LEGO Yılan, Örümcek, Akrep Figürleri ve Diğer Küçük Yaratıklar

LEGO yılan, örümcek, akrep, kurbağa, karınca, bukalemun, semender ve kelebek

Güncel bir yazı daha mı? Tamam o zaman, güncel hayvan serisini bitirmek için kolları sıvayalım. Zaten fazla bir şey de kalmadı. Su hayvanları, dinozorlar, fantastik yaratıklar… sonra da bitiyor! Bugün de LEGO yılan, kurbağa, bukalemun, kertenkele, örümcek, böcek ve akrep figürlerine bakacağız. Bunlara DUPLO figürler ve misafir Belville aksesuarları da dahil.

Hayvan yazılarını takip ediyorsanız denk gelmişsinizdir, benim sınıflandırmam Bricklink’teki sınıflandırmadan farklı. Orada “kara, hava, su, dinozor” diye ayırmışlar, oysa ben biraz kendi kafama göre yaptım. Dosyaları ayırırken de bu yazıda bahsi geçecek olan hayvanlara kısaca mahlukat demişim. Aslında yaratıklar anlamına gelen bu kelime, çoğu insanın gördüğünde “Aaa, ne kadar tatlı!” demeyeceği, hatta dokunmaya bile çekineceği hayvanları simgeliyor benim için.

Tüm güncel hayvan yazılarında olduğu gibi, bu yazı da yeni hayvanlar çıktıkça güncellenecek. Renkler, LEGO Renk Paleti tablosundaki renkler. İngilizceleri için oraya başvurabilirsiniz.

LEGO Yılan Figürleri

“Sevimli” yaratıklarımızın en eskisi, 1997’de bir yılanla başlıyor. Siyah olarak hayatına başlayan bu yılan, izleyen yıllarda kırmızı, yeşil, misket limonu, açık mavimsi gri, koyu yeşil ve koyu mavi olarak üretilmiş. Farklı renklerini lisanslı ve lisanssız olarak toplam 115 sette bulmak mümkün. Bunların en yenisi 2023 yılına ait.

Farklı renkli LEGO yılan figürleri

Her ne kadar ilk bakışta göze çarpmasa da, yakından baktığınızda ilk LEGO yılan figürünün ne kadar detaylı olduğunu görüyorsunuz. Evet, bugünlerde gerek baskısıyla, gerek çift kalıp kullanımıyla üretilen inanılmaz detaylı hayvanlara alışığız. Ama 1997’de üretildiğini ve hâlâ değiştirilmeden kullanıldığını düşünürsek, gerçekten zamanında epey uğraşmışlar. Göz, burun, ağız, dil gibi küçük detayların yanında, sırtının ve karnının farklı dokuları ve çıngırağıyla gerçeğini mükemmel şekilde yansıtan bir yılan olmuş.

LEGO yılan figürünün detayları

Üzerinde girinti ya da çıkıntı olmadığı için, bu yılanı bir yere sabitlemek çok kolay değil. Minifigür elinde tutabiliyor, yani klipsli parçalar kullanılarak duvarda yürümesi sağlanabilir, ama üzerindeki doku, pürüzsüz bir parçanın verdiği o “tık” sesini (ve sağlamlığını) vermiyor. Sanırım bu yılan, üzerinde bu tür bir bağlantı olmayan sayılı LEGO hayvanlarından. Minimum düzeyde esneme imkânı sağlayan bir malzemeden yapılmış.

LEGO yılan

2012’de LEGO Ninjago temasıyla farklı bir yılan geliyor. Kafası havada olan bu yılan, istenirse bir çıkıntı üzerine oturtulabiliyor ya da kuyruğundan tutulup asa gibi kullanılabiliyor. 2012-2014 yılları arasında 18 sette, 8 farklı renkte üretilmiş: Beyaz, kırmızı, misket limonu, koyu mavi, şeffaf turuncu, şeffaf koyu mavi, şeffaf mor ve sedefli altın. Diğeri kadar olmasa da bu yılan da epey detaylı. Dişleri, gözleri ve çıngırağı var.

