LEGO 80106 Story of Nian Set İncelemesi

LEGO 80106 Story of Nian

Kısa bir süre önce bu yıl çıkan Çin Yeni Yılı setlerinden birini inceleme fırsatım oldu. Bu LEGO 80106 Story of Nian, yani Nian’ın Hikayesi seti (ben olsaydım Nian Efsanesi derdim ama, resmî LEGO sayfasında bu şekilde geçiyor). Bugün de sizlerle setle ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Tabii arada bazı ilginç detaylar da olacak. Yalnız uyarayım, epey uzun zamandır set incelemesi yazmıyorum, biraz paslanmış olabilirim.

Evet, hazır mıyız? O zaman buyrun başlayalım.

Çin Yeni Yılı Setleri

Belki dikkatinizi çekmiştir, son birkaç yıldır çıkan Çin Yeni Yılı setleri çok güzel ve detaylı. Bu tema altında 2019’da üç, 2020’de iki, ve 2021’de de iki tane set çıktı. Tabii bunlar sadece Geleneksel Çin Festivalleri (Chinese Traditional Festivals) adı altında çıkan setler. Bunların yanında bu yıl çıkan DUPLO seti, bu yıl ve önceki yıllarda çıkan o yılın hayvanının LEGO parçalarıyla yapıldığı (brick-built) küçük setler, anahtarlık ve aksesuar setleri de var. Ayrıca Monkie Kid teması da doğrudan bir Çin efsanesinden esinlenerek üretilmiş bir tema. Görünüşe bakılırsa, LEGO Grubu Çin pazarını yavaş yavaş ele geçirmeye başlamış. 2020 yılında Çin’deki LEGO mağazaları neredeyse iki katına çıkmış, ve 2021’de de 80 mağaza daha açılması planlanıyor.

Son yıllarda çıkan Çin Yeni Yılı setleri

Nian’ın Hikayesi

Hikayeyi daha önce duymadığım için, seti incelemeye karar verince ilk işim internetten bulup okumak oldu.

Efsaneye göre, Nian yarı ejderha-yarı tek boynuzlu at karışımı bir yaratıkmış. Denizin derinliklerinde yaşayan bu arkadaş, yeni yıl geldiğinde karaya çıkıp köyleri yağmalıyor, hayvanları ve insanları yiyormuş. İnsanlar onunla başa çıkamayınca, yeni yıl arifesinde kaçıp dağlarda saklanmaya başlamış. Bir gün, köylerden birine yaşlı bir adam gelmiş. İnsanlar kaçmakla meşgul olduklarından onu pek umursamamışlar. Ama yaşlı bir kadın, adama evini açmış, ona yiyecek ve su vermiş. Sonra da hazırlanmasını, Nian’dan kaçmak için dağlara gideceklerini söylemiş. Yaşlı adam büyük bir rahatlıkla “Endişelenme” demiş “ben canavarı nasıl yeneceğimi biliyorum”. Kadın yalvarmış, yakarmış, ama adam bana mısın dememiş. Çaresiz kalan kadın, adamı evde bırakıp, diğer insanlarla birlikte dağa kaçmış.

Gece yarısı, Nian her yıl olduğu gibi köye gelmiş. Ama gelir gelmez köyde bir değişiklik olduğunu hissetmiş. Normalde kapkaranlık olan köyde, bir evin ışığı yanıyormuş. Eve doğru yönelmiş. Kapıda asılı olan kırmızı kağıtları, evin içinde yanan mumları görmüş. Dikkatlice bahçeye girmiş, saldırmaya hazır bir şekilde. İşte o zaman bir gürültü kopmuş. Bir anda maytapların patlamaya başlaması, çıkardıkları ses ve ışık, Nian’ı sersemletmiş. Yaşlı adam kırmızı bir kıyafetle evden çıkmış, yüksek sesle gülmeye başlamış. Nian o kadar korkmuş ki, denizin derinliklerine kaçmış.

“İmdaaaat!!”

