LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları

Blogu yakından takip edenler, benim LEGO hayvanlarına olan ilgimi biliyorlardır. Yine de bundan birkaç ay önce birisi blogda DUPLO set incelemesi yapacağımı söylese, ben bile inanmazdım. 15 yazı ve sayısız DUPLO hayvan figürü baktıktan sonra, zaten hali hazırda sevdiğim bu figürlere sempatim iyice arttı. Uygun fiyatlı bir kampanya bulunca da, bütçemin bir kısmını LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları setine ayırmaya karar verdim. Başka ne varmış diye bakınırken gözüme iki set daha çarptı; Vahşi Afrika Hayvanları (10971) ve Elsa ve Bruni Büyülü Ormanda (10418). Hadi, dedim, onlar da olsun.

Bu yazıda üç sete de şöyle bir değineceğim – sonuçta yetişkinler için olan bir blogda DUPLO setlerinin çok önemi olmayabilir. Ama ağırlıklı olarak elimde olan daha eski DUPLO figürleri ve aynı hayvanların System figürlerinin karşılaştırmalı resimleri olacak. Parça parça bölüp kendi yazılarının içine yerleştirmektense, bir arada tutmak daha mantıklı geldi.

Başlayalım mı?

LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları Seti

Öncelikle şunu belirteyim, bu benim şimdiye kadar aldığım en büyük DUPLO seti. Daha önce figür ya da hayvan için birkaç küçük set almıştım, birkaç tane de Bricklink’ten ısmarlamışlığım var. Ama ilk kez böyle bir manyaklığa girişiyorum :)

Yaşasın DUPLO!

Set geldikten sonra kutunun üzerinde yazan iki şey dikkatimi çekti. Biri “Playmat included” yani “Oyun örtüsü içinde”, diğeri de “Sound brick” yani “Ses tuğlası”. Bunlar tamamen bonustu, alırken fark etmemiştim bile.

Oyun örtüsü dediği ne çıksa beğenirsiniz? Dev bir dünya haritası! 50 cm x 100 cm büyüklüğündeki bu haritada, hem setin içinden çıkan hayvanların nerede yaşadığı gösterilmiş, hem de onunla aynı yıl çıkan diğer Vahşi Hayvanlar setlerindeki hayvanların nerede yaşadığı. Dolayısıyla altı setin hepsi alındığında, herkesin dünya haritası üzerinde bir yeri oluyor.

LEGO 10975 Dünya Haritası

Serideki diğer setler Vahşi Afrika Hayvanları (10971), Vahşi Okyanus Hayvanları (10972), Vahşi Güney Amerika Hayvanları (10973), Vahşi Asya Hayvanları (10974) ve Vahşi Avrupa Hayvanları (10979).

Serinin geri kalan setleri

Ses tuğlası da karamel renkli, 2×2 boyutlarında bir DUPLO tuğlası. Yan tarafında bir düğme var, bastığınız zaman hayvan sesleri çıkarıyor. Birkaç çeşit ses yüklenmiş, o yüzden her basıldığında farklı bir ses geliyor.

Kutunun içinde ne var?

21 farklı hayvan! Penguenlerden iki tane var, yani toplamda 22 hayvan ediyor. Farklı dedim ama, bazıları anne-yavru olarak geliyor.

LEGO 10975 hayvanlar

Hem hayvanları, hem de LEGO figürleri seven iki deli olarak seti babamla beraber yaptık. Bir ara dedi ki “Yani Pınar, lüks restoranda yemek yiyor olsan bu kadar keyif almazsın.” Doğru, almam. LEGO setleri, bana her şeyden daha fazla keyif veriyor.

LEGO 10975
Yüzündeki ciddi ifadeye kanmayın, o da en az benim kadar keyifle oynadı :)

Kutudan bu hayvancıkların yaşam alanları da çıkıyor. Toplam 9 tane yaşam alanı yapıyorsunuz.

