Blogun takipçileri bilir, set incelemeleri pek yaptığım bir şey değil. Bunun sebebi ağırlıklı olarak fazla set almıyor olmam. Ama ayağıma kadar gelen fırsatı da kaçırmam tabii. O yüzden geçenlerde arkadaşıma gelen 80109 Yeni Ay Yılı Buz Festivali LEGO setinin incelemesini yapmaya karar verdim.
Şimdi LEGO setlerini sevmek ayrı, yapabilmek ayrı. İkimiz de minifigürcü olduğumuz için seti yaparken fark ettim ki yapma konusunda biraz beceriksiziz. Talimatları izlerken bile zorluk çekiyor olmak biraz koymuş olsa da, yine de bol kahkahalı, bol eğlenceli bir yapım seansı sonunda seti bitirmeyi başardık.
Seti incelemeye karar verdiğimde biraz araştırma yaptım. Daha önceden seti incelemiş olan üç sitenin yazılarını okudum. İyi ki de okumuşum, yoksa bazı detaylar kesinlikle gözümden kaçardı. Yani, çocukluğumda bayıldığım Ice Planet temasına gönderme yapılmış olması çok güzel, ama ben hayatta fark etmezdim bunu. Bunun gibi ufak birkaç detayı onların sayesinde gördüm, ben de incelememde bahsetmeye karar verdim.
Başkasının evinde set yapmanın ve inceleme yapmaya çalışmanın dezavantajları var. Balkonda asılı çamaşırların kadraja girmesi, ideal ışık koşullarını sağlayamama, zemin ve arka planın istendiği gibi olmaması gibi gibi. Buna rağmen elimden geldiğince iyi anlaşılır resimler çekmeye çalıştım.
LEGO 80109 Yeni Ay Yılı Buz Festivali Kutu İçeriği ve Yapmaya Başlıyoruz!
Set aslında yapımı kolay bir set. Bakmayın zorluk çektik dediğime, seti yapan kişi olarak ben biraz paslanmışım, o yüzden.
Devasa bir kutu, 13 poşet, ve bir yapım kitapçığıyla başlıyoruz sete. Poşetlerin yanında iki tane de 16×16’lık zemin plakası çıkıyor kutudan. 13 poşet ama bunların yarısını zemini yapmaya harcıyoruz. İlk 6 poşette zeminin büyük bir kısmını yapıp (sonradan detaylar ekleniyor), üzerinde olan minik yapılara geçiyoruz.
Dediğim gibi önce donmuş göleti yapıyoruz. Bu bölümde olan bazı detaylar çok hoşuma gitti benim. Göletin içinde gözüken donmuş balıklar, donmadan önce göle düşen ve herhalde artık hayır gelmeyecek cep telefonu, ve sonradan gölde balık tuttuğunu anladığımız amcanın köşesi. Bu köşe kendini hemen belli ediyor, çünkü rengi diğer “donmuş” parçaların aksine, şeffaf açık mavi.
Renk demişken, göletin donmuş kısımlarını oluşturan parçaları da es geçmemek gerek. Şeffaf saten beyaz olan bu parçalar güneş ışığı altında gerçekten çok güzel gözüküyor.
Zemini yaparken ne olduğu sonradan anlaşılan bir de garip bölme yapıyoruz. Fazladan ekipmanları koymak için düşünülen bu çekmece, gerçekten çok iyi olmuş. Böylece hem setten çıkan minifigürlere, hem de daha sonra ziyarete gelecek olanlara yetecek kadar buz ekipmanını setin içinde güvenli bir şekilde saklayabiliyoruz.
(Küçük not: Normalde çekmece bu kadar kolay açılmıyor, olası bir taşıma durumunda kendiliğinden çıkmasın diye oturduğu bir yuva var.)
