LEGO VIDIYO, LEGO Grubunun Universal Music Group’la yaptığı işbirliğinden doğan en yeni LEGO temalarından biri. İlginç bir konsept yapmışlar, Hidden Side gibi AR teknolojisini kullanıyor, ama bu sefer hayalet avlamak yerine müzik videosu yapıyorsunuz. Bana da ilginç geldi, Party Llama setini aldım, uygulamayı indirdim, ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya hazırım!
Bu temada (ve neredeyse bütün LEGO temalarında) beni en çok ilgilendiren bölüm minifigürler olduğu için, onlarla başlayacağım. Hoş onlarla başlamasam ne olacak, setin içinden 4 tane 1×1 ince tuğla çıkıyor diyecek halim yok ya.. neyse, konuya dönüyorum.
LEGO VIDIYO BeatBox ve BandMates Minifigürleri
Öncelikle, LEGO VIDIYO setleri ikiye ayrılıyor: Beatbox kutuları ve BandMates CMF serisi. Şimdilik 6 tane Beatbox kutusu ve 12 tane de BandMates var. Beatbox’lar normal set gibi, içinden ne çıkacağını biliyorsunuz. Ama BandMates serisi, daha önceki CMF’lerin aksine, poşet içinde değil kutu içinde geliyor, dolayısıyla içinden ne çıkacağını hissederek anlamak mümkün değil. Bazı yerlerde kutu dağılımının nasıl olduğunu söyleseler de, eğer yeni açılmış bir kutu değilse, ya da internetten sipariş veriyorsanız, istediğiniz figürün elinize geçmesi tamamen şans gibi gözüküyor.
Ben BandMates figürlerini ikiye ayırdım, standart LEGO kafalı minifigürler ve özel kalıplı minifigürler. İki gruptan da 6’şar tane var. Baterist Kurt Adam (Werewolf Drummer) dışında, standart olmayan kafaların hepsinin kalıbı yeni. Dansçı Kırmızı Panda (Red Panda Dancer) ve DJ Çita (DJ Cheetah) figürleri aynı kafayı kullanıyor, sadece renk ve baskı farkı var.
Beatbox minifigürlerini de BandMates’ler gibi ikiye ayırmak mümkün. 3 tane standart kafalı minifigür ve 3 tane de özel kalıplı minifigür var. Bu kalıpların da hepsi yeni.
Örnek LEGO VIDIYO Seti: Party Llama
Evet, gelelim örnek setimize. Benim aldığım set, çılgın partiler yapmayı seven bir Lama seti. Çok büyük değil, içinden sadece 82 parça çıkıyor. Beatbox setlerinin geneli bu şekilde, 70-80 parça arasında değişiyor.
BeatBox kutusunun genel tasarımı güzel. İki parçadan oluşuyor, minifigürün ve BeatBits denilen baskılı ince tuğla parçalarının olduğu, şeffaf kapaklı ön kısım, ve yedek BeatBits parçalarının olduğu arka kısım. Arka tarafa istenirse başka aksesuarlar ve hatta bir minifigür bile koyulabiliyor. Yine arka tarafın üzerine, setten çıkan ince tuğla parçalarıyla isterseniz yapım talimatlarındaki mozaiği, isterseniz de kafanıza göre bir deseni yapabiliyorsunuz. Şeffaf kapağın iki yanında, kutuyu taşımak için de kullanılabilecek bir bant var. Bu bant, üzerine gelen parçalarla birleşince, kulaklık görünümünü alıyor. LEGO VIDIYO müzik teması olduğu için, bence bu güzel bir detay olmuş.
Setten 16 tane BeatBits çıkıyor. Bunların 12’sini ön taraftaki yan duvarlarda sergilemek mümkün. Diğer dördü de arka tarafta kaybolmadan saklanabiliyor. Şimdilik toplam 104 farklı BeatBits var. BeatBox setlerinden 16, BandMates setlerinden de 3 tane BeatBits çıkıyor.
LEGO VIDIYO Uygulaması
Uygulamayı seti almadan önce indirmiştim, sağını solunu kurcalamak için. Ne yalan söyleyeyim, fikir hoşuma gitse de, uygulama beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Neyse, buna biraz sonra tekrar değineceğim.
