LEGO Minifigür Ten Renkleri

LEGO Minifigür Ten Renkleri

Birkaç hafta önce yayınladığım LEGO renkleriyle ile ilgili yazı üzerinde çalışırken, diğer blogdaki patrondan mesaj geldi. “Ya” demiş “acaba renklerle ilgili bir yazı mı yayınlasak?”. Bir an dondum kaldım. Acaba bilgisayarımı mı hack’ledi, ne üstünde çalıştığımı nerden biliyor bu adam??? Neyse ki öyle bir şey değilmiş, onun bahsettiği LEGO minifigürlerinin ten renkleriymiş. Eh, ben de bu ara renk üzerinde epey kafa patlattığım için, tamam dedim, böyle bir şey de yazarım. Birazdan okuyacağınız yazı, bir süre önce FireStar Toys’un sayfasında yayınlanmış olan LEGO minifigür ten renkleri yazısının Türkçe versiyonu.

Bildiğiniz gibi, LEGO minifigürlerinin evrensel ten rengi sarı. Özellikle son zamanlarda, sarı rengin kesinlikle evrensel olmadığını, bütün minifigürlerin gerçekçi ten rengi olması gerektiğini savunan düşünceler türedi. Hatta bu konuda imza kampanyası düzenleyen bir sayfa bile var. Ama bizim bugünki konumuz bu değil.

Ben, ten renklerini iki kategoriye ayırdım: Gerçekçi ten renkleri ve gerçekçi olmayan ten renkleri. İşim biraz kolaylaştı mı? Eh… Ne demek istediğimi okuyunca anlayacaksınız zaten.

Gerçekçi LEGO Minifigür Ten Renkleri

Lisanslı olmayan setlerdeki bütün minifigürlerin ten rengi sarı, ama lisanslı olanlarda iş biraz değişiyor. Belki bilirsiniz, her ne kadar daha önce de tek tük lisanslı setler olsa da, LEGO Grubu ilk büyük lisanslı set temasına 1999 yılında Star Wars ile başladı. Bu tema piyasaya ilk sürüldüğü zaman, minifigürler sarıydı, tıpkı diğer tüm minifigürler gibi. Ama bir süre sonra, lisanslı tema minifigürlerinin ten rengini gerçekçi renklerle değiştirmeye karar verdiler, “lisanslı ürünlerin figürleri, orijinal karakterlere mümkün olduğunca çok benzemeli” düşüncesi altında.

LEGO minifigür ten renkleri
Hermione, Luke Skywalker ve Mary Jane, 2004’teki değişiklikten önce ve sonra

Bunun sonucunda, 2004 yılı civarında LEGO minifigürlerin ten renkleri değişmeye başladı. O zaman bugünki kadar fazla lisanslı tema yoktu, sadece Star Wars, Harry Potter ve Spider-Man vardı. Sarı minifigürler yerini ten rengi minifigürlere bıraktı.

Bu değişikliğe karar vermeden önce, diğer minifigürlerden farklı ten rengine sahip olan bazı minifigürler zaten piyasaya sürülmüştü. Bunlar Star Wars’daki Lando Calrissian ve NBA minifigürleriydi. Genel olarak basketbolcu minifigürler sarı olmasına rağmen, belli bir kişiyi sembolize eden minifigürler farklı ten renklerine sahipti, Kobe Bryant, Chris Webber ya da Steve Nash gibi.

LEGO minifigür ten renkleri
2004 öncesi gerçekçi ten rengine sahip minifigürler

İlginç bilgi: Hem Lando’nun, hem de bazı NBA minifigürlerinin ten rengi aynıydı: Kahverengi. Bu renk, 2004’te yerini kırmızımsı kahverengiye bıraktı.

Bugün, LEGO Grubunun kullandığı dört farklı gerçekçi ten rengi var: Açık Ten Rengi (Light Nougat), Orta Koyu Ten Rengi (Nougat), Karamel (Medium Nougat) ve Kırmızımsı Kahverengi (Reddish Brown).

Ten Renklerinin Kısa (!) Tarihi

Açık Ten Rengi, 2004 yılında üretime girdi, ve ilk olarak Star Wars, Harry Potter ve Spider-Man setlerinde çıktı. O zamandan beri, minifigürü yapılan karakterin beyaz olduğu her lisanslı temada kullanıldı.