Ertesi gün köy halkı gelip de köyü hiç zarar görmemiş bir halde bulunca çok şaşırmış. Yaşlı kadın adamın söylediklerini hatırlamış. Adamı bulup sormuşlar, ne yaptın da canavarı kaçırdın diye. O da Nian’ın kırmızı renkten, parlak ışıklardan ve gürültüden korktuğunu söylemiş onlara.

Kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatmak için komşu köyleri ziyaret etmişler. Laf köyden köye taşınmış. Her yıl, insanlar kapılarına kırmızı kağıtlar asmış, mum ve fener yakmış, ve maytap ve havai fişek patlatmış. Yepyeni kırmızı kıyafetler giyip, bütün gece boyunca yeni yılı kutlamış.

Nian bir daha geri gelmemiş.

LEGO 80106 Story of Nian Setine Yakından Bakış

Evet güzel bir hikaye değil mi? Masallara genel olarak ilgim olduğu için, benim hoşuma gitti açıkçası.

Neyse, gelelim setimize. Öncelikle kısa bir teknik bilgi vereyim. LEGO 80106 Story of Nian seti 1067 parçadan oluşuyor, içinde 7 tane minifigür var (yani aslında 6 ama kardan adam da minifigür sayılıyormuş). Ülkemizde 700 TL’ye satılıyor, tabii sertifikalı LEGO mağazasından alırsanız. Yoksa kim ne fiyat koyarsa…

Açıkçası ben setin resimlerini ilk gördüğüm zaman biraz şaşırdım. Yani 1000 küsur parçalık bir set için biraz basit gibi geldi. Sonuçta bir duvar ve bir de ejderha-tek boynuzlu at karışımı bir yaratık var. Ama seti yaptıktan sonra, o parçaların nereye gittiğini anladım. Vıcır vıcır bir sürü detay var sette, ve eğer Çin efsanelerine, ya da Çin mimarlığına biraz ilginiz varsa, gerçekten çok güzel bu detaylar.

LEGO 80106
Kutumuz bu şekilde

Kutunun üzerindeki resme bakınca, efsanede sözü geçen bazı detayları görüyoruz. Kapıda asılı kırmızı kağıtlar, fenerler, öküz kafalı minifigürün elindeki maytaplar, ve havai fişekler gibi. Yeni yıla uygun olarak karla kaplı bir sahnemiz var: Bir evin ön cephesi, evde (ya da hayali komşu evlerde) yaşayan insanlar, 2021 yılının hayvanı (öküz) kılığına girmiş bir adam, ve öykünün kötü kişisi Nian.

Peki kutunun içinde neler var?

LEGO 80106 Story of Nian Kutu içeriği

Numaralanmış 8 poşet çıkıyor kutunun içinden. Bunların yanında bir adet çıkartma kağıdı (merak etmeyin, çıkartmalar çok fazla değil), iki adet 8×16 beyaz zemin, ve bir de ateş efektlerinin olduğu poşet. Ve tabii yapım talimatlarının olduğu, 200 sayfalık bir kitapçık.

Kitapçığın ilk sayfalarında, Nian’ın hikayesini özetleyen bir çizgi öykü var. Seti almadan öyküyü okuduğum için, bu daha da hoşuma gitti benim.

Burada “İlk poşette şu var, ikincide bu var” gibilerinden bir inceleme yapmayacağım. Dediğim gibi, her ne kadar ıncık cıncık parçalar ve detaylar olsa da, set basit bir set. Duvarın bitmesi 6 poşet sürüyor, son 2 poşet te Nian’a ayrılmış. Aşağıdaki resimlerde yapım aşamasını görebilirsiniz. Seti bitirmek aşağı yukarı 3.5 saatimi aldı, buna çektiğim 150 küsur resime ayırdığım zaman da dahil.

LEGO 80106
Yapım aşamaları

LEGO 80106 Story of Nian setinden 7 minifigür çıkıyor. İki çocuk, bir yetişkin, iki yaşlı insan, Öküz Yılı kostümlü bir adam, ve bir de kardan adam (kardan adamın niye minifigür sayıldığını anlamış değilim, ama sayalım bakalım). Minifigürlerin gövdeleri inanılmaz detaylı, ve hepsi de bu sete özel.

