1949 yılında “Otomatik Bağlama Tuğlaları (Automatic Binding Bricks)” seti ile başlayan bağımsız LEGO setlerinin serüveni, zamanla büyük bir değişim yaşadı diyebiliriz. Bu değişimin bir parçası olarak, 1978’de LEGO Grubu, yeni bir fikirle bağımsız setleri belirli temalar kavramı ile ayrıştırma kararı aldı. Bu temalar, bir konsept etrafında inşa edilmiş setlerden oluşan koleksiyonlardı ve LEGO severlerin daha büyük dünyalar yaratmasına olanak tanıyacak şekilde setleri gruplamanın yeni bir yolu olarak düşünülmüştü. Başlangıçta Space (Uzay), Castle (Orta Çağ) ve Town (Şehir) olarak üç ana LEGO teması ile başlayan serüven, günümüzde 100 farklı temaya yaklaşmış durumda. Yazımızın konusu ise bu ana temalardan biri olan uzay teması! Hatta daha spesifik olmak gerekirse LEGO Klasik Uzay temasının astronot figürü; Klasik Uzay Adamı (Classic Spaceman).
Klasik uzay adamı, LEGO Grubunun 1978’de klasik uzay teması için yaptığı ilk minifigürdü. Başlangıçta beyaz ve kırmızı, daha sonra ise sarı olmak üzere üç farklı renk ile ortaya çıktılar. 1984’te siyah ve mavi olmak üzere iki varyasyon daha tanıtıldı. Günümüzde toplam 11 farklı renkte LEGO klasik uzay adamı bulunmakta.
Klasik uzay adamı figürünü diğer LEGO figürlerinden ayıran kısmı, hiçbir uzay temasında görülmeyen benzersiz bir kask parçasına sahip olması. Kaskları, herhangi ek bir vizör takamayacağınız şekilde tasarlanmış. Aşağıda normal bir kask ile yan yana ikisini görebilirsiniz.
Gelin bu farklı renkte figürlerin nerelerden çıktığını daha detaylı inceleyelim.
Kırmızı ve Beyaz Klasik Uzay Adamı
1978’de ilk LEGO Klasik Uzay setleri ile tanıtılan kırmızı ve beyaz figürler, 1987’ya kadar üretilmeye devam ettiler. Dokuz yıl boyunca 40’tan fazla set ile raflarda yerini aldılar.
Daha sonra 2008-2012 arası Vintage Minifigure Collection teması altında çıkan özel setlerin ilk setinde kırmızı figürün ve ikinci setinde ise beyaz figürün tekrar üretim bandına geri döndüğünü gördük. Fakat kendileriyle özdeşleşmiş ikonik özel kaskları setlerin içine konmamıştı. Onun yerine setler normal kask ile üretilmişti.
Piyasaya hep aynı anda sürülen beyaz ve kırmızı figürler, 2019 yılında bu kez sadece beyaz klasik uzay adamının yer aldığı 70841 numaralı Benny’s Space Squad seti ile LEGO Filmi teması altında tekrar piyasada bulundu. Ayrıca, bu set sayesinde figürün adının Jenny olduğunu öğrendik.
2022 yılında ise 90. yıla özel yeniden üretilen 10497 numaralı Galaxy Explorer setinde iki figürün tekrar geri dönüşünü gördük. Hem de bu sefer ikonik kaskları ile birlikte!
Beyaz klasik uzay adamı figürünü bu yıl çıkan 40687 numaralı Alien Space Diner ve 40715 numaralı Alien Pack setlerinde de bulmak mümkün. Her iki sette de ikonik kaskıyla geliyor olsa da, figürü tamamlamak için oksijen tüplerini ve kafa parçalarını ayrıca almak gerek.
Sarı Klasik Uzay Adamı
Üçüncü sırada tanıtılan sarı klasik uzay adamı, beyaz ve kırmızı figürler ile benzer bir yol izledi. İlk olarak 1982’de piyasaya sürülen setlerde tanıtılan sarı figürün üretimi de 1987’ye kadar devam etti. Beş yıl boyunca toplamda 28 tane klasik uzay setinde yer aldı.
