LEGO Dungeons & Dragons CMF Serisi

LEGO Dungeons & Dragons
LEGO Dungeons & Dragons CMF Serisi

Çıkalı iki hafta olmuş, her yerde zaten inceleme yazıları çıkmış, sen daha neyi yazıyorsun diyebilirsiniz – ama lütfen demeyin :) Aşağı yukarı 20 yıl önce ucundan kenarından bulaştığım bu tema, yirmili yaşlarda ve sonrasında fantastik film ve kitaplara duyduğum ilginin temelini attı. O yüzden de LEGO Dungeons & Dragons CMF serisinin benim için ayrı bir yeri var.

Dediğim gibi, zaten bir sürü inceleme yazısı çıktı. Ben biraz farklı bir şey yapayım dedim. Bir yandan minifigürlere yakından bakarken, bir yandan da onların temsil ettiği ırk ve sınıflara bakacağım. Böylelikle konuyla ilgili çok bilgisi olmayanlar bile en azından “Ha, demek ki bu buymuş” diyebilir. Ve tabii ki sizlerle birlikte ben de tekrardan öğreneceğim, hatırlayacağım.

Minifigürlerin Türkçe adlarını LEGO Türkiye sayfasından aldım, olmayan birkaç şeyi kendim çevirdim. Ayrıca tüm LEGO Store Antalya çalışanlarına da teşekkür etmek istiyorum, yardımları ve anlayışları için.

Tiefling Büyücü

Benim için serideki en önemli figür bu, çünkü yanında inanılmaz detaylı ve sevimli kırmızı bir ejderha yavrusuyla geliyor. Geçen yıl çıkan yavru Riyu (Ninjago), bu yıl çıkan yavru Norbert (Harry Potter) ve Ninjago temasındaki küçük ejderhaları da sayarsak, son zamanlarda ejderha çeşitlerinin epey arttığını görüyoruz.

LEGO Dungeons & Dragons ejderhalar

Tiefling ırkının soyu cehenneme dayanıyor. İnsanlarla şeytani bir yaratığın birleşimi olan bu ırkın farklı şekillerde boynuzları, uzun bir kuyruğu, ve epey sivri dişleri var. Minifigürde bunların iki tanesi gayet belirgin, boynuz ve kuyruk. Boynuzlu saç parçası, yeni bir kalıp kullanıyor, ama ondan önce CMF 15 serisinde çıkan Faun figüründe de benzer bir saç-boynuz birleşimi vardı. Genellikle şeytani yaratıklarla özdeşleştirilen ten rengi kırmızıdır, ama turuncu da gayet güzel oturuyor. Büyücümüzün bir de efekt aksesuarı var, o da yaptığı büyüyü temsil ediyor.

Zihin Yırtan

Yanında gelen yaratıklar konusunda ikinci sırada Zihin Yırtan figürü var. Bu sevimli gözüken ayaklı beyin, ya da Zekâ Yutan (bu benim çevirim), Zihin Yırtanların en tehlikeli kölelerinden. Aslında yüzyıllardır görünmez olarak dünyada dolaşan bu yaratıklar, insanların zekâsı ile besleniyor ve onları kontrol ediyorlar. Eve gelir gelmez Morris ile (Shang-Chi ve On Halka Efsanesi) kaynaştı ve oturup Lombak okumaya başladılar :)

LEGO Dungeons & Dragons Zeka Yutan

Zihin Yırtanların inanılmaz derecede güçlü psişik güçleri var, bu yüzden tüm canlılar onlardan korkuyor. Her ne kadar insansı vücutları olsa da, kafaları daha çok bir ahtapotu andırıyor. Uzaylı kokan bu yaratıkların amacı, üzerinde bulundukları gezegende yaşayan canlıların beyinlerini kontrol ederek onları köleleştirmek. Savaşırken de zaten bu köleleri kullanıyor, kendi de ayaklarını uzatıp çekirdek çitliyor. Eh, o kadar gücün bir de artısı olsun, değil mi?