LEGO Ninjago yılan figürü

Derken 2015’teki CMF 13 serisiyle bir kobra yılanı geliyor. Koyu yeşil olarak üretilen bu yılan şimdiye kadar başka hiçbir yerde boy göstermedi. Yumuşak plastikten yapılmış ve hem önünde hem de arkasında baskı var. Vücudunun bir kısmı sarmal şeklinde yerde ve ilk LEGO yılan figürü gibi dili dışarda. Altındaki iki girinti sayesinde hem elde tutulabiliyor hem de bir zemine oturtulabiliyor.

LEGO kobra yılan figürü

Nagini

2018’de LEGO Harry Potter CMF serisiyle özel bir yılan geliyor: Nagini. Her ne kadar bunun olması gereken yer fantastik yaratıklar yazısı olsa da, görünüşü herhangi bir yılandan farksız olduğu için bu yazıya koymaya karar verdim. Nitekim LEGO Grubu da benzer bir düşünceyle 2021’de aynı yılan kalıbını şehir setlerinden birinde kullanmış, bu sefer sırtında desenleri var.

Nagini’nin kullandığı kalıp, zeytin yeşili ve soluk yeşil olarak iki farklı renkte üretilmiş. Soluk yeşil olanda hiçbir baskı yok, zeytin yeşili olan göz baskılı, göz ve sırt baskılı, ve baskısız olarak üçe ayrılıyor. Setlerde en son 2023’te boy göstermiş. Yüzde yüz emin olmamakla beraber, dokunduğumdan anladığım, kullandığı malzeme ne Ninjago yılanındaki gibi sert, ne de kobranınki kadar yumuşak.

LEGO yılan: Nagini ve türevleri

Üzerinde herhangi bir girinti ya da çıkıntı yok. Kuyruğundaki küçük bir kısım vücuttan daha ince yapılmış, o sayede klipsli bir parçaya tutturmak mümkün.

LEGO yılan
Hssssss…..

 

Evet, LEGO yılan figürleri bu kadar. Aşağıya birkaç karşılaştırma resmi koyuyorum, boyları hakkında bilgi vermesi açısından.

LEGO yılan figürleri karşılaştırma

LEGO Akrep Figürleri

Yılanları akrepler izliyor, ve ilk akrep 1998’de Adventurers (ve bir de Scala) setleriyle geliyor. O da LEGO yılan figürü gibi ilk siyah olarak çıkmış, ve sonrasında koyu gri, kırmızı, koyu kırmızı, bej, misket limonu, koyu mavi, şeffaf neon turuncu, şeffaf neon yeşil ve sedefli altın olmak üzere 76 farklı sette boy göstermiş. En son görülme tarihi 2023.

Hayvanların boyu küçüldükçe, onları yeteri kadar iyi temsil eden modeller üretmek de o kadar zorlaşıyor. Akrep de bu kategoriye dahil. Evet, boyu 20 cm’yi geçen akrepler yok değil, ama şehirde, ormanda ya da çölde karşımıza çıkacak akrepler genellikle bu kadar büyük olmuyor. Öte yandan, modellerde kullanmak için bazı şeylere ihtiyaç var, altında bir girinti gibi. Bakıldığında ne olduğunun da anlaşılması lazım. Durum bu olunca, bazı hayvanları komik denebilecek ölçeklerde görüyoruz. Ama sonuçta bu bir oyuncak, ve bazı şeylerin abartılı olması insana her zaman çok batmıyor.

LEGO yılan, örümcek, karınca, kelebek ve akrep

Akrepler, bir akrepten isteyebileceğiniz her şeye sahip (böyle bir cümle kurmadım da demem artık :) ). Saldırmaya hazır kuyruğu ve kıskaçları var. Üzerinde bir çıkıntı olduğu gibi, altında ister ele ister zemine oturtmak için bir girinti var. Bu girinti vücudu bir ince tuğla kadar yüksekte tutmasına rağmen dengesini bozmuyor. Yani vücudun bir kısmı ve kuyruk bölümü havada duruyor, tabii kıskaçlar da. Eğer istenirse kuyruk bölümünden klipsli bir parçaya da takılabiliyor.

