Güncellenmiş LEGO çiftlik hayvanları yazısına hoş geldiniz! Bu hayvanlardan çok fazla çeşit yok, çünkü hepsinin kendine özgü tasarımları var. Eh, bu da her biri için ayrı kalıp demek, dolayısıyla setlere yansıyacak ekstra bir masraf. Tüm bu zorluklara rağmen, küçük bir çiftlik kurmaya yetecek kadar hayvan üretmiş LEGO Grubu.
Atlara daha önce değindiğim için, onları burada bir kez daha tekrarlamıyorum. Onun dışında tür olarak toplam beş tane çiftlik hayvanı var: İnek, domuz, tavuk, keçi ve koyun. Bir de burada olması daha doğru olur diye düşündüğüm ördekler.
Tıpkı diğer hayvan yazıları gibi bunu da yeni hayvanlar çıktıkça güncelleyeceğim. Ha, bir de renk adları LEGO Renk Paleti Tablosundan.
LEGO İnek ve Buzağı Figürleri
İlk çıkan LEGO çiftlik hayvanları inekler. 2009 yılında kırmızımsı kahverengi ve beyaz üzerine siyah lekeli olarak üretiliyorlar. Castle ve City temalarında çıkan bu inekler, sadece bir tek sette bulunuyor. Kırmızımsı kahverengi inek, 2014 yılında bir sette daha boy gösteriyor, bu sefer biraz daha uzun boynuzlarla. 2022’de karamel renkli bir inek çıkıyor. İki sette olan bu ineğin sırtı birinde fayans parçasıyla kapatılmış, diğerinde ise ince tuğlayla.
Üç tane de buzağımız var. Biri 2022’de, karamel renkli ineklerden biriyle aynı setten çıkıyor, bej rengi olarak. Diğer ikisi ise Friends temasıyla 2024’te geliyor; beyaz üzerine siyah lekeli ve siyah olarak. Hepsi sadece birer sette var.
LEGO Domuz Figürleri
2010’da hayatımıza domuz giriyor, orta koyu ten rengi olarak. 2011’de aynı domuzu bu sefer siyah lekeli olarak görüyoruz. 2016’da lekelerin rengi koyu kahverengi oluyor, 2017’de Hamletta adıyla parlak pembe renginde çıkıyor, ve 2020’de aynı parlak pembe domuz tekrar çıkıyor. Bu iki pembe domuzun arasındaki tek fark göz baskıları.
2022’de bir domuz yavrusu çıkıyor. Şu ana kadar sadece tek bir sette çıkan bu yavru domuz, parlak pembe renkli.
Friends temasının ilk domuzu 2024 çıkışlı. Kalıbı yeni değil (birazdan buna değineceğim), ama ilk kez parlak pembe renginde çıkıyor. Onu da sadece tek bir sette bulmak mümkün.
LEGO Tavuk ve Civciv Figürleri
Tavuk, çiftliğe 2011 yılında geliyor. İki farklı kalıbı var, dar tabanlı ve geniş tabanlı olarak. Dar tabanlılar en son 2022’de görülmüş, geniş tabanlılar da aynı yıl onların yerini almış.
İki kalıp da baskılı ve baskısız olarak üretilmiş ve kullanılmış. Baskılı dar tabanlılar, bej, koyu bej ve beyaz renklerinde. Baskısızları beyaz, açık mavimsi gri, mat gümüş ve sedefli altın olarak, genellikle rüzgâr fırıldağı, süs ya da heykelcik olarak kullanılıyor.
Geniş tabanlı baskılı tavukları koyu turuncu ve beyaz olarak görüyoruz. Bu tavukların bence en önemli özelliği, hem System, hem Friends setlerinde hiçbir baskı değişikliğine uğramadan kullanılıyor olması. Baskısız olanı ise şimdilik sadece koyu turkuaz renginde bulunuyor.