Göletin çevresindeki yapıcıklar
Arka tarafta kalan üç tane yapı var. Bunların biri ekipman kiralayabileceğiniz bir dükkan. Buz patenleri, hokey sopaları, olası turnuvalarda kullanmak için kupalar (ya da belki dükkanın sahibinin kazanmış olduğu kupalar) var. Köşedeki ilginç aletin ne olduğu tam anlaşılmıyor, en azından benim incelemelerini okuduğum sayfalarda. Ama bana buz patenlerini bilemeye yarayan bir aletmiş gibi geldi. Az önce bahsettiğim küçük çekmece de, tam bu dükkanın altında bulunuyor. Depo gibi olmuş, güzel olmuş.
İkinci yapı, bir çocuk ve bir yetişkin boyutunda iki minifigürün durup fotoğraf çektirmesi için bir alan. Buraya koyduğunuz kartonun iki tarafı da basılı, bir tarafında iki tane kaplan var, diğer tarafında da buzdan heykel yapan bir kaplan.
Üçüncü yapı da açık mavi ve beyaz şeffaf parçalardan oluşan buzdan bir kapı. Kapının ortasından kayarak piste girebiliyorsunuz, ki bu bölüm bana ekstra eğlenceli geldi. Aşağıda da görebileceğiniz gibi.
Bunların yanı sıra buzdan bir penguen heykeli, üstüne kar yağmış bir çam ağacı, sağa sola serpiştirilmiş çiçekler, lambalar ve gölette buz kayağı yapılabileceğini gösteren küçük bir pano var.
Minifigürler
Setten 13 tane minifigür çıkıyor. Dört kadın, dört erkek, dört çocuk (iki kız, iki oğlan) ve bir de 2022 yılını temsil eden kaplan kostümlü minifigür. Hepsi soğuk bir kış gününü dışarda geçirmeye hazır olarak kalın giyinmişler ve çoğunun eldiveni var.
Üç tanesi etkinlik alanının çalışanı gibi anlıyorum. Buz pateni kiraladığınız dükkancığın sahibi, buz penguen heykelini yapması için tutulmuş heykeltraş, ve ne sattığı tam anlaşılmayan bir yiyecek satıcısı. Bu yiyecekler için kestane de olabilir deniyor, fırınlanmış patates de. Açıkçası patates bana daha mantıklı geldi, özellikle de Çin kültüründeki önemini öğrendikten sonra.
Gölün bir kenarına delik açıp balık tutan amca, yazının başında da bahsettiğim gibi Ice Planet temasına gönderme yapıyor(muş). Hem yüzü, hem şapkasının rengi, hem de ceketinin önündeki Ice Planet logosu bunlara işaret ediyor (çocuklardan birinde de aynı ceket var). Dediğim gibi, ben bu detayı kesinlikle yakalayamazdım, ama öğrendikten sonra Komutan Cold’la bir resmini çektim tabii.
Yakalayamayacağım bir başka detay da, setten çıkan kızağın yaptığı gönderme. Fineas ve Förb isimli animasyondaki Platipus Perry adlı karaktere benzetilerek yapılmış bu kızak. Hiç izlemediğim için dikkatimi çekmemişti, ama bakınca gerçekten ordaki karakteri andırdığını görebiliyorum.
Kaplan kostümlü minifigürün gövdesi de kaplan desenli olsaymış daha iyi olurmuş. Üzerindekinin ne olduğunu da, neden öyle olduğunu da anlayamadım açıkçası. Ama başlığını ve pantolonunu ödünç alıp, birkaç yıl önce BAM parçaları arasında çıkan kaplan kostümlü çocuğun gövdesiyle birleştirdim. Bana sorarsanız böyle çok daha güzel oluyor.
Minifigürlerden birinin elinde bir kamera var. Her ne kadar LEGO fotoğrafçılığıyla ilgilenenler buna benzer varyasyonlar yapmış olsa da, bildiğim kadarıyla böylesine detaylı bir kamera ilk kez bir sette çıkıyor.
Minifigürlerle ilgili en sevdiğim detaylardan biri ise, sandalyesine kızak takmış olan teyze. “Yaşlı olabilirim, ama bu buzda kaymama engel değil” düşüncesiyle o da eğlenceye katılıyor.