Orta Koyu Ten Rengi’nin hikayesi biraz farklı. İlk kullanımı 2004’teki NBA minifigürlerindeydi, ama beyaz ve siyahi minifigürlerin arasında ayrım yapmak için kullanılıyordu. Örneğin, Steve Nash’in minifigürü Orta Koyu Ten Rengi’ydi, Kobe Bryant’ınki ise kahverengi.

Bir süre ortadan kaybolduktan sonra, 2009’da Indiana Jones temasıyla tekrar su yüzüne çıktı. 2010’da yaralı Anakin Skywalker figüründe kullanıldı, oradan da Jurassic World (Dr. Wu), Süper Kahramanlar (Starfire), Disney (Aladdin), Overwatch (McCree) ve Harry Potter (Padma Patil) gibi diğer temalara atladı.

LEGO Minifigür Ten Renkleri

Karamel rengi, ilk olarak 2011’de Karayip Korsanları setlerindeki (4191, 4195) zombilerde ve Star Wars setindeki (7961) Captain Panaka’da görüldü. Ordan diğer temalara atladı, ve Lone Ranger (Tonto), LEGO Filmi (Vitruvius), Jurassic World (ACU Trooper), LEGO Batman Filmi (Barbara Gordon), Süper Kahramanlar (Valkyrie) ve Harry Potter (Seraphina Picquery) temalarında boy gösterdi. Setlerde en son 2019 yılında görüldü.

Son rengimiz, Kırmızımsı Kahverengi. Bu renge ilk sahip olan minifigürün yüz ifadesi klasik minifigür gülümsemesiydi. 2006 yılında, Bespin Guard minifigüründe kullanıldı. O yıl aynı ten renginde bir minifigür daha çıktı, ondan kat kat güçlü bir karakter: Mace Windu! 2010 yılında Pers Prensi temasındaki Seso ile kariyerine devam eden kırmızımsı kahverengi, oradan Karayip Korsanları (yamyamlar ve zombiler), Yüzüklerin Efendisi (Uruk-hai), Ninja Kaplumbağalar (Baxter Stockman), Süper Kahramanlar (Storm), Jurassic World (ACU Trooper), LEGO Batman Filmi (Black Vulcan) ve Harry Potter (Kingsley Shacklebolt) temalarına atladı.

Son mu dedim? Değilmiş valla, ben de yazıyı yazarken öğrendim. Görünüşe göre, yukardakiler kadar sık kullanılmasa da, gerçekçi bir ten rengimiz daha var: Koyu Turuncu (Dark Orange). İnsan kökenli olan iki minifigürde kullanılmış sadece, Indiana Jones temasındaki Ugha Savaşçıları (2008) ve Overwatch temasındaki Pharah minifigürü (2019).

Eveet, böylece gerçekçi ten renklerinin kısa tarihini sonlandırıyoruz… sonlandırıyor muyuz? Hayır, henüz değil. Bahsetmek istediğim bir şey daha var.

LEGO Friends ve LEGO DUPLO

Her ne kadar yetişkin koleksiyonculara her zaman hitap etmese de, bu iki temaya değinmeden olmaz.

LEGO Friends minifigürleri, ya da mini-bebekler, ilk çıktıklarından beri gerçekçi ten rengine sahip oldular. İlk başlarda Açık Ten Rengi ve Karamel renkleri varken, 2018’deki büyük değişimden sonra Orta Koyu Ten Rengi de bu temaya eklendi. Bu üç renk, hem Friends karakterlerinde, hem de Disney ya da DC Super Hero Girls gibi alt temalarda görüldü.

LEGO Friends minifigür ten renkleri
LEGO Friends Mini-Bebeklerindeki farklı ten renkleri

DUPLO’ya gelecek olursak… işte burda durum epey ilginçleşiyor. DUPLO figürleri, 1983’ten beri gerçekçi ten renklerini kullanıyor. 1989 yılında, LEGO Educational teması altında çıkan bir figür seti var, DUPLO Figures International (9159), ve içinde farklı ten renklerine sahip figürler var. 1996’da, farklı kökenli ailelerin olduğu dört figür seti çıkmış, Caucasian (5029), Hispanic (5091), African American (5089) ve Asian (5090). Görünüşe göre, DUPLO setleri ten rengi olarak her zaman System setlerinden daha zengin olmuş. Son yıllarda çıkan setlerin de, World People (45011) ve People (45030) gibi, bundan geri kalır yanı yok.