LEGO 80106 Story of Nian
LEGO 80106 Story of Nian minifigürleri

Nian’a gelirsek… herhalde uzun zamandır bu kadar güzel bir canavar görmemiştim. 1067 parçanın 276’sını Nian için kullanıyoruz (evet, üşenmedim, saydım). Sonuç olarak elimize her yeri hareket edebilen bir renk festivali çıkıyor. Ayakları, kafası, ve kuyruğunun hareket ettirilebilir olması, Nian’a istediğimiz gibi poz verdirmemizi sağlıyor. Ama durun, bitmedi! Bu canavarcık ağzını açıp, önüne gelen insanları ve hayvanları da yiyebiliyor! Ne kadar da korkunç, değil mi?

“Grrrr!”

Değil. Vallahi de değil, billahi de değil. Yanlış anlamayın, kesinlikle Çin kültürüne ve efsanesine saygısızlık etmek istemiyorum, ama Nian’ın özellikle LEGO hali inanılmaz derecede şapşal ve sevimli. Korkarım benim resimlerimde çoğunlukla “Nian’ınızı nasıl eğitirsiniz” pozlarında çıkacak.

LEGO 80106
Nian’ı nasıl eğitirsiniz?

Detaylar

Bir sürü küçük parça ve detay olduğundan bahsetmiştim. İşte bunların bazıları.

Set bittikten sonra, benim üzerimde uyandırdığı izlenim geleneksel bir Çin evi girişiydi. Ama bu konuda çok bilgim olmadığı için, Google’a bir sorayım dedim. Karşıma çıkan resimler bu izlenimimi doğruladı. Baksanıza, nerdeyse birbirinin tıpatıp aynısı!

Sol ve orta: Geleneksel bir Çin evi girişi. Sağ: LEGO 80106 Story of Nian setindeki giriş.

Üzerinde çıkartmalar olan kırmızı kapılardan, kapının iki yanına asılmış kağıtlara, sarı kirişlerden, mavi fenerlere, duvarın dokusundan, çatıya kadar herşey gerçeğinin aynısı. Kağıtlar demişken… gördüğünüz gibi kapının iki yanında ve üstünde, üzerinde Çince yazılar olan kağıtlar asılı. Bunlara “couplet” deniyor, yani beyit. Setteki beyitlerde “Yeni yılın neşeli kutlaması”, “Güle güle eski yıl, hoşgeldin yeni yıl” ve “Arkadaşlarınız yeni yılda sizi karşılıyor” yazıyor. Ben Çince bilmediğim için bunları başka bir blogdaki incelemeden öğrendim (Uyarı: Çince’den İngilizce’ye, İngilizce’den Türkçe’ye çevirirken arada anlam farkı çıkmış olabilir).

Kapının üzerinde ise setteki tek çıkartmalar var. Bunların adı Menshen, Çin folklorunda kapıların koruyucu tanrılarını sembolize ediyorlar.

Sette en çok hoşuma giden yer, duvarın ve çatının üzerinde biriken (ve aşağıya sarkan) kar birikintileriyle, küçük yeşil çalılar. Çalıların üst parçasını CMF 15 serisindeki Temizlik Görevlisi (Janitor) minifigüründen hatırlayabilirsiniz, ama burada ilk kez parlak yeşil halini görüyoruz. Alttaki parça ise ilk olarak 2015’de çıkmasına rağmen, sanırım 2017’de çıkan CMF 17 serisindeki Dans Eğitmeni (Dance Instructor) minifigürüyle daha bilinir hale geldi. Herhangi bir 1×1 silindir tuğla üzerine koyularak kapak-pipet kombinasyonu yapmamızı sağlayan bu parça, bu yeşil çalıların tabanını oluşturuyor.

