Blogu takip edenler hatırlar, Ekim ayında alternatif bir yapım oyuncağı markasının bir setini incelemiştim. FUNWHOLE adlı bu marka, özellikle son zamanlarda sosyal medyada da çok sık karşıma çıkmaya başladı. Setlere bakıyorum, çok hoş, çok güzel tasarımlar. Benimle iletişime geçip, yeni FUNWHOLE Arı Çiftliği setini incelememi istediklerinde, bunu seve seve kabul ettim.
FUNWHOLE Gazete Bayisi setiyle ilgili düşüncelerim genellikle olumluydu. Birkaç yerden puan kırmıştım, bazı parçaları birleştirmek zor gelmişti, ama küçücük bir sete o kadar detay sığdırmalarını takdir etmiştim. Onun neredeyse 2.5 kat büyüklüğündeki Arı Çiftliği setini de bu yüzden çok merak ediyordum, kimbilir içinde ne cevherler vardı. Hayal kırıklığına uğramadım. Tıpkı Gazete Bayisi gibi, FUNWHOLE Arı Çiftliği de bir sürü detayla dolu, çok güzel bir set.
![](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-duvar.webp)
Bu set, incelemem için bana ücretsiz olarak gönderildi. Ama bu olumlu bir incelemeyi garantilemiyor. Elimden geldiğince objektif olarak düşüncelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.
Kutu ve Kutu İçeriği
Güzel tasarlanmış bir kutumuz var. İçinden iki tane yapım talimatı kitapçığı, ışıklandırma parça ve aksesuarlarının olduğu küçük bir kutu, ve numaralandırılmış poşetler çıkıyor. İlk önce neden iki tane yapım talimatı kitapçığı olduğunu anlayamadım. Tamam, set büyüktü de o kadar büyük değildi. Sonra kitapçıkları incelerken fark ettim, iki kişinin bir arada yapabilmesi için bu şekilde tasarlanmış. Biri kulübe gibi olan yapıyı ve ağaçları yaparken, diğeri de yapıların üzerine oturduğu tabanı yapıyor. Son zamanlarda LEGO setlerinde de gördüğümüz bir özellik. İyi düşünülmüş, iyi de uygulanmış.
Işıklandırma parçalarının olduğu kutudan, ışık tuğlalarının yanında bir cımbız ve bir de küçük tornavida çıkıyor. Tornavida, açma kapama düğmesinin olduğu parçanın kapağını açmak için, cımbız da incecik telleri daha rahat tutmak için. Bu benim çok işime yaradı, çünkü bir önceki sette bu konuda da zorluk yaşamıştım.
Normal numaralandırılmış poşetlerin yanında bir de F olarak etiketlenmiş bir poşet var. Bunun içinden figürlerin ve ayının parçaları, ve özel bir işlevi olan küçük parçalar çıkıyor.
FUNWHOLE Arı Çiftliği Seti
Dediğim gibi set iki parçadan oluşuyor, kulübe ve taban. İlk üç poşetle tabanı, geri kalanlarla da klübe ve ağaçları yapıyorsunuz. Her ikisi de çok güzel detaylarla dolu. Arı çiftlikleri hakkında fazla bilgim olmadığı için, biraz araştırdım, çünkü sette olan bazı parçalara hiç anlam verememiştim. Bunların başında fırça geliyordu. Acaba fırça kedi için miydi? Değilmiş. Eğer bir arı çiftliğiniz varsa, arı fırçası en önemli ekipmanlardan biriymiş.
İki küçük yapı var FUNWHOLE Arı Çiftliği setinde. Bunlardan biri kapalı bir depo alanı gibi, içinde raflar, aletler, dolu ve boş bal kavanozları ve Rose (arıcımız) yorulduğunda oturabilsin diye bir koltuk var.
Diğeri ise yarı açık bir çalışma alanı olarak düşünülmüş. Bu bölümde de el aletleri var, yine güzel bir şekilde raflara yerleştirilmiş, ama onların yanında bal süzme makinası, arı fırçası, körük, bal kovası ve bir de kovan var. Bal süzme makinasını, tıpkı gerçeğinde olduğu gibi içine petekleri koyup döndürebiliyorsunuz.
Taban da detaylarla dolu. Farklı türde kovanlar, peteklerin saklandığı bölmeler, ve tabii ki çiçeklerle arılar. Çiçeklerin gelişigüzel dağılımı, sete bir yandan renk verirken bir yandan da gerçekçiliğini arttırıyor.