LEGO DUPLO minifigür ten renkleri
LEGO DUPLO figürlerindeki farklı ten renkleri

Gerçekçi Olmayan LEGO Minifigür Ten Renkleri

Yıllar içinde pek çok gerçekçi olmayan ten rengine sahip minifigür üretilmiş. Bunlar genellikle lisanslı temalara ait, ama bazı istisnalar var. Dedim ki, bakayım kaç çeşit ten rengi çıkacak, o kadar da fazla olmasa gerek. Demeyeydim iyiydi.

LEGO Minifigür Ten Renkleri
Gerçekçi olmayan tüm LEGO Minifigür Ten Renkleri

Bricklink’te listelenen 3257 (evet, yanlış okumadınız) minifigür kafasını inceleyip, aşağıdaki zaman dizinini çıkarttım. Ama ona geçmeden birkaç noktaya değinmek istiyorum.

  • Dizinde bahsi geçen renk, o rengin ilk olarak ten rengi olarak kullanıldığı yılı belirtir. Yani mavi 2010 ve sonra 2015 yılında çıkmışsa, sadece 2010 olanı yazılıdır.
  • Heykel, robot ve android figürler dizine dahil değildir. Hayalet minifigürleri dahildir.
  • Özel efekti olan minifigürler, Airjitsu Ninjaları ya da NRG Ninjaları gibi, dizine dahil değildir. Ayrıca özel kalıplı kafası olan minifigürlerden de bahsedilmemiştir, Yoda, Sponge Bob ya da E.T. gibi.
  • Maskeli minifigürler tabii ki yoktur.
  • Son olarak, bir minifigür özellikle yazılmamıştır: Darth Maul. Siyah renkli ten rengine sahip ilk minifigür olmasına rağmen, Wookieepedia’da bu arkadaşın ten renginin kırmızı olduğu söyleniyor.

Dediğim gibi, bu çalışmayı hazırlarken biraz fazla minifigüre baktım, dolayısıyla arada hatam olduysa söyleyin, seve seve düzeltirim. Renk isimleri Türkçe, İngilizceleri için Renk Paleti Tablosuna bakabilirsiniz.

LEGO Minifigür Ten Renkleri Zaman Dizini

1997 – Gerçekçi olmayan ilk minifigür ten renginin çıkması. Zotaxian ırkına sahip bu minifigürler, Space temasının UFO alt temasına ait uzaylılardı. Üç minifigürde toplam iki farklı renk vardı, Şeffaf Neon Turuncu ve Şeffaf Neon Yeşil.

1998 – Yine Space temasının Insectoids alt temasında, iki yeni ten rengi geldi: Mavi ve Koyu Gri. Her renkten de üçer minifigür vardı.

1999 – Çok önemli bir yıl! Star Wars temasıyla lisanslı minifigürlere giriş yaptık, ve bu temada iki tane yeni ten rengi vardı: Açık Gri (Darth Vader) ve Beyaz (Gasgano).

2001 – Harry Potter temasından bir yeni ten rengi geldi, ve karanlıkta parlıyordu! Evet, ilk Profesör Snape minifigüründen bahsediyorum. Rengi de Fosforlu Beyaz.

2002 – Studios temasıyla Soluk Yeşil (Frankenstein), Harry Potter temasıyla Soluk Mavi (Troll), Star Wars temasıyla da Bej (Tusken Raider) renkleri palete eklendi.

2004 – Minifigür ten renkleri için dönüm noktası, ama bu genellikle gerçekçi ten renklerinde olan değişikliğe yönelik. 2003 ve 2004 yıllarında gerçekçi olmayan ten rengi çıkmadı.

2005 – 2004’te renk paletinde olan büyük değişiklikten sonra (bkz: LEGO Renk Paleti yazısı), minifigürlerin ten rengi artık Açık Gri değil, Açık Mavimsi Gri oldu. Bu renkte üç minifigür çıktı, Darth Vader, İmparator Palpatine ve Harry Potter’daki Merman. Jawa’larla birlikte Siyah ten rengi geldi. Harry Potter temasındaki Lord Voldemort minifigürü, Fosforlu Beyaz ve Fosforlu Yeşil olmak üzere iki farklı renkte piyasaya sürüldü.

2006 – DC Comics’teki Killer Croc minifigürüyle, ilk kez Yeşil ten renkli bir minifigür çıktı.

