Bu yazı, diğer hayvan yazılarına göre daha güncel bir yazı. İlk yazılma tarihlerinin arasında iki yıl var, ve bu sürede gerek bloga ara vermem, gerek başka sebeplerle hayvan yazılarına devam edememiştim. 2024’ün büyük projesi hayvan yazılarını güncellemek olduğu için, tabii ki baykuşlar da elden geçti. Bayanlar baylar, LEGO baykuş figürlerinin güncel yazısına hoş geldiniz!
Baykuşlar, papağanlardan sonra en geniş renk yelpazesine sahip kuş figürleri. Beklenilen bir şekilde, Harry Potter temasıyla girmişler LEGO dünyasına. Üç farklı kanatları kapalı baykuş kalıbı var, bir tane de kanatları açık. Bir de 2023 çıkışlı yavru baykuşumuz var.
LEGO DUPLO temasında hiç baykuş figürü olmaması beni biraz şaşırttı açıkçası. Çoğu hayvanın ilk figürü DUPLO olarak yapılmış, buna rağmen baykuşlar bir şekilde es geçilmiş.
Renk adları, her zamanki gibi LEGO renk tablosundan. Yeni baykuşlar çıktıkça yazı da güncellenecek.
Harry Potter Baykuşları
İlk LEGO baykuş figürü, 2001 yılında çıkıyor. Kalıbı, yeni baykuş figürlerinin kalıbından farklı. Bricklink yeni ve eski kalıpları “yuvarlak hatlı” ve “keskin hatlı” diye ikiye ayırmış.
İlk figürler, yuvarlak hatlı olanlar. 7 farklı rengi var: Beyaz, açık gri, koyu gri, kahverengi, siyah, bej ve kırmızımsı kahverengi. Hepsini 2001 yılında çıkan farklı Harry Potter setlerinde bulmak mümkün. Kırmızımsı kahverengi ise, 2004 yılına ait. Bu kalıptaki LEGO baykuş figürlerinin hiçbiri baskılı değil.
Bu baykuşlar 2009’a kadar çıkan Harry Potter setlerinde boy göstermiş. Tek tük başka setlerde de görülüyorlar, ama ağırlıklı olarak Harry Potter temasına aitler. 2010’dan sonra bir daha üretilmemişler.
Yenilenen LEGO Baykuş Figürü
2009’da baykuş figürü değişiyor, daha keskin hatlı bir hale geliyor. Baskısız olanı çok fazla sette yok, olan da ağırlıklı olarak heykel ya da benzeri bir aksesuar olarak kullanılmış. Bunlarla ilgili çok bilgi bulamadım, dolayısıyla hangi renklerde üretildiklerinden tam emin değilim. Bej ve kırmızımsı kahverengi birer sette gözüküyor, koyu bej Pick-a-Brick parçası olarak geçiyor, beyaz da iki sette yuvarlak hatlı olan baykuşun alternatifi olarak gözüküyor. Bricklink’te farklı renklerini satan satıcılar olsa da, setlerden çıkan başka bir renk yok.
2010 yılında bu baykuşlar baskılı bir şekilde Harry Potter setlerinde boy göstermeye başlıyorlar. Beyaz, kırmızımsı kahverengi ve koyu mavimsi gri renklerinde olan bu baykuşlar, 1-2 istisna dışında sadece Harry Potter temasına ait setlerde bulunuyor. Hedwig ve Pigwidgeon’ı simgeleyen beyaz ve kırmızımsı kahverengi olanlar 17’şer sette, Errol’u simgeleyen koyu mavimsi gri olan ise sadece 5 sette çıkmış. Bu, aynı zamanda en son 2011’de görülmüş, oysa diğer ikisini günümüzde hâlâ setlerde bulmak mümkün.
2018 yılında LEGO baykuş figürlerine yeni bir renk ekleniyor: Karamel. Harry Potter CMF serisindeki Cho ile gelen bu baykuşun adı yok.
2020 ve 2021’de iki yeni renk daha geliyor: Bej ve koyu bej. Bej olan başka temalara atlamayı başarmış, City ve Bricklink Designer Program setlerinde bulmak mümkün (belki de bu yüzden bize göz kırpıyor :) ). Koyu bej olanların biri sadece Harry Potter setlerinde bulunuyor, ve peçeli baykuşu andıran bir baskısı var. İkinci koyu bej farklı bir baskıyla 2023’te çıkıyor ve Uyuyan Güzel’e eşlik ediyor.
Yeni bir baykuş!
2015 yılında LEGO Friends altındaki Elves temasıyla farklı bir baykuş kalıbı çıkıyor. Bu figürün oranları, Friends hayvanlarına daha yakın, kafa-vücut oranı 1-1 gibi. Gözler daha büyük, ve renkler çoğunlukla daha az gerçekçi.
Her ne kadar bu yıl duyurulan LEGO Friends setlerinde henüz olmasa da, bu baykuş figürünü 2023 yılına kadar farklı Friends setlerinde bulmak mümkün. Beyaz, açık deniz mavisi, parlak açık sarı, parlak pembe, kırmızımsı bakır, koyu mor ve koyu bej olmak üzere 7 farklı renk seçeneği var.
Gökyüzüne kanat açarken…
2020, LEGO baykuş figürleri için önemli bir yıl. İlk kez kanatları açık bir şekilde görüyoruz onları. Hedwig (beyaz) ile başlayan maceraya, 2022’de bej, koyu turuncu ve soluk mavi, 2024’te ise koyu kırmızı ekleniyor. Bu baykuşların hiçbirinin adı yok. Soluk mavi ve koyu kırmızı Harry Potter temasında kalırken, bej olan BAM (build-a-minifigure) parçalarına karışıyor, koyu turuncu olan da şehir setlerine. Bu kalıbı aynı zamanda baskısız olarak sedefli altın ve bej renginde de bulmak mümkün.
2024’ü koleksiyoncular için üretilen Kovuk (76437) setindeki yenilenen Errol figürü ile kapatıyoruz.
Minnacık bir LEGO Baykuş!
Ve geldik belki de en çarpıcı baykuşa… 2023’te çıkan Marvel CMF 2 serisindeki Hawkeye minifigürüne eşlik eden yavru baykuş! Bir hayvan delisi olarak, yavru hayvan figürleri her zaman çok hoşuma gidiyor (hoş yetişkinler de gidiyor ama… neyse…). Kırmızımsı kahverengi olarak çıkan bu minik baykuşa, Hogwarts Şatosu Baykuşhanesi setiyle açık mavimsi gri, Friends Macera Kampı Ağaç Ev setiyle de koyu bej iki arkadaş geliyor. Böylece yavru baykuş, hem Friends, hem System setlerinde aynı olan sayılı hayvanların arasına girmeyi başarıyor.
Bir de onur konuğumuz var. Normalde hayvan yazılarında brick-built hayvanlardan bahsetmiyorum. Ama bu baykuşun kafa parçası yeni ve ona özel olduğu için değinmeden geçmek istemedim: Gabby’s Dollhouse temasındaki Me-Owl.
LEGO baykuş figürlerimiz şimdilik bu kadar – yetmez mi?! Küçüklü büyüklü, tüneyen-uçan, bir sürü baykuş çıkmış. Bakalım ilerleyen zamanlarda daha neler göreceğiz!
Birkaç tane karşılaştırma resmi olmazsa olmaz.
Bonus olarak da, yapay zekâ ile ürettiğim iki tane baykuş kafalı minifigürü paylaşayım, bitsin.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Elimde olmayan baykuş figürlerinin resimlerini Brickset, Bricklink, Rebrickable, New Elementary, Atlbrick, Steinpalast ve eBay sayfalarından yürüttüm. Gerçek baykuş resimleri Harry Potter Fandom sayfasından, Me-owl’un resmi Gabby’s Dollhouse Fandom sayfasından, Uyuyan Güzel ve baykuş resmi de Pinterest’ten. Geri kalan resimler bana ait.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)