LEGO Dergileri

LEGO dergileri

Instagram’da takip ettiğim yabancı LEGOseverler ara ara aldıkları dergileri paylaşıyorlar. Bazen o kadar sık karşıma çıkıyor ki, en sonunda ben de bir bakayım dedim, ne çıkıyormuş diye. Ne yalan söyleyeyim, sayılarının bu kadar fazla olduğunu tahmin etmemiştim. Evet, buyrun bakalım LEGO dergileri kaç taneymiş, hangi temada çıkıyorlarmış, beraber görelim.

Öncelikle Brickset’teki şu listeyi paylaşmak istiyorum. Her ne kadar bazıları artık yayınlanmasa da, şimdiye kadar 20 farklı temada, 2000’in üzerinde dergi çıkmış. Evet, yanlış okumadınız, iki binin üzerinde. Bu dergilerin hepsi aynı dilde değil tabii ki, farklı dillere de çevrilmiş, ama yine de müthiş bir rakam bence.

İlk çıkan LEGO dergisinin tarihi Eylül 1959. LEGO Post adıyla çıkan bu dergi, Almanca’ymış, iki ayda bir yayınlanıyormuş, ve sadece 4 sayı çıkmış. Derginin çıkış amacı, ilk sayıda şu şekilde anlatılmış: “LEGO evi ve sayısız arkadaşı arasında basılı bir bağlantı olmak: Dünyanın dört bir yanında olan, sayıları her gün artan büyük ve küçük LEGO destekleyicilerinden oluşan bir topluluk.

LEGO Dergileri: LEGO Post

LEGO Post’un yayın hayatına neden son verdiği bilinmese de, en azından farklı bir şeyin tohumlarını atmış. Son sayı Mart 1960’ta çıktıktan sonra, bir sonraki derginin çıkması için 14 yıl gerekmiş.

Ama bizim bugünkü yazımızın konusu bu değil. Biz bugün halen düzenli olarak yayın hayatına devam eden LEGO dergileri hangileriymiş, onlara bakacağız.

Yayın hayatına devam eden LEGO dergileri

  • Ninjago (103 sayı, İngilizce ve Almanca)
  • Star Wars (96 sayı, İngilizce ve Almanca)
  • City (54 sayı, Almanca)
  • Explorer (31 sayı, İngilizce)
  • Jurassic World (28 sayı, Almanca)
  • Life (28 sayı, Almanca)
  • Batman (26 sayı, İngilizce)
  • Avengers (17 sayı, İngilizce ve Almanca)
  • Friends (15 sayı, İngilizce)
  • Minecraft (12 sayı, Flemenkçe)
  • DUPLO (1 sayı, Flemenkçe, Çekçe ve Lehçe)
  • Spider-man

Yukarıda listelediğim dergiler, en çok yanlarında belirtilen dilde çıkmış. Bunların dışında bazı dergileri Fransızca, Macarca, Portekizce ve İsveççe bulmak mümkün. Hatta LEGO Explorer dergisi bir ara Türkçe bile yayınlandı. Benim elimdeki son sayı 8. sayı, sonra ne oldu bilmiyorum ama uzun zamandır da görmüyorum. Bu dergilerin hiçbiri Bricklink’in veritabanında yok, bu da bana başka dillerde çıkan dergilerin bazılarının da orada olmayabileceğini düşündürüyor.

LEGO Dergileri: Explorer

Bu yüzden sayılar yüzde yüz doğru olmayabilir. Bricklink’teki liste her dilde çıkan bütün dergileri göstermiyor. Bazı dergiler 2022 4. sayı, 2023 3. sayı olarak çıkmış ya da listelenmiş. Bazı dergilerin bir dildeki belli bir sayısı, başka bir dildeki başka bir sayıya denk geliyor (örneğin Spider-man’in Almanca 3. sayısıyla Çekçe 1. sayısı aynı gibi gözüküyor). Ama aşağı yukarı bir fikir veriyor en azından.

Yayın hayatı biten LEGO dergileri

Bunlara ek olarak bir de artık yayınlanmayan LEGO dergileri var. Onlara da kısaca bir değineyim.

