LEGO Renk Paleti Tablosu
Rylie, hazırladığı LEGO renk tablosuyla ilgili birkaç açıklama yapmış. Bu hali için geçerli olanları ben de yazıyorum. Ama ondan önce şunu belirteyim, bu tablo en iyi bilgisayar ekranında görüntüleniyor. Mobil versiyonu biraz yarım yamalak çıkıyor.
Bu sürekli gelişen tabloyu hazırlarken bana bir şeyler öğreten ve sahip oldukları bilgileri kullanmama izin veren herkese teşekkür ederim. Bu kişilerden bazıları (hepsi değil): Skye Barnick, Wouter van Iersel, Sid Dinsay, Clark Stephens, Daniel Pikora, Ildefonso Junior Zanette, Richard Morton, Paul Lee, Bret Harris, Maxx Kroes, Huw Millington, Andrew Barnick, ve Tim Johnson. Kodlamayla ilgili yardımları için Linus Bohman ve Adam Whitlock’a da teşekkür ederim. Ve tabii Bricklink dükkanlarına ve Flickr kullanıcılarına, renkleri tanımlamamda yardımcı oldukları ve bana parça gönderdikleri için! :)
Verilerin bir kısmı Peeron.com, Bricklink.com, Isodomos.com, Brickset.com, LEGO Grubu Müşteri Hizmetleri sayfası, ve LEGO Digital Designer’dan alınmıştır.
Üretildiği yıl aralığı, bilinen parçaların üretimine dayalıdır. Her ne kadar bazı HO-Scale arabalar (1958-1964) bej rengi olarak üretilmişse de, Bej (Tan/Brick Yellow) rengi 1982’de Fabuland ekmek parçalarıyla başladı.
(…)
Bu liste sadece bilgi amaçlıdır. Kendi çektiğim resimler dışında, verilen bilgi üzerinde hiçbir hak iddia etmiyorum. Ben sadece bulduğum verileri bir araya getirdim. Eğer herhangi bir hata görürseniz, ya da sormak istediğiniz bir şey olursa, lütfen bana ryanhowerter@gmail.com adresinden ulaşın.
Renk Tipleri
- Düz (saydam olmayan)
- Şeffaf
- Sedefli (spiral desenli ya da mat metal renkler. Kaplama değil, plastiğin rengi.)
- Krom (aynalı kaplama. Bu renklerin bazılarının resmî LEGO adı yok, çünkü yakın zamana kadar sadece plastik rengiyle listeleniyorlardı. Sadece Element ID’leri kaplamayı anlatıyordu.)
- Metalik (mat yansımalı kaplama)
- Beyazımsı (yarı saydam, belli miktarda ışık geçiriyor)
- Simli (bilinen renkler, plastiğin içinde sim parçacıkları var)
- Saten (çok az sim eklenmiş, doğru açıdan ışık gelince farklı renkler görülebiliyor)
- Benekli (benekli metalik kaplama)
- Baskı (sadece parça üzerine yapılan baskılarda kullanılıyor)
- İşlem (CMYK, parça olmayan yerlerde kullanılıyor, çizgiromanlar gibi)
- Modulex (sadece Modulex parçalarında kullanılıyor)
Karışık Renkli (Multicombination/Multikombination)
Bu parçalara Multikombine, x.Mult, I-M-L (in-mould-labeling yani kalıp içi etiketleme) de deniyor. LEGO bu adı birden fazla renge sahip tüm parçalar için kullanıyor. Birleştirilmiş parçalar, çift kalıplar, ve ticari amaçla üretilmiş ebrulî parçalar bunlardan bazıları.
LEGO bu parçalar için farklı Renk ID’leri kullanıyor. Bunların bazıları 30-35, 70-79, 80-85, 89, 169-172, 177, 181, 237-267, 501-543, 600, 998-999 ve 2001-2005.
Bilinen bir renge sahip olmayan sayılar
46, 51-69, 86-88, 90-99, 160-167, 201-207, 214-215, 235, 270-282, 292, 307, 313-314, 317-320, 327-328, 338, 347, 356, 359
LDraw uygulamasında, bu listede yer almayan bazı renkler var: 16 Main_Colour, 24 Edge_Colour, 493 Magnet, 494 Electric_Contact_Alloy, ve 495 Electric_Contact_Copper.
Benim de bunlara eklemek istediklerim var.
- Renklerin isimlerini, Bricklink isimlerini baz alarak çevirdim, çünkü bunlar daha yaygın. Bricklink ismi olmayanları da doğrudan LEGO isimlerinden çevirdim.
- 2×2 tuğla resminin göründüğü renk örnekleri, Bricklink Studio’da render edildi. 125 (Açık Turuncu) MecaBricks’te render edildi. Modulex renkleri ise Rylie’nin resimlerinden alındı. Rylie ayrıca LEGO tasarımcılarının kullandığı, üzeri numaralı bazı renk paleti parçalarını da bulmuş. Fikir vermesi açısından onları da tabloya ekledim. Bu parçaların bulunduğu resme burdan ulaşabilirsiniz.
- Rylie, neredeyse her renge ait bir parça bulup fotoğrafını çekmiş. Resmî LEGO isimlerine tıklayarak, söz konusu renge ait fotoğrafa gidebilirsiniz.
- Ekstra Bilgi bölümünde adı geçen bazı parçaları bulmak mümkün değil. Bunun sebebi, parçaların prototip olması ve hiçbir LEGO setinde çıkmamış olması.
- Arama çubuğunu kullanarak belirli bir rengi bulabilirsiniz.
Liste çok uzun, eh, ben de insanım. Eğer bir hata görürseniz, lütfen söyleyin, elimden geldiğince düzeltmeye çalışayım.
Buraya tıklayarak LEGO renk yazısına, buraya tıklayarak ana sayfaya dönebilirsiniz.