LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı Set İncelemesi

LEGO 11021

Bugün, geçen ay duyurulan, bu ayın başında da satışa sunulan bir setten bahsetmek istiyorum: LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı. Her ne kadar Klasik (Classic) teması altında çıkmış olsa da, bu çok özel bir set, özellikle de LEGO setleriyle oynamaya başlamanız 30-40 yıl öncesine dayanıyorsa.

LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı seti, adından da rahatça anlaşılabileceği gibi, LEGO oyuncaklarının 90 yılını özetleyen, belli ki çok özenle yaratılmış bir set. İçinden her Klasik temalı sette olduğu gibi rengarenk bir sürü parça çıkıyor (net rakam isteyenler için, 1100). Onu diğer setlerden ayıran şey ise, Fabuland, Belville ve Bionicle gibi artık üretilmeyen temalardan tutun, Ninjago, Friends ve DOTS gibi hâlâ üretimde olan temalara yaptığı gönderme. LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı setinin içinden çıkan parçalarla, 90 yıl içinde çıkmış ve zamanla ikonikleşmiş 13 setin bir minyatürünü yapmak mümkün.

Dört yıl önce benzer bir set daha çıkmıştı, Yapım Parçasının 60 Yılı (40290). Orada da tıpkı bugün bahsedeceğim sette olduğu gibi klasikleşmiş dört setin minyatürleri bulunuyordu. Ha, derseniz ki 4 yılda nasıl 30 yıl ilerledik, o da şu şekilde. Yapım Parçasının 60 Yılı seti, bizim bugün yaptığımız tüm modellerde kullandığımız taşların yıldönümünü kutlayan bir set. Bu parçaların patenti 1958’de alınmış. LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı ise daha eskiye, LEGO şirketinin oyuncak yapmaya başladığı yıl olan 1932’ye dayanıyor.

Sol: Yapım Parçasının 60 Yılı. Sağ: Oyunun 90 Yılı.

Gelelim setin kendisine… Açıkçası, bu set benim almayı çok istediğim setlerden biri. Ama ekonomik durum malum, insan her istediğini kolay kolay yapamıyor. Ben de kendi kendime sordum, bu durum benim bu seti yapmama engel mi diye. Değil. Çünkü dijital bir çağda yaşıyoruz, ve hem setin yapım talimatlarını bulmak, hem de dijital bir platformda seti yapmak mümkün. Ben de aynen böyle yaptım işte. Bricklink Studio’da parça parça bütün modelleri yaptım. Burada da hem izlenimlerimden, hem de setin içindeki minik modellerin tarihinden biraz bahsedeceğim.

Tarih demişken, LEGO Grubu’nun tarihiyle ilgili şöyle bir sayfa buldum, ilginizi çekerse bir göz atın derim.

LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı Mini Modelleri

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, dijital ortamda yapmak tabii ki fiziksel parçalarla yapmak kadar keyif vermiyor. Hele bir de girintili çıkıntılı parçaların isimlerini bilmiyorsanız işiniz daha da zor. Bu noktada Brickset ve Bricklink’e sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Veritabanları olmasaydı, herhalde epey zorlanırdım seti yaparken.

LEGO 11021 Ahşap Ördek

LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı setinde toplam 15 mini model bulunuyor. Bunların ilki LEGO şirketinin 1932’de ürettiği ilk oyuncaklardan biri olan ahşap ördeğin, ikincisi de 1961 yılında çıkan Şehir Planı (Town Plan) setlerinin temsili bir modeli. Geri kalan 13 model ise belli setlerin minyatürleştirilmiş hali. Ahşap ördek geçen yıl LEGO Evi’ne özel setlerden biri olarak da daha büyük bir ölçekle üretilmişti, eğer ilgilenirseniz onunla ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz. Şehir Planı setlerindeyse o zaman ağırlıklı olarak beyaz duvarlar ve kırmızı çatılar varmış. İçlerinden çıkan araçlarsa, şimdikilerin aksine, tek parça model olarak üretilmiş.

