LEGO Dinozor Figürleri

LEGO dinozor figürleri yazısına hoşgeldiniz!

Çok fazla LEGO dinozor figürü yok, bu yazı kısa olacak demek (der ve 10 sayfa sonra…). Yok yok, şaka bir yana, Bricklink’te şu sırada kayıtlı dinozor sayısı 96. Yazın çıkanları da ekleriz, en fazla 100 dinozorla yazıyı kapatırız.

LEGO dinozor figürlerinin sayısının diğer hayvanlara göre neden daha az olduğu üzerine biraz düşündüm. Gözünüzün önüne bir getirin, genellikle dinozorların çoğu büyük. Çoğunun kalıbı onlara özel olmak zorunda, bu da her farklı tür için ayrı kalıp demek. Ve tabii çok sınırlı kullanım yeri var. Yani şehir setlerinden birine öykü gereği bir dinozor sıkıştırılabilir, ama şövalyelerin yanında, bulutların üzerindeki bir şehirde, ya da ninjalara karşı savaşırken bulmak çok kolay değil. Sanırım bu yüzden sayıları diğer hayvanlara göre daha az.

Çeşitlerine gelince… bu konuda hiç de fakir değiller! Hazırsanız başlayalım, ilk LEGO dinozor figüründen günümüze olan yolculuğumuza!

Küçük not: Benim elimde çok az LEGO dinozor figürü var, o yüzden resimleri farklı kaynaklardan aldım. Resimleri düzenlerken kimi zaman yer kazanmak adına onların logolarını kırptım. Bunun için fotoğrafların orijinal sahiplerinden şimdiden özür dilerim. Yazının sonunda yararlandığım kaynakları bulabilirsiniz.

Küçük not 2: Brian Fischer ve True North Bricks’e katkılarından dolayı ekstra teşekkür ederim.

Adventurers: Dino Island ve Studios

Herşey 2000 yılında maceracı minifigürlerin bir dinozor adasına gitmesiyle başlıyor (evet, tam öykü nedir bilmiyorum, başlıktan kopya çektim). Bu minifigürler, sonradan maceralarını beyaz perdeye de taşıyor. Dino Island ve Studios temalarında çıkan altı farklı LEGO dinozor figürü var: Tyrannosaurus rex (kısaca T-Rex), yavru T-Rex, Triceratops, Stegosaurus, Pteranodon ve Spinosaurus. Üç tanesi dışında hepsi sadece birer sette çıkmış.

Yavru T-Rex temanın en şanslı dinozoru. 2009’a kadar toplam 13 sette boy göstermiş ve dört farklı renkte üretilmiş: Yeşil, koyu mavimsi gri, kırmızı ve metalik altın. Indiana Jones, Studios, Agents, ve hatta Batman temasında çıkan setlerde bulmak mümkün. T-Rex ise iki Dino Island bir de Studios setinde çıkmış. Üçünde de yeşil olarak geliyor.

LEGO dinozor: T-Rex ve yavru T-Rex

Pteranodon’u kırmızı, bej ve koyu turuncu olarak beş sette bulmak mümkün, hepsi de Dino Island temasından.

Triceratops figürünün iki versiyonu var. Gövdeler ikisinde de aynı renk, koyu gri, ama birinin bacakları açık gri, diğerinin koyu turuncu. Stegosaurus da iki farklı bacak rengiyle çıkmış, açık gri ve koyu turuncu. Gövdesi kahverengi.

LEGO dinozor
Benim Triceratops’umun boynuzları olmadığı için ona kısaca Cera diyoruz :)

2001 yılında Studios temasında Spinosaurus figürü çıkıyor. Koyu gri ağırlıklı olan bu dinozor, 20 parçadan oluşuyor. Bana en eğlenceli gelen kısmı, dilinin timsah figürünün kafa parçasını kullanıyor olması :)

Dinosaurs

2001’de çıkan bir Dinosaurs teması var. Bu biraz garip bir tema, ve nedense dinozorların hiçbiri hayvan kategorisinde değil. Toplam 8 set çıkmış, dört yetişkin, dört yavru dinozor olarak. Kullandıkları renkler ağırlıklı olarak soluk yeşil ve soluk mavi. Setlerden çıkan parçaları kullanarak her seti farklı cinste dinozor olacak biçimde inşa edebiliyorsunuz. Brick-built oldukları için aslında yazıya dahil olmamaları gerek, ama hem fazla bilinen bir tema olmadığı için, hem de setlerden çıkan parçaların çoğu onlara özel olduğu için bu seferlik bir istisna yaptım.

