LEGO Dünya Evleri Serisi

LEGO Dünya Evleri

LEGO ve mimarlık… mimarlık ve LEGO… Farklı temalar, farklı binalar… Biraz detaylı bakınca, LEGO setlerinde aslında mimarlığa ne kadar önem verildiğini görmek mümkün. Ben de bugün yurtdışında GWP (Gift with Purchase) olarak elde edilebilen, bizde ederinden biraz pahalıya satılan LEGO Dünya Evleri serisine yakından bakacağım.

Yazıya başlamadan, yazının hikâyesine biraz değinmek istiyorum. Eylül sonu gibi yazmaya başladım. Evet, üç ay önce yazdığım yazıyı anca yayınlayabiliyorum. Neden mi? Çünkü o kadar gaza gelmişim ki, LEGO Dünya Evleri serisinin sonuncusunun henüz piyasaya sürülmediğini fark etmemişim bile. Bir süre bunun için bekledim. Bir süre birinin seti incelemesini bekledim. Biraz sağa sola bakındım, bana yardımcı olabilecek birini aradım. Yok arkadaş! İlk üçünün incelemesi var, sonuncusunun yok! En sonunda Instagram’dan birini buldum da, anca o şekilde son evin fotoğraflarına ulaşabildim. O yüzden herşeyden önce Emile Fontenoy’a teşekkür etmek istiyorum, o olmasaydı bu yazı hâlâ beklemedeydi!

Evet, gelelim yazımıza. Şimdiye kadar çıkmış dört tane LEGO Dünya Evleri seti var. Parça sayıları 270 – 350 arası değişen bu setler, farklı coğrafyalardaki geleneksel ev modelleri örnek alınarak oluşturulmuş. Bana daha çok sergilemelik olarak geldi bunlar. Hepsini yan yana koyduğunuzda hoş gözükebilir, ama ölçek olarak bakarsak minifigürler için fazla küçük, mikrofigürler için fazla büyük. Benzer şekilde, Modular serisinin yanında oyuncak gibi kalıyor, Architecture serisinin yanında da dev gibi. Öte yandan, modüler binaları seven, ama bütçe ya da yer konusunda sıkıntısı olanlar için iyi – daha doğrusu iyi olurdu, eğer ayrı set olarak satılsaydı.

True North Bricks sayfası, minifigürün nasıl durduğunu çok güzel göstermiş bu resimde.

Neyse, diğer setlerle birleştirme/karşılaştırmayı bir kenara bırakıp, evlere bakalım en iyisi.

LEGO Dünya Evleri 1 (40583): Güney Amerika

İki katlı rengârenk bir Güney Amerika eviyle başlıyoruz. Buna benzer evleri, Meksika’da bulunan Guanajuato ve Kolombiya’da bulunan Guatape şehirlerinde görmek mümkün (eminim başka yerlerde de vardır). Setle birlikte gelen, kapının önünde duran Şivava, kapının neredeyse yarısına gelerek ölçek hakkında daha iyi bir fikir veriyor.

Küçük olmasına rağmen, evin hem içi, hem dışı detaylarla dolu. Duvarın üstündeki çiçekler, çatılara ve duvarlara asılan çiçek saksılarını çok güzel anlatmış. Evin yanında, hangi tür olduğunu anlayamadığım bir ağaç var. Çatıdaki de sanırım uydu anteni olsa gerek.

İki katlı bu küçük modüler evin alt katına bir mutfak ve bir yemek bölümü, üst katına da bir yatma ve oturma bölümü sığdırmışlar. Yapıştırmalarla gelen motifler, Güney Amerika temasına gayet uygun. Dışarıda olduğu gibi içeride de saksı bitkileri var.

LEGO Dünya Evleri: Güney Amerika

LEGO Dünya Evleri 2 (40590): Kuzey Afrika

Kuzey Afrika evi, ilkine kıyasla biraz daha soluk renkli. Mağrip ya da Moresk denilen bir tarzı yansıtan ev, bu tarzın kemerli kapı-pencerelerine ve dekoratif duvarlarına sahip. Yer yer kullanılan taş/tuğla desenli 1×2 parçalar da, duvar dokusunu çok güzel bir şekilde vermiş.

Girişte üzerinde bir çaydanlık ve çay bardağı olan bir masa var. Tıpkı Şivava gibi bu da ölçek olarak olmamış, ama masanın ne için olduğuna dair fikir veriyor. Kemerli sundurma ve palmiye ağacı da, evin bulunduğu coğrafya ve ait olduğu mimarî tarza uygun.

Evin ölçeği ilkiyle aynı – minifigür-mikrofigür arası bir ölçekte. Tıpkı onun gibi bu ev de modüler, ve iki katlı. Alt katta bir piyano ve oturma köşesi, üst katta da yatak ve yine bir küçük oturma köşesi var. Çatıdaki çamaşır teli ve asılı çamaşırlar da, ne yalan söyleyeyim, çok hoşuma gitti. Hoş bir detay olmuş bence.

LEGO Dünya Evleri: Kuzey Afrika

Yan yana koyulduklarında, aşağıdaki gibi bir görüntü çıkıyor karşımıza.