Uygulama hem iOS hem de Android cihazlarla uyumlu. Ayrıca herhangi bir VIDIYO figürünüz olmasa bile, uygulamanın size sunduğu parçaları kullanarak bir minifigür yaratıp, onun klibini çekebiliyorsunuz. Çocuklar için yapılmış bir uygulama olduğundan olsa gerek, ekran görüntüsü almanıza izin vermiyor, ama LEGO Grubunun tanıtım videosu uygulamanın içeriğini biraz gösteriyor. Bir de, sanırım LEGO Tower oyununu çıkaranlarla belli bir düzeyde işbirliği yapılmış, çünkü uygulama içindeki animasyonlar (minifigürün durduğu yerde dans etmesi, hapşırması gibi) LEGO Tower oyunundakinin aynısı.
Buraya kadar herşey güzel. Kendi figürümü yapıp klibini çektim. Kullanabileceğiniz farklı BeatBits efektleri var, bunlar anladığım kadarıyla her gün değişiyor. Bu da iyi. Her ne kadar telefon fazla ısınsa ve zaman zaman yükleme çok uzun sürse de, genel olarak izlenimlerim olumluydu.
Ta ki Lama seti gelene kadar.
Hayal kırıklığı dolu uygulama
Ben şimdiye kadar çok fazla AR uygulaması kullanmadım, ilgimi çekmediği için. Ama minifigürü tarayıp, telefon ekranına almak, ve sonra da onunla dijital olarak oynamak düşüncesi beni çok heyecanlandırdı. Belki de hayal kırıklığımın en büyük sebebi bu, fazla heyecanlanmış olmak.
Arkadaş, o Lama bir türlü taranmadı! Öyle yapıyorum olmuyor, böyle yapıyorum olmuyor. Kendimi iyice aptal gibi hissetmeye başladım. Kamera sapıtıyor, kimi zaman hiçbir şey göstermiyor, kimi zaman renkleri tersine çeviriyor. Eh, sarı bir lama arayan uygulama tabii ki mavi lamayı görmez. Uygulamayı kapatıyorum, tekrar açıyorum, bir daha aynı şeyler. Sonsuz denemeden sonra, Lama başarılı bir şekilde tarandı. Onunla birlikte BeatBits’ler de tabii. Geldik klip bölümüne.
Bekliyoruz.
Bekliyoruz.
Hâlâ bekliyoruz.
8 dakika bekledikten sonra “Yemişim böyle klibi” deyip uygulamayı kapattım. Tamam, yeni bir uygulama, evet, yüklemesi uzun sürüyor, ama bir minifigür ekranda 30 saniye dans edecek diye de bütün gün bekleyemem.
Tabii dayanamadım, ilerleyen günlerde tekrar denedim.
Ve yine bir hayal kırıklığı… ama bu sefer başka bir sebepten.
Hayır, zaten zar zor taramışım, uygulamaya atmışım. Her klip başında neden tekrar taramam gerekiyor ki bu arkadaşı? Hadi ben evde yapıyorum çekimi, bir tane de minifigürüm var. Çocuk olduğumu düşünelim. 4-5 tane farklı figürüm olduğunu düşünelim. Her gittiğim yere bütün figürleri taşıyacak mıyım? Ya kaybolursa? Ya kirlenirse? Her klip çekiminden önce figürü taramak bana biraz anlamsız geldi açıkçası.
Yani özetle, çocuklar için düşünülmüş bu tema (ve uygulama) bir yetişkin olarak benim bile hoşuma gitse de, telefonumda doğru dürüst çalışmadığı için keyfini çıkaramadım bir türlü. Ha, “Kardeşim belki de senin telefonun uyduruk” diyebilirsiniz. Evet, belki de öyle. Ama bu, her klipten önce figürü taramanın gereksizliğini değiştirmiyor. Çünkü başka telefona da yükledim uygulamayı, ve orda da aynı şey oldu. Ama en azından klibi açma süresi kısaldı, ki bu da sizinle yaptığım hayali konuşmayı doğruluyor.
O zaman ne yapıyoruz? Çocuklarımıza en pahalı, en yeni, en son model teknolojili telefonlar alıyoruz. Neden? Minifigürleriyle dans edebilsinler diye. Evet, yapalım bunu kesinlikle.
Son söz
Bir minifigür koleksiyoncusu gözüyle baktığım zaman, LEGO VIDIYO minifigürleri koleksiyona eklemeye değer figürler. Farklı kalıplı kafalar, eğlenceli ve her türlü müzik dinleyene seslenebilecek türde çok güzel minifigürler var. Ama uygulamada yaşadığım zorluklardan dolayı, bir BeatBox setine 200 TL, bir BandMates setine de 50 TL vermek bana mantıklı gelmiyor (hele bir de istediğim figürün çıkma garantisi olmayınca). Umarım, LEGO Grubu bir şekilde bunun farkına varır, ve uygulamayı benimki gibi uyduruk telefonlarda da rahatlıkla çalışabilecek gibi değiştirir, geliştirir.