LEGO 11021 Şehir Planı

Üçüncü model, Motorlu Tren Seti (113). 1966 yılında üretilen bu set, adından da anlaşılabileceği gibi küçük bir motorla ona uygun rayların üzerinde gidebiliyor.

Motorlu Tren

Sıradaki model, Kale (375) setinin minyatürü. İlk 1978 yılında piyasaya sürülmüş, ve çocuklar askerî tanklar ya da şiddet içeren (silah gibi) modeller yapmasın diye duvarlar sarı renkte üretilmiş. Bir süre sonra (1984) duvarlar griye dönmüş olsa da, bu sarı kale ikonik setlerin içinde yerini almayı başarmış.

Kale

Her ne kadar bu model 1979’da çıkan Galaksi Kâşifi’nden (497) esinlenerek yapılmış olsa da, hem renkleri, hem de görünüşü itibariyle Klasik Uzay temasındaki herhangi bir uzay gemisini rahatlıkla temsil edebilir bana sorarsanız. Yapımı ise benim en sevdiğim yapım tekniklerinden birini kullanıyor. Resmî adını bilmiyorum, ama normal duvar yaparmış gibi yapıp, sonra yan çeviriyorsunuz ve arkasına (yani aslında altına) jet motorlarını ekliyorsunuz.

LEGO 11021 Galaksi Kaşifi

Ve işte kayıp tema (!) Fabuland’dan bir mini model! Fil Elton (3601) seti baz alınarak tasarlanan bu model, bir Fabuland karakteri olan Elton’un küçük parçalar kullanılarak yapılmış haliyle, setten çıkan masa, şemsiye ve kupayı içeriyor.

Fil Elton

2020’de çıkan Barakuda Körfezi Korsanları’nı (21322) bilir misiniz? Onun orijinali 1989 yılında üretilen Kara Deniz Barakuda (6285) setidir. Bu model de o setten esinlenerek yapılmış, minik bir korsan gemisi.

LEGO 11021 Kara Deniz Barakuda

8. mini model, 1998 yılında çıkan Sfenks Gizli Sürpriz (5978) setinin minyatürü. Johnny Thunder’ın her türlü maceraya atıldığı setlerden biri. Resimdeki tek fark, hiyeroglif. Benim kullandığım parça eski sette kullanılan parça. Eh, dijital modellemenin dezavantajları da oluyor tabii :)

Sfenks Gizli Sürpriz

Bu da başka bir kayıp tema olan Belville’den. 2000 yılında üretilen Kraliyet Faytonu (5827) setinden esinlenerek tasarlanan bu modelde, prens kurbağaya dönüşünce prenses de onu bırakıp kaçmış galiba.

LEGO 11021 Kraliyet Faytonu

10. modeli ilk gördüğümde bir anlam veremedim. Aklıma ilk Mixels teması geldi açıkçası, ama aslında Bionicle’mış. 2001’de çıkan Tahu (8534) karakterinin karikatürize edilmiş hali. Epey bir karikatürize edilmiş. Eh, bir setten %100 memnun olma gibi bir koşul yok, değil mi?

Tahu

İlk 2005 yılında çıkan Polis Karakolu (7237) setinin minyatür modeli, çok katlı yapıyı gayet güzel bir şekilde temsil etmekle kalmamış, helikopter detayıyla da modele ayrı bir hava katmış. Bu detayla favorilerimden biri olmayı da hak ediyor.

LEGO 11021 Polis Karakolu

Klasik tüm temalar gibi, Technic de LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı setinde yerini almayı başarmış. 2010 yılında üretilen Motorlu Kazıcı (8043) setinin bir minyatürünü bu sette de görüyoruz.

Motorlu Kazıcı

Gün geçtikçe daha da popülerleşen Ninjago da tabii ki olmalı. Altın Ejderha (70503) seti 2013 yılında çıkmış, burada da bir minyatürü var. Keskin “kanat” ve “pençe”leriyle bence çok güzel bir benzetme olmuş.

