LEGO Minifigür Tasarımı

Özel üretim bazı minifigür ve minifigür parçaları

Hangimiz “Ya keşke şöyle bir minifigür olsaydı?” dememişizdir? Gerek lisanslı, gerek lisanssız yapılabilecek o kadar çok minifigür var ki. Olasılıkların sonu gerçekten yok. LEGO minifigür tasarımı yapmak, başlı başına bir sanat bence.

Bu tür firmalar var, mutlaka duymuşsunuzdur. Citizen Brick, FireStar Toys, BrickSanity, Crazy Bricks bunların sadece bazıları. Bazen LEGO parçalarının üzerine baskı yaparak, bazen de üç boyutlu olarak onları basarak ya da üreterek LEGO Grubu’nun üretmediği pek çok minifigür ve minifigür parçası yapıyorlar. Ama LEGO minifigür tasarımı yapmak için ille de büyük bir firma olmanız gerekmiyor. Her LEGOseverin rahatlıkla yapabileceği, hatta yaptığı bir şey bu. En basiti, bizi temsil eden sigfig dediğimiz minifigürler. Şunun saçı, bunun gövdesi, bu ayaklar iyi oldu, bak bu yüz tam bana göre… ve birdenbire yepyeni bir LEGO minifigür tasarımı çıkıyor ortaya.

Ama hali hazırda üretilmiş olan parçalar her zaman yetmiyor. Aklınızda öyle bir fikir oluyor ki, sıfırdan yaratmak gerekiyor minifigürü. O zaman da farklı bir tasarım aracı giriyor devreye: Kağıt-kalem (ya da dijital programlar). İster üç boyutlu modelleyerek, ister iki boyutlu çizerek ne isterseniz yapabiliyorsunuz.

Ben de bugün böyle tasarımlar yapan üç kişiden bahsetmek istiyorum. Şans eseri karşıma çıkan, ve daha önce nasıl keşfetmediğime şaşırdığım üç kişi. Tasarımları o kadar güzel ki, LEGO Grubunun tasarım ekibinin başında olsam, onlarla kesin çalışmak isterdim.

Lafı fazla uzatmadan LEGO minifigür tasarımı yapan bu üç kişiye gelin beraber bakalım.

Danny Breton (@danny.breton)

İlk konuğumuz Danny. Diğer tasarımcılarla karşılaştırıldığında şimdilik çok fazla minifigürü yok, ama bana söylediği kadarıyla yenilerini yapmaya başlamış bile. İlk minifigürü Cruella filmindeki meşhur Cruella de Vil. Modaya olan ilgisi onu bu karakteri LEGOlaştırmaya yöneltmiş. Sonra da geçen yılın sonunda çıkan ve şarkılarıyla pek çok kişinin aklında kalmayı başaran Enkanto: Sihirli Dünya filminin karakterleriyle devam etmiş minifigür tasarımlarına. Bu filmi seçmesinin sebebi, filmin pek çok kişinin ilişki kurabileceği, güçlü bir film olduğunu düşünmesi. Karakterlerin stil ve tasarımlarını çok beğenmiş, ve bir sanatçı olarak onları tekrardan yaratmak keyifli bir meydan okuma olur diye düşünmüş. Dokuz tane karakter var tasarladığı, ve hepsi de birbirinden güzel. Koleksiyonunda olmasını istediği minifigürleri bu şekilde tasarlamaya devam edeceğini söylüyor.

Danny üç boyutlu çalışan biri. Figürleri 3dsMax programında modelliyor, sonra da Photoshop’ta detayları ekliyor. Eğer kullanacağı saç ya da aksesuar daha önce üretilmişse, onları referans olarak kullanıyor, ama genellikle herşeyi kendi yapıyor.

Mini-bebeklere hâlâ tam olarak alışamamış biri olarak, Disney karakterlerini minifigür olarak görmek beni hep mutlu etmiştir. Kimbilir, belki önümüzdeki yıllarda çıkacak Disney CMF serilerinde Danny’nin karakterlerinden bir ya da birkaçını da görürüz.

LEGO minifigür tasarımı
Cruella ve Enkanto filmindeki karakterler

Ovofigures (@ovofigures)

Sıradaki konuğumuz 16 yaşındaki Ovofigures. Kendi minifigürlerini tasarlamaya 9 yaşında başlamış, Doctor Who dizisindeki karakterlerle. Instagram’daki koleksiyonu epey geniş. Doctor Who, Parks & Recreation, The Office, Şrek ve Açlık Oyunları, karakterlerini tasarladığı film ve dizilerden sadece bazıları. Hatta biz daha Muppet Show minifigürlerinin çıkacağını bile bilmiyorken, onları da bir elden geçirmiş. Arada iki tane lisanssız minifigür serisi yapmış, biri City Life (Şehir Hayatı), diğeri de LEGO Ovofigures Seri 1.