Korucu Aarakokra

Madem yaratıklarla başladık, bir sonraki Aarakokra olsun. Yanında şimdiye kadar sadece iki setle gelen yavru köpekten var, ama bu sefer koyu mavimsi gri renkli. Nedense bu bana köpekten çok kurt yavrusuymuş gibi geliyor. Öyle ya da böyle, sonuçta yeni bir hayvanımız oldu, ve tabii hemen kendine yeni arkadaşlar edindi.

Aarakokra insansı bir görünüme sahip, ama aynı zamanda kuş özellikleri de taşıyor. Kafaları kuş kafası, kanatları var, ve elleri ve ayakları da pençe gibi. Bizim minifigürümüz kartalı andırıyor, ama farklı türlerde kuşları da bulmak mümkün. Kanatları yeni bir kalıp kullanıyor, türünün ilk örneği. Bacak parçası için genellikle yaratıklarda kullanılan bacak kalıbı seçilmiş, ki bence gayet de iyi olmuş. Aksesuar olarak bir de yayı var. Bu görece yeni bir yay kalıbı, 2023’te çıkmış, ve şimdilik sadece 5 sette bulunuyor. O da Chima Efsanesi temasındaki Eris’le çok iyi anlaştı.

LEGO Dungeons & Dragons Korucu Aarakokra

Buçukluk Druid

Yanında bir yaratıkla gelen bir başka minifigür de Buçukluk Druid. Daha önce farklı renklerde gördüğümüz küçük kuş, bu sefer koyu bej renginde ona eşlik ediyor. Hem rengi, hem de kafasının üzerindeki baskıdan dolayı ben bu kuşu serçe olarak görüyorum – ya da en azından o ailenin bir üyesi.

Buçukluk ırkının görünüşü insanlarla neredeyse aynı, tek fark onların yarı boyunda olmaları – adları da buradan geliyor zaten. Kendilerine “hızlı halk” diyorlar, diğer ırklar onlara “sinsi” ya da “iyi” halk diye isim takmışlar. Druidler ise güçlerini doğadan ya da güçlü bir doğa tanrısından alan büyücüler. Minifigür de bunu yansıtıyor; boynuzlu bir kapüşonu ve çiçekli ağaç dalından bir asası var. Orta koyu ten renkli minifigürün hem başlığı hem de pelerini yeni ve ona özel. Benimki biraz içe kapanık çıktı, diğer minifigürlere çok yaklaşmadı ama hayvanlarla hemen dost oluverdi.

LEGO Dungeons & Dragons Buçukluk Druid

Strahd von Zarovich

Son hayvanlı minifigürümüz adını telaffuz edemediğim bu arkadaş. Onunla birlikte sıçan figürünü ilk kez farklı bir renkte görüyoruz. Sizi bilmem ama bir canlının gözleri kırmızıysa, ona yaklaşmadan iki kez düşünürüm ben. Ama dış görünüşle yargılamamak gerek tabii, belki de çok arkadaş canlısıdır (ayy, elimi ısırdı bu be!).

LEGO Dungeons & Dragons

Strahd von Zarovich, belli bir karakteri temsil eden dört minifigürden biri. Standart bir öyküsü var, güç peşinde koşan genç prens, bu gücü elde etmek için karanlık tarafla anlaşma yapar, bunun sonucunda da vampire dönüşür (evet, çok standartmış gerçekten). Her vampir gibi, Strahd da çok aristokratik bir görünüme sahip. Eğer elindeki kılıç yeteri kadar korkunç değilse, kafasının arkasını çevirmeniz yeterli – işte o zaman gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Açık mavimsi gri ten renginde olan vampirimizin siyah uzun saçları var, elinde de kurbanlarının kanını içtiği (herhalde yani) bir kadeh.

LEGO Dungeons & Dragons Strahd von Zarovich

Ejderha Doğumlu Şövalye

Evet, geldik serideki favori minifigürüme: Ejderha Doğumlu Şövalye. VIDIYO temasıyla iki tane ejderha kafalı minifigür gelmişti, kırmızı ve orta koyu mavi renklerinde, ve bence kafa kalıpları çok başarılıydı. Aynı kalıbın LEGO Dungeons & Dragons temasında kullanılması çok yerinde olmuş. Kırmızı Ejderhanın Hikayesi setinde de yeşil bir ejderha doğumlu figür vardı, hancı olarak geliyordu, ve şimdi bir de sedefli altın renginde şövalyemiz oldu. Ejderha doğumlu bir ordu yaratmak artık daha kolay – mı acaba?

LEGO Dungeons & Dragons Ejderha Doğumlu Şövalye

Ejderha doğumlular ejderha kafalı, insan vücutlu bir ırk. El ve ayakları pençe şeklinde, ama bizim minifigürümüz standart bacak kullanıyor. Her ne kadar zaman zaman kuyrukla doğsalar da, genellikle kuyruksuz oluyorlar, ve kuyruk olması onların gözünde deformasyon anlamına geliyor. Eskiden kanatları varmış, ama zaman içinde onları kaybetmişler. Yine de düzgün bir eğitim alan ender soyların zamanla kanatları olabileceğine inanılıyor.

LEGO Dungeons & Dragons Ejderha Doğumlu Şövalye
“Soyumuzun geldiği noktaya bak…”

Şövalyemizin yepyeni bir zırhı var, ona özel üretilmiş. Bir elinde topuz, diğer elinde de kalkan tutuyor. Kalkanın kalıbı yeni olmasa da üzerindeki baskı yeni tabii, Bahamut adlı ejderha tanrısının sembolünü taşıyor.

Sihirbaz Git

Git ırkı, yüzyıllarca Zihin Yırtanların kölesi olarak yaşamış bir ırk. Kimisine göre insan ırkından geliyorlar, kimisine göre kökenleri belli değil. Genellikle soluk sarı tenli oluyorlar, bu bazen yeşilimsi ya da kahverengimsi de olabiliyor. Zihin Yırtanlardan kurtulduktan sonra felsefi yaklaşımlarından dolayı ikiye ayrılmışlar, militarist ve sofu olmak üzere, ve bu sefer birbirleriyle savaşmaya başlamışlar.

Her ne kadar “sihirbaz” kelimesi bizim dilimizde daha olumlu bir anlam taşısa da, “warlock” olanlar için bu çok geçerli değil. Güçlerini genellikle karanlık güçlerle yaptıkları anlaşmalar sonucunda ediniyorlar, ve sağı solu belli olmadığı için diğer sınıflar onlara biraz şüpheci yaklaşıyor.

Git minifigürü, LEGO Dungeons & Dragons serisindeki sarı ten renkli tek minifigür. Bu onu biraz sıradan yapıyor açıkçası, herhangi bir LEGO minifigürüymüş gibi duruyor. Buna rağmen hem kafa, gövde ve bacak baskısı, hem de aksesuarlarıyla öne çıkanlardan. Yeni bir kalıp kullanan, çok şık iki hançeri ve bir de asası var. Kulakları elf kulağı, ve saçıyla birleşik. Aynı saç parçasını Kırmızı Ejderhanın Hikayesi setindeki büyücü elf de kullanıyordu.

Elf Ozanı

Ozanlar sadece çalıp söylemek gibi eğlence işlerinde değil, aynı zamanda savaş ve büyü konusunda da yetenekli bir sınıf. Büyülerini ya takım arkadaşlarını güçlendirmek için, ya da düşmanı zayıflatmak için kullanıyorlar. Elfler de genellikle büyüye yatkın bir ırk. Sivri uzun kulaklarını saymazsak, görünüşleri insana benziyor. Onlara göre daha atletik ve çevikler, ama bir o kadar da kırılganlar.

Ozanımızın güzel bir udu var. İlk olarak 2022’de çıkan ud kalıbını kullanıyor, baskısı yeni. Kılıcı ise her ne kadar eski Korsanlar temasındaki kılıçlara benzese de, o da yeni bir kalıp kullanıyor. Ten rengi ten renginde diyeceğim, garip bir cümle olacak ama öyle (medium tan olarak geçiyor). Saç-kulak birleşimli saç parçasının kalıbı, atkısının da rengi yeni.