LEGO 11021 Altın Ejderha

Sondan bir önceki model, “kızlar için” yapılan ve en çok tutulan temalardan biri olan Friends’e ait. 2018 yılında piyasaya sunulan Arkadaşlık Evi (41340) seti, orijinalinin renklerine uygun bir şekilde küçültülmüş. Setin içinden çıkan ağaçların ve özellikle de terastaki barbekünün minyatür modelde bulunması benim çok hoşuma gitti açıkçası.

Arkadaşlık Evi

Ve geldik son mini modelimize. En yeni LEGO temalarından biri olan DOTS’tan Ananas Kalemlik (41906) setinin bir minyatürü. Çıkış yılı 2020 olan bu setin kendisi zaten çok tatlı, minyatürü daha da tatlı olmuş bence.

LEGO 11021 Ananas Kalemlik

Setin Düşündürdükleri

İçinden rengarenk, boy boy farklı parçalar çıkan Klasik setlerini hep sevmişimdir. Her ne kadar bu tür setler daha küçük yaşta çocuklar düşünülerek yapılsa da, daha büyük yaşta çocukların da (70 üzeri gibi) onları sevdiğini kendi deneyimlerimden biliyorum. Yapım talimatlarına bağlı kalmadan, sırf bir şeyler yapmış olmak için yapmak, her yaşta çocuğun hoşuna gidiyor anlaşılan.

LEGO 11021 Oyunun 90 Yılı seti, daha önce de bahsettiğim gibi, 70’li, 80’li yıllarda çocuk olan ve o zamanki tutkusunu bugün de devam ettiren her LEGOsever için keyifli bir set diye düşünüyorum. Bir yandan belki de bulması artık imkânsız olan setleri anarken, bir yandan da eski setlerin kutulardan çıkmasına, kişinin “Vay be, ne günlerdi” demesine sebep oluyor. Çocuğuyla beraber set yapan yetişkinlerin, onlara “Bak, eskiden böyle böyleydi” demesine olanak sağlıyor.

LEGO 11021 Tüm mini modeller
Setten çıkan tüm mini modeller

Studio’ya göre bu mini modellerde toplam 421 parça kullanmışım. Demek ki 700’e yakın parça daha var. Yani bu modelleri yapıp, yeterli miktarda nostalji yüklendikten sonra hâlâ bir şeyler yapmak için yeteri kadar parça kalıyor elimizde.

LEGO Grubu’nun 90. yıl kutlamasını tek bir setle bitireceğini sanmıyorum. Büyük bir olasılıkla yıl içinde başka yıl dönümü setleri de çıkacaktır. Onların ne olduklarını merak ediyorum, ama başka bir set çıkmasa bile, bence 90 yılı çok güzel özetleyen bu set de yeterli.

Sizin bu setle ilgili düşünceleriniz nedir? Alma listenizde var mı? Cevaplarınızı yorumlar bölümüne bekliyorum!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

Resim Kaynakları:

İkili resimlerde sol tarafta olanlar ve modellerin toplu resmi Bricklink Studio’da render edildi. Sağdakiler ve geri kalan set resimleri Brickset’ten yürütme. Ahşap Ördek de New Elementary’ye ait.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

  1. Minifigürist

    Yazını okuyup, görsellere baktıktan sonra bi’ “hey gidi hey, ne günlerdi be” dedim. Hatta aklıma, bir dönem gazete promosyonu olarak verilen polybag lego modelleri bile geldi ama bu seti alır mıyım diye düşünce ağır basan taraf hayır yanıtı oldu bende.
    Set içindeki modellemelere baktığımda başarılı bulduklarım da oldu, aslını yansıtamadığını/çağrıştıramadığını düşündüğüm modeller de oldu. Buna karşın unutulmaya yüz tutmuş belli başlı temalara yeniden rastlamak, ne olursa olsun şirketin bunları göz ardı etse bile unutmamış olduğunu görmek iyi geldi açıkçası. :)

    Bu arada yanılıyor olabilirim ama anladığım kadarıyla bahsettiğin ve adını tam bilmediğini ifade ettiğin yapım tekniği için eloğlu SNOT (Studs Not On Top) ifadesini kullanıyor sanırım.

Bir yorum yazın

Back to Top