Yeni bir set incelemesi, yeni bir 2024 yaz seti, ve tabi ki yepyeni bir hayvan! Bugünün konuğu, LEGO 60426 yeni kaplan seti… yok bi dakka ya, öyle değildi. Neydi setin adı? Haydaa… bi dakika, hemen Google’a soruyorum… ara… hah, tamam. Karışıklık için özür dilerim, setin gerçek adı LEGO 60426 Orman Kaşifinin Arazi Kamyonu.
Hem Mayıs’ta yazdığım haber yazısında, hem de Kırmızı Panda Görevi yazısında bu yıl çıkan şehir setlerinin birbirleriyle bağlantısından bahsetmiştim. Toplamda beş set var, dört kutu, bir de poşet (polybag). Geçen yıl kutupları ve deniz altını keşfeden ekibimiz, bu sefer de efsanevi Johnny Thunder ile birlikte ormana dalıyor. Setlerin birbirleriyle olan bağlantıları, sadece temasal olarak değil, fiziksel olarak da var. Yani beş seti de aldığınız zaman hayvanların yaşam alanlarını birleştirebiliyorsunuz (bunun resmi Kırmızı Panda Görevi yazısında).
Ama gelin, yazıya sondan değil, doğru dürüst baştan başlayalım, ve bakalım LEGO 60426 Orman Kaşifinin Arazi Kamyonu nasıl bir set.
LEGO 60426 Orman Kaşifinin Arazi Kamyonu
314 parçalık bu orta boy şehir setinin kutusundan üç poşet (bendekiler plastik çıktı), iki kitapçık, bir yapıştırma kağıdı, ve bir de kaplan çıkıyor.
Blogun takipçileri tahmin etmiştir, benim seti alma nedenim tabii ki bu yeni kaplan. Daha önce çıkan büyük kedilerin vücut kalıbını kullanıyor, ama kafası yeni, gıdı tüylerini daha iyi yansıtacak bir şekilde tasarlanmış. Sadece vücudu değil, rengi de yeni. 2024’ün yeni rengi olan kırmızımsı turuncu renginde. Madem onunla başladık, birkaç fotoğraf olsun, ve sonra sete devam edelim.
Setten üç tane minifigür çıkıyor. Bunlardan biri ekibin veterineri, ikincisi araştırmacılardan biri, üçüncüsü de Johnny Thunder (nedense ben kadını doktor diye hatırlıyorum, ama bu teorimi destekleyen bir kaynak bulamadım). Veteriner çocuk ve araştırmacı kadın geçen yılın keşif setlerinde de vardı, ama bu sefer gittikleri yere daha uygun kıyafetlerle karşımıza çıkıyorlar. Kadın ormanın sıcağına dayanamayıp saçını toplamış.
Johnny Thunder ise 2019’da CMF 19 serisiyle yaptığı kısa dönüşten sonra bu sefer kaşiflere eşlik ediyor. Onun da önceki versiyonlarıyla kıyaslamasını Kırmızı Panda Görevi yazısında yapmıştım, o yüzden burada tekrarlamayacağım.
Yaşam Alanı ve Kamyon
İlk poşetle kaplanın yaşam alanını yapıyoruz. Diğer setlerde olduğu gibi, renkler gri-yeşil-kahverengi tonlarında. Bunu kayaların arasında büyüyen yeşil alan olarak görmek de mümkün, daha önce oraya yapılmış ve yıkılmış kalıntılar olarak da. Bonus olarak bir kurbağa ve kaplanın son yemeğinin artıkları da unutulmamış.
İkinci poşetle birlikte arazi kamyonu da bitmiş oluyor. Ben bu aracı çok başarılı buldum. Büyük tekerlekleri sayesinde içinde bulunduğu ortamda kolayca ilerleyebileceği gibi, içi de her türlü teknolojik imkanla dolu. Araştırmacıların arkada oturup, peşinde oldukları hayvanla ilgili bilgi edinebileceği küçük bir köşe var. Kamyonun üstüne bir kamera ve mikrofon yerleştirilmiş, farklı yönlere doğru doğrultup görüntü ve ses kaydı yapmak mümkün. Arka tarafta da yük ya da ekstra insan taşımak için küçük bir açık bölüm var.
Detaylar
En sevdiğim detaylardan biri, navigasyon sistemi. Ormanın derinliklerinde uydu bağlantısı bile zor olabileceği için, direksiyonun önünde bir pusula var. 1989’dan beri pek çok sette gördüğümüz hazine sandığı, görece yeni (2022) bir kapakla birleşip, kamyonun iki yanında bulunan depo bölmelerini oluşturuyor. Kamyon park halindeyken minifigürler rahatça bu bölmeleri açıp, içindeki gerek yiyecek, gerekse ekipmana ulaşabiliyorlar.
Yanında olan baca gibi şey, şnorkel denilen bir aygıtmış. Şnorkeli duymuştum da araçlarda olduğunu bilmezdim. Araç suya girdiğinde motora su gitmesini engellemek için olan bir zımbırtı. Bunun bile düşünülmüş olması çok güzel. Kamyon oynanabilirlik açısından da çok başarılı. Tavanı kolay bir şekilde çıkıyor, böylelikle minifigürleri rahatça içeri yerleştirebiliyorsunuz.
Aksesuarlar
Set, minifigürlerin elinde tutabileceği aksesuarlar açısından epey zengin. Fotoğraf makinası, ilk yardım çantası, harita, su şişesi, dron ve telsiz, talimatlarda minifigürlerin ellerinde olan aksesuarlar. Bunların yanında kamyonun depo bölmelerinde bir muz ve bir de dürbün var.
Diğer setlerle olan bağlantılar
Elimde keşif setlerinden üç tane var. Kaplanlı, kırmızı pandalı, ve yavru gorilli olan. Yazının başında da belirttiğim gibi, hayvanların yaşam alanları birbiriyle birleştirmeye uygun bir şekilde tasarlanmış. Hepsi olduğunda daha büyük bir alan oluyor tabii, ama üç tanesi de yan yana hiç kötü gözükmüyor.
Koyu mavi, turuncu ve zeytin yeşili ve beyaz renkleri, keşif setlerindeki araçların renk kombinasyonu. Bu renkler tüm araçlarda kullanıldığı gibi, en büyük 60437 Orman Kaşifinin Helikopteri Kamp Yerinde setindeki küçük kamp alanında da kullanılıyor. Zeytin yeşili ormanla uyum sağlarken, turuncu ve beyaz hem koyu maviyle bir zıtlık yaratıyor, hem de yoğun orman alanında araçların öne çıkmasını sağlıyor.
Kutulu setlerin hepsinde bir harita parçası var. Bu haritaları yan yana koyduğunuzda, keşfe gidilen alanı ve hangi hayvanın neresinde olduğunu görüyorsunuz. Bende şimdilik sadece iki tane olduğu için diğer yazıda kullandığım birleşmiş harita resmini buraya tekrar koyuyorum.
Genel Düşünceler
Yazının başında da söylediğim gibi, seti almamın ana nedeni kaplan figürü. Buna rağmen arazi kamyonunun tasarımı, detayları ve oynanabilirliği çok hoşuma gitti. Hayvanların yaşam alanlarının birleşmesi de öyle. O kadar ki, üç alanı birleştirdikten sonra bir an “Acaba” dedim “hepsini birleştirme topuna girsem mi?”. Timsahlı olan görece küçük ve elde edilmesi kolay bir set, ama gorillerin olduğu sete sırf bunun için 2,500 TL vermeyi göze alamadım. Gorili zaten alacağım, en kötü yaşam alanının parçalarını toplar o şekilde işin içinden çıkarım dedim. Setin en öne çıkan modeli olan helikopter beni çok fazla heyecanlandırmıyor çünkü.
Keşif setlerine tek tek bakınca da, toplu bir halde bakınca da genel olarak beğeniyorum. Belki yetişkin koleksiyoncuların ilgisini çekecek minifigür ya da modele sahip olmayabilirler, ama bu tür oyunlar kurmayı seven çocuklar için gerçekten çok iyi olduklarını düşünüyorum. Yani yerim olsa ben bile onlarla küçük bir sahne kurup, diğer minifigür ve hayvanlarla bir senaryo yazıp oynayacağım. Ama hem yer, hem de her gördüğüne pati atma eğiliminde olan üç tane sıpa olunca, sergilemekle yetiniyorum. Ama bu aynı şeyi kafamda yapmama engel değil :)
Evet, bugünlük de bu kadar. Sizin de bu keşif setleriyle ilgili düşüncelerinizi duymak isterim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Bu yılın keşif setlerindeki araçlarla geçen yıl çıkan minifigür resmi Brickset, haritaların bir arada olduğu resim de Brick Architect sayfasından yürütüldü. Geri kalan tüm resimler bana ait.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)