  • Nexo Knights (32 sayı, Almanca)
  • Legends of CHIMA (17 sayı, Fransızca)
  • Disney Princess (12 sayı, İngilizce)
  • Hidden Side (9 sayı, Almanca)
  • Elves (6 sayı, Almanca ve Lehçe)
  • The LEGO Movie 2 (2 sayı, Almanca, Flemenkçe ve Lehçe)
  • BIONICLE (2 sayı, Almanca, Flemenkçe ve Lehçe)
  • Technic (1 sayı, Almanca, Fransızca ve Lehçe)
  • LEGO Club (Almanca ve İngilizce)

Kaç sayı çıktığıyla ilgili yukarıda söylediğim, bunlar için de geçerli. Kesin rakamlar değil bunlar.

LEGO Dergilerinin İçerikleri

Her ne kadar bir tanesi dışında bu dergilerin hiçbiri Türkçe yayınlanmış olmasa da (en azından benim bildiğim kadarıyla), Brick Post sayfasında içerikleri hakkında detaylı bilgiler buldum. Yukarıdakilerin hepsi çocuklar için çıkarılan dergiler. İçlerinde çizgiromanlar, bulmacalar, aktiviteler, küçük sınavlar var. Çoğunun içinden poster çıkıyor.

Ama bence bu dergilerin en çekici yanı, hepsinin yanında gelen minifigür ve/veya küçük modeller.

Ufak çaplı bir araştırma yaptım. Bu dergilerin yayınlandığı ülkelerden birinde en düşük düzeyde maaş aldığınızı varsaydığımızda, buna örnek teşkil etmesi açısından aylık 2000 TL diyelim, bu dergilerin bir tanesinin size maliyeti 5 TL oluyor. Yetişkinler için ödemesi kolay bir ücret, çocuklar için de harçlıklarıyla alabilecekleri eğlenceli bir dergi. Sırf bu dergileri alarak bile bir koleksiyon oluşturulabilir.

Dergiden önce kitap vardı

Birkaç yıl öncesine kadar, D&R ve Remzi gibi kitapçılarda Türkçe’ye çevrilmiş LEGO kitapları olurdu. Bunların bazıları sert kapaklı, bazıları yumuşak kapaklıydı, ve çoğunun içinden minifigür çıkardı. Hepsi çocuklara yönelikti bu kitapların, ama sırf minifigürleri için birkaç tane almıştım.

Peki ya yetişkinler?

Benim ilk abone olduğum yetişkinlere yönelik LEGO dergisi, Bricks Culture adlı dergiydi. 2015 yılında, yılda dört sayı olarak çıkmaya başladı. Amaçları LEGO’nun sadece bir oyuncak değil, aynı zamanda bir sanat olduğunu göstermekti. Aynı ekibin aylık olarak çıkardığı bir de Bricks dergisi vardı. Bricks Culture LEGO oyuncaklarının sanat yönüne ağırlık verirken, Bricks daha çok oyuncak yönüne ağırlık veriyordu.

LEGO Dergileri: Bricks ve Bricks Culture

İki dergiyi de Mark Guest çıkarmaya başlamış. Bu arkadaş aynı zamanda 2014 yılında yayın hayatına başlayan Blocks dergisinin de kurucu ortaklarından, ama beşinci sayıdan sonra Blocks’tan ayrılıyor ve diğer iki dergiyi yayınlamaya başlıyor. Mark’ın söylediğine göre ellerinde olmayan bazı sebeplerden dolayı, 2017 yılında iki dergi de yayın hayatına son veriyor.

Zamanında hem Bricks ve Bricks Culture, hem de Blocks dergilerini alanların büyük bir kısmı, ilk ikisinin Blocks dergisine kıyasla daha üst düzeyde olduğunu söylüyor. Blocks dergisinin bir oyuncak hakkında olduğunu, Bricks ve Bricks Culture dergilerinin ise bir hobi hakkında olduğundan bahsediyorlar. İki dergi de, tasarımcılarla olan röportajlar, fotoğrafçılıkla ilgili makaleler, LEGO parçalarından ilham alınarak yapılan sanat eserleri ve çocuklardan çok yetişkinlere hitap edecek bir sürü konuyla doluydu. Yazarların arasında Brickset’in kurucusu Huw, New Elementary’nin kurucusu Tim Johnson gibi kişiler bulunuyordu. O yıllarda, yetişkinlerin ilgisini çekebilecek bu tür şeyler fazla olmadığı için, gerçekten değerli kaynaklardı.

