LEGO 10316 Rivendell Seti Minifigür Karşılaştırması

 

LEGO 10316 Rivendell seti minifigürleri
LEGO 10316 Rivendell seti minifigürleri

Bundan 11 yıl önce, 2012’de, LEGO Grubu büyük bir hayran kitlesi olan bir temayla karşımıza çıktı: Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi. 2012-2014 yılları arasında bu tema altında 39 tane set çıktıktan sonra, geldiği gibi ani bir şekilde de gitti. Ta ki bu yıl çıkan Rivendell setine kadar. Bugün, LEGO 10316 Rivendell setiyle gelen minifigürlere ve önceki hallerine göz atacağız.

2012-2013 arasında çıkmış 16 tane LEGO Yüzüklerin Efendisi seti var, ve bu setlerde de toplam 63 minifigür. Bu yıl çıkan Rivendell setinde ise 15 tane minifigür var (minifigür olarak geçen heykelleri saymıyorum). Şöyle bir düşündüğüm zaman, 2012’de çıkan setler (o zamanı düşündüğümde) daha cazip geliyor. Küçüklü-büyüklü bir sürü set vardı, ve Yüzük Kardeşliği minifigürlerini toplamak daha kolaydı. Birkaç küçük seti alıp, büyük setlerde olanları da ayrıca edinebiliyordunuz. Her ne kadar şu sırada Yüzüklerin Efendisi temasının devam edip etmeyeceğini bilmesek de, etmeme durumunda bir tek Rivendell setinin çıkması hem biraz hayal kırıcı, hem de elde etmesi zor. Evet, minifigürler daha detaylı, evet, bir seti alarak hem Yüzük Kardeşliğini hem de ekstraları almış oluyorsunuz, ama buna rağmen setin büyüklüğü, ve hem lisanslı hem de Icons adı altında çıkmış olması, ister istemez fiyatını arttırıp, elde edilebilirliğini düşürüyor.

Neyse, biz konumuza dönelim en iyisi, ve başlayalım LEGO 10316 Rivendell minifigürlerine yakından bakmaya.

LEGO 10316 Rivendell Minifigürleri

Frodo Baggins

Bricklink, 2012-2013 yılları arasında çıkan 4 tane Frodo minifigürü listelese de, bana sorarsanız bu sayı aslında 2: Bag End’deki kıyafetiyle ve yolculuğa çıktıktan sonraki kıyafetiyle. Yolculuk kıyafetli üç minifigür arasındaki fark, yüzler ve pelerinler. Bir pelerinsiz, iki farklı pelerinli Frodo var, bir de iki tanesinin yüzü birbirinden farklı. Onun dışında arada çok bir fark yok. Bu yıl çıkana baktığımızda, gövde baskısının biraz değiştiğini görüyoruz. Yolculuğa çıkmış olduğu için kıyafeti ona göre, ve tabii ki pelerini var. Ama bence en önemli fark ayaklarda. Çift kalıp kullanarak hem ayaklarını filmdeki gibi çıplak yapmışlar, hem de pantolonunu giydirmişler. Yüzü de, gülümseyen halini ve Shelob tarafından sokulduktan sonraki halini gösteriyor.

Frodo Baggins

Samwise Gamgee

Biri eski, biri yeni iki tane Sam minifigürümüz var. Yenilenirken saç rengi değişmiş, artık karamel değil koyu turuncu. Yüzünün bir tarafı eskisinde olduğu gibi daha kararlı bir ifadeye sahip, diğer tarafta ise ukalaca sırıtan bir ifade var. Gövde baskısında küçük birkaç değişiklik var, çantasının olmaması ve ceketinin gözükmesi gibi. Ayakları ise Frodo’nunki gibi çift kalıplı, yani çıplak ayak ve pantolon olarak yapılmış.

Samwise Gamgee

Meriadoc Brandybuck ve Peregrin Took (Merry ve Pippin)

Hobbit’lerden başladık, onlarla devam edelim. Birer tane Merry ve Pippin minifigürü var. Tıpkı Sam gibi Merry’nin de saç rengi değişmiş, koyu turuncudan karamele dönmüş. Eski yüzü gülümseyen ve bağıran ifadelere sahipti, yenisinde gülümseyen ve gülen ifadeler var. Ufak detaylar dışında gövde baskısında fazla bir değişiklik yok. Pippin gülen ve endişeli yüz ifadelerini koruyor, ama tabii eskisinden farklı bir şekilde. Yeni gövde baskısındaki atkı biraz daha derli toplu, ve pantolon askılarını da görebiliyoruz. İki Hobbit’in de ayakları çift kalıplı, tıpkı diğerlerinde olduğu gibi.

Merry (üst) ve Pippin (alt)

Gandalf

Gelelim Baggins ailesini sürekli maceraya sürükleyen büyücümüze. Gandalf’ın Yüzüklerin Efendisi teması altında 5 minifigürü var. Ama 2015’te Dimensions temasında da bir minifigürü çıkmış. Eski figürler şapkalı ve şapkasız olarak ikiye ayrılıyor, şapkasız olanlar da pelerinli ve pelerinsiz olarak. Dört tanesi gri, biri de beyaz. Şapkasız olanlardaki çift taraflı kafa dışında hepsi aynı baskıya sahip. Beyaz olanın hem baskısı, hem saçı hem de sakalı farklı. Yeni Gandalf minifigürü ise ayak parçası yerine uzun etek parçası kullanıyor, ve tabii baskısı daha detaylı. Şapkayla sakal öncekilerle aynı, ama alternatif olarak bir de uzun saç parçası çıkıyor Rivendell setinden. Yüzü ise tek taraflı, somurtan bir ifadede.

LEGO 10316 Rivendell Gandalf minifigürü
Gandalf

Aragorn

Aragorn’un iki eski, bir yeni minifigürü var. Eskiler arasında epey bir fark var, Aragorn’un kral olmadan önceki ve sonraki halini gösteriyor. Yeni minifigürün baskısı krallık öncesi kıyafetlerini gösteriyor, yüzünün baskısı da değişmiş. Nedense bana önceki baskı daha iyiymiş gibi geldi.

Aragorn

Legolas

Legolas’ın Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, ve Dimensions teması altında çıkmış üç tane eski minifigürü var. Dimensions ve Yüzüklerin Efendisi temasındakilerin gövde ve ayak baskıları aynı, yüz baskılarında küçük bir fark var. Hobbit temasında çıkanın kıyafeti epey farklı, ama yüzde bir değişiklik yok. Yeni olanın hem yüz baskısı, hem saç tasarımı, hem de gövde ve ayak baskısı farklı. Legolas benim favori karakterim, ama ne yalan söyleyeyim, yeni minifigürünü o kadar beğenmedim. Yani ayakların çift kalıp olması iyi olmuş, tamam, saç da çok güzel, ama hem gövde, hem de yüz baskısı eskisinde daha iyiydi bence.

LEGO 10316 Rivendell Legolas minifigürü
Legolas

Gimli

Ve geldik üçlünün cücesine. Gimli’nin iki eski minifigürü var, biri Dimensions’da çıkmış, diğeri ana temada. Yüzler dışında eskiler birbirinin aynısı. Yeni minifigürün yüz ve gövde baskısı farklı, miğferinde ufak değişiklikler var, sakalı da artık kırmızımsı kahverengi değil koyu turuncu, üstelik tasarımı da farklı. Ama bence Gimli’deki en büyük değişiklik, artık kısa ayak parçasını değil, orta uzunluktakini kullanıyor olması. Eskiden çıkan cüce minifigürlerindeki detayların burada devam ettiğini görmek de güzel.

Gimli

Boromir

Boromir’in saçı ve pelerini dışında herşeyi farklı (pardon, pelerinlerin arasında 1 mm fark varmış…). Ayaklar koyu mavi olmuş, gövde ve ayak baskısı elden geçmiş, ve yüzü… Eh, yüzü de yenilenmiş. Bence onun da eski yüzü daha iyiydi. Yenisindeki sakalın rengi saçtan daha koyu olduğu için biraz garip geldi bana. Ama “Evet filmde de aslında böyle” diyecek kadar Yüzüklerin Efendisi hayranı olmadığım için neden bu rengi seçtikleri konusunda bir fikir yürütemeyeceğim.

Boromir

 

Yüzük Kardeşliği minifigürleri bu kadar, ama bir de diğer karakterler var. Hadi onlara da şöyle bir bakalım.

Elrond

Elrond’un biri Hobbit, diğer ikisi Yüzüklerin Efendisi filmlerinden olmak üzere üç tane eski minifigürü var, ve gördüğünüz gibi hepsi de birbirinden farklı. Rivendell setindeki figürü, Elrond’un Konseyi (79006) setindeki haline benziyor. Yeni elf saçını kullanıyor, ve tacı da kafasının üzerine basılmış şekilde. Ayrıca o da Gandalf gibi ayak parçası yerine etek parçasına sahip.

LEGO 10316 Rivendell Elrond minifigürü
Elrond

Arwen

Arwen’in yeni minifigürü soluk mavi değil, o efsanevi sahnedeki beyaz giysisini giyiyor. Boynundaki kolye detayı benim çok hoşuma gitti. Yüzünün bir tarafı ciddi ifadesini korurken, diğer tarafı gülümsüyor. Saçları yeni elf saçını kullanıyor, ve eteği de yeni etek parçası, eğimli tuğla parçası değil.

Arwen

Bilbo Baggins

Bilbo’nun yaşlı halinin ilk minifigürü bu. Ondan önce çıkan 5 minifigür, Hobbit filmindeki genç halinin farklı kıyafetleriyle çıkmış. Kafası çift taraflı, bir tarafı gülümserken, diğer tarafında yüzüğü gördüğünde sergilediği korkunç ifade var. Ayakları diğer Hobbit’lerde olduğu gibi çift kalıplı, dolayısıyla çıplak.

LEGO 10316 Rivendell Bilbo Baggins minifigürü
Bilbo Baggins

Gloin

Gimli’nin babası olan Gloin’in de ilk kez yaşlılığını görüyoruz. İlk minifigürü Hobbit filmindeki genç haliydi. Oğlu gibi, o da kısa minifigür ayağından orta boy ