gus. Cinderella filmindeki ünlü farelerden biri olan Gus, kendine özgü yepyeni bir kalıba sahip, ve filmdeki karakteri çok güzel yansıtıyor. 2023’te aynı kalıbı kullanan bir de açık mavimsi gri fare çıkmış.
LEGO Kirpi, Sincap ve Rakun Figürleri
2012’de Friends setleriyle sevimli bir kirpi geliyor. Bej gövdeli, kırmızımsı kahverengi dikenli bu kirpi, 2013 yılında koyu kahverengi dikenlerle tekrar üretiliyor. İkincinin yüz baskısı da biraz farklı. İkisi de beşer sette çıkmış. 2024 yılında kirpi kalıbı yenileniyor. Bana sorarsanız bu yeni kalıp, yeninin her zaman daha iyi olmayacağının en büyük kanıtı. Sanki üzerine basılmış gibi gözüktüğünü düşünüyorum, eskiler çok daha güzeldi bence. Neyse, bu kirpi kırmızımsı kahverengi ve iki sette çıkmış.
İlk sincap, 2013 yılında Friends teması altında üretiliyor. Üç farklı renkte toplam beş sincap var. Koyu turuncu (2013), parlak açık sarı (2015) ve orta koyu lavanta çiçeği (2017). 2019 yılında bir koyu turuncu sincap daha çıkıyor, ama ilk sincabın aksine bunun gözleri kahverengi ve baskısı biraz daha farklı. 2023’te çıkan sincap ise bize göz kırpıyor.
2022’de çıkan setlerle ilk System sincabı geliyor. Şimdilik koyu turuncu, açık mavimsi gri ve siyah olmak üzere üç rengi var. Siyah olan bir, açık mavimsi gri olan dört ve koyu turuncu olan da 15 sette çıkmış.
İlk rakun figürü 2016’da Whisker Haven Tales temasıyla çıkmış, adı Windflower. Orta koyu gök mavisi ve mavi renklerinde üretilen bu rakun, serinin diğer hayvanları gibi tek. 2021, 2023 ve 2024 yıllarında çıkan üç tane daha rakunumuz var. İlki koyu bej ağırlıklı, ikincisi kırmızımsı kahverengi ve Galaksinin Koruyucuları filmindeki Rocket’ı temsil ediyor, üçüncüsü de açık mavimsi gri.
LEGO Tilki, Kokarca, Su Samuru, Kırmızı Panda ve Kunduz Figürleri
İlk tilki 2015’te koyu kırmızı olarak Elves temasında çıkıyor. 2016’da buna koyu turuncu ve sarımsı yeşil, 2023’te beyaz ve 2024’te de kırmızımsı turuncu ekleniyor. Ayrıca tilki kalıbını kullanan bir Husky (köpekler yazısında bulabilirsiniz) ve bir de vaşak var (büyük kedi figürleri yazısında bulabilirsiniz).
2016’da CMF 15 serisiyle gelen bir kokarcamız var. Sonradan iki sette daha çıkmış.
Su samuru, 2020 çıkışlı. Ama ilk olarak yabanî tavşan gibi o da Patronus büyüsünü anlatmak için simli şeffaf açık mavi renginde. 2023’te ise kırmızımsı kahverengi olarak, bu sefer hayvan formatında üretiliyor. Bu halini iki, Patronus halini bir sette bulmak mümkün. İlginç not: Bu yazı ilk yazıldığında su samuru da, tavşan da henüz normal hayvan olarak üretilmemişti. Geyik çıktığına göre onları da yakında bu şekilde görürüz demiştim. Tahminlerimin doğru çıkması keyifli oluyor :)
Su samurları 2023’te Friends setlerinde de boy gösteriyor. İki sette yine kırmızımsı kahverengi renginde, ama bu sefer ayakta duran değil, yüzen bir su samuru çıkıyor.
Kunduz, 2024’ün yeni hayvanlarından. Friends Haziran setlerinden sadece bir tanesiyle geliyor, kırmızımsı kahverengi renginde. Kim ne derse desin, bence çok başarılı bir tasarımı var. Aynı başarıyı City setleriyle gelen kırmızı panda için de söylemek mümkün. Üstelik en yeni renk olan kırmızımsı turuncuyu kullanıyor. Şimdilik sadece bir sette olsa da, Ağustos’ta Dreamzzz setlerinden de çıkacak. Kimbilir, belki onun kalıbını kullanarak bir de System rakunu yaparlar.
LEGO DUPLO Tavşan, Sincap, Tilki, Rakun ve Kırmızı Panda Figürleri
LEGO DUPLO tavşan figürleri, 2010 yılında çıkıyor. Farklı renk ve baskıları olsa da, anladığım kadarıyla hepsinin kalıbı aynı. Beyaz, kırmızımsı kahverengi, kırmızı, açık mavimsi gri ve bej renklerinde çıkmışlar. Setlerde son görüldüğü yıl 2022.
Sincaplar 2015 çıkışlı. Açık mavimsi gri ve koyu turuncu olmak üzere iki renkte üç farklı baskılı sincap var. Bunlar da 2023’e kadar setlerde boy göstermeye devam etmişler.
2015’te bir de tilki çıkmış. Turuncu renkli bu tilkinin kalıbını kullanan bir de Husky var (o köpekler yazısında). 2016’dan beri görülmemiş.
2022’de ise yeni bir kalıp çıkıyor. Bu kalıp hem tilki, hem rakun, hem de kırmızı panda olarak kullanılmış. Tilki turuncu-beyaz, rakun açık mavimsi gri-koyu mavimsi gri-beyaz, kırmızı panda da koyu turuncu-koyu kahverengi-beyaz renklerinde.
Veee bir yazının daha sonuna geldik!
Karşılaştırma resimlerini unuttum mu? Tabii ki hayır! Buyrun, aşağıda eskisiyle yenisiyle farklı hayvanların yan yana nasıl durdukları.
Yazıda bahsi geçen hayvanların minifigür kardeşlerini de şuraya sıkıştıralım.
Ve son olarak da hayvan olarak geçmeyen, ama burada olmaya hak kazanan oyuncak tavşan figürleri. 2020’de CMF 20 serisindeki Pijamalı Kız ile bej rengi olarak üretilen tavşanın, bir baskısız bej rengi (2022), bir de orta koyu gök mavisi rengi (2023) var. Mavi olan, Dreamzzz setlerinde çıkmış, ve oyuncak tavşan Bunchu’yu temsil ediyor.
Evet, bugünlük de bu kadar. Arada atladığım bir şey olduysa söyleyin, ekleyeyim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Resim kaynakları:
Elimde olmayan hayvanların resimlerini Bricklink, New Elementary, Rebrickable, Brick Fanatics, Steinpalast, Hellobricks, Atlbrick, Decotoys ve eBay sayfalarından yürüttüm. Windflower ve Gus’ın resimleri Disney Wiki’den, kapibara da şu sayfadan alındı. Belville, System ve Friends tavşanlarının olduğu resim de Bricklink Studio’da render edildi.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)
Özel minifigürler arasında, Ninja Kaplumbağalar’ın, Splinter Usta’sını görememek üzdü. :(
Ne yalan söyleyeyim, Splinter Usta aklıma gelmedi, gelseydi onu da eklerdim. Ama o gözle bakınca çok fazla minifigür var, o yüzden zaten seçerek koyuyorum. Bugs Bunny ve Speedy Gonzales de yok mesela.