Beyaz ve kırmızı gibi sarı klasik uzay adam figürü de ikonik kaskı yerine normal figür kaskı ile Vintage Minifigure Collection teması altında 2009 yılında çıkan üçüncü set ile tekrar üretim bandına geri döndü.
Beyaz klasik uzay adamı ile birlikte, yukarıda bahsedilen Benny’s Space Squad LEGO setinde bulunan sarı klasik uzay adamı, modern dönemde bu figürleri bulabileceğimiz son set.
Siyah Klasik Uzay Adamı
1984 yılında ilk kez karşımıza çıkan siyah klasik uzay adamı figürü belki de seri içinde günümüzde denk gelmesi en zor olanı. 1984-86 yılları arası üretimde kalan figür toplamda 8 tane LEGO Klasik Uzay setinde yer aldı.
Önceki renkler gibi Vintage Minifigure Collection teması altında çıkan ve beyaz klasik uzay adamı ile birlikte ikinci sette yer bulan siyah renkte figür, benzer şekilde ikonik kask yerine normal kask ile piyasaya sürülmüştü.
Günümüzde klasik uzay adamı figürleri, koleksiyoncular arasında giderek popülerleşiyor. Bu durum LEGO Grubunun da dikkatini çekmiş olacak ki son zamanlarda bizlere hem yeni renkler hem de ek parçalar sağlamaya başladılar. Örneğin, son dönemin temalarından biri olan DREAMZzz temasında bulunan 71460 numaralı Mr. Oz’s Spacebus setinde, siyah klasik uzay adamı figürüne ait kask ve oksijen tüpünü bulmak mümkün.
Mavi Klasik Uzay Adamı
Klasik uzay serisi kapsamında son çıkan renk olan mavi klasik uzay adamı, siyah figüre benzer bir yol izleyerek, ilk çıkan renklere kıyasla piyasada kısa süre bulundu. 1984-1986 yılları arasında toplamda 12 sette yer alan mavi figür, siyah figüre benzer şekilde diğer renklere göre daha az yaygın olma özelliğine sahip.
Klasik uzay serisinin son rengi olması özelliğinden dolayı önceki renkler gibi Vintage Minifigure Collection teması altında çıkan dört numaralı sette yer alan mavi renkteki figür, benzer şekilde ikonik kask yerine normal kask ile piyasaya sürüldü.
2019 yılında LEGO Grubu LEGO Filmi ile bizi mavi klasik uzay adamı olan Benny ile tanıştırdı. Diğer figürlerden farklı olarak kırık ikonik kaskıyla piyasaya sürülen Benny’nin, koleksiyoncular arasında daha çok sevildiğini söylersek yalan olmaz. Ben de bu koleksiyonculardan biri olarak koleksiyonumda mavi klasik uzay adamın yerine Benny’yi kullandım.
Kırmızı, beyaz, sarı, siyah ve mavi renkleriyle klasik uzay adamının ilk fazını tamamladık diyebiliriz. Bu beş renk, 1990’lara kadar üretimde kaldıktan sonra uzun bir süre boyunca piyasadan çekildi. Vintage Minifigure Collection teması kapsamında kısa süreliğine hatıra olarak geri dönmelerini saymazsak, LEGO Grubu bize 2019 öncesinde bu serinin devam edebileceğine dair ilk ipucunu 2014 yılında başka bir set ile verdi.
Yeşil Klasik Uzay Adamı
2014 yılında LEGO Ideas teması altında piyasaya sürülen 21109 numaralı Exo Suit seti ile LEGO Grubu 30 yıl aradan sonra klasik uzay adamı serisine yeni bir renk daha ekledi: Yeşil. Ancak, bu setin içindeki figürler, ikonik kask yerine standart kasklarla sunuldu.