Bir tane civcivimiz var, o da Friends setiyle geliyor. Ama kalıbı daha önce başka System setlerinde kullanılan küçük kuş kalıbı. Parlak açık sarı olan bu civcivi, şimdilik sadece iki sette bulmak mümkün. Komik bir şekilde birinde civciv olarak kullanılıyor, diğerinde kuş :)
LEGO Keçi Figürleri
Veeee işte geldik LEGOseverleri yıllarca konuşturan o hayvana! 2011’de tek bir setle gelen keçi, uzun süre tek olarak kaldı. LEGO Grubuna yöneltilen sonsuz sorular sonunda bir açıklama yapmak zorunda kaldılar. Çok özetle temizlik yaparken keçi kalıbı çöpe atılmış, o yüzden de bir daha üretilememiş. Artık üretilmeyecek olması, uzun süre keçiyi en pahalı hayvanlardan biri yaptı. Aslında hâlâ öyle, eski keçiyi almak istiyorsanız en az 2000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Ama LEGO Grubu 2024’te herkese sürpriz yaptı, ve bir değil iki tane keçi çıkardı. İlki beyaz, koyu bej boynuzlu ve CMF 25 serisiyle geliyor. İkincisi ise koyu mavimsi gri, bej boynuzlu ve Ortaçağ Kasabası Meydanı (10332) setinden çıkıyor. Her ne kadar önlerine gelen her sete koymasalar da, en azından artık yeni bir keçi kalıbı olduğunu ve zaman zaman onu göreceğimizi biliyoruz.
2024’te sadece System keçisi dönmüyor, Friends setlerinde de üç tane keçi çıkıyor. İki yetişkin bir yavru bu keçilerden yetişkinler açık mavimsi gri ve koyu bej renginde, yavru ise beyaz (ama kalıbı yeni değil, bundan da birazdan bahsedeceğim). Yetişkin olanların sadece renkleri değil, baskıları da birbirinden farklı.
LEGO Koyun ve Kuzu Figürleri
Koyun, daha doğrusu kuzu, ilk olarak Friends setlerinde çıkıyor, 2014 yılında. Bricklink’te iki tane olarak gözükseler de, gözlerinin mavisindeki hafif ton farkı dışında bu iki kuzu arasında hiçbir fark yok. System koyunu da 2021’de aileye katılıyor, ve 2022’de aynı koyun ekstra bir yün parçasıyla çıkıyor. Bu parçayı koyuna değil, aynı genişlikteki başka hayvanlara da koyup eğlenceli sahneler yaratmak mümkün :) Bol yünlü koyunumuzun, bir de kuzusu var. Koyunu iki, kuzuyu üç sette bulmak mümkün.
LEGO Ördek Figürleri
Bir ördek yavrumuz var, 2019 çıkışlı. Sarı olarak gelen bu ördeğin sonradan parlak yeşil ve koyu turuncu renkleri de yapılmış. Her zaman değilse bile çoğunlukla oyuncak olarak kullanılmış. Tıpkı tavuk gibi, ördek de baskı değişikliğine uğramadan System-Friends setleri arasında gidip geliyor.
Sarı renkli ördeğin bir de 2023’te çıkan baskısız hali var. Şimdilik sadece üç sette bulmak mümkün.
Özel karakterler
Atlarda olduğu gibi, çiftlik hayvanlarının da bazılarının Disney filmlerinde özel yerleri var. Oyuncak Hikayesi’ndeki Hamm, Moana’daki Pua ve Heihei, Dilek’teki Valentino gibi. Ve tabii, atlarda olduğu gibi, onlar da LEGOlaştırılmış.
Hamm 2010 yılında çıkıyor. İki farklı versiyonu var, birinde sadece yüz baskısı var, diğerinde ise kir ve boya baskısı. Bricklink’te listelenen üçüncü Hamm ise, baskısız olanın şapka takanı, görünüşte başka bir farkı yok.
Moana filmindeki Pua’nın üç farklı baskılı figürü var, 2017, 2020 ve 2022 yıllarında çıkmış. 2024’te Friends setlerinde çıkan domuz da Pua’nın kalıbını kullanıyor.
Yine Moana’daki Heihei de 2017 ve 2020 yıllarında çıkmış. Bu sefer hem baskı, hem de renk farkı var. 2017 yılında çıkan Heihei’in gövdesinin bir kısmı ve kuyruğu koyu yeşil, 2020 yılında çıkanın ise koyu turkuaz. Ayrıca 2020 yılında çıkanın göz baskısı filmdekine daha çok benziyor.
2023’te çıkan Dilek filminin setleriyle yeni bir yavru keçi kalıbı çıkıyor, Valentino karakterinin figürü. Valentino karamel renginde ve tıpkı filmde olduğu gibi sarı bir kıyafeti var. Friends 2024 setlerindeki yavru keçi de bu kalıbı kullanıyor.
Disney olmayan, ama özel karakter olan bir de tavuğumuz var. The Muppets CMF serisiyle 2022’de gelen bu tavuğun adı Camilla, rengi beyaz, ve baskısı da televizyondaki karaktere epey benziyor. Camilla, dar tabanlı tavuk kalıbını kullanıyor.
2023 yılında domuz adı altında, Friends yavru köpek kalıbını kullanan bir… yaratık çıkıyor. Picky adlı bu “domuz”, tek bir Sonic the Hedgehog setiyle geliyor ve açık ten renginde.
Bunlara ek olarak bir de benim elimde özel üretim bir inek var. Ya merakımdan, ya da o zamanlar henüz ineği almadığım için bunu almışım. Brickforge tarafından üretilen bu inek, LEGO ineğe kıyasla biraz kaba saba görünse de, bence gayet başarılı. Boynuzları, LEGO ineğinde olduğu gibi, sonradan ekleniyor. En eğlenceli yanı ise memelerinin ayrı satılıyor olması.
LEGO DUPLO Çiftlik Hayvanları
LEGO DUPLO çiftlik hayvanları epey zengin. Hepsi yıllar içinde kimi zamana farklı kalıplar, kimi zaman farklı renk ya da baskılarla epey üretilmiş. Hadi o zaman, lafı uzatmadan başlayalım.
İnekler
Üç farklı kalıpla 8 ineğimiz, iki farklı kalıpla 5 buzağımız var. Açılışı 1979’da inekle yapmışız. Pas rengi olarak üretilen bu ineğe, 1985’te farklı göz baskısıyla koyu turuncu da eklenmiş. Tıpkı atlarda olduğu gibi, bu inek de benim çocukluğumdan kalan figürlerden, ve o da orijinal değil. Rengi ise koyu turuncudan çok karamel rengine yakın. Bu kalıp, 1997’ye kadar setlerde görülmeye devam etmiş.
İkinci ineğimiz 1996’da geliyor ve 2007’ye kadar setlerde çıkıyor. Beyaz üzerine siyah benekli ve koyu turuncu olarak iki farklı rengi var.
Bugün hâlâ setlerde bulunan ineğin kalıbı ise 2010 çıkışlı. O da yine beyaz-siyah benekli ve koyu turuncu olarak çıkmış. İlk çıkan beyaz ineğin memeleri parlak pembe, son çıkanın beyaz.
İlk buzağı 1996’da çıkmış, beyaz-siyah benekli olarak. 1998’de bir de koyu turuncusu gelmiş. Bu kalıbı 2009’a kadar görmek mümkün.
Yenilenen buzağının çıkışı ise 2010. Bir tane kırmızımsı kahverengi, iki tane de beyaz-siyah benekli var. Beyaz olan (sağdaki) hâlâ setlerde boy gösteriyor.
Domuzlar
Üç yetişkin domuz, iki de yavru domuz kalıbı çıkmış. İlki, atlar ve ineklerle kardeş. 1979’da çıkmış, 1985’te göz baskısı değişmiş. İkisi de orta koyu ten rengi olarak üretilmiş ve ikincisi 1997’ye kadar da çıkmaya devam etmiş.
1996’da yeni bir domuz kalıbı gelmiş. Bu benim çok hoşuma gitti, sanırım diğerlerinden daha tombalak olduğu için. Orta koyu ten renginde, 2007’ye kadar 15 sette boy göstermiş.
Üçüncü yetişkin domuzumuz 2010 çıkışlı. 2013’te göz baskısı değişmiş, ve bu haliyle 2018’e kadar setlerde görülmüş. Bu ikisi orta koyu ten rengi. 2015’te çıkan karamel rengi ise, içinden çıkan setin orman hayvanları adlı olduğu göz önünde bulundurulursa, yaban domuzu olarak düşünülmüş.
Yavru domuzlara gelirsek… ilk 1996’da çıkmış. Yeşil bir taban üzerine, sanırım yapışık olarak. Bu tür tabanların üzerinde olan başka DUPLO hayvanlar da var. İki parça olarak listelenmediklerine göre, yapışık olduğunu varsaymak yanlış olmaz sanırım. Yavru domuzumuz orta koyu ten renginde, 2009’a kadar 21 sette çıkmış.
İkinci ve son yavru domuz daha yeni, 2021 yılından. Açık ten renginde iki sette çıkmış. 2022’de koyu bej üzeri çizgili olarak tekrar üretilmiş, yine yaban domuzu olarak. O da sadece tek bir sette bulunuyor.
Tavuk ve Horozlar
1979’da çıkan çiftlik hayvanlarının içinde bir tavuk bir de horoz var. Bunların tavuğu da çocukluğumdan kalan çakma LEGO hayvanlarından.
1985’te iki tavuk ve iki horoz çıkıyor. Hayvan kalıplarının farklı olduğunu sanmıyorum, çok benziyorlar, ama bir çift yeşil taban üzerinde, bir çift değil.
Günümüzde hâlâ kullanılan tavuk kalıbının çıkışı 2010. İlk baskısıyla 2015’e kadar 8 sette çıkıyor. 2018’de gözleri değişiyor, ve o haliyle günümüze kadar geliyor. Ona eşlik eden horoz kalıbı da 2018’de çıkmış, 2021’de rengi değiştirilerek tekrar üretilmiş.
Keçiler
Keçinin DUPLO dünyasına gelmesi biraz gecikmeli olmuş. İlk çıkışı 2013 yılına ait. Ondan sonra çıkan bütün keçiler de aynı kalıbı kullanıyor. İki rengi var, koyu turuncu ve beyaz üzerine koyu kahverengi benekli olarak. Koyu turuncuların arasındaki tek fark göz baskıları. Bu keçiler 2013-2020 yılları arasında toplam 11 sette çıkmış.
Koyun ve Kuzular
Veeee işte bir tane daha taklit edilen DUPLO çiftlik hayvanı! Evet, diğerleri gibi bunun da çakması var. Şaka maka, her ne kadar orijinal olmasalar da çok başarılı figürler. Diyorum ya, gözümü bunlarla açtım, yani nerden baksanız hepsi en az 40 yıldır benimle. Bebekken oynadığım düşünülürse, epey bir eziyet çektiklerini tahmin etmek zor değil. Buna rağmen yıllar sonra yıkılmadan ayaktalar. Eskiden taklitler bile daha kaliteliymiş demek. Neyse…
1979’da simsiyah gözlerle dünyaya gelen koyuncuğun 1985’te göz baskısı değişiyor. Diğer kardeşlerinin aksine, bunun bir türü daha var, 1987’de çıkmış. Bricklink’te belirsiz tip diye geçiyor. Neyin belirsiz olduğunu anlamadığım için burada resmini paylaşmıyorum. Bu kalıbın da son görülme yılı 1997. O arada (belirsizi saymazsak) 26 sette çıkmışlar.
1996’da yeni bir koyun kalıbıyla tanışıyoruz. 2002’ye kadar 9 sette çıkan bu koyun, ilkine göre biraz daha rafine edilmiş. 2004’te çıkan koyunun kalıbı da buna çok benziyor, ama onun yüzü, göğsü, karnı ve ayakları koyu mavimsi gri. O da 2009’a kadar 7 sette görülmüş.
İlk kuzu 2010’da çıkıyor, beyaz tüylü ve koyu kahverengi vücutlu olarak. 2018’de aynı kalıbı kullanarak bir de koyu mavimsi gri vücutlusu yapılmış. Kahverengi olanı 2020’ye kadar çıkan setlerde görmek mümkün, gri olansa tek bir setle üretime veda etmiş gibi gözüküyor.
En yeni kuzu 2021 çıkışlı. Beyaz tüyleri ve açık mavimsi gri gövdesi var, ve gerçekten çok sevimli. Sadece 4 sette çıkmış.
Ördekler
Ördek sahneye 2015’te çıkıyor. Dişisi de erkeği de aynı kalıbı kullanan ördeğin üç farklı rengi var. Dişi olan karamel, erkek olanlar da yeşil ve orta koyu gök mavisi kafalı, açık mavimsi gri gövdeli.
Küçük gereksiz bilgi: Gerçek yeşilbaş ördeklerden esinlenerek yapılan bu ördekleri çok başarılı buluyorum. Dişi ve erkek ayrımı yapmış olmaları da çok hoşuma gitti. Kafayı sonradan mavi yapmalarını beğenmedim, ama yeşilbaş ördeğin kafa tüyleri farklı ışıklarda mavi gibi gözükebildiği için hadi dedim bu da benden olsun :)
Özel Karakterler
LEGO DUPLO çiftlik hayvanları arasında bulabildiğim tek özel karakter, Disney Doc McStuffins dizisinin setlerindeki Lambie. Beyaz gövdesi, koyu pembe kurdelesi ve eteği, ve (sanırım) parlak pembe yüzüyle, Lambie dizideki görünümünü bire bir yansıtıyor.
LEGO Çiftlik minifigürleri
Hayır, tabii ki çiftçilerden bahsetmiyorum. CMF serileriyle gelen domuz ve tavuk kostümlü, küçük setlerden çıkan civciv kostümlü, ve Çin yeni yıl setiyle gelen öküz kostümlü minifigürlerden bahsediyorum. Bunların dışında başka minifigürler de var, ama şimdilik minifigür örneklerimiz bu kadar olsun.
Kim kiminle…
Evet, geldik karşılaştırmalara. Buyrun, resimler benim yerime konuşsun.
Kayda değer setler
LEGO Friends setleri hayvanların çoğuna öncülük yapmış olsa da, konu çiftlik hayvanları olunca biraz geriden izlemişler. Tam anlamıyla çiftliğe giriş 2024’te oluyor, keçiler, yavru keçiler, buzağılar ve civcivlerle. Meraklısı Çiftlik Hayvanı Barınağı (42617) ve Çiftlik Hayvanı Veteriner Kliniği (42632) setlerini alarak bu yıl çıkan hayvanların domuz dışında hepsine sahip olabilir (tür olarak).
Şimdi, gelelim 2022’de çıkan bir şehir setine… Ahır ve Çiftlik Hayvanları (60346) seti, gerçekten fantastik bir set olmuş. Koyun ve kuzu, inek ve buzağı, domuz ve yavrularının hepsi bu setten çıkıyor. Bonus olarak bir de sincap var. Koleksiyonumu çoğunlukla hayvanlara adamış biri olarak, tek dileğim bu tür setlerin sayısının artması.
Çiftlik hayvanlarımız şimdilik bu kadar. Efendim? Fazla hayvan yok mu demiştim? Sayfalar önce mi? Eh, yalan değil, çeşit olarak da, sayı olarak da azlar. Ama gözden kaçırdığınız nokta, yazarın çenesinin düşük olması! Bir de DUPLO olanlar biraz fazlaymış, ben de bilemedim onu (işin içinden çıkamayınca suçu DUPLO’ya atmak en iyisi :))) )
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Resim kaynakları
Elimde olmayan hayvanların resimlerini sağladıkları için Brickset, Bricklink, Rebrickable, Brickowl, New Elementary, Decotoys, Steinpalast, Austrian Brick Fan ve eBay sayfalarına sonsuz teşekkürler. Yeşilbaş ördeklerin resmi şurdan, karakterlerin ekrandaki görünüşleri farklı Wiki sayfalarından yürütmedir.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)
LEGO’nun çiftlik yaşantısına yönelik setlere ağırlık vermemesi ayrı bir dert, bu konudaki yan ürünleri sayılabilecek olan çiftlik hayvanlarını kısıtlı bir şekilde üretmesi ayrı bir dert. Büyükbaş/küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları tamam da ne bileyim ben bir gölet ya da dere kenarındaki çiftlik konseptini ve buna bağlı olarak kuğu, ördek gibi hayvanları da görmeyi isterdim açıkçası.
Ah ah, kim istemez ki? Kuğu gerçekten müthiş olurdu. Ama ben ümitliyim, CMF serilerinde artık onlara özel hayvanlar üretilmeye başlandığına göre, devamı da gelir bence.