Blocks dergisi hâlâ aylık olarak çıkmaya devam ediyor. İster dijital, ister basılı olarak alınabiliyor. En son bu ay 105. sayısı çıktı. Benim elimde de birkaç dijital kopya var. Hepsini kelime kelime okuma fırsatım olmadıysa da, genel olarak baktığımda ilk dikkatimi çeken hem yetişkinlere, hem de ilk gençlik çağına girmiş çocuklara hitap ediyor olması. Eskisiyle yenisiyle farklı temalar, set incelemeleri, LEGO bilgisayar oyunları, dünyada olan LEGO etkinlikleri gibi pek çok farklı yazı konusu bulunuyor dergide.

LEGO Dergileri: Blocks

Dergide en az üç yıldır değişmeyen bir çekirdek ekip var (ondan öncesine ait dergiler bende olmadığı için nasıldır bilmiyorum). Graham E. Hancock (LEGO Heroes kitabının yazarı, eski Brick Fanatics yazarı ve editörü), Daniel Konstanski (The Secret Life of LEGO Bricks kitabının yazarı), Simon Pickard (inanılmaz MOC’ları olan bir arkadaş), Chris Wharfe (Brick Fanatics yazarı ve editörü) ve Phil Wrighton (ekibin fotoğrafçısı).

Yayın hayatı sonlanmış ve sonlanmamış diğer LEGO dergileri

Bunlara ek olarak birkaç tane daha yetişkinlere yönelik dergi buldum. Biri, aynı zamanda pek çok şeyi bulabileceğiniz bir blog olan Brick Fanatics sayfasının çıkarmış olduğu aynı isimli dergi. 2018-2019 arası 12 sayı çıkmış. Bu dergileri hem dijital, hem de basılı olarak elde etmek mümkünmüş o zamanlar. Şu sırada alınabiliyor mu, bilmiyorum.

İkincisi HispaBrick. İspanyol kökenli bir dergi bu, ama ilk iki sayı dışında çıkan bütün sayılar İngilizce olarak da çıkarılmış. Derginin dijital versiyonu ücretsiz olarak sayfalarından indirilebiliyor. Basılı versiyonu ile ilgili bir bilgi bulamadım.

BrickJournal da gene yetişkinlere yönelik dergilerden. 2008’de yayın hayatına başlamış. İlk zamanlar üç ayda bir çıkıyormuş, sonra zamanla iki ayda bir, ayda bir çıkmaya başlamış. Fakat basılı kopyaları alabileceğiniz kaynağa baktığım zaman gördüm ki, belli bir düzen yok. Yani bazen ayda bir çıkıyor, bazen iki ayda bir. Buna rağmen 15 yıldır yayınlanıyor olması büyük başarı bence. BrickJournal dergisini de dijital ve basılı olarak almak mümkün, hem yeni, hem eski sayılarını.

Düşünceler…

Görünüşe bakılırsa, hem LEGO Grubu, hem de ondan bağımsız LEGOseverlerin zaman içinde çıkardığı epey bir basılı yayın var. LEGO Grubu daha çok çocuklara yönelik dergileri tercih ederken, bağımsız yayınlar genellikle yetişkinleri hedef kitle olarak almış. Her ne kadar artık herkesin cebinde istediği bilgiye istediği zaman ulaşabilecekleri oyuncağı olsa da, bana sorarsanız hiçbir e-kitap ya da e-dergi basılısının yerini tutmuyor. Dünyada böyle düşünen tek kişi olmadığımı da, bu yazıyı yazarken bir kez daha anladım.

Sizin aldığınız ya da takip ettiğiniz bir LEGO dergisi var mı? Ne dersiniz, Türkçe böyle bir dergi çıksa, talep olur muydu?

Cevaplarınızı yorumlarda bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Resim kaynakları:

Resmî LEGO dergilerinin resimleri Bricklink’ten, Blocks, Bricks, Bricks Culture, Brick Fanatics, HispaBrick ve Brick Journal dergilerinin resimleri Brickset ve dergilerin kendi sayfalarından alınmıştır. LEGO City dergisinin içini gösteren resimler BrickPost blog sayfasından yürütmedir. Kapak resmi, Türkçe dergi-kitaplar ve üçlü Bricks Culture dergi resimleri bana aittir.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top