LEGO Batman Minifigürleri ve İlham Kaynakları

İçerik hazırlıyorum. Kendim için değil ha, bir arkadaşımın Instagram sayfası için. Bir yandan minifigürlere bakıyorum, bir yandan onlara ilham veren karakterlere. Deli gibi araştırıyorum tabii, kim ne demiş, yanlış bir şey yazmayayım diye. O sırada fark ettim ki, farklı yıllarda çıkan minifigürleri karşılaştıran çok az yazı var. Tamam, Instagram’da bu tür resimler yayınlayan sayfalar var, ama çoğu zaman arama motorlarında bunlar çıkmıyor. Instagram’da onları bulmak isterseniz, kolay gelsin. Ben de böyle bir seri yapmaya karar verdim, ve LEGO Batman minifigürleri ile başlayayım dedim.

Batman, en çok minifigüre sahip karakterlerden biri. Bricklink’teki listeye göre, DUPLO ve mikrofigürleri de sayarsanız, 2006-2020 yılları arasında 90’ın üzerinde farklı minifigürü çıkmış. Yani aslında başlangıç için çok da akıllıca bir seçim değil. Ama zaten benim de çok akıllı olduğum (ruh sağlığı açısından) söylenemez :)

Bende 35 tane Batman minifigürü varmış (tam sayıyı bugün öğrendim). Bunlara ek olarak 11 tane de orijinal LEGO olmayan minifigür var. Yan karakterleri (Alfred, Robin, Joker vs) gibi saymıyorum bile. Bir de “constraction figure” diye geçen, küçük parçalardan inşa edilmiş, yaklaşık 20cm yüksekliğinde bir figür var. LEGO Batman minifigürleri için koleksiyonun büyük bir kısmını kaplıyor diyemesem de, kendine ait zemini hak edecek kadar fazla sayıda.

LEGO Batman Minifigürleri
Koleksiyonumdaki LEGO Batman minifigürleri

Batman çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir karakter oldu. Adam West’in oynadığı, günümüze göre inanılmaz basit ve uyduruk olan dizinin saati geldiğinde, beni televizyonun başından kimse kaldıramazdı. Filmlerini ve çizgifilmlerini izledim, çizgiromanlarını okudum. Batman konusunda uzmanım diyemesem de, hakkında epey şey biliyorum.

İşin komik yanı, LEGO Batman filmi çıkana kadar sadece bir tane Batman minifigürüm vardı. Filmden sonra biraz coştum. Biraz. Ve hiçbir zaman da, “Bütün Batman minifigürlerini toplamalıyım!!” gibi bir derdim olmadı. Gözüme güzel geleni aldım, sevmediklerimi es geçtim. Hoş, bunu bütün koleksiyonum için söyleyebilirsiniz. Körü körüne toplamadım minifigürlerin hiçbirini.

Lafı fazla uzatmayayım, buyrun LEGO Batman minifigürleri tarihçesine…

LEGO Batman Minifigürleri ve İlham Kaynakları

İlk figürler 2006 yılında çıkmış, Batman I teması altında. İki farklı figür var, biri Batman’in 1992-1995 yılları arasında çıkan çizgi dizisinden etkilenmiş gibi, diğeriyse 1989 yılında çıkan, Tim Burton’ın yönettiği Batman filminden.

2006 LEGO Batman Minifigürleri

2007’de, Batman I temasının devamı olarak çıkan setlerde yeni bir Batman var. Bu minifigür, Hush isimli çizgiroman macerasındaki Batman’i epey andırıyor.

2008’de çıkan minifigür, her ne kadar Batman I teması altında çıkmış olsa da, Christopher Nolan’ın yönetmenliğini yaptığı Dark Knight Trilogy diye geçen, Batman Begins, Dark Knight ve Dark Knight Rises filmlerindeki Batman’e çok benziyor. Arkasından 2011’de çıkan SDCC özel Batman minifigürü, ve 2013-2014’te The Dark Knight Trilogy teması altında çıkan diğer iki minifigür de aynı filmden esinlenmiş.