Cüce Barbar

Eh, elflerden sonra otomatik olarak cücelere geçebiliriz (bakınız: Legolas-Gimli ikilisi). Adından da tahmin edebileceğiniz gibi, barbarlar savaşçı bir sınıf. Her ne kadar diğer sınıflara göre daha hantal olsalar da, vurdukları zaman ciddi zarar veriyorlar. Cüceler de genellikle savaşçı oluyorlar, ama aynı zamanda zanaatkarlar da. Kısa boylu ve kalıplılar, bu da onları genellikle insanlarla aynı ağırlıkta yapıyor.

Kırmızımsı kahverengi ten renkli barbarımız bir elinde yepyeni bir balta, diğer elinde de bir meşale tutuyor. Kıyafetine uygun olarak bir de ek kürk parçası dahil edilmiş. Farklı ten rengi kullanmak açısından seçim iyi, ama baskısı belli olmuyor, özellikle de erkeğin sakalı. Daha iyi anlaşılsın diye aşağıdaki resmin rengini biraz açtım.

Korkunun Hanımı

(Ben buna herhalde Acının Hanımı derdim ama resmî çeviriye sadık kalacağım)

Bu hanım, Sigil adlı, kendini çoklu evrenin merkezi olarak gören bir şehrin hükümdarı. Hangi ırka mensup olduğu bilinmese de, insan olmadığı gayet iyi biliniyor. Korkunun Hanımı o kadar güçlü bir varlık ki, şehrine tanrı ve tanrıçaların girmesine engel olabiliyor. Genellikle şehirde olan gündelik olaylarla değil, şehrin dengesini ve güvenliğini sağlamakla uğraşıyor. Şehirde dolaşması çok sık rastlanan bir durum değil, ama şans eseri onu görenler, havada süzülerek hareket eden, bıçaklarla çevrili dev bir kadın olduğunu söylüyorlar.

LEGO Dungeons & Dragons Korkunun Hanımı

Minifigürü de en az gerçeği (!) kadar etkileyici. Bir kere süzülme efektini verebilmek için figürün altında 2×2’lik şeffaf bir yuvarlak tuğla parçası var. Bıçaklarla çevrili altın bir maske takıyor – ki bu parça yeni. Turuncu bir elbisesi, kırmızımsı turuncu ve yeni bir pelerini var. Elinde de kübik kapı (cubic gate) adı verilen bir cihaz var, düzlemler arası yolculuk yapmak için kapı açmaya yarıyor. Anlaşılan hiç kimse maskenin altındaki yüzün neye benzediğini bilmiyor ki, minifigüründe düz siyah bir kafa parçası kullanılmış.

Szass Tam

Strahd von Zarovich ve Korkunun Hanımı gibi, Szass Tam da belli bir karakteri temsil eden figürlerden. Szass, “lich” diye bilinen bir ırka mensup. Bu ırk, neredeyse her zaman kötü olan, yaşayan ölü büyücülerden oluşuyor. Ölümlü olan ırklar onlardan korkuyor, çünkü hem güçlüler, hem zekiler, hem de sonsuza kadar yaşamak uğruna yaşayan ölü olmaya hazırlar.

LEGO Dungeons & Dragons
İskelet 1: Ne istediğini anladın mı? İskelet 2: Hayır, sen? İskelet 1: Hayır. Szass: Ne yapacağım ben bu salaklarla?

Szass Tam, bej ten renkli, kırmızı gözlü, kırmızı elbiseli ve koyu kırmızı pelerinli. İki parçadan oluşan pelerinin üst tarafı yeni. Hem yüz hem de gövde baskısı, bir süredir yaşayanların dünyasında yer almadığını çok güzel belirtiyor. Bir elinde daha önce pek çok sette gördüğümüz şeffaf turuncu bir büyü efekti, diğer elinde de şeffaf kırmızı bir kurukafa tutuyor. İlk olarak 1995’te çıkan bu sevimli kurukafayı beyaz renkte görmeye alışığız. İki sette de karanlıkta parlayan beyaz renginde çıkmış. Ama Szass ile birlikte ilk kez şeffaf kırmızı olarak görüyoruz.