LEGO dinozor: Dinosaurs

Dino Attack ve Dino 2010

Bu temaların ikisi de 2005 yılında çıkmış. Dino Attack Kuzey Amerika, Asya ve Okyanusya’da piyasaya sürülmüş, Dino 2010 da Avrupa’da. İki temada çıkan setlere baktığımızda, adları ve numaraları farklı olsa da, ilk bakışta neredeyse hepsi birbirinin aynı. Detaylı bakınca parça sayısının biraz oynadığını görüyoruz. Bu iki setin en önemli farkı, Dino Attack setlerinin, adından da anlaşılabileceği gibi, saldırı üzerine olması. Dino 2010 ise etkisiz hale getirme ve yakalama üzerine. Şöyle örnek iki set resmi bırakıp, LEGO dinozor figürlerine devam ediyorum.

Bu temalardaki dinozorlar mutasyon geçirmiş. Setlerde dört farklı kalıp altında yedi dinozor bulunuyor, hepsi ikişer sette var. Biri doğrudan mutant kertenkele olarak geçiyor, üç farklı renkte üretilmiş; koyu turuncu, kırmızımsı leylak ve siyah. Siyah olanın iki farklı benek rengi var.

Bir tane mutant Pteranodon figürümüz var. Vücudunun her yeri siyah, sadece alt kısmı koyu yeşil.

Raptor / Velociraptor’un çenesinden kuyruk ucuna kadar olan alt kısım sarı, gerisi siyah.

Mutant T-Rex figürümüz gözlerinden ışık saçıyor. Yok, gerçekten. Kafasının üzerindeki düğmeye bastığınızda gözleri kırmızı oluyor. İki farklı rengi var, alt kısmı kırmızı olan ve yeşil olan.

Dikkatinizi çekti mi, gövdelerin renkli olan alt kısımları tek renk değil, başka bir renkle karışık ebrulî gibi.

Bu mutant LEGO dinozor figürleri biraz büyük. Şu şekilde takdim edeyim.

LEGO dinozor: Dino Attack ve Dino 2010

Oyuncak Hikayesi

2010 yılına kadar başka LEGO dinozor figürü görmüyoruz. Oyuncak Hikayesi setlerinin çıkmasıyla, filmdeki Rex karakterinin de figürü yapılıyor, parlak yeşil renginde. 2019’da Rex tekrar çıkıyor, bu sefer baskısı biraz farklı. İlki iki, ikincisi tek bir sette bulunuyor.

LEGO dinozor: Rex

Dino ve Jurassic World

2012’de çıkan Dino teması, dinozor figürlerinin çıktığı son lisanssız LEGO teması. Bu temayla dinozor kalıplarının çoğu oturuyor. Vücut, kafa, kol ve bacakları bu temada kullanıldığı haliyle bugün çıkan setlerde hâlâ bulmak mümkün. 2015’te Jurassic World teması geliyor, ve sonrasında çıkan çoğu dinozor bu temaya ait. O yüzden bu noktadan sonra diğer hayvan yazılarında olduğu gibi türlere göre devam edeceğim. Adların yanında yazan tarihler, dinozorun ilk çıkış yılını gösteriyor.

Coelophysis / Gallimimus (2012)

Pteranodon (2012)

Velociraptor (2012)

LEGO dinozor: Velociraptor

T-Rex (2012)

LEGO dinozor: T-Rex

Triceratops (2012)

LEGO dinozor: Triceratops

Dilophosaurus (ilk versiyon 2015, ikinci versiyon 2023)

LEGO dinozor
Dilophosaurus ilk çıktığında Raptor ile aynı parçaları kullanıyormuş ve aynı büyüklükteymiş. Sonra küçülmüş, daha gerçekçi olmuş, ama artık kolları, bacakları ve kafası hareket etmiyor.