Her ne kadar tasarladığı karakterlerin çoğunu bilmiyor olsam da, Şrek, Açlık Oyunları ve lisanssız minifigürleriyle ilgimi çekmeyi başardı Ovofigures. Ara sıra şimdiye kadar çıkmamış olan yeni LEGO parçaları da yaratıyor, onlara bakmak da keyifli. Bir de Harry Potter figürleri var tabii. Evet evet biliyorum, trilyon tane Harry Potter figürü zaten var, ama hepimiz zaman zaman “Ya, bu detayı da ekleselermiş keşke” demiyor muyuz? İşte, Ovofigures’ün figürlerinde bunu diyemiyoruz. O kadar güzel detaylandırmış.

Ovofigures, aklına gelen fikirleri bir deftere yazıyor. Doctor Who hâlâ en çok minifigürünü tasarladığı dizilerden biri. Diğer minifigürleri kimi zaman popüler olan film ve dizilerden, kimi zaman takipçilerinin isteklerinden, kimi zaman da kendi sevdiği filmlerden seçiyor. Mecabricks’te pozlandırdığı figürleri şablon olarak kullanıp, Photoshop’ta da detayları ekliyor.

Üst: Şrek, Açlık Oyunları ve Dumbledore’un Sırları filmlerinden karakterler. Alt: Şehir Hayatı, LEGO Ovofigures Seri 1 ve Muppet Show minifigürlerinin toplu resimleri.

Robert (@r.o.b.e.r.t.0.8)

Ve işte favorim! Robert’ın A’dan Z’ye tam 26 tane 16 minifigürden oluşan serisi var. Minifigürlerini bu kadar sevmemin sebebi sayılarının fazla olması değil tabii ki. Birincisi, minifigürleri lisanslı karakterlere dayanmıyor. Tıpkı LEGO CMF serilerinde olduğu gibi, hepsi orijinal karakterler. Arada bazıları yok mu, “Aa herhalde bundan esinlenmiş” dedirten? Tabii ki var. Tıpkı LEGO CMF serilerinde olduğu gibi.

Hayır, bu minifigürleri sevmemin sebebi, minifigürlerin orijinal olmalarının yanında, kullandıkları bazı aksesuarların da orijinal olması. Kafalar, saçlar, kostümler, ve yanlarında gelen aksesuar ve hayvanların bazılarını sıfırdan tasarlamış. Her 16 minifigürlük seri bittikten sonra, sadece yeni parçaların olduğu bir resim paylaşıyor. 2018’de başlamış bu seriyi paylaşmaya, ve bazı figür ve aksesuarlara baktığınız zaman, şu sırada onların LEGO eşlerinin de olduğunu görüyorsunuz. Kimbilir, belki LEGO Grubu da Robert’ı yakından takip ediyordur…

Burada Robert’ın yaptığı bütün minifigürleri paylaşmayacağım. Parmak hesabı yapınca 400’ün üzerinde minifigür tasarlamış çünkü. Sevdiğim birkaç figürün resmini koyuyorum buraya, bence üşenmeyin, ilk seriye kadar gidip yaptıklarına bir bakın. Pişman olmazsınız.

LEGO minifigür tasarımı
Farklı serilerden minifigürler ve yeni minifigür parça ve aksesuarları

Bitirirken…

Tüm bu minifigürlere baktıktan sonra ben de bir deneyeyim dedim LEGO minifigür tasarımı yapmayı. Kolay değil arkadaşlar, hem de hiç değil. Bir kez daha takdir ettim hepsini, harcadıkları zaman, emek, gerçekten kelimelerle anlatılamaz. Minifigür tasarlama projemi bir başka zamana bırakıp, şimdilik yazıyla devam etmeye karar verdim.

Sizin de var mı bildiğiniz, sevdiğiniz minifigür tasarımcıları? Ya da kendi yapmış olduğunuz tasarımlar? Yorumlarda bunları bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

İlk resim dışındaki tüm resimler yazıda adı geçen tasarımcılara aittir. İlki benim :)

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

  1. Minifigürist

    Custom MF olayına sıcak bakamıyorum her nedense. Bu işi yapan envai çeşit firma ve bireysel tasarımcı var, bazılarını ilgiyle de takip ediyorum ama o kadar işte. “Şu tasarımcının, bu figürünü envanterime katmalıyım” gibi heves kırıntısı oluşmuyor. Benim için en uç custom mf çalışmaları, LEGO firması tarafından üretilmiş, orijinal LEGO parçalarının harmanlanmasıyla ortaya çıkan figürler (ki benim sigfig de bu havada).

    Ten rengi sarı olmayan minifigürlere bile halen alışamamış olan şahsım adına, custom mf dünyası adeta yasak elma gibi. O ısırığı alacak olursam lanetlenecekmişim gibi hissediyorum. :)

    Sanırım ben minifigürist değil, bağnaz bir LEGOist’im aslında. :D

Bir yorum yazın

Back to Top