LEGO Örümcek Figürleri

1999 yılında ilk örümcek çıkıyor. Siyah ve açık gri ile hayatına başlayan bu örümcek, kırmızı, turuncu, mavi, şeffaf kırmızı, şeffaf koyu mavi, şeffaf neon turuncu, şeffaf neon yeşil, mat gümüş ve karanlıkta parlayan beyaz renkleriyle hayatına devam ediyor. 2018’e kadar lisanslı ve lisanssız toplam 124 farklı sette boy göstermiş.

2017 yılında Orman (Jungle) temasıyla yeni bir örümcek geliyor. İlkine göre daha detaylı bir gövdesi var, ve ayakları da farklı. İlk önce kırmızı olarak üretiliyor, sonradan siyah, karamel, parlak açık sarı ve karanlıkta parlayan beyaz renkleri de çıkıyor.

Her iki örümceği de arada başka bir parça olmadan çıkıntıların üzerine oturtmak ya da elde tutmak mümkün. İlk örümceğin kafa bölümü klips şeklinde yapıldığı için bar kalınlığına sahip herhangi bir parçaya da tutturulabiliyor.

LEGO Kurbağa Figürleri

Kurbağalar, ilk 2000’de bir Bellville setiyle çıkıyor. 2001’de Harry Potter, 2003’te Star Wars, 2004’te Castle, 2007’de Creator Expert derken yavaş yavaş çoğu temaya sızmayı başarıyor. Bu kurbağalar her zaman hayvan olarak kullanılmıyor. Kimi zaman süs, kimi zaman heykelcik, kimi zamansa bitki olarak bile görebiliyoruz (10281 Bonsai Ağacı setinde olduğu gibi). Şimdiye kadar 223 sette çıkan bu figürleri, günümüzde çıkan setlerde hâlâ bulmak mümkün.

Kullanım yerleri çok çeşitli olduğu için, kurbağa figürlerinin fantastik bir renk skalası var. Hatta belki de en fazla renge sahip hayvan bile olabilirler. Beyaz, koyu mavimsi gri, kırmızı, yavruağzı, kırmızımsı kahverengi, bej, sarı, neon sarı, misket yeşili, zeytin yeşili, yeşil, kırmızımsı mor, parlak pembe, şeffaf yeşil, mat gümüş ve sedefli altın olmak üzere 16 farklı rengi var.

Ne yalan söyleyeyim, ben bu figürleri çok sevemedim. Boyunun küçük olması dolayısıyla elde tutup oyunun bir parçası haline getirmek kolay değil. Ayrıca ilk bakışta “Ben kurbağayım!” izlenimini de yaratmıyor, en azından benim üzerimde. Ama renk çeşitliliğini öğrendikten (ve üstüne üstlük kendi renk projeme başladıktan) sonra bulabildiğim farklı renkleri toplamaya başladım :)

Özel bir kurbağa

Minifigür olarak geçen çok özel bir kurbağamız var: Throg. Marvel’ın Loki dizisiyle bir saniyelik bir geçiş sahnesinde çıkan bu kurbağa, 2021’de çıkan Marvel CMF serisinde Loki’ye eşlik ediyor. Throg için özetle Thor’un kurbağalaşmış hali diyebiliriz.

Anlaşılan dizide daha uzun bir sahnesi varmış ama sonradan kaldırılmış. Buyrun, onu da buldum :)

LEGO Salyangoz Figürleri

2003’te Belville teması altında çıkan iki tane salyangoz figürü var. Kabuk ve gövde olmak üzere iki parçadan oluşan bu salyangozların açık pembe gövdeli olanı Sally Slow, koyu pembe gövdeli olanı Lazy Loui diye geçiyor. Resimlerden anladığım kadarıyla minifigürlerden bir tuğla boyu daha kısalar. Salyangozların ömrü kısa olmuş, bir daha setlerde bunlar gibi brick-built olmayan salyangoz çıkmamış.

LEGO Karınca Figürleri

Karınca, 2008’de iki tane Indiana Jones setinde, 2015’te de bir tane Marvel setinde çıkmış. Indiana Jones setindeki şeffaf kahverengi, açıklı koyulu ebrulî bir rengi var. Marvel setinde çıkan ise koyu mavi renkli. Altında bir girinti var, elde tutmaya ya da zemine oturtmaya uygun.