Ağaçlara gelecek olursak… çok güzel düşünülmüş, çok güzel tasarlanmış. İçinde ağaç olan fazla LEGO seti yapmadım, karşılaştırmam kolay değil, ama FUNWHOLE Arı Çiftliği setindeki ağaçlar beni biraz delirtti. Yaparken çok güzel, hiç sorun yok, ama yaprakları gövdeye birleştirirken, PIT, diğer yaprak düşüyor. Onu takarken, PIT, başka bir yaprak. Yerine yerleştirirken PIT PIT PIT… haydaaa! Küçük birkaç LEGO setinde dikkatimi çekmişti, bu yaprak parçalarını birbirine birleştirmek için kullandıkları başka bir yaprak parçası var. Hem iki yaprağın birbirinden çıkmasını engelliyor, hem de bitki görünümünü bozmuyor. Bu tür büyük ağaçların birleşim yerlerinde böyle bir parçanın kullanılması daha iyi olur. Ağaçlara dokunmazsanız, haliyle sorun da çıkmıyor ama biraz şu tarafa çevireyim dediğinizde yaprakları elinizde kalıyor. Buna karşı, kaydırmalı bir sistem yaparak ağaçların yerini istediğiniz gibi değiştirebilmek güzel bir detay olmuş.
Figürler
Setten iki tane figür çıkıyor, Rose adlı bir kadın ve onun yeğeni Bubbles . Öyküye göre, Bubbles şehirde yaşıyor ve arılara özel bir ilgi duyuyor, teyzesinin arı çiftliğine geldiği zaman da onlara epey yakınlık gösteriyor – yüzünü gözünü sokmalarına rağmen!
![FUNWHOLE Arı Çiftliği Figürleri](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-figurler.webp)
Minibebeklere yeni ısınmış, onların sunduğu çeşitliliği yeni fark etmiş ve sevmeye başlamış biri olarak, FUNWHOLE figürlerini sevmemezlik edemiyorum. Benim gözümde asla minifigürlerin yerini tutmayacaklar, ama bu LEGO olmamalarından kaynaklanmıyor. Sonuçta minibebekler de hiçbir zaman minifigürlerin yerini tutamaz. Ama özellikle hafif tombul olmaları, ve minifigür ve minibebeklerin yanında farklı bir vücut tipi sunmaları hoşuma gidiyor. Tasarım olarak baktığım zaman, FUNWHOLE figürleriyle ilgili düşüncelerim genellikle olumlu.
![FUNWHOLE Arı Çiftliği](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-ayi-figur.webp)
Fotoğrafçı gözüyle baktığım zaman ise çok zayıflar. Ayaklarının altı yuvarlak hatlı olduğu için bir çıkıntının üzerinde olmadıkları sürece sanki koşuyor ya da yürüyor gibi poz verdirmek mümkün değil. Kollarının açıları, bazı şeyleri yapmalarını kısıtlıyor. Kendimce küçük bir sahne yaratayım dedim, ayının kovaladığı genç çocuk ve kollarını havaya kaldırmış bir teyze şeklinde, ama bunun yerine sanki çarpışmadan korunmaya çalışan bir figür çıktı karşıma. Minifigürlerin poz vermelerine alışık olunca, FUNWHOLE figürleri biraz zorluyor insanı. Bundan dolayı ellerinde bir aksesuar tuttukları zaman da biraz garip gözükebiliyorlar. Olduğu yerde heykel gibi dururken güzel, ama fotoğraf için poz verdirmek sıkıntılı.
![](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-hayiiiir.webp)
Bana göre başka bir eksi yan ise, figürlerin tüm parçalarını sizin birleştiriyor olmanız. Kafa, saç, tamam, buna alışığız zaten. Ama eller kollara, kollar gövdeye, bacaklar bel parçasına… minnacık parçalar, o “tık” sesini duymak için belli bir güç sarf etmek gerekiyor. Minifigürlerin kollarını, bacaklarını, hatta sadece ellerini bile söktüyseniz, bunu bilirsiniz. Dakka bir gol bir, parmak acısıyla başlıyorsunuz seti yapmaya. En azından el-kol-gövde ve bel-bacak parçaları birleştirilmiş olarak gelse daha iyi olurmuş. Öte yandan kaybolması olası tüm küçük parçalar gibi bunların da yedeğinin olması bir artı.