2008 – Star Wars karakteri olan Ahsoka ile Turuncu geldi. Bu renk, 2016 yılında çıkan minifigür dışında bütün Ahsoka minifigürlerinin ten rengi oldu (o minifigürün ten rengi Koyu Turuncu’ydu).

2009 – Yine Star Wars evreninden Hondo Ohnaka ve Turk Falso ile Koyu Mavimsi Gri ten rengi ailesine katıldı.

2010Orta Koyu Mavi ile Aayla Secura (Star Wars), Parlak Yeşil ile Cadı (CMF 2) ve Koyu Kırmızı ile Atlantis Squid Warrior minifigürleri çıktı.

2011 – Bu yıl yeni ten rengi olarak sadece Kırmızı var, o da Shaak Ti (Star Wars) minifigüründe.

2012 – Gerçekçi olmayan ten renkleri için iyi bir yıl, tam beş yeni ten rengi çıkmış. Orta Koyu Gök Mavisi olan Cin (CMF 6); Misket Limonu olan Oola (Star Wars), Lasha (Ninjago) ve Swamp Creature (Monster Fighters); Koyu Bej olan Orklar ve Goblinler (Yüzüklerin Efendisi); Koyu Mavi olan Rattla (Ninjago); ve Zeytin Yeşili olan 8 minifigür.

2013 – Legends of Chima temasının piyasaya sürülmesiyle, bu yıl üç farklı ten rengi çıktı. Parlak Açık Mavi, Kartal Klanını temsilen, Koyu Yeşil ve Koyu Kahverengi (Timsah Klanını temsilen). Star Wars evrenindeki iki karaterde de Lavanta Çiçeği (Umbaran Soldier) ve Koyu Turuncu (Nikto Guard) renkleri ilk kez görüldü.

2014 – Ultra Agents temasındaki Retox ve Adam Acid minifigürleriyle Şeffaf Parlak Yeşil rengi geldi.

2015 – Sinestro ile Koyu Pembe, Vision ile de Kırmızımsı Mor aileye katıldı. İlk “görünmez” minifigür, Şeffaf Beyaz ten rengiyle, Ultra Agents temasındaki Invizable oldu. CMF 14 Serisindeki Banshee ile Açık Deniz Mavisi, Ninjago’daki Lloyd Possesed minifigürüyle de Sarımsı Yeşil renkleri geldi. Legends of Chima temasında, Akbaba Klanından Vardy’nin ten rengi Orta Koyu Lavanta Çiçeği idi.

2016 – Ghostbusters’daki Mayhem minifigürüyle, hayaletlere yepyeni bir ten rengi geldi: Şeffaf Siyah.

2017 – Admiral Thrawn, Aayla Secura (ikisi de Star Wars’dan), Nebula ve Yondu (ikisi de Galaksinin Koruyucuları filminden) ile Koyu Gök Mavisi ten rengi olarak boy gösterdi. Galaksinin Koruyucuları, Ayesha ile Sedefli Altın rengini de kullandı. Nexo Knights temasındaki Jestro (Electrified) minifigürünün ten rengi de Şeffaf Açık Mavi’ydi.

2018 – Bu yıl sadece bir renk çıktı, DC Comics’teki Cheetah karakterinin ten rengi olan Parlak Açık Turuncu.

2019 – Bu yıl da aynı şekilde, sadece Ninjago temasındaki Overlord (Legacy) minifigürünün ten rengi yeniydi: Şeffaf Mor.

2020 – Hidden Side teması, hayaletlere iki yeni renk getirdi: Şeffaf Sarı (Scrimper) ve Şeffaf Kırmızı (Axel Chops).

2021 – An itibariyle bu yıl çıkan tek yeni ten rengi Mat Gümüş, Vidiyo temasındaki HipHop Robot minifigüründe kullanılmış.

Son Sözler

Gördüğünüz gibi, yıllar içinde epey farklı ten rengi çıkmış. Açıkçası ben bu kadar çok çeşit olabileceğini tahmin etmezdim. Ama LEGO Grubunun sürekli olarak artan minifigür sayısı ve tema çeşitliliği sayesinde, sanırım daha epey bir renk göreceğiz.

Bir başka deli yazıda görüşmek üzere!

 

Minifigür resimleri Bricklink ve Brickset’ten alınmıştır. Farklı ten renklerini gösteren resimler Bricklink Studio’da render edilmiştir.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

Bir yorum yazın

Back to Top