LEGO 31136 Egzotik Papağan

LEGO 31136 Egzotik Papağan
LEGO 31136 Egzotik Papağan ve arkadaşları

Bugün keyifli bir set var elimde, Mart 2023’te piyasaya sürülen LEGO 31136 Egzotik Papağan seti. Takip ettiğim bloglarda setin incelemesini gördüğümde çok hoşuma gitmişti. Ama asıl şoku, yapılı halini görünce yaşadım. Nedense kafamda daha büyük bir model canlandırmışım, oysa bu küçücüktü – daha doğrusu hayalimdekinden küçüktü.

Elime geçmesi de ayrı bir keyifli oldu. Her ne kadar sevsem de, minifigürsüz setler, özellikle de Creator setleri, alma sırasında öncelik taşımıyor. Ha, bazı istisnalar yok mu, var, örneğin Retro Fotoğraf Makinesi setinin çıkacağını öğrenir öğrenmez onu listenin başına almıştım. Ama papağan seti bu etkiyi uyandırmadı üzerimde. O yüzden de “İndirime girerse alırım” dediğim onlarca setin arasında yerini aldı. AnyBricks Hub‘la çalışmaya başlayınca, onlar bir incelik yapıp, bana bir set hediye etmek istediler. Ben de LEGO 31136 Egzotik Papağan setini seçtim. Ve böylece koleksiyonuma güzel bir hayvancık daha eklenmiş oldu.

Bu bahaneyle AnyBricks Hub‘a da tekrar teşekkür etmek istiyorum. Onların sayesinde, uzun zamandır bahane üreterek almadığım Creator setlerinden birine artık sahibim.

LEGO Kuş Setleri

Set incelemesine geçmeden önce bahsetmek istediğim bir konu var: LEGO kuş setleri. Küçüklü büyüklü setlerde, şimdiye kadar çıkmış epey kuş modeli var. Kimi zaman dergilerin hediyesi olarak geldi, kimi zaman polybag dediğimiz küçük poşetlerle. Bazen setin başrolündeydiler, bazen de yan model. Bu yıl çıkan 31211 Macaw Papağanları ve 10331 Yalıçapkını Kuşu setleriyle, doğrudan yetişkinlere yönelik setlere de atladılar. Ama herhalde ilk yetişkinlere yönelik kuş seti, henüz “Adults Welcome” ya da “Icons” adları ortalıkta yokken, Ideas altında çıkan 21301 Birds seti olsa gerek.

Yıllar içinde çıkan kuş setleri – ya da setlerden çıkan kuşlar. Dikkat! Birbirleriyle orantılı değiller.

Kuşlara ayrı bir ilgim olduğu için, bu set beni çok heyecanlandırmıştı. Bir sinekkuşu, bir kızılgerdan, ve bir de mavi alakarga modeli yapıyordunuz. Kuşların ikisi tünekte duruyordu, biri ise uçuş halindeydi. Setten aynı zamanda kuşların Latince isimlerinin yazılı olduğu parçalar da çıkıyordu. O zamanlar Ideas yeniydi, şimdi olduğu gibi sosyal medyada (ya da başka yerlerde) “Bakın, 500 tane ultra süper tasarımın içinden bunlar seçildi!” gibilerinden ilanlar fazla yoktu. Setin Türkiye’ye gelip gelmediğini bile bilmiyorum, çünkü ondan kısa bir süre önce çıkan 21109 Exo Suit ve 21110 Research Institute setlerini bulmakta epey zorlanmıştım. Birds seti hâlâ istek listemde, fakat geçen bu 9 yıl içinde sıralamada epey aşağılara kaydı. O zamandan bu zamana yapım tekniklerinde ve modellerde gözle görülür bir gelişme olsa da, bence Birds seti hâlâ güzelliğini ve orijinalliğini korumaya devam ediyor.

LEGO Ideas Birds

LEGO 31136 Egzotik Papağan

Evet, kuşlara şöyle bir değindiğimize göre, setimize geri dönebiliriz.

Tüm Creator 3-in-1 setlerinde olduğu gibi, bu sette de üç farklı model seçeneğimiz var: Papağan, balık ya da kurbağa. Ben bu sefer diğer iki modeli yapmakla uğraşmadım, doğrudan papağanı yapıp geçtim. Ama meraklısı için, diğer modeller şu şekilde.