Hayvanlar
Bir arı çiftliğinde ne olur? Tabii ki arılar. Üç farklı çeşit arımız var, biri kraliçe (tacı var, ordan anladım), bir göz kırpan bir de şaşkın. Herkes Friends temasında çıkan arıların daha gerçekçi olduğunu söylerken, ben daha karikatürize arılardan yanayım. Kişisel tercihim yani, zevkler ve renkler. İlk çıkan arı baskılı nokta parçası çok hoşuma gitmişti, o yüzden FUNWHOLE arılarını da beğendim. Arıları kovanlardan çiçeklere kadar farklı yerlere yerleştiriyorsunuz. Hatta bazıları havada uçuyor.
Setten siyah bir kedi yavrusu, beyaz bir kuş ve bir de bej ayı çıkıyor. Kuş, baskısız tek hayvan. Gazete Bayisi setinde de baskısız bir martı vardı. Hayvanlar baskısız olduğunda, özellikle yeniler, bana daha bir heykel ya da oyuncak havası veriyor, hayvan olarak göremiyorum. Ama kedi ve ayı baskılı. Kedi, en eski LEGO kedilerinden birinin kalıbını kullanmış, üzerindeki baskı da onu çok sevimli yapmış.
Ayı ise herhalde FUNWHOLE Arı Çiftliği setinde kalite konusunda beni en rahatsız eden şey olsa gerek. Kullanılan malzeme farklı, hem diğerleri kadar parlak değil, hem de sanki biraz daha ince. Parçalar ayrı ayrı geliyor, siz birleştiriyorsunuz, ve bu da mafsal yerlerinin çok sıkı olmasını engelliyor. Birleşme noktalarının bol olması da insanın üzerinde kalitesiz izlenimi uyandırıyor. Bence LEGO setlerinde olduğu gibi ayı da birleşmiş olarak gelirse ve malzemesi değiştirilirse, sonuç çok daha iyi olabilir.
![](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-ayi.webp)
Işıklandırma
FUNWHOLE setlerinin en güzel yanlarından biri ışıklandırmaları. En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm setlerde onlara özel bir ışıklandırma sistemi var. Bu ışıkları seti yaparken kuruyorsunuz, dolayısıyla hem kolay oluyor, hem de ortada kablo gözükmüyor. Elimdeki iki sette de kablolar çok ustaca gizlenmiş durumda. Işıkları açıp kapamaya yarayan kumandalar da öyle tabii. Gazete Bayisi’nde kumanda gizli bir bölmedeydi, Arı Çiftliği’nde ise setin arka tarafında kalıyor.
![](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-kumanda.webp)
Işıklandırma kablolarının içinden geçeceği parçalara geldiğimde, yapım talimatı kitapçığında çok güzel bir detay dikkatimi çekti. Parçaların yönü olduğunu, ona göre dikkat ederek takılması gerektiğini söyleyen bir uyarı. Gülümsemeden edemedim. Başına açıkça “Pınar, bak sana söylüyoruz” diyebilirlermiş rahatlıkla :) Tellerin sıkışmasını ve zedelenmesini önlemek için tasarlanmış özel parçalar var. Kimi zaman üzerine kapak kapatıyorsunuz, kimi zaman parçayı doğrudan telin üzerinden geçiriyorsunuz. Parçanın altındaki boşluk telin zarar görmesini engelliyor.
Ve tabii ki seti yapıp da ışıkları açtığınız zaman çok güzel bir sahneyle karşılaşıyorsunuz.
FUNWHOLE Arı Çiftliği Setiyle İlgili Düşünceler
Set elime geçmeden önce, True North Bricks sayfasında başka bir FUNWHOLE setinin incelemesini okumuştum. Bir süre önce ilginç bir kitap incelemesi yazısıyla karşıma çıktığından beri sayfayı daha yakından takip ediyorum. Tom benden daha uzun zamandır bu işle uğraşıyor, dolayısıyla hem daha bilgili, hem de benim aksime çoğu zaman objektif olarak eleştiri yapabiliyor. O konuda ben hâlâ biraz ayran budalası gibi “Yaaa, ne güzeeel” deyip geçiyorum çünkü.
Neyse, orada okuduğum birkaç şey aklıma takıldı. Hem seti yaparken o noktalara dikkat ettim, hem de yaptıktan sonra düşündüm. Tom FUNWHOLE setlerinde LEGO kataloğundaki bütün parçaları bulabileceğinizi söylüyor. Sonra da LEGO parçalarının birer yapı taşı olduğunu ekliyor. Herkesin kullandığı tuğlayı kullandığı için bir mimara kızmıyoruz demiş. İlginç bir şekilde, bu konuda onu hem haklı, hem de haksız buluyorum. Evet, LEGO parçalarını yapı taşı olarak görebiliriz. Ama tuğlalarla kıyaslandığında, daha çok yeniler. Yani aradan 500 yıl geçer de, artık ele ayağa düşer de, o zaman tamam. Ama LEGO Grubunun yıllarca verdiği emek, çektiği zorluk, harcadığı para… Tom bunlara da değinmiş zaten. Söylediklerinin arasında bir de şöyle bir şey var: FUNWHOLE’un yaptığı, Rebrickable üzerinden kendi yapım talimatlarını satan birinin yaptığından çok da farklı değil. Yani o kadar güzel noktalara değiniyor ki, insanın ister istemez aklı karışıyor.
Öte yandan, FUNWHOLE setlerinin tasarımlarına baktığınız zaman hepsi orijinal tasarımlar. Ha, şunu diyebilirsiniz, “Bu yıl bir arıcı evi seti çıktı, ona ne diyeceksin?”. Hadi o öyle olsun. Hadi onu kopya çekmiş olsunlar. Tasarımlarının birbiriyle alakası olmamasının yanında, diğer setlere baktığınız zaman da “Aaa, bak bunu da bundan almış kesin” diyebileceğiniz pek bir şey görmedim ben. Esinlenmiş, evet. Ama bire bir aynısını yapıp, aynı parçalaraı kullanıp, “Ucuza satayım da işini baltalayayım” dememiş. Biri küçük biri büyük iki set yaptım, ikisi de en küçük detayına kadar düşünülmüş.
![](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-lego-fo.webp)
Gelelim parçaların kalitesine. Gazete Bayisi incelememde de söylemiştim, eğer LEGO parçalarının kavrama gücü (clutch power olarak da bilinen) 100 ise, FUNWHOLE parçaları 85 alır diye. Bu konuda fikrim değişmedi. Elinizde tuttuğunuz zaman, his olarak LEGO parçalarının verdiği hissi alıyorsunuz. Yani bazı alternatif yapım oyuncaklarında olan kötü malzeme hissi burada kesinlikle yok. FUNWHOLE parçaları LEGO parçalarıyla kıyaslandığında biraz daha parlak, bu da fotoğraf çekerken yansımaları engellemeyi zorlaştırıyor. Ama kelimenin tam anlamıyla pırıl pırıl bir set :)
![FUNWHOLE Arı Çiftliği](https://www.bukabricks.com/wp-content/uploads/beefarm-catidaki-ayi.webp)
Bitirirken…
FUNWHOLE markasının geliştireceği pek çok konu var, şüphesiz. 2014 yılında kurulduklarını göz önünde bulundurursak, yine gayet iyi bir marka olduğunu düşünüyorum. Evet, parçaların çoğunun tasarımı onlara ait değil – çoğunun. Arada FUNWHOLE setlerine özel parçalara rastlamak mümkün. Biraz hazıra kondular, ona da tamam, ama yetişkinlerin bu konudaki açığını görüp, onlara oynamaları da bir artı benim gözümde. Diğerlerini bilmem, ama bendeki setin üzerinde “Bu bir oyuncak değildir” yazıyor. Diğer yapım oyuncaklarını düşünüyorum, böyle bir dertleri yok. “Çocuklara vermek için ucuza oyuncak yapalım” havasında çoğu, en azından benim denk geldiklerim.
LEGO markasının özlü sözünü bilmeyen yoktur herhalde, “Sadece en iyisi yeteri kadar iyidir”. FUNWHOLE setleri de bu sözü benimsemiş, onu prensip haline getirmiş. Dediğim gibi, yeni bir firma, geliştireceği çok şey var. Tüm bunlara rağmen piyasayı domine eden LEGO markasına rakip olmaya aday. Umarım başarıları bu şekilde devam eder ve onların setlerini daha fazla görmeye başlarız.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Arıcıların Evi ve Çiçek Bahçesi setinin resmi Jays Brick Blog‘dan alınmıştır. Geri kalan tüm resimler bana aittir.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)