Indominus rex (2015)

LEGO dinozor: Indominus rex
Eğildiği zaman bile dev gibi olan güzeller güzeli (!) Indominus

Carnotaurus (2018)

Indoraptor (2018)

Stygimoloch (2018)

Baryonyx (2019)

Ankylosaurus (2020)

Gallimimus (2020)

Atrociraptor (2022)

Giganotosaurus ve Therizinosaurus (2022)

Pyroraptor (2022)

Quetzalcoatlus (2022)

Brachiosaurus (2023)

Allosaurus (2024)

Stegosaurus (2024)

 

Bunların yanında bir de yavru dinozorlar var. İlk olarak 2018’de iki farklı renkte çıkan bu yavrular, yıllar içinde renkten renge girerek setlerde gözükmeye devam ediyorlar.

LEGO yavru dinozor

2020’de yavru bir Triceratops geliyor, ve sonrasında iki farklı rengi daha çıkıyor.

LEGO dinozor: Yavru Triceratops

Yavru Ankylosaurus da 2020 çıkışlı, ve onun da toplam üç farklı rengi var.

Not: Alttaki resim %100 doğru olmayabilir, gördüklerimden tahmini bir boy karşılaştırması yaptım.

Blue’nun yavrusu olarak üretilen Beta figürü, 2022’de çıkıyor. 2024’te baskısı biraz değiştirilerek tekrar üretiliyor.

Kim kiminle nerede nasıl?

Dolanırken epey fazla sayfaya girip çıktım. O sırada çok güzel bazı karşılaştırma resimleri buldum. Tabii orijinal kaynaklarında daha yüksek çözünürlükte bulmak mümkün, ama en azından bir fikir olması açısından buraya da koyuyorum. İlk üç resim bana ait, geri kalanı yürütme.

LEGO dinozor karşılaştırması

LEGO DUPLO Dinozor Figürleri

Hadi elimiz değmişken bir de LEGO DUPLO dinozor figürlerine bir bakalım.

DUPLO dinozorlar, 1997’den beri çıkıyor. Farklı kalıplarla çıkan toplam 5 tür dinozor var: Brachiosaurus, Triceratops, Ptereanodon, T-Rex ve Diplodocus. 2018’e kadar çıkan tüm DUPLO dinozorları lisanssız ve tüm türlerin hem yetişkini hem de yavrusu var. Jurassic World setlerinin gelmesiyle, dinozorların kalıpları yenileniyor ve hepsi lisanslı setlerden çıkmaya başlıyor. Zamanında dayanamayıp örnek olsun diye birkaç tane almıştım, dinozor sevenlere kesinlikle tavsiye ederim, çok tatlılar!

Aşağıda lisanssız dinozorların hepsini görebilirsiniz. Resimler farklı kaynaklardan alındığı için, en üst sıradaki üç dinozor ikilisiyle, alttaki iki grup resmi dışında figürlerin hiçbiri birbirleriyle orantılı değil.

LEGO DUPLO dinozor figürleri

Bunlar da lisanslı dinozorlar ve birkaç karşılaştırma resmi.

LEGO DUPLO dinozor figürleri

 

Unutmadan, dinozor kostümlü minifigürleri de şuraya ekleyeyim. İlk fotoğraf, resmî LEGO dinozor kostümlü minifigürler çıkmadan önce Crazy Bricks adlı bir firmanın ürettikleri. İkincisi de CMF serileriyle gelen T-Rex ve Triceratops kostümlü minifigürler.

LEGO dinozor
Dinozor kostümlü minifigürlerimiz

 

İşte bu kadar!

Evet, dinozor yazımızın da burada sonuna geliyoruz. Uzun sürmedi değil mi? (Okuyucudan horlama sesleri gelmektedir :) ) Neyse, elimden geldiğince kapsamlı bir yazı yazmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur, hoşunuza gitmiştir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Resim kaynakları:

Bir kere eBay fantastik bir kaynak, ordan epey resim yürüttüm. Onun dışında Rebrickable, Brickowl, Hello Bricks, Steinpalast, Bricks & Minifigs Anaheim, Bricksfanz, Brick Fanatics, Eurobricks, Adventure Bricks, Collect Jurassic, Playing With Bricks, New Elementary, The Brothers Brick, Brickset ve Bricklink sayfalarının altını üstüne getirdim. BrickTsar ve NEO25’in de YouTube videolarından birkaç ekran görüntüsü aldım. Arada tek tük benim olan da var tabii, onlar zaten kendini belli ediyordur :)

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top