Havai fişeklerin havada “asılı durması” da güzel bir detay olmuş bence. Şeffaf bar parçası kullanılarak elde edilen bu efekt, arkadaki SNOT tuğlalarını kullanarak istendiği gibi çoğaltılabiliyor (eğer yedek parçanız varsa tabii). Ayrıca istenirse yeri de değiştirilebiliyor.

LEGO 80106
Havai fişekler

Son sözler

Ne yalan söyleyeyim, set genel olarak hoşuma gitti. Evet, görünüşte basit bir set, hatta bir anlamda yarım bir set. Ama bence geliştirilmeye açık. Kendi yaratılarını yapmayı sevenler (yani MOCçular), rahatlıkla evin geri kalanını yapabilir. Hatta belki 2019’da çıkan Çin Yeni Yılı Arifesi Yemeği (Chinese New Year’s Eve Dinner, 80101) seti bir şekilde buna entegre edilebilir. Ama bu haliyle de sergilemek için çok güzel bir set olduğunu düşünüyorum.

Nian’a âşık oldum. Evet, çok ciddiyim. Renk zenginliğinden tutun, her yerinin hareket etmesi, ve dolayısıyla kolayca poz alması çok büyük bir artı bence. Ve gerçekten çok şapşal görünümlü bir yaratık.

LEGO 80106
Korkunç Nian!

Seti yaparken bir aydınlanma anı yaşadım. Bilmiyorum, belki de uzun süredir böyle büyük bir set yapmadığım içindir.

Bir LEGO seti yapmak, daha önce severek izlediğiniz bir filmi tekrar izlemek gibi. Filmin sonunda ne olacağını biliyorsunuz, buna rağmen izlerken keyif alıyorsunuz, ve her seferinde daha önce fark etmediğiniz bir şey görüyorsunuz. Bu set de benim üzerimde böyle bir izlenim yarattı. Elime geçmeden önce pek çok sayfadaki set incelemelerine baktım. İçinden çıkacak olan minifigürlerden, setteki küçük detaylara kadar herşeyini öğrendim. Buna rağmen, seti yaparken çok keyif aldım, bazı yerlerde “Vay be, adamların düşündüğü şeye bak” dedim. Sonra da aklıma bu benzetme geldi.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

 

Resim kaynakları:

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

2 Comments

  1. Minifigürist

    Bu LEGO parçaları ile inşa edilen hayvan/robot türevi tasarımlar benim zayıf noktam sanırım. Bir aralar, bu tür içeriği bulunan setlere dadandığım için pek çok Creator setine yatırım yapıyordum (neyse ki kurtuldum bundan). Nian’ı görünce aklıma onlar geldi. :)

    Setteki figür sayısına ve bunların çeşitliliğine diyecek bir şeyim yok ancak setin geri kalanı bana çok boş gibi geldi. Duvar ve kapıdan oluşan, yeterince detaylı bir arka plan var tamam ama nedense o kısımda eksik olan bir şey varmış gibi bir izlenim oluştu bende.

    Nian’a ise diyecek bir şeyim yok. Gri duvarın tek düzeliğini, rengarenk Nian ile dengelemişler adeta. Eklemlerindeki esneklik ise, ister sergilemek için olsun ister oynamak için olsun “Al beni şekilden şekile sok, bende her türlü numara var” diye fısıldıyor. :)

  2. Pınar

    Ben en son LEGO Ideas’ın Exo Suit setinde aklımı yitirmiştim. Onda da vıcır vıcır bir sürü parça vardı. Ondan sonra tek tük Creator temasının inşa edilebilir hayvanlarını aldım, bir süredir de buna benzer bir şey yapmamıştım. Yapması gerçekten çok keyifli, o yüzden hiç yadırgamadım bu söylediğini :)

    Setin eksik olduğu konusunda da sana katılıyorum. Gerçekten de sanki sırf “Bir arka plan koyalım da, boş gözükmesin” denilmiş. Ama bir yanda da insanı o eksikliği doldurmaya davet ediyor gibi. Yine de, dediğim gibi, bu haliyle bile sergilendiği zaman çok hoş gözüküyor.

Bir yorum yazın

Back to Top