LEGO 31136 Egzotik Papağan alternatif modeller

Kutudan üç yapım talimatı kitapçığı, üç tane de poşet çıkıyor. Poşetlerin numaralı olmasına o kadar alışmışım ki, bunlarda onu görmemek garip geldi. Ama açıkçası işime de geldi; tüm parçaları bir araya yığıp, onların arasından ihtiyacım olanı bulmak, set yapmanın keyifli bir parçası benim için.

LEGO 31136 Egzotik Papağan kutu içeriği

Seti yapmaya papağanın üzerinde durduğu dal ve çevresindeki çiçeklerden başlıyorsunuz. Dalın üzerine papağanın ayakları, gövdesi, ıvırı zıvırı derken… Tamam yapıyoruz da, neden aşağıdan yukarı yapıyoruz biz bu kuşu? İlk başta yadırgadım. Fakat sonra düşündüm, koca kuyrukla papağanın düz zemine oturması çok kolay değil, o yüzden tüneğinin üzerine inşa etmek mantıklı olmuş.

Papağanın kanatlarında minimal bir hareket şansı var. Birleşimi ball-and-socket denilen türde bir bağlantıyla oluyor. Bu bağlantıya sahip parçalar, genellikle 360 derece hareket edebiliyor. Fakat LEGO 31136 Egzotik Papağan setinde bu biraz boşa gitmiş. Kafa yokken kanatları yana açabiliyorsunuz, ama kafayı taktıktan sonra sadece öne ve arkaya hareket ediyor. Yana açılması çoook çok az miktarda. Kafayla gövde arasına parça ekleyerek bu arttırılabilir mi diye baktım, ı ıh. Birkaç parçayla yapmak kolay gözükmüyor. Yine de az da olsa hareket ediyor olması güzel olmuş. Benzer şekilde kuyruğu da bir yere kadar aşağı-yukarı oynatabiliyorsunuz.

Benim gördüğüm tek eksikliği, kafanın hareketsiz olması. Sanki araya ek bir parça koyularak o da döndürülebilirmiş. Elimin altındaki parçalarla bir şey yapabilir miyim diye baktım. Tamam, orijinal modeldeki kadar güzel gözükmüyor olabilir ama bunun ustası olanlar eminim benden daha iyi bir seçenek bulur. Yine de az da olsa kafasını döndürebiliyor :)

LEGO 31136 Egzotik Papağan
Hiç set modifiye etmedim demem artık :)

LEGO 31144 Egzotik Pembe Papağan

Yok yok, yanlış okumadınız, pembe yazıyor. Bu setin bire bir aynısı bir başka set daha var, oradaki papağanın (ve tabii balıkla kurbağanın) ağırlıklı rengi pembe. İçinden çıkan parça sayısından tutun, yapılışına kadar birbirinin aynı bu setler. Ne yalan söyleyeyim, mavi olanı ne kadar sevdiysem, pembe olan da bir o kadar itici geldi. Pembeden çok hoşlanmıyorum, o ayrı, ama mavi olana baktığımda kuşun gerçeğini görürken, pembe olan ne idüğü belirsiz bir resim canlandırıyor gözümde.

Pembe mi, mavi mi?

Set ilk duyurulduğu zaman çok garip gelmişti, neden aynı seti farklı renkle çıkardılar diye. Bu yazıyı yazarken öğrendim ki, daha önce de iki set için de böyle bir şey yapmışlar. Biri 77940 ve 77941 numaralı Mighty Dinosaurs setleri, diğeri de 10271 ve 77942 numaralı Fiat 500 setleri. Hatta dinozorlu olanın daha önce çıkan bir başka versiyonu bile var, adı aynı, numarası da 31058. Anlaşılan LEGO Grubu farklı pazarlarda denemek için aynı seti farklı renklerde çıkarmış. Başarılı olmuşlar ki, papağan için de aynısını yapmışlar.