LEGO Bukalemun Figürleri

Bukalemunlar, Friends ve alt temalarıyla 2014’te hayatımıza giriyor. İlk yıl, yeşil ve orta koyu lavanta çiçeğiyle karışık parlak yeşil olarak çıkıyorlar. Biri Karmakarışık filmindeki Rapunzel’in Pascal’ı, diğeri standart bukalemun. Aynı kalıp bu sefer misket limonu-kırmızımsı mor karışımıyla 2017’de Elves setlerinde görülüyor. Son olarak da 2020’de çıkan Friends küplerinde dört rengi çıkıyor, parlak açık sarı, yavruağzı, koyu turkuaz, ve açık deniz mavisi. Hepsi de kırmızımsı morla karışık ebrulî renkler.

2018’de Pascal yenileniyor, ve arka ayaklarının üzerinde oturur hale geliyor. Rengi gene parlak yeşil. Bu haliyle bir tane sette çıkmış. 2020’de gelen baskı güncellemesiyle 5 farklı sette daha Pascal’ı bulabiliyoruz.

2019’da ilk System bukalemunu çıkıyor. CMF 19 serisindeki Orman Kâşifi (ya da kısaca yeni Johnny Thunder) minifigürüyle gelen bu bukalemun parlak yeşil renginde. 2020’de Kitapçı (10270) setinde aynı bukalemunu koyu turkuaz olarak görüyoruz. İki rengi de henüz başka bir sette çıkmadı.

Aşağıda bukalemunların yan yana nasıl durduklarını görebilirsiniz.

LEGO Semender Figürleri

2022 yılında Karlar Ülkesi setleriyle beraber minnacık bir semender geliyor. Filmdeki Bruni karakterinin LEGOlaştırılmış hali (figürü çıkmadan kendi seti de bile çıkmış, 2021’de). Toplam 3 sette bulabileceğiniz bu semender orta koyu mavi renginde.

Bu kadar tatlı bir hayvanı tek bir temayla sınırlamak olur mu? Tabii ki olmaz. Aynı kalıp 2023’te parlak açık turuncu renginde Friends setlerinde boy göstermeye başlıyor. Geçen yıldan bu yıla toplam 5 sette çıkmış.

LEGO Kelebek Figürleri

2021’e kelebeklerle giriyoruz. Enkanto setlerinde parlak açık turuncu ve parlak açık sarı olarak hayat bulan kelebekler, ilerleyen yıllarda lisanslı ve lisanssız başka setlere de atlıyor. Bu ikisinin yanında bir de koyu mor rengi var, şimdilik sadece Minik Bitkiler (10329) setinde olan.

2023’te kelebeklere sadece yeni bir renk eklenmiyor (siyah), aynı zamanda üstlerine baskı da yapılıyor. 2023’te farklı baskıyla üretilen 3, 2024’te farklı baskıyla üretilen (şimdilik) 2 kelebek var.

Bu noktada değinilmesi gereken önemli bir şey var. 2021, kelebeklerin ilk çıktığı yıl değil, ama hayvan olarak nitelendirilmeye başlandığı yıl. Daha önce Scala/Belville (1997), Clikits (2005) ve Friends (2012) setlerinde aksesuar olarak üretilmiş. Bu kelebeklerin bazılarının altında iğnemsi çıkıntılar varken (Bricklink’te pin diye geçiyor), bazılarında yenilerde olduğu gibi zemine oturtmayı sağlayan girintiler var. Elimde bu kelebeklerden olmadığı için internetten en açıklayıcı resimleri bulmaya çalıştım.

Bu kelebek parçaları çoğunlukla aksesuar paketi denilen, içinde birkaç farklı parçanın olduğu paketlerden çıkıyor. Bu paketlerde yazımıza uygun bir hayvan daha var, ama tıpkı beraber geldiği kelebekler gibi o da hayvan olarak geçmiyor. Bricklink’te uğur böceği/böcek olarak adlandırılmış. İki farklı türü var, biri Scala/Belville setlerinde çıkan, diğeri Friends setlerinde çıkan.