LEGO Dünya Evleri

LEGO Dünya Evleri 3 (40594): Avrupa

Üçüncü sette küçük bir dağ evi karşılıyor bizi. İlk bakışta Avrupa ülkelerinden İsviçre, Bavyera ya da Avusturya ülkelerindeki evlerden esinlenerek yapılmış gibi gözüküyor. Çatısı, karı biriktirmemek için eğimli. Belli ki soğuk bir ülke, kapının yanındaki kayak takımları ve kesilmiş odunlar bunun kanıtı.

Diğerleri gibi bu ev de iki katlı. Alt katta bir şömine, karşısında oturma bölümü, ve müzik dinleyebilmek için küçük bir pikap var. Mutfak olduğunu tahmin ettiğim diğer bölümdeki tezgâhın üzerinde ise delikli bir peynir ve bir kalıp çikolata bulunuyor. Bu da evin peyniri ve çikolatasıyla ünlü olan İsviçre’de bulunduğuna dair bir ipucu. Evin üst katında ise bir yatak, ve ağırlık çalışmak için bir köşe var. Üst katın tamamı balkonla çevrili.

LEGO Dünya Evleri: Avrupa

Her ne kadar böylesine farklı mimarî tarzları her zaman yan yana görmek çok kolay olmasa da, yine de bu üç ev bir arada hiç fena gözükmüyor.

LEGO Dünya Evleri 1-2-3

LEGO Dünya Evleri 4 (40599): Asya

LEGO Grubu’nun Çin marketini fethetme çabaları birkaç yıldır devam ediyor. Biz de bu sayede keyifli set ve minifigürlerin tadını çıkarıyoruz. Dördüncü ev de, geleneksel Çin evlerinden esinlenerek tasarlanmış. Kenarı kıvrımlı çatılar, kırmızı/koyu kırmızı – altın renk kullanımı, ve pembe kiraz çiçekleri bunu çok güzel yansıtıyor. Tabii kapının iki yanında asılı fenerleri de unutmamak gerek. Benzer özellikleri, geleneksel Japon evlerinde de görmek mümkün.

Bu ev de iki katlı. Dış kapıdan girince sizi küçük bir avlu karşılıyor, sağlı sollu bankların ve çiçeklerin olduğu. Giriş katında bir oturma bölümü ve mutfak var. Üst kata da yatak odasıyla tuvaleti yerleştirmişler. Ayrıca yaşayanların çiçeklerini yetiştirebileceği bir de küçük balkonu bulunuyor. İkinci katla çatının arasında da küçük bir tavan arası var.

LEGO Dünya Evleri: Asya

Ve aşağıda dört küçük evi bir arada görebilirsiniz.

LEGO Dünya Evleri

Genel düşünceler

Daha önce de belirttiğim gibi, her ne kadar ölçek olarak hiçbir figüre uymasa da, Dünya Evleri düşüncesi benim çok hoşuma gitti. Yazıyı yazarken, bir yandan da benzer başka hangi evler yapılabilir diye düşündüm. Açıkçası Santorini evlerini görmek güzel olurdu, bembeyaz binaları ve mavi çatılarıyla. Aynı şekilde, minyatür cumbalarıyla geleneksel bir Türk evi de hiç fena olmazdı.

Setlerin en kötü yanı, promosyon olmaları. Yurtdışındaki incelemelere gelen yorumlara baktığım zaman, LEGOseverlerin en çok şikâyet ettikleri şeyin bu olduğunu gördüm. Minimum 250 dolarlık bir harcamayla bu evlere sahip olabiliyorsunuz, ve bu tutar onlara da biraz fazla geliyor. Ama artık yapım talimatlarına erişim eskiye göre çok daha kolay, dolayısıyla hoşunuza giden evin parçalarını rahatlıkla alıp, kendiniz yapabilirsiniz.

Biri daha Santorini evlerinin bu temaya uyacağını düşünmüş anlaşılan. LEGO Ideas sayfasında böyle bir proje buldum.

LEGO Dünya Evleri serisi, hem mimarlık, hem de LEGO setleriyle ilgilenenler için biçilmiş kaftan. Jeff Friesen’ın kitaplarıyla ilgili yazdığım yazıda, Jeff’in mikro şehirler kurma fikrinin LEGO Skylines setlerini gördükten sonra aklına geldiğinden bahsetmiştim. Bence LEGO Dünya Evleri serisi de buna benzer bir şeye çok rahat ilham kaynağı olabilir. 10×12’lik bir taban üzerine, 9-10 tuğla yüksekliğinde olan ve belli bir coğrafyaya özel evleri yansıtan bir yapı serisi. MOC yapan biri olsaydım, hiç düşünmeden girişirdim herhalde.

Sizin de bu konuda düşüncelerinizi duymak isterim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Kapak resmi ve Güney Amerika evleri setinin üst iki resmi, resmî LEGO resimleri. Brickset logolu resimleri nereden aldığımı unuttum. Santorini evinin resmi LEGO Ideas sayfasından yürütüldü. Asya evleri setinin resimleri ve dört evin yan yana olduğu resim ise Emile Fontenoy‘a ait. Gerçek binaların resimlerini nereden aldığımı not etmemişim, o yüzden kaynak veremiyorum ne yazık ki.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top