Dediğim gibi, ben tamamen renginden ötürü sevmedim. Fakat insanların konu hakkında düşüncelerini okurken, ilginç bir yoruma rastladım. “Bence değerlendirilememiş bir fırsat” demiş arkadaş. “Kırmızı yapsalardı, ilk LEGO papağanlarına da atıfta bulunurdu”. Evet, gerçekten de öyle. Üstelik sadece ilk papağana atıfta bulunmakla kalmazdı, tıpkı mavisi gibi gerçeğe de daha yakın olurdu. Neyse, başka bir sete artık…

Papağanın boyut ve oranları

Benim beklediğimden küçük olsa da, model bittikten sonra gözüme çok kötü gelmedi. Sonra merak ettim, acaba dev LEGO minifigürünün yanında nasıl durur diye. Eline tutturamadım, hem biraz ağır geliyor, hem de benim onu oraya oturtacak bir mekanizma inşa etme yeteneğim yok. Ama dışardan müdahaleyle sanki elinde tutuyormuş izlenimini verebildim.

İşin güzel yanı, standart LEGO minifigürü ve standart papağan figürünün yan yana görünüşü de neredeyse aynı. Bunu göz önünde bulundurarak mı tasarladılar bilmiyorum, ama papağan figürünün minifigüre olan oranıyla, egzotik papağanın dev minifigüre olan oranı birbirine çok yakın.

LEGO 31136 Egzotik Papağan ve Dev Minifigür

Seti babamla beraber yaptık. Set yaparken bana eşlik ettiği zamanlarda, o sırada masada olup da kullanılmayan parçalarla o da küçük modeller yapıyor. Fakat LEGO 31136 Egzotik Papağan setinin parçalarını beğenmedi, çok küçük parçalar var çünkü. Yine de tek tük birkaç eser üretti o da.

Solda bir tank, sağda ise bir köpek varmış…

Salonda bu kadar dolap aç-kapa, getir-götür olunca, küçük haydutlar durur mu, “Ne oluyor burda bizsiz!” diye geldiler :)

LEGO 31136 Egzotik Papağan teftişi

Ve papağanımız da diğer arkadaşlarının yanında vitrinde yerini aldı.

Bitirirken…

Bence sergilemek için güzel bir set. Her ne kadar minifigür ölçekli hayvanları tercih etsem de, bu tür LEGO parçalarıyla yapılan hayvan setleri de hoşuma gidiyor. Başta kullandığım farklı kuşların olduğu resmi hazırlarken, bunların bir arada ne kadar güzel gözükeceği geçiyordu aklımdan. Eğer sizin de bu tarz hayvan setlerine ilginiz varsa, egzotik papağanı koleksiyonunuza ekleyin derim.

LEGO 31136 Egzotik Papağan

Fiyatına gelince… LEGO Store sayfasında 749 TL yazıyor, ama anlaşılan stoklarda kalmamış. Bu da ne eder, parça başı yaklaşık 3 TL. Kıyaslama yapmak için başka bir Creator setine baktım, parça sayısı neredeyse aynı, ama o 649 TL. Onda da üç farklı hayvan yapılıyor, hatta biri yine papağan. Aradaki fiyat farkı neden? Bilemedim. Sonra hayvanlı olan küçüklü büyüklü diğer setlere baktım. Parça başı 1.8 TL ile 2.5 TL arasında hep. Egzotik papağanın özelliği her ne ise, diğerlerinden daha pahalı olması gerektiği düşünülmüş. Şunu da eklemeliyim, bu bize ait bir şey değil. Yurtdışındaki fiyatı da benzerleriyle karşılaştırıldığında daha fazla.

Sonra dedim ki “Ya, bir minifigüre 125 TL veren sen, durdun bunu mu hesaplıyorsun??” İki bana da hak verdim. Zaten düzenli okuyucular bilir, genellikle bu tür parça-fiyat olayına girmem. Nedense bu sefer şeytan dürttü, bir bakayım dedim. Arada bir oluyor işte. Böyle de zamanlar gördük tadında dursun burda.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

“Ben yattım buraya. İşin bitmediyse de artık bitti!”

 

Benim olmayan tüm resimler Brickset‘ten yürütme desem olmayacak değil mi :) Bir arada olan kuş setleri, Fiat 500 ve dinozorlar, LEGO Ideas Birds, bu setin alternatif modelleri ve pembe ve mavi papağanın bir arada olduğu resimleri oradan aldım. Geri kalanı benim.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top