Böcek demişken, hayvan olarak geçmeyen iki çeşit böceğimiz daha var. Biri 2021’de Winnie the Pooh setiyle gelen ve sonra 15 sette daha boy gösteren arı, diğeri de CMF 21 serisinden hatırlayacağınız Uğur Böceği Kız’ın elinde tuttuğu uğur böceği. Bu uğur böceği, 2023’te daha gerçekçi olarak farklı bir baskıyla da karşımıza çıktı. İlkini 25, ikincisini 3 sette bulmak mümkün.

Sizin de görebileceğiniz gibi, bunlar temelde 1×1 yuvarlak fayans parçaları üzerine yapılmış baskılar. Tahminimce hayvan kategorisine girmeme sebepleri bu.

Bir de onur konuğu olarak yazıya dahil etmeye karar verdiğim kelebekler var. 2001 yılında Belville teması altında çıkan beş farklı renkli kelebek var. Bunlar doğrudan aksesuar olarak geçiyor, ve anladığım kadarıyla saç tokası olarak tasarlanmış. Elimde olmadığı için karşılaştırma resmi koyamıyorum, ama bulduğum bilgiye göre 3 cm x 4 cm büyüklüğündeler. Bu kelebekler pembe, koyu pembe, orta koyu turuncu, açık mavi ve orta koyu yeşil renklerinde üretilmiş.

LEGO DUPLO Örümcek, Uğur Böceği, Arı, Kelebek ve Salyangoz

1999-2000 yıllarında çıkan DUPLO temalarından birinin adı Little Forest Friends (Küçük Orman Arkadaşları). Toplam 10 set çıkmış, bunların sekizinde birer (bazılarında ikişer) hayvan var. Bu hayvanların hepsini bir arada toplayan bir de eğitim seti var, 9129 numaralı Little Forest Friends seti.

Setlerde bulunan örümcek, uğur böceği, arı, kelebek ve salyangoz hayvanlarının hepsi iki parçadan oluşuyor. Biri gövde, diğeri de ayak, kanat ya da kabuk. Örümcek orta koyu menekşe renkli, siyah ayaklı; uğur böceği kırmızı kanatlı, siyah kafalı ve siyah ayaklı; arı sarı gövdeli, simli şeffaf beyaz kanatlı; kelebek sarı gövdeli, sarı kanatlı (üzerindeki renkler baskı); salyangoz da parlak yeşil gövdeli, simli şeffaf kabuklu.

2024’te ise yeni bir arı figürü geliyor. İlkinin aksine bu arı tek parça, ve şimdilik sadece tek bir sette var. Gövdesi sarı, antenleri siyah, kanatları da beyaz renkli.

Yeni DUPLO arısı

LEGO DUPLO Semender

Karlar Ülkesi filminin sevimli semenderi Bruni‘nin bir de DUPLO kardeşi var, 2024 çıkışlı (ve bence inanılmaz komik gözüküyor). Tombul semenderimizin gövdesi orta koyu mavi, çene ve göğüs baskısı beyaz, sırt desenleri de orta koyu lavanta çiçeği renginde.

Tombul semender

Kim kiminle nerede nasıl?

Bu hayvanların boyutlarını merak edenler için, herkeste olma ihtimali yüksek olan kurbağanın yanında nasıl durduklarını da şuraya sıkıştırayım.

LEGO kurbağa ile yılan, örümcek, akrep, karınca, bukalemun ve semender karşılaştırması

Bir yazının daha sonuna gelirken…

Evet, bu yazı da bu şekilde biter. Arada atladığım olduysa söyleyin, onu da ilk fırsatta ekleyeyim. Ve tabii bitirirken yazıda bahsi geçen hayvanların bazılarının minifigür kardeşlerini de eklemek gerek. Buyrun, onlar da şöyle.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Elimde olmayan hayvanların resimlerini Bricklink, Brickowl, Brick Nerd, Steinpalast, Decotoys, Bricks & Minifigs Anaheim, Baustein Jaeger ve eBay sayfalarından aldım. Yılan, örümcek, akrep ve kurbağaların renklerini gösteren resimlerin bir kısmı Bricklink Studio’da render edildi. Throg’un çizgiroman görünümü ise Marvel Fandom‘dan.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top