LEGO Grubu’nun Braille alfabesini kullanan setlerini yaklaşık dört yıl önce duymuştum. O zamanlar daha fikir aşamasındaydı, 2020 yılında ilk deneme setleri çıkacaktı. Görme engelliler için olan bu alfabenin adını yeni öğrenmiş olsam da, özellikle ilaç kutularının üzerinde bulunan kabartmaları biliyordum.
Minifigür ve setleriyle her geçen yıl daha fazla insana seslenmeye başlayan LEGO Grubunun, görme engellileri de bu şekilde dünyasına alması çok hoşuma gitmişti. Ve sonunda bu yıl LEGO Braille setleri satışa sunuluyor. Şimdilik İngilizce ve Fransızca olarak iki dilde olan setlere önümüzdeki yıl İtalyanca, Almanca ve İspanyolca da eklenecek.
Setlerin çıkacağını duyduğumda ilk aklıma gelen şey “Peki ya Türkçe?” oldu. Bu yazıyı yazmadan önce küçük bir araştırma yaptım, ve temel harflerin her dilde aynı olduğunu öğrendim. Yani bizde olan ç, ğ, ı, ö, ş ve ü harfleri, ya da diğer dillerdeki á, è, ï, ñ gibi özel harfler dışında kalan tüm harfler her dilde aynı. Bu da LEGO Braille setlerinin daha geniş bir kitleye hitap edebileceği anlamına geliyor.
Setlerin içinden sadece harf ve sayılar değil, aynı zamanda matematiksel semboller (artı, eksi, çarpı, bölü, eşittir) ve noktalama işaretleri (virgül, nokta) da çıkıyor. Bu da Braille parçalarıyla yapılabilecek aktiviteleri arttırıyor.
Setlerle ilgili araştırma yaparken, LEGO Grubunun bu parçalarla yapılabilecek aktivitelerin olduğu bir sayfasının olduğunu da öğrendim. Eğer yanlış anlamadıysam, deneme setleri ilk çıktığı zaman hazırlanmış, gayet kapsamlı bir sayfa. LEGO Braille Bricks sayfasına bir göz atmanızı tavsiye ederim, özellikle görme engelli bir tanıdığınız varsa.
LEGO Braille Setlerinin Fiyat ve İçeriği
Setlerin yurtdışı fiyatı 90 dolar/euro olarak belirlenmiş. İlk bakışta pahalı, evet. Ama bir de şu açıdan bakmak gerek. Braille parçalarının hepsi birbirinden farklı, bu da demek oluyor ki hepsine ayrı ayrı kalıp yapmak gerek. Bu tabii ki fiyatı arttırıyor. Ayrıca bu setler çok özel bir kitleye hitap eden setler, ve eminim görme engelli bir çocuğun anne-babası “Aaa, çok pahalıymış, gerek yok o zaman” demeyecektir. Ben demezdim.
Beni en çok hayal kırıklığına uğratan şey, setlerin sadece o dilin konuşulduğu ülkelerde satışa sunulacak olması. İngilizce Braille seti (40656) Amerika, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’da; Fransızca Braille seti (40655) Fransa, Kanada, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika’da satışa sunulacak. Belki ilerleyen yıllarda bu değişir. Kim bilir, belki Türkçe Braille seti bile görürüz!
Setin içinden Braille parçalarının dışında iki tane 32×32 gri taban, bir de parçalarla ilgili bilgi veren bir kart çıkıyor. Yıllar önce bu setlerin çıkacağını duyduğumda, bir şey çok hoşuma gitmişti: Her parçada o harfin alfabedeki karşılığı yazıyor. Yani görme engelli bir yakınınız varsa ama siz Braille alfabesini bilmiyorsanız, yine de onunla oynayabilirsiniz.
Parçalar 2×4 tuğlalardan oluşuyor. Yakından bakınca, bu parçaların Braille için ne kadar uygun olduğunu görmek mümkün.
Bitirirken…
Her ne kadar elimde henüz Braille parçaları olmasa da, ilk fırsatta birkaç tane edinmeyi düşünüyorum. Zamanında beni çok duygulandıran ve sevindiren bu setlerle ilgili iki satır yazmadan geçmek istemedim.
Sizin de setler hakkında düşüncelerinizi yorumlara bekliyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Set kutu resimleri Brickset’ten, set içeriği resimleri Jay’s Brick Blog’dan yürütmedir. Türkçe Braille alfabesi Brailletr.org sayfasından, İngilizce Braille alfabesi PharmaBraille sayfasından alınmadır.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)