LEGO 10975 yaşam alanları

Yapım talimatı kitapçığının sonunda, her hayvanın nerede yaşadığını gösteren bir şema koyulmuş. Dünya haritasından farklı olarak sete dahil olmayan hayvanlar bu şemada yok.

Ve hepsini bir araya getirdiğinizde ortaya müthiş bir sahne çıkıyor.

LEGO 10975
Herkes bir arada!

LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları Kime Göre?

Bir kere eğer hayvanları seven bir çocuğunuz, ya da bir tanıdığınız varsa, bu set biçilmiş kaftan. Gözüm kapalı öneririm, hem çok sevinir, hem de çok şey öğrenir. Bu, zaten setin temel hedef kitlesi, küçük çocuklar. Ama onunla kalmıyor. Eğer şehrinin bir bölümünü hayvanat bahçesi yapanlar ya da doğrudan hayvanat bahçesi yapmayı düşünenler varsa, onlar için de ideal. Yetişkinler için dezavantajları yok değil tabii. Bazı hayvanlar ölçek olarak minifigürlerin yanında dev gibi kalıyor, karşılaştırma resimlerinde siz de göreceksiniz. Ama bazıları hem ölçeğe çok iyi uyuyor, hem de System olarak henüz çıkmadığı için çeşit sağlıyor. Bu tarz bir projesi olanlar için de güzel bir set.

Vahşi Afrika Hayvanları ve Elsa ve Bruni Büyülü Ormanda Setleri

Vahşi Afrika Hayvanları seti bu serinin en küçüğü. Onun da içinden bir oyun örtüsü çıkıyor. Örtü değil de işte, kartondan yapılmış bir maket. Yavru fil ve zürafa için küçük bir yaşam alanı.

LEGO 10971

Elsa ve Bruni’ye Nokk eşlik ediyor. Setten bir Toprak Devi ve  bir de ağaç çıkıyor.

LEGO 10418

Bu iki set hakkında söyleyebileceğim fazla bir şey yok. İkisini de ekstra birkaç hayvan için aldım.

 

Karşılaştırma resimlerine geçmeden… bu resimleri hazırlarken fark ettim ki, üniversite hayatını özlemişim ben. Öğrencilik zamanını değil de, hem yüksek lisans yapıp hem de asistan olarak derslere girdiğim kısa akademisyenlik dönemini. Bir yandan tez dersleri için oku, araştır, yaz, öte yandan öğrencinin sorduğu, bilmediğin bir konuyu deli gibi araştır… Yani “oyuncak” der geçersin, değil mi? Kendimi birden olmadık sayfalarda, beklemediğim şeyleri okurken buluyorum. Hem LEGO, hem de başka konular hakkında her gün bir şeyler öğreniyorum. Her zaman olmasa da, arada bir böyle “derin araştırma” yazıları ruhuma iyi geliyor :)

Evet, o zaman resimler!

Eski ve yeni DUPLO hayvanları ve System hayvanları karşılaştırması

İki yeni, iki eski olmak üzere DUPLO filler birinci sırada. Buyrun, eski ve yeni anne-yavru filler, ve yeni çılgınlığımın ilk resmi.

Yavru fil olarak System filleri daha ölçeğe yakın, ama yetişkinlerde ikisi de kullanılabilir. Yavru DUPLO fil ise büyüme çağındaki bir fili temsil edebilir. İlk resimdeki yavru ve yetişkin fil eski olanlar.

LEGO 10975

Zürafaların hepsi ya farklı tür, ya farklı yaş olarak kullanılabilir. Yetişkin olan LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları setinden çıkıyor (en sağdaki), yavru olan 10971 Vahşi Afrika Hayvanları setinden (sağdan ikinci) ve daha kısa olan da eski yavru zürafa.

LEGO 10975 zürafa

Yavru atın zebra olarak kullanılması hâlâ çok hoşuma gitmiyor açıkçası. Oran olarak da DUPLO zebra daha iyi geldi gözüme. Ama biri yavru, biri yetişkin olarak kullanılabilir. DUPLO zebra figürü tek olarak alındı, üretilen iki farklı kalıbın eski olanı.

DUPLO aslanların yavrusu da, yetişkini de biraz büyük kaçıyor. Ama mitolojik yaratıklar olarak bir kenarda dursun şimdilik :)

LEGO 10975
LEGO 10975

DUPLO beyaz ayı da biraz büyük, onu da mitolojiye atıyorum. Beyaz ayının bir de eski versiyonu var elimde, o yenisinden biraz daha ufak ve kafası hareket ediyor. Siyah ayı yavru gibi sanki, ve ölçeği uygun. Onun kırmızımsı kahverengi olanı da var, başka bir setle geliyor.

LEGO 10975
LEGO 10975

System pandası biraz yavru gibi, yetişkin DUPLO da çok büyük. Ama yavru DUPLO ölçek olarak fena durmuyor.

LEGO 10975 panda

Çok tatlı olmalarına rağmen ne yazık ki DUPLO geyikler de boy itibariyle elenmek zorunda.

LEGO 10975 geyik

Lama ya da alpakalar, iki tarafta da benden iyi puan alamadı. Ha, elimizde var mı, var, ama daha iyi ölçekli bir versiyon olursa hayır demeyiz.

DUPLO maymun da sınıfta kalanlardan.

Ne yalan söyleyeyim, DUPLO timsahı o kadar sevdim ki, hayvanat bahçemde mutlaka yer veririm diye düşünüyorum. Yeni bir cins bulunmuş örneğin, kısa kuyruklu. Olabilir mi?

LEGO 10975 timsah

Karlar Ülkesi setindeki Nokk, eski DUPLO atlardan bile daha büyük! O da mitolojik hayvanlara atıldı hemen. Bir de zaten renk itibariyle çok uygun değil.

Kara kaplumbağamız zaten tek, sadece DUPLO figürü var. Galapagos kaplumbağası olarak kullanılabilir, her ne kadar rengi tutmasa da. O da LEGO 10975 Vahşi Dünya Hayvanları setinden çıkmıyor, ayrı alındı. Su kaplumbağalarında ise System figürleri daha iyi.

Hayvanların boyu küçüldükçe, DUPLO kardeşleri iyice ölçek dışına çıkıyor. Rakun, sincap, semender ve kuşların DUPLO figürlerini gerçekçi bir hayvanat bahçesinde kullanmak çok kolay değil. Not: En alt resimdeki yetişkin penguen, yazıda bahsi geçen setlerden çıkmıyor.

LEGO 10975
LEGO 10975
LEGO 10975

Bonus: Dinozorlar

İlk çıkan DUPLO dinozorlarını gördüğümde çok sevmiştim ve hemen en sevdiğim dinozor olan Triceratops’un yavrusunu almıştım. Geçenlerde denk geldi, bir anne Triceratops’la yavru Pteranodon edindim. Triceratops, oran olarak System kardeşi kadar iyi olmasa da, minifigürün yanında kötü durmuyor. Pteranodon ise sınavı geçemeyerek sevimli yaratıklar kategorisinde kalmaya devam ediyor.

 

Evet, bugünlük de bu kadar. Sizin de genel olarak DUPLO hayvanlarıyla ilgili düşüncelerinizi duymak isterim. Vahşi Dünya Hayvanları setini de, kendinize değilse bile çocuğunuza mutlaka almanızı tavsiye ediyorum, gerçekten çok keyifle oynanacak bir set yapmışlar çünkü.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

LEGO 10975
Yeri geldiğinde üzerinde fotoğraf çektiğim muşambanın düşmesini engelleyen yakışıklı asistanım :)

 

Resim kaynakları

Hayvanların boylarını gösteren şemalar Wikimedia ve Dimensions sayfalarından alındı. Vahşi hayvanlar setlerinin hepsini gösteren resim Brickset, System Triceratops’u ve minifigürün olduğu resim de Bricksfanz sayfalarından. Geri kalan tüm resimler bana ait.

 

Standart 2×2 tuğla biriktiren Üstün bey, DUPLO tuğlalara bayılarak koleksiyonuna yeni bir boyut kattı.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top