Cadı Kraliçe Tasha

Ve geldik son minifigürümüze! O da belli bir karakteri temsil ediyor. Tasha, Iggwilv ya da Zybilna adlarıyla da tanınıyor ve tanrısal güçlere sahip olan “archfey” adında bir ırktan. Okuduklarımdan anladığım, bu ırkın genellike nötr-kötü arasında gidip geldiği. Tasha da yakın zamanda benzer bir yolculuk yapıp, kötüden nötre doğru yönelmiş.

Açık ten renkli Tasha’nın cadı şapkasıyla birleşik koyu turuncu saçları var. Bu parçayı ilk kez 2023’te çıkan Hokus Pokus setindeki bir minifigürde görmüştük. Sırf saç parçası için figürü almayı düşünüyordum, Tasha sayesinde ona da gerek kalmadı :)

Tasha’nın aksesuarları bir büyü kitabı ve bir de cadı kazanı. Büyü kitabının içinde, onun ünlü “korkunç kahkaha” (hideous laughter) büyüsünü gösteren bir sayfa var. Minifigürde sağ gözünün altındaki yara (ya da işaret) izini yapmaları da bence güzel bir detay olmuş.

Bu minifigür benim üzerimde “kötü ve çok güçlü bir büyücü” etkisini uyandırmadı. Bu yıl Dreamzzz setleriyle gelen Never Cadısı figürü bile sanki daha korkunç gözüküyor gibi. Yine de genel olarak hoş bir minifigür.

LEGO Dungeons & Dragons CMF serisiyle ilgili düşünceler

Gerek beraberinde getirdiği yeni kafa, saç ve silah kalıpları, gerekse karakter çeşitliliği olarak çok başarılı bir seri – tabii bu tür şeylerle ilgilenenler için. Dungeons & Dragons oyunları ya da kitaplarını bilmeyenler, ya da fantastik dünyalara ilgi duymayanlar için çok bir anlam ifade etmiyor.

Belli bir karakteri temsil eden ve özel kalıp kafalı olanlar dışında, minifigürlerin hepsi iki kafa parçasıyla geliyor, biri kadın biri de erkek. Bu da karakterimizi daha rahat özelleştirebilmemizi sağlıyor. Hem kıyafetleri, hem de saçları çok güzel uydurmuşlar.

Gene bu özel karakterler (ve Zihin Yırtan) dışında minifigürlerin hepsinin elleri ten renklerinden farklı. Eldiven mi giyiyor? Zırh mı takıyor? Her ne olursa olsun, bu durum ten renginin getirdiği kısıtlamayı ortadan kaldırıyor. Başka bir kafa kullanarak istediğiniz bir karakteri baştan yaratabiliyorsunuz. Ha, sivri kulak-saç kombinasyonunda bu biraz daha zor olur, ama o kadar da olsun artık canım. Hep bizden beklemeyin, biraz da siz yaratıcı bir çözüm sunun :)

Ne yalan söyleyeyim, yıllar önce sönen D&D sevdamı tekrar canlandırmayı başardılar. Oynayan birilerini bulsam da ucundan kenarından dahil olsam. Neyse, en azından bir sürü kitap var, beni biraz idare eder.

Evet, bugünlük de bu kadar. Sizin de LEGO Dungeons & Dragons CMF serisiyle ilgili düşüncelerinizi duymak isterim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

LEGO Dungeons & Dragons
Şimdi herkes LEGO Dungeons & Dragons desin bakalım! :)

 

Kaynaklar:

Bilgilerin büyük bir bölümü Forgotten Realms Wiki sayfasından. D&D minifigürleri ve yaratıklarının olduğu tüm resimler bana ait. Küçük Ninjago ejderhası Bricklink, mavi VIDIYO ejderhası Bricksfanz, kırmızı VIDIYO ejderhası ve Kırmızı Ejderhanın Hikayesi setindeki ejderha doğumlu figür Bricks and Minifigures sayfalarından.

Meraklısı çok olduğu için, farklı ırk ve sınıfların illüstrasyonlarını bulmak çok zor olmadı. Aşağıdaki listede yer alan minifigürlerin adlarına tıklayarak orijinal çizimlere ulaşabilirsiniz.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top