Not: Fotoğraflar “uyduruk” Xiamoi Mi Note 10 Lite ile çekilmiştir. Uygulamanın denendiği diğer telefon ise Samsung Galaxy A31’dir.
Not 2: Beyaz arkaplanlı BeatBox ve BandMates resimleri Brickset’ten tırtıklanmıştır.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)
Umarım yitip giden bir diğer LEGO girişimi olarak tarihin tozlu sayfalarına gömülmez bu VİDİYO teması.
Şirket 2000’lerin başında, sadece plastikten fiziki parça üretip satarak marka değerini koruyamayacağını fark edince ilk etapta dijital dünyaya giriş yaparak elinde lisans hakları bulunan markaların video oyunlarını üreterek satışlarını desteklemeye çalıştı. Sonrasında animasyon işine el atarak bir kaç tane TV dizisi ortaya koydular ve bu proje kapsamında Ninjago, Chima, Nexo Knights gibi temalar üretildi. Ninjago günümüze kadar gelmiş olsa da bu başlık altındaki pek çok tema kısa ömürlü oldu. Ardından, gelişen ve değişen teknoloji trenini kaçırmamak için DIMENSIONS temasını piyasaya sürdüler ki bunun da ömrü sadece 3 sezon olabildi. Akabinde, AR teknolojisinin nimetlerinden faydalanıp bu sefer de Hidden Side’ı koydular önümüze. Oldukça taze bir tema olmasına rağmen bu da 2 sezon ile sınırlı kaldı (en azından bugün itibarı ile 3. sezon ürünleri hakkında bir bilgi yok).
Bugün ise karşımızda bu VİDİYO teması var. Konsept olarak doğrudan bana hitap eden bir yönü olmasa da (nesil farkından kaynaklanıyor sanırım), yeni kalıplar, yeni baskılı parçalar gibi unsurlar açısından bizlere yeni bir pencere açtığı aşikar. En basitinden, yaptığı ev ya da oda tasarımının duvarlarını poster/tablo gibi objelerle ile süslemek için VİDİYO’nun 2×2 baskılı parçalarını değerlendirecek pek çok tasarımcı ortaya çıkacaktır.
Bakalım şirket kararları ve zaman, VİDİYO temasının akıbetini ne yönde şekillendirecek.
Evet, pek çok LEGO teması var, bunların bir kısmı başarılı olup tutulurken (Friends gibi) bir kısmı da kaybolup gitmiş (Scala gibi). Eminim çoğu ilk çıktığı zaman farklı kesimlerin hoşuna gitmiştir, hatta bazıları kapış kapış alınmıştır. Yeni bir tema, farklı bir yaklaşım her zaman belli bir düzeyde risk taşıyor – ya tutulmazsa? Bu yıl 10. yılını kutlayan Ninjago için bile, “2012’de yayınlanan ikinci sezondan sonra bitiririz” denmiş ilk başta. Yani bu kadar detaylı düşünmelerine rağmen, LEGO Grubu bile hangi temanın ne kadar tutulacağını tahmin edemiyor her zaman.
Her ne kadar uygulama beni hayal kırıklığına uğrattıysa da, karakterlerin renkliliği ve çeşitliliği hoşuma gitti. Temanın hedef kitlesi olan çocukların da seveceğini düşünüyorum. Ayrıca bir LEGO minifigürüyle dans edebilme şansı, ne yalan söyleyeyim, bana bile cazip geliyor :)
Hidden Side karakterleriyle beraber hayalet yakalamak çok ilgimi çekmemişti ama, sanırım ben de LEGO VIDIYO’nun gelişimini merakla izleyeceğim.
Yazdığım yorumla ilgili olarak bir noktanın altını çizeyim. :)
O düşüncelerim yalnızca dijital dünyaya kayan, teknolojik gelişimleri kendi bünyesinde harmanlamaya çalışan spesifik temalar için geçerli. Yoksa elbette “kutusundan çıkart, birleştir, oyna” konseptine sahip City, Friends gibi standart temaların, bazıları üretimden kalkar, yerlerine yenileri gelir. Buna bir itirazım ya da serzenişim yok.
Şirketin, fiziki parçaları sanal/dijital ortamlara entegre etmeye çalışıp bunda dikiş tutturamaması üzücü bir tablo oluşturuyor. Hepsi bu. :)