LEGO 80109 Yeni Ay Yılı Buz Festivali Setine Genel Bakış
Hatırlarsanız yazının başında başka sayfalardaki incelemeleri okuduğumu söylemiştim. Onlardan birinde ilginç bir bilgiye rastladım. Buz pateni yapmak, genellikle setlere ilham kaynağı olan Çin geleneklerinden biri değilmiş. Ama Harbin isimli bir şehirde, Buz ve Kar Dünyası diye bir park var. Adından da anlaşılabileceği gibi, kış aktivitelerinin yanı sıra, devasa buz heykellerini de bulabileceğiniz bir yer burası. Setin ilham kaynağı da işte bu parka dayanıyor.
Son yıllarda çıkan Çin Yeni Yılı setlerini genel olarak beğeniyorum ben. Bir kere minifigür açısından çok zengin oluyorlar. Bu da hem sergilenen modelin canlanmasını sağlıyor, hem de oynamayı daha keyifli hale getiriyor. İçinden çıkan minifigürlerin aman aman bir özelliği yok belki, standart şehir seti minifigürleri, ama genciyle yaşlısıyla bir çeşitlilik var.
Daha önce Nian’ın Hikayesi incelemesinde de benzer bir şey söylemiştim, bu sette de aynı şeyi düşündüm. Set sanki yarım gibi. Yani çevresine başka yapılar istiyor, doğal ya da insan yapımı. Ama parça-minifigür sayısına göre fiyatı uygun, ve eğer LEGO şehir yaratma merakınız varsa, şehrin bir parçası olmayı hak ediyor. Tek başına da sergilemek için fena sayılmaz bence. Dediğim gibi, minifigürlerin çok olması modele hayat veriyor.
LEGO Grubu’nun son zamanlarda daha sık yaptığı, sağa sola küçük detaylar sıkıştırma olayı burada da var. Bunlar öyle ustalıkla yapılmış ki, olmadıklarında aramıyorsunuz, ama gördüğünüzde sizi gülümsetiyor. Donmuş balıklar (ve tabii ki telefon) bunların arasında. Buzdan penguen olmasa ne olur? Hiçbir şey. Ama olması güzel bir detay. Ona model olduğu düşünülen bir de normal penguen var, ve hiç kimse neden sırtında turuncu bir parça olduğunu anlayamamış. Bu arada penguen demişken, buzdan olan Friends pengueni, diğeri System pengueni, bunu da belirtmek isterim.
Son üç yeni yıl setinde (yani 2021, 2022 ve 2023) olan bir detay daha var, bu da benim çok hoşuma gidiyor: Fener olarak kullanılan, şeffaf kırmızı minifigür kafa parçası üzerine basılmış o yılın hayvanı. Dikkat ederseniz, tavşan CMF serileriyle gelen ve sonra da küçüklü büyüklü başka setlerde çıkan tavşan figürü.
Hazır fırsatını bulmuşken, önceki yıllarda çıkan Çin Yeni Yılı setlerine özel hayvan kostümlü minifigürlerin de bir resmini çekmeden geçmedim tabii. Bu yıl çıkan tavşan olmasa da, fare, öküz, kaplan ve domuz kostümlü minifigürler, hayvan kardeşleriyle birlikte poz verdiler.
Bitirirken…
Genel olarak keyifli bir set olduğunu düşünüyorum. Çin Yeni Yılı bizim kültürümüzün bir parçası olmayabilir, ama zaten birkaç küçük detay dışında sette bunu öne çıkaran çok fazla bir şey yok. Yani rahatlıkla bir City seti olarak görülebilir, değerlendirilebilir, ve sergilenebilir.
Setin yapımındaki yardımlarından dolayı arkadaşım Banu’ya çok teşekkür ederim. Zaten bildiğim bir şeyi tekrar hatırlamama neden olduğu için de: Mutluluk (yani LEGO) paylaştıkça artar.
Harbin fotoğrafı ArchDaily‘den, fener resimleri Bricklink‘ten, Platipus Perry’nin resmi Hero Fandom‘dan alınmıştır. Geri kalan tüm resimler bana aittir.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)