LEGO Fil, Geyik ve Maymun Figürleri

Bir güncel hayvan yazısıyla daha karşınızdayım! Bugün epey fazla konuğumuz var. Başlıkta LEGO fil, geyik ve maymun figürleri yazsa da, onların yanında deve, lama, tembel hayvan, zürafa ve zebra figürlerinden de bahsedeceğim. Ayrıca DUPLO hayvanlarda bunlara ek olarak su aygırı figürleri var. Böylelikle memeli kara hayvanlarını tamamlamış olacağız.

Her zamanki gibi, renklerin İngilizcelerine LEGO renk tablosundan ulaşabilirsiniz. Diğer güncel yazılarda olduğu gibi, yeni hayvanlar çıktıkça onları da buraya ekleyeceğim.

Önemli not: DUPLO hayvanların olduğu resimlerdeki farklı hayvanlar birbiriyle orantılı değildir (karşılaştırma resimleri hariç).

LEGO Fil Figürleri

İlk fil figürleri 2003’te geliyor. Doğu Keşfi (Orient Expedition) teması altında açık gri ve koyu gri olmak üzere iki renkte, ve sadece iki sette bulunuyor bu filler. Küçüklü büyüklü pek çok parçanın birleşmesinden oluşuyor. Kaba ve hantal görünüşüne rağmen, kafasını, bacaklarını ve kuyruğunu hareket ettirebiliyor.

İlk LEGO fil figürü
İlk LEGO fil figürü

2018 yılında fil ailesine bir mamut ekleniyor. Tek bir sette bulunan bu mamut, kırmızımsı kahverengi renginde ve ilk file kıyasla hem daha küçük, hem de daha rafine. Kafasını yukarı aşağı hareket ettirebiliyor ve döndürebiliyor.

LEGO fil figürleri: Mamut
Dişi kendinden büyük mamutumuz

2020 yılında Friends setleriyle bir anne, iki de yavru fil giriyor hayatımıza. Anne fil orta koyu mavi, yavru filler de parlak açık mavi ve lavanta çiçeği renginde. 2023’te yavrulara bir de açık deniz mavisi rengi ekleniyor. Bu fillerin hiçbir yeri hareket etmiyor ama hem üzerlerinde minifigür oturtmak için çıkıntı var, hem de anne filin hortumu bar genişliğinde bir şey tutmaya uygun. Anne de, yavrular da sadece birer sette bulunuyor.

LEGO Friends fil figürleri
İlginç renkli Friends filleri

2021 yılında iki System fili daha geliyor, yine bir yetişkin ve bir yavru, bu sefer açık mavimsi gri renkte. Yetişkin, mamutla aşağı yukarı aynı boyda ve tıpkı onun gibi kafasını oynatabiliyor. Uzun ve kısa dişli olan iki farklı versiyonu bulunuyor. Geleneği bozmak olmaz, bu filler de sadece birer sette var.

Yeni LEGO fil figürleri
Yeni LEGO fil figürü

En yeni LEGO fil figürümüz ise, 2023 yılında çıkan Dumbo. Walt Disney Hatırası Kamera setiyle gelen bu figür, çizgi filmdeki halini bire bir yansıtıyor. Açık mavimsi gri renkli Dumbo’nun sarı bir şapkası, kırmızı bir yakalığı ve kocaman kulakları var :)

En özel LEGO fil figürümüz: Dumbo!

Aşağıda fillerin ve mamutun karşılaştırma resimlerini görebilirsiniz. Eski filin olduğu resmi New Elementary’den yürüttüm, henüz koleksiyonuma ekleyemediğim hayvanlardan biri.

LEGO Geyik Figürleri

İlk geyiğimiz, 2013 yılında Friends setlerinde geyik yavrusu olarak karşımıza çıktı. Biliyor musunuz, bazen düşünüyorum da, Friends teması olmasaymış LEGO hayvanlar dünyası pek bir vasat olurmuş. Tamam, System’de de çıkan bir sürü hayvan var ama, Friends’le yarışması mümkün bile değil. Ama yavaş yavaş bu açığı kapatıyorlar. Friends hayvanları sayesinde temaya olan sempatim arttı yıllar içinde. Neyse, lafı uzatmayalım. Karamel renkli bu geyik yavrusu, toplam üç sette çıkıyor. 2020 yılında bir kez daha boy gösteriyor, renk aynı ama farklı bir baskıyla. Tek bir sette çıkıp, sonra kayboluveriyor.

Eski ve yeni geyik yavrusu

Derken 2016’da ilk yetişkin geyiğimiz geliyor: Karlar Ülkesi (Frozen) filmindeki Sven. Disney Prensesleri temasıyla çıkan Sven, koyu mavimsi gri renkli, açık mavimsi gri boynuzlu ve iki sette bulunuyor. 2019 yılında bu sefer bir de koyu bej renkli, koyu kahverengi boynuzlu bir yavru geyik geliyor, o da sadece iki sette çıkmış. Karlar Ülkesi setlerindeki en küçük geyik ise 2024 çıkışlı. Kendisi koyu bej, boynuzları ve göğüs tüyleri bej renginde. Onu da şimdilik sadece üç sette bulmak mümkün.

LEGO geyik figürleri
Sven ve yavru ren geyikleri

2019 ilk System geyiğinin çıktığı yıl. Daha doğrusu, System geyiğinin temelinin atıldığı yıl. Harry Potter’ın Patronus’u olan ren geyiği çıkıyor. Pırıl pırıl bir şeffaf açık mavi, üstelik simli. Sizi bilmem ama, bana çok yakışıklı geliyor bu geyik. Boynuzlarının yumuşak plastikten olması biraz dezavantaj, yıllar içinde rengi hafif karardı (belki de şeffaf açık mavi renginden kaynaklanıyor, bilemiyorum) ama buna rağmen hâlâ çok güzel. Tabii bu arkadaş da sadece tek bir sette var.

Ve geldik 2020’ye. Patronus geyiğimiz ete kemiğe bürünüyor, ve müthiş bir figür çıkıyor ortaya. Karamel gövdeli, koyu kahverengi boynuzlu, ve göğsünde de bir tutam beyaz tüy var. Çıktığı yıl tek bir sette boy gösteriyor, ama 2021’de sürpriz bir setle daha geliyor, hem de bu sefer 4 tane birden!

LEGO geyik figürleri

2023’te Walt Disney Hatırası Kamera setiyle Dumbo’nun yanında Bambi de geliyor. Koyu turuncu renkli bu özel ve güzel geyiğin göğsü bej, kafasının üstü ise kırmızımsı kahverengi.

Bakalım geyikler minifigürün ve birbirlerinin yanında nasıl duruyorlar.

LEGO geyik figürleri
Çeşit çeşit geyikler

LEGO Maymun Figürleri

Öncelikle şunu söylemem gerek. Maymun kelimesini kullanmak yanlış mı diye düşünürken, en yakın arkadaşım Google’a sorayım dedim, belki primat demek daha doğru olur diye. Orda bulduğum tanımlardan sonra kafam daha da karıştı desem yalan olmaz. Maymunlar primatlara dahil, primatlar maymunlara, insanlar zaten her yerde… Neyse ki hakkında yazacağım figürler ağırlıklı olarak maymun olarak geçiyor da, ordan yırtıyorum. Bu da böyle gereksiz bir zooloji bilgisi olarak kalsın.

Maymun, LEGO Grubu’nun çıkardığı ilk hayvan figürlerinden biri. Atlardan hemen sonra, 1989 yılında çıkıyor ilk maymun. Bu maymunun bende yeri bir farklı, çünkü tıpkı atlarım gibi o da çocukluğumdan kalan sayılı figürlerden. Nostaljik yanını bir yana bırakın, diğer maymun figürleriyle kıyaslandığında, bence hâlâ orijinalliğini koruyor, hâlâ eşi benzeri yok. Belki ölçek olarak biraz büyük olabilir, ama ellerinin ve ayaklarının hareket edebiliyor olması, hem elinde hem ayağında bir minifigürün tutabildiği her şeyi tutabiliyor olması, ve çıktığı yıl göz önünde bulundurulduğu zaman, detay düzeyi gerçekten müthiş.

Bu maymun, 1989-2011 yılları arasında toplam 38 sette çıkmış. 2004’e kadar kahverengi, 2004’ten sonra kırmızımsı kahverengi olarak çıkmış (bkz: LEGO Renkleri Tarihi yazısı). Çoğunlukla korsan temalı setlerde olsa da, tek tük başka setlerde de bulmak mümkün. Hatta iki tane Belville setinde bile görülmüş.

Nostaljik maymunumuz kapanışı 2016’da Ninjago temasıyla yapıyor. Dizideki Wretch isimli karakterin LEGOlaştırılmış halini temsil eden bu maymunun gövdesi mat gümüş, kol ve bacakları turuncu, el ve ayakları ise koyu kahverengi.

 

Yeni (ve yenilenen) maymunlar

2011’de CMF 5 serisindeki Hayvanat Bahçesi Görevlisi (Zookeeper) minifigürüyle birlikte küçük bir şempanze geliyor. Aynı şempanze 2012’de çıkan CMF 7 serisinde de görülüyor, bu sefer Orman Çocuğu’na (Jungle Boy) eşlik ederken. Ve (şimdilik) son olarak 2022 çıkışlı primatolog Jane Goodall’un anısına çıkarılan sette (40530) bulmak mümkün.

Bu küçük şempanze, türünün tek örneği değil. 2018 yılında Build-a-Minifigure (kendi minifigürünü kendin yap) stantlarına bir de aynı şempanzenin yüz ve kulak baskısı kırmızımsı kahverengi olanı geliyor. Diğerinde bu baskılar açık ten renginde.

LEGO şempanze
CMF (sol) ve BAM (sağ) şempanzeleri

Maymunlar tabii ki Friends temasını da es geçmiyor. 2014’te farklı bir kalıpla iki tane maymun çıkıyor, biri orangutan renginde (koyu turuncu gövde, koyu bej yüz ve göğüs baskılı), diğeri de şempanze renginde (siyah gövde, karamel yüz ve göğüs baskılı). Aynı kalıp, 2020’nin oyun küplerinde de çıkıyor, bu sefer koyu turkuaz, parlak açık sarı, açık deniz mavisi ve yavruağzı gövdeli, beyaz yüz ve göğüs baskılı. Bu çılgın renkli maymunların yüz ve göğüs baskıları biraz farklı, tüylü bir hayvanı temsil ettiği daha anlaşılır olmuş.

LEGO maymun, şempanze, orangutan figürleri
Renkli Friends maymunları

Ve geldik 2021’e. Orman (Jungle) temasının coşması maymunları da etkiliyor, ve yepyeni bir kalıpla iki maymun çıkıyor. Biri koyu bej gövdeli ve açık ten rengi yüzlü, diğeri de bej gövdeli ve koyu mavimsi gri yüzlü. Koyu bej gövdeli dört, bej gövdeli olan bir sette bulunuyor. Her ne kadar maymun kalıbının yenilenmesini takdir etsem ve bu yeni maymunları sevsem de, ilk çıkan maymun bana hâlâ daha başarılı geliyor. Tamam, küçük ölçekte hayvan üretmek çok kolay olmayabilir ama en azından kolları hareket etseymiş daha iyi olurmuş.

LEGO maymun
Yeni maymunlar

2024’le birlikte gelen hayvanların arasında bir yavru bir de yetişkin goril var. Yetişkin olan bir setle geliyor (hem de iki tane!), yavru olan da iki setle. Yavru goril, yetişkinin sırtına oturabiliyor (ki bence bu çok güzel bir detay olmuş), yetişkin olan da elinde bar kalınlığında bir şey tutabiliyor. Aşağıdaki resimde, gorilin elinde 2024’ün en yeni meyvesi olan şeftali var, hem de çıktığı sete özel parlak açık sarı rengiyle.

Eski ve yeni maymunların boyları şu şekilde.

Maymunlarımız da bu kadar. Şimdi sırada başlı başına bir yazıyı doldurmayacak kadar az çeşidi olan hayvanlar var. Ama önce, buyrun küçük bir maymun ailesi!

LEGO maymun
Maymunluk yapmayalım!

LEGO Deve, Lama ve Tembel Hayvan Figürleri

LEGO tarihinin ilk ve son devesi, 2010 yılında Pers Prensi setleriyle çıkıyor. Bej ve koyu bej renklerinde üretilen bu develer, sadece birer sette bulunuyor. Atlarda olduğu gibi, develerin de sırtında 1×2 boyunda bir boşluk var. İstenirse buraya eyer parçası takılabiliyor.

LEGO deve figürü

2020 yılında bir lama ordusu geliyor. Bir sette bej ve karamel rengi olarak çıkıyor, bir sette de parlak açık sarı, koyu mor, parlak pembe ve kırmızımsı bakır renklerinde, sürpriz hayvan olarak.

LEGO lama
Rengarenk lamalar

2020 aynı zamanda tembel hayvanların da çıktığı yıl. Bir tane normal (karamel), dört tane de çılgın renkte (yavruağzı, parlak açık sarı, açık deniz mavisi, koyu turkuaz) tembel hayvan çıkıyor. Karamel renkli olan bir, çılgın renkli olanlar bir sette bulunuyor, yine sürpriz hayvan olarak.

LEGO tembel hayvan

Zürafa ve zebra, 2022 yazının hayvanlarından. İkisi de aynı setten çıkıyor, ve sonrasında ikisi de başka setlerde görülmüyor. Zürafayı ne kadar başarılı bulduysam, zebra da bir o kadar hayal kırıklığına uğrattı beni. Yavru at kalıbına siyah çizgi çekip “Al sana zebra” demek çok hoş olmamış. Yani madem bu kadar benziyorlar, DUPLO figürü için neden ayrıca kalıp çıkarttın? Atlardan birini boyayaydın ya?! Neyse, en azından minifigür ölçekli bir zürafamız oldu. Belki ilerde yeni bir zebra figürü de gelir. Unutmadan, zürafa bej renkli, kırmızımsı kahverengi ense tüylü ve koyu turuncu lekeli.

LEGO zürafa ve zebra figürleri

Eğlenceli not: Bu yazı ilk yazıldığında, yani Nisan 2022’de, yazının içinde bir soru sormuştum, “Ne dersiniz, bu yaz bir zürafa çıkar mı sizce?” diye. Tam da 2022 yazında çıkması çok hoşuma gitti. Acaba bir sonraki hayvan dileğim ne olsa? Gergedan? Kanguru? Ben bunu bir düşüneyim :))

DUPLO hayvanlara geçmeden önce araya bir kostümlü minifigür resmi sıkıştıralım.

LEGO DUPLO Fil Figürleri

Çoğu LEGO DUPLO hayvanı gibi, fil figürleri de yetişkin ve yavru olarak ikiye ayrılıyor. Üç tane farklı yetişkin fil kalıbı var, iki tane de yavru fil kalıbı.

1988’de yetişkin bir fille açılışı yapıyoruz. Resimlerden anladığım kadarıyla, bu fil kafasını hareket ettirebilen ilk ve son LEGO DUPLO fil figürü. Ondan sonra çıkanlar tamamen sabit. İkinci yetişkin fil kalıbı 1998’de, üçüncü ve en güncel yetişkin fil kalıbı da 2007’de çıkmış. İlk fil açık gri, ikincisi açık ve koyu gri, üçüncüsü de açık mavimsi gri renklerinde üretilmiş. İkinci ve üçüncü fili farklı baskılarla da bulmak mümkün.

LEGO DUPLO fil figürü
Üst sıra: İlk fil kalıbı (sol), ikinci fil kalıbı (orta ve sağ) Orta sıra: İkinci kalıbın farklı baskıları Alt sıra: En yeni fil kalıbı ve farklı baskıları

İlk yavru fil 1994’te çıkıyor. Açık gri ve koyu mavimsi gri olmak üzere iki farklı rengi ve iki farklı göz baskısı var. İkinci yavru fil 2005 çıkışlı, açık ve koyu mavimsi gri renkleri var. Bu iki yavru filin göz baskıları da farklı.

LEGO DUPLO yavru fil figürleri
LEGO DUPLO yavru fil figürleri

Bir de bonus filimiz var. Hayvan olarak geçmiyor ama kendimi tutamayıp aldığım sevimli bir DUPLO setinden çıktı :)

LEGO DUPLO Geyik ve Maymun Figürleri

İki farklı baskıyla bir dişi, bir de yavru geyiğimiz var. Erkek geyik tek. Üçünün de çıkış yılı 2015, üçü de koyu turuncu renginde. Dişi geyik iki, erkek geyik dört, yavru geyik de beş sette çıkmış.

LEGO DUPLO geyik figürleri

Üç farklı maymun kalıbı var. İlki 1990 yılına ait, kahverengi ve siyah olarak üretilmiş. Aynı kalıp 2005’te farklı bir göz baskısıyla çıkmış.

LEGO DUPLO maymun figürü
İlk DUPLO maymunu

2007 yılında çıkan maymunu siyah gövdeli, parlak açık turuncu yüzlü, koyu turuncu gövdeli, koyu mavimsi gri yüzlü ve koyu turuncu gövdeli, orta koyu ten rengi yüzlü olarak bulmak mümkün.

En yeni maymun kalıbı ise 2013 çıkışlı. Onun da üç farklı varyasyonu var, siyah gövde-parlak açık turuncu yüz, koyu turuncu gövde-orta koyu ten rengi yüz, ve karamel gövde-orta koyu ten rengi yüz.

LEGO DUPLO maymun figürleri

Elimde olmadığı için yüzde yüz emin değilim, ama sanki bu son iki maymun kalıpları arasındaki en büyük fark birinin kuyruğunun arkaya, birinin yana doğru olması.

Kuyruk önemli :)

LEGO DUPLO Zürafa, Zebra, Lama ve Tembel Hayvan Figürleri

İki yetişkin, iki de yavru zürafa kalıbı var. İlk zürafalar 1990’da çıkmış, ve ikisinin de iki farklı göz baskısı var. İkinci yavru 2005’te, ikinci yetişkin de 2009’da çıkmış. Bu ikisinin de iki farklı göz baskısı bulunuyor.

LEGO DUPLO zürafa figürleri

Zürafaların hepsi sarı renkli. Üzerindeki baskıyla ilgili fazla bir şey bulamadım, ama resimlerden kahverengi-kırmızımsı kahverengi-koyu kahverengi tonlarında olduklarını çıkarıyorum.

2005 ve 2007 yıllarında çıkan iki tane farklı zebra kalıbı var. İlkinin yele kısmı tırtıklı, ikincinin düz. Zebranın setlerde son görüldüğü yıl 2016.

LEGO DUPLO zebra figürü

DUPLO zebra figürü, diğer DUPLO hayvanları gibi System versiyonundan epey büyük. Fakat yapısı gereği System zürafasının boyu DUPLO olana çok yakın. En alttaki resimde internetten bulduğum bir anne-yavru DUPLO zürafa ile kendi çektiğim System ve yavru DUPLO zürafa fotoğrafını görebilirsiniz. Yetişkinler neredeyse aynı boyda.

Hem lama, hem de tembel hayvan 2022 yılında çıkmış. Lamanın gövdesi beyaz, kulakları, yüzü ve ayakları bej rengi. Tembel hayvan da karamel gövdeli ve bej rengi yüzlü. Lamayı iki, tembel hayvanı bir sette bulabiliyoruz.

LEGO DUPLO lama ve tembel hayvan figürleri

LEGO DUPLO Su Aygırı Figürleri

İki yetişkin, iki de yavru su aygırımız var. İlk olarak 1990 yılında çıkmışlar. Hem yavruyu, hem de anneyi koyu gri ve mor renginde bulmak mümkün. İkinci yavru 2005 çıkışlı, ve ilkine çok benziyor. Anne su aygırı ise 2012’de yenileniyor, ve ilkinin aksine ağzını açabiliyor. Bunları da koyu mavimsi gri renginde bulmak mümkün.

LEGO DUPLO su aygırı figürleri

Bir de özel su aygırı figürümüz var. Doc McStuffins setlerinden birinde çıkan bu su aygırının adı Hallie. Orta koyu lavanta çiçeği renginde, beyaz üzerine kırmızı çizgili bir bluzu, kırmızı gözlükleri ve beyaz bir şapkası var.

Ve bonus olarak bir Playmobil gergedanı. Bizde hayvanseverlik aile manyaklığı, bunlar da annemle babamın başlattığı (ve benim devam ettirdiğim) su aygırı-gergedan ikilisi koleksiyonundan.

Aile içindeki adları Möh Möh Kardeşler :)

Kim kiminle nerede nasıl?

Karşılaştırmasız hayvan yazısı olur mu? Olmaz tabii. Kendi içinde karşılaştırma resimlerini gördük, aşağıda da farklı türlerin birbirlerinin ve bir minifigürün yanında nasıl gözüktükleri var.

Bitirirken…

Evet, hem yazının sonuna geldik, hem de memeli kara hayvanlarının. Bundan sonra kuşlar geliyor.

Şöyle bir bakıyorum da, gerçekten güzel bir koleksiyon yapmışım. Tabii ki “Keşke şu da olsaydı” dediğim pek çok hayvan var, daha da epey olacak, ama buna rağmen küçük bir hayvanat bahçesi açacak kadar LEGO hayvan toplamışım yıllar içinde. LEGO Grubunun yeni hayvan çıkarma hızı göz önünde bulundurulursa, yakında koleksiyonumun büyük bir bölümünü onlar kaplayacak :)

Koleksiyoncu olarak hayvanlarla ilgili beni en çok rahatsız eden şey, onları elde etmenin zorluğu. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumu bir kenara koyun, böyle olmadığı zaman bile LEGO hayvan figürlerine ulaşmak zordu. Yazılarda da gördünüz, bir set, iki set, hadi boyu küçükse üç-dört sette olsunlar. Bu durum, fırsatçılara kapı açıyor, ve ederinin kat kat üzerinde satmalarına izin veriyor. Seti alayım, hayvan da onunla gelsin deseniz, astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bazı hayvanlar, küçük olsun, büyük olsun, sadece büyük setlerde var. Eee, geri kalan parçalar ne olacak peki? Bir de bakalım ben o seti almak istiyor muyum?

Benim bir hayvanın maliyetini bilme şansım yok tabii. Çok ucuz olduğunu sanmıyorum, ama yine de daha ulaşabilir olmalarını isterdim. Yurt dışında olanların resmî LEGO web sayfasından parça olarak alma şansı var, kim bilir, belki bir gün biz de bunu yapabiliriz.

Benden şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Buz Devri filmindeki Manny, Sid ve Diego’nun resmi koymadan olmazdı :)

 

Resim Kaynakları:

Elimde olmayan hayvanların resimlerini Brickset, Bricklink, Brickowl, New Elementary, Jay’s Brick BlogAdventure Bricks, Steinpalast, Decotoys ve eBay sayfalarından yürüttüm.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

2 Comments

  1. Minifigürist

    System’in yavru fili gözüme batıyor. Yetişkin system filinin 4 ayağı da zemine tam olarak basarken (haliyle studlara tam olarak yerleşirken), yavru filin sol ön ayağının formu yüzünden o ayak studlara tam anlamı ile yerleşmiyor. Keşke o ayağı da dümdüz yapsalarmış. Fillerin (ve develerin de), atlar gibi oynak arka ayaklara sahip olmasını isterdim açıkçası. Şimdi gidip de araştıracak değilim ama yanlış hatırlamıyorsam develerin üretildiği tarihlerde ayakları hareketli atların üretimine geçmişti LEGO firması. Araya develeri ve filleri de katabilirlerdi. :/

    Minifigür ellerini ve kollarını kullanan antik maymun candır. :) Kötü olan tek yanı yüzlerinde baskı olmayıp, gövde ile aynı renk olması bana kalırsa. Yeni nesil yekpare olan system maymunlarına halen ısınabilmiş değilim. Orantıları her nedense çok uyumsuz bir görüntüye sahip.

    Hayvanların seyrekliği ve bunlara erişilebilirlik konusuna değinmek istemiyorum. Daha evvel, başka bir yazının altına buna benzer bir şeyler karalamıştım. Yine aynı şeylere değinmeye kalkarsam yazacağım yazının sonu gelmez. O konuda çok doluyum. :)

  2. Pınar

    Yorumunu gördükten sonra ben de yavru file bir bakayım dedim. Evet, ayaklarının biri hafif kıvrımlı ama bendeki stud’lara gayet güzel oturuyor, diğeriyle aynı hizada çünkü. Acaba sendeki az bulunan yanlış üretimlerden mi?

Bir yorum yazın

Back to Top