2008-2014 LEGO Batman Minifigürleri

2012 yılında LEGO Batman minifigürleri bir patlama yaşıyor, ve tam 8 tane minifigür çıkıyor, bu sefer Batman II teması altında. İlk bakışta, bunların 6 tanesi için birbirinin aynısı demek mümkün. Hatta ben bile uzun süre “Ne fark var bunların arasında ya?” diye baktım resimlere. Neymiş biliyor musunuz? Kulakların olduğu başlık. Rebrickable’dan parçaların resimlerini aldım, buyrun siz de görün. Yani “Uuu, tam 8 tane minifigüüür!” dedirtecek bir şey yok gerçekten. Ama önceki yıllara kıyasla 3 farklı minifigür çıkmış olması yine de güzel.

Figürlerin esin kaynağına geçmeden önce, küçük bir şey söylemek istiyorum. Evet, Batman sevdiğim bir karakter. Evet, hakkında pek çok şey biliyorum. Ama bazı şeylerine hiçbir zaman dikkat etmedim. Örneğin yukarda verdiğim başlık detayı. Örneğin göğsündeki logonun farklı versiyonları. Ama, özellikle bu logo, kimi zaman çok işe yarıyor. Nasıl mı? Yıllar içinde varyasyonları çıkmış, ve hepsi de belli bir dönemi/filmi/diziyi vs. temsil ediyor. Eski setlerin incelemelerini bulmak kolay değil, bulsam da her zaman Batman’in esin kaynağını söylemiyorlar, tıpkı 2012 minifigürlerinde olduğu gibi. O zaman da logo işin içine giriyor.

Evet, logodan yola çıkarsak, 2012 LEGO Batman minifigürleri ağırlıklı olarak 1995-2001 yılları arasında yayınlanan Batman Chronicles ve 1997-2006 yılları arasında çıkan JLA çizgiromanlarından esinlenmiş gibi gözüküyor. Electro Suit Batman ise, sanırım aynı yıl piyasa sürülen LEGO Batman 2: DC Superheroes oyunundaki kostümün fiziksel form bulmuş hali.

2012 LEGO Batman Minifigürleri

2013 yılında, Batman masaüstü oyunuyla birlikte bir Batman mikrofigürü çıkıyor. Aynı oyun setinde 7 tane daha Batman ile bağlantılı mikrofigür var. Bir tane beyaz kostümlü Batman var, ya da Arctic Batman. Bu, 2004-2008 yılları arasında yayınlanan The Batman çizgifilminde kullanılan kostümü andırıyor sanki. Hem mikrofigür, hem de kutup kostümlü Batman, Batman II teması altında çıkıyor. Bir de The Dark Knight Trilogy temasında çıkan minifigür var, ama ona yukarda değindik.

2014’te, biri DUPLO olmak üzere 7 tane Batman minifigürü çıkıyor. Bunların biri, yine yukarda bahsettiğim The Dark Knight Trilogy’den. Biri LEGO Filmi’ndeki Batman, ki bunun aslında pek de bir özelliği yok, çünkü pelerininin olmaması dışında, 2012’de çıkan siyah Batman’lerin birebir aynısı. Biri Zur-En-Arrh Batman olarak geçiyor, SDCC özel figürlerinden, ve bizim gibi ölümlülerin elde etmesi çok kolay olmayan bir figür. İlk kez 1958’de yayınlanan bir çizgiromanda boy gösteriyor. Bir tane mavi dalış kostümlü Batman var, sanırım LEGO Batman 3: Beyond Gotham oyunundan esinlenerek yapılmış.

2014 LEGO Batman Minifigürleri

Son iki figürden tam emin değilim, o yüzden tahmin yürüteceğim.

Mavi ağırlıklı olan kostüm, genellikle klasik Batman olarak geçiyor ve Batman’in 1970’lere kadar çizgiromanlarda olan görünüşüne çok benziyor. İçinden çıktığı setlerden biri de, bunu doğruluyor. Yine SDCC özel setlerinden birinde çıkmış, klasik Batmobile ve Robin minifigürüyle birlikte. Ama minifigürün kendisi çok özel değil, çünkü hem o yıl, hem de daha sonra iki tane Juniors setinde tekrar çıkmış. Ayrıca tasarım olarak da 2012 Batman’lerinin aynısı, sadece detaylar koyu mavi değil, mavi.

Gelelim son figüre… Aradığım türde bir kaynak bulamayınca, logodan gitmeye karar verdim gene. Ve karşıma “Batman: Dead End” diye bir şey çıktı. İlk kez duyuyordum. Ne olduğuna bakınca, 2014’te SDCC’de yayınlanan bir kısa film olduğunu öğrendim. Ordaki Batman karakterinin üzerinde bu logonun aynısı vardı. Dolayısıyla bence bu minifigür, bahsi geçen kısa filmden esinlenerek yapılmış, ve ondan başka hiçbir minifigür bu logoyu taşımıyor.

2015’te biri DUPLO, 7 yeni minifigür daha çıkıyor – ama bunlar ne kadar yeni? LEGO Filmi setinde çıkan siyah kostümlü Batman, önceki yıllarda çıkanların aynısı, sadece yüz ifadesi farklı. 4 minifigür, küçük detaylar dışında, tamamen birbirinin aynısı, ama kostüm yeni, Batman’in New 52 çizgiroman serisindeki kostümünden esinlenmiş. Bunların üçü, yeni Batman başlığını kullanıyor, çene kısmı açık ve kısa kulaklı olan. Son olarak yine beyazlı bir minifigür var, ama bu sefer uzay kostümü olarak karşımıza çıkıyor. LEGO Batman 3: Beyond Gotham oyunundaki kostümden esinlenilmiş.

2015 LEGO Batman Minifigürleri

2015’te çıkan bir minifigür daha var, ki ona değinmeden geçmek olmaz. Her ne kadar tam olarak Batman sayılmasa da, görünüşü ona epey benziyor. Batzarro, Batman’in zıttı. Batman “Dünyanın En İyi Detektifi” diye geçerken, bu arkadaş kendine “Dünyanın En Kötü Detektifi” diyor. Biraz garip, biraz da zavallı bir yaratık.

LEGO Batzarro

2016 yılında işler ilginçleşiyor. Önce, Batman v Superman: Adaletin Şafağı filmiyle karşımıza Batman’i canlandıran yeni bir insan çıkıyor: Ben Affleck. Ne yalan söyleyeyim, Affleck’in Batman’ine bir türlü ısınamadım. Oyuncunun yeteri kadar karanlık olmadığını düşünüyorum, ve Batman’in mutlaka bir karanlık yanı olmalı. Neyse, aktör eleştirisi bir yana, bu yıl çıkan minifigürlerden ikisi, bu filmden esinlenilmiş, üzerlerindeki Batman logosu da farklı. Çöl kostümlü Batman, büyük bir olasılıkla Knightmare Batman’den esinlenerek yapılmış, ama arada gözle görülür farklar var. Her ne kadar filmde Batman’i buna benzer bir kostümle görsek de, üzerindeki logo bunun başka bir yerden olduğunu söylüyor. Ne yazık ki bu kostüme ilham kaynağı olabilecek bir resim bulamadım, o yüzden buraya Knightmare Batman’i koyuyorum.

Adam West’in oynadığı dizi diyordum ya? İşte, ordaki görünüşünü tam olarak yansıtan bir Batman minifigürü çıkıyor 2016’da. Bunun yanında bir tane Mighty Micros teması altında çıkan kısa bacaklı ve komik suratlı Batman var. Korsan Batman minifigürü, bu kostümüyle ilk kez o yıl çıkan LEGO DC Comics Super Heroes: Justice League: Cosmic Clash filminde görüldü, ama 1995-2001 yılları arasında çıkan The Batman Chronicles çizgiromanında, Leatherwing adı altında bir korsan Batman daha vardı. Ve son minifigürümüz, Gaz Maskeli Batman. Gözlerinin ve logosunun neden yeşil olduğuna dair bir fikrim yok. En önemli özelliği, o yıl çıkan gaz maskesi parçasına sahip olması. Çizgiroman ve çizgi dizilerde, Joker ya da Scarecrow gibi gaz saldırısı yapan kötülerden korunmak için kullandığı bir aksesuar.

2016 LEGO Batman Minifigürleri

2017 yılı başlarında LEGO Batman Filmi‘yle beraber Batman minifigürleri coşuyor. İçinde Batman’in olduğu ve olmadığı bir sürü minifigür çıkıyor. Tahminimce, bunların büyük bir kısmı film için özel olarak tasarlanmış. Filmde olduğu gibi, minifigürlerde de absürtlük düzeyi epey yüksek.

2017 LEGO Batman Minifigürleri

Bunların yanında, bir de Batman’in her zamanki haliyle olan minifigürleri var. Bir tanesi ilk 2012’de çıkan siyah kostümlü minifigürün aynısı, sadece ekstradan kanatları var. Diğer üçü de aslında birbirinin aynısı, ama hepsinin yüz ifadeleri değişik. Bir de, artık o meşhur kemer baskı değil, ayrıca takılan bir parça.

2017’de çıkan LEGO Batman minifigürleri bunlarla sınırlı kalmıyor. Mighty Micros temasında, bu sefer açık gri ve koyu mavi ağırlıklı bir kostümle, bir minik Batman daha çıkıyor. Dimensions temasıyla gelen Excalibur Batman, LEGO Batman Filmi’ndeki kostümlerden bir başkası, ama 1997 yılında çıkan Batman: Dark Knight Dynasty çizgiromanında da Batman şövalye olarak çizilmiş. Ayrıca iki tane de Justice League filminden minifigürümüz var (evet, yine Ben Affleck’in Batman’i oynadığı…).

2018’de de minifigür çılgınlığı devam ediyor. LEGO Batman filminden pek çok farklı kostümde minifigür görüyoruz. Bunların yanında yine bir Mighty Micros Batman’i var, bu sefer siyah kostümüyle. Juniors temasında çıkan Batman, 2012 Batman’in aynısı, ama pelerini farklı. Adaletin Şafağı filmindeki Knightmare Batman kostümü, bu sefer daha detaylı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Ayrıca bir de Yellow Lantern Batman minifigürü var, 2013-2014 yıllarında çıkan Forever Evil çizgiromanından esinlenerek yapılmış gibi duruyor.

2018 LEGO Batman Minifigürleri

Gelelim 2018’in diğer 4 minifigürüne… Bunların ikisi, aynı minifigürün pelerinli ve pelerinsiz hali. Her ne kadar Justice League alt teması altında çıkmış olsalar ve Ben Affleck’in Batman’inin yüzünü kullanıyor olsalar da, ilham kaynakları film değil, çizgiroman. Bu iki minifigür, Rebirth çizgiromanındaki Batman’i canlandırıyor. Zırhlı Batman, 2012 yılında çıkan Court of Owls isimli maceradan, ve son minifigür de 2015’te çıkan Batman: Arkham Knight oyunundan esinlenmiş.

2019 yılında 9 tane minifigür çıkıyor, ve bazılarının tasarımı gerçekten olağanüstü. Kişisel favorim ile başlayayım: Tim Burton’ın Batman’i. Başlığı ve pelerini ilk kez tek parça ve yumuşak plastikten yapılma. Onu LEGO Filmi 2 ile gelen minifigürler izliyor. İki tane Apocalypseburg minifigürü var, birbirlerine benzeseler de arada küçük farklar var. Diğeri ise Bekar Batman. Batman’in karakterine ters olan kostümler giymesi bana her zaman komik gelmiştir.

2019 LEGO Batman Minifigürleri

SDCC’ye özel Batman minifigürünün kökeni 1960’lara dayanıyor. Her ne kadar Zebra kostümlü Batman’i elde etmek çok kolay olmasa da, yine de güzel bir figür.

2019, Batman’in ilk çizgiromanının yayınlanmasının 80. yıldönümü. Bu yıldönümüne özel setlerden çıkan Batman minifigürlerinin ise, bana sorarsanız, hiçbir özel yanı yok. Özellikle son yıllardaki yıldönümü setlerine bakınca (Star Wars, Ninjago ve Harry Potter gibi), bunu daha da rahat görmek mümkün.

2019 LEGO Batman Minifigürleri

Evet, görüp göreceğimiz (ya da gördüğümüz) 80. yıl LEGO Batman minifigürleri bunlar. İki tane Juniors setinden çıkan aynı minifigür (sağ), 4 tane normal setten çıkan aynı minifigür (sol). En azından normal setten çıkan Batman’in tasarımı farklı, ötekilerde o da yok. Yine Rebirth kostümünden esinlenmiş, ama 2018’de çıkandan daha detaylı ve bu sefer koyu gri renkte. Bir de, başlığın altındaki yüz tasarımı değişmiş. Juniors setlerinden çıkanların ise tek farkı pelerini gibi gözüküyor, onun dışında ilk 2012 yılında çıkan siyah kostümlü Batman’in aynısı.

Son iki minifigür, 2018 Rebirth Batman’in aynısı, sadece yüzleri bu sefer açık ten renginde. Biri, dalış kıyafeti giyiyor.

Ve geldik 2020’ye. Bir tanesi DUPLO, toplam 5 figür çıkmış. Açıkçası, sadece bir tanesi kayda değer, o da Batman’in ilk sahne aldığı 1939’da çıkan çizgiromandaki görünüşü. Diğerleri, önceki yıllarda çıkanların aynısı. Şurasına bir aksesuar ekledik, pelerinin malzemesini değiştirdik falan filan.

2020 LEGO Batman Minifigürleri

2020’nin Batman olmadığı halde buraya girmeye hak kazanan minifigürü ise, Bat-Mite. Kendisini Batman’in bir numaralı hayranı olarak gören bu arkadaş, başka bir boyuttan geliyor ve neredeyse sınırsız büyü gücüne sahip. Çizgiromanlarda ilk 1959 yılında çıkmış, LEGO hali ise 2014’te çıkan LEGO Batman 3: Beyond Gotham oyununda.

LEGO Bat-Mite

Yeter, yarasa çıktı içimizden!!

Ne deseniz haklısınız. Bu işe girişirken, çok kolay olmayacağını tahmin etmiştim. Ama yaklaşık 18 saat sürekli Batman baktıktan sonra, bana bile biraz gına geldi. En iyisi gideyim de biraz Batman filmi seyredeyim… :)

Şaka bir yana, yorulmasına yoruldum ama böyle bir çalışma yaptığım için de memnunum. Her ne kadar bölük pörçük pek çok minifigürün esin kaynağını bulmak mümkün olsa da, hepsini bir yerde toplayan bir yazı bulamadım. Ama epey detaylı bir video buldum, en azından 2018’e kadar çıkmış bütün LEGO Batman minifigürlerini tanıtan.

Evet, şimdilik bu kadar. LEGO arşivimizde böyle bir yazı da yok demeyiz. Yazıyı sonuna kadar okuduysanız, sizi tebrik ederim, iyi sabır varmış. Biliyorum, çok özel bir konu bu, ama ne yapayım, birden Batman aşkım depreşti işte :)

 

Resim Kaynakları:

Tüm LEGO figür resimleri Bricklink ve Brickset’ten alınmıştır. İlham kaynağı olan resimlerin sayısı çok fazla, o yüzden burada listelemiyorum. Yazı içindeki linklere tıklayarak resimlerin alındığı sayfalara ulaşabilirsiniz.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

  1. Minifigürist

    Gotham kütüğüne kayıtlı birisi olarak, hazır kapanma sürencindeyken bu yazıyı sindire sindire anca okuyup bitirebildim.
    Eskiden, elime geçen tüm Batman figürlerini toplamaya çalışırken bunun bir sonunun olmadığını fark edince, spesifik bir ayrıcalığı olmayan Batman figürlerini göz ardı etmeye başlayınca rahat bir nefes alır oldum. Aksi halde bunları toplamaya çalışmak, dipsiz bir kuyunun içinde yol almaya benziyor.

    Gerçi işin içinde lisans muhabbeti de olunca, bu vakanın yaşanması normal. “Madem lisans ücreti verdik, bunu karşılamak için yeni set/figür basalım” zihniyeti ile karşımıza hiçbir özelliği, farklığı olmayan set/figür koyarlarsa sonuç ister istemez bu oluyor. Çok sayıda Batman figürü görmek güzel ama bunların bir çoğunun arasında yalnızca mikroskobik farklar olması can sıkıcı bir noktaya geldi.

Bir yorum yazın

Back to Top