Yukarıda LEGO Grubunun son dönemlerde klasik uzay adamı figürlerine sadece yeni renkler değil, aynı zamanda ek parçalar da sağladığından söz etmiştim. Bu yenilikler arasında yeşil klasik uzay adamının ikonik kaskı da bulunuyor. Bu yılın başında tanıtılan 80054 numaralı Megapolis City seti, bu kaskı içeren ilk setlerden biri olarak dikkat çekti. LEGO Grubu, bu setle yeşil figürü tam anlamıyla koleksiyonumuza kazandırmamıza yardımcı oldu.
Gri Klasik Uzay Adamı
Klasik Uzay Adamı renkleri serisine eklenen bir diğer yenilik ise gri klasik uzay adamına ait gövde parçası oldu. 2017 yılında çıkan LEGO CMF 17 serisinde yer alan Rocket Boy figürü, koleksiyonculara bu yeni rengi keşfetme fırsatı sundu ve gri klasik uzay adamının koleksiyona dahil edilmesini sağladı.
Bir klasik uzay adamı figürünü tamamlamak için yalnızca gövde parçası yeterli değil. Bu figür, gövdeye ek olarak aynı renkte bacak, ikonik kask, oksijen tüpü, eller ve klasik kafa parçasını da içeriyor. El, bacak ve klasik kafa parçalarını bulmak genellikle kolay; ancak ikonik kask ve tüp parçalarını edinmek koleksiyoncular için biraz daha zor. Özellikle gri renkteki ikonik kask parçası (193a2), sadece 1978-1984 yılları arasındaki klasik orta çağ setlerinde bulunduğundan, oldukça nadir ve bulunması zor bir parça. Üstelik rengi eski gri olduğu için yeni mavimsi gri renginin tonunu tutmuyor. Buna karşın, tüp parçası klasik uzay setlerinde daha yaygın olduğundan, elde edilmesi nispeten daha kolay, ama aynı renk sorunu onda da mevcut.
Benim de koleksiyonumda eksik olan tek parça, gri klasik uzay adamının ikonik kaskı. Umarım bir gün bu eksik parçayı koleksiyonuma dahil edeceğim…
Pembe Klasik Uzay Adamı
Beyaz, sarı ve mavi renklerinden söz ederken, Benny’s Space Squad setini bu renklerin son zamanlarda çıktığı set olarak vurgulamıştık. Ancak, bu setin asıl dikkat çekici özelliği, 2019 yılında bize ilk ve tek pembe klasik uzay adamını sunmuş olması.
Turuncu Klasik Uzay Adamı
LEGO Grubunun minifigür tarihini detaylı bir şekilde anlatmak için yayınladığı LEGO Minifigure: A Visual History adlı iki kitabı var. 2020 yılında çıkan versiyonu, koleksiyonculara özel olarak turuncu klasik uzay adamı figürünü sundu. Böylece, Klasik Uzay Adamı serisine dokuzuncu renk eklenmiş oldu ve bu nadir figür koleksiyonlara değerli bir katkı sağladı.
Turuncu klasik uzay adamını bu yıl piyasaya sürülen 40687 numaralı Alien Space Diner setinde de bulmak mümkün. Hem beyaz hem de turuncu uzay adamlarının olduğu bu sette, ne yazık ki oksijen tüpleri bulunmuyor.
Mor Klasik Uzay Adamı
2022 yılında çıkan LEGO CMF 22 serisi, klasik uzay adamı koleksiyonuna yeni bir renk eklemek için zemin hazırladı. Mor klasik uzay adamını oluşturmak için, Space Creature figürünün gövde parçası piyasaya sürüldü. 2023 yılında tanıtılan 80111 numaralı Lunar New Year Parade seti ise mor kask ve tüp parçalarını içermesiyle birlikte biz koleksiyoncular için bu figürün tamamlanmasını mümkün kıldı. Buna ek olarak mor kaskı 40608 numaralı Halloween Fun VIP Add-On Pack setinde, mor oksijen tüpünü de 60361 numaralı Ultimate Stunt Riders Challenge setinde bulmak mümkün.
Gri ve yeşil renkli parçalar gibi, mor parçalar da çeşitli setlere dağılmış durumda. Ancak, LEGO Grubu bu sefer farklı bir yaklaşım sergileyerek, 2023’te düzenlenen DS2023 Cosmic Daydreams etkinliğinde mor klasik uzay adamını özel bir set içinde tam olarak piyasaya sürdü. Böylece tam figür de ilgili set ile kayıtlara geçmiş oldu. Ancak etkinlik kapsamında sınırlı sayıda sunulan set nedeniyle, koleksiyoncuların mor figürün parçalarını tek tek toplamaları daha mantıklı görünüyor.
Kahverengi Klasik Uzay Adamı
Şu ana kadar tanıştığımız 11. ve son renk olan kahverengi klasik uzay adamı, koleksiyoncularla LEGO CMF 24 serisiyle buluştu. 2023 yılında piyasaya sürülen bu seri sadece kahverengi klasik uzay adamını değil, bebek klasik uzay figürünü de bizlerle tanıştırdı.
Bonus 1 : Küçük ve Bebek Klasik Uzay Figürleri
Normal Klasik Uzay Adamı figürlerinin yanı sıra LEGO Grubu bizlere 2 tane küçük ve 2 tane bebek olmak üzere 4 adet klasik uzay figürü daha sundu. İlk olarak 2023 yılında CMF 23 serisinde tanıtılan mavi bebek figür, daha sonra 26. seride tanıtılan pembe bebek figürü ile bu serinin de devam edeceğinin bir göstergesi oldu diyebiliriz.
Ek olarak, yılın başında klasik uzay temasına hatıra kapsamında çıkan 40712 numaralı Micro Rocket Launchpad setiyle, LEGO Grubu klasik uzay figürlerin küçültülmüş hallerini de piyasaya sundu.
Bonus 2 : LEGO Ideas MINIFIGURE PRIZE MACHINE
LEGO Ideas teması kapsamında onaylanmış heyecan verici bir setten de bahsetmek istiyorum. Mayıs ayının başında LEGO Ideas takımı, MINIFIGURE PRIZE MACHINE setini onayladı ve bu setin içinde yeni bir klasik uzay adamı rengini tanıtacaklarını duyurdu. LEGO Grubu, bu rengin hangisi olacağına karar vermek için LEGO severler arasında bir oylama bile düzenledi. LEGO severler, koyu turkuaz, misket limonu, kırmızımsı mor, sedefli altın ve koyu gök mavisi renkleri arasından sıradaki figürün rengini seçtiler. Seçimin sonucu henüz açıklanmamış olsa da, set tanıtıldığında hepimiz bu yeni rengi görme fırsatına sahip olacağız.
Klasik LEGO uzay adamı renkleri, zaman içinde koleksiyoncuların ilgisini çekip heyecanını artıran bir seriye dönüştü. Her yeni renk ve figür tanıtıldıkça daha da popülerleşen bu seri, koleksiyonculara değerli parçalar sunuyor. Umuyoruz ki, LEGO Grubu bu seriyi yeni renklerle devam ettirir ve koleksiyonumuza daha fazla klasik uzay adamı ekler.
Resim Kaynakları:
İlk ve son resim yazara aittir. Geri kalanlar Brickset, Bricklink, Brickscout, Brickshelf, Brickowl, Jay’s Brick Blog, The Rambling Brick, eBay, Flickr ve LEGO Ideas sayfalarından alınmıştır.
LEGO, çocukluğumdan beri hayatımda önemli bir yer tutuyor, ancak 2020'de bu tutkumun peşinden gidip bir koleksiyoncu olmaya karar verdim. Son beş yıldır kendi LEGO şehrimi inşa ediyor ve mümkün olduğunca çok set toplamaya çalışıyorum. LEGO setleri biriktirmenin yanı sıra, LEGO Grubunun tarihini ve perde arkasındaki hikayelerini de keşfetmekten büyük keyif alıyorum. Bu nedenle en sevdiğim temada "LEGO House Exclusives" serisi diyebilirim. Ayrıca Modüler Binalar ve Star Wars temalarına da özel bir ilgim var. LEGO hobisinin dışında seyahat etmekten ve Formula 1'i takip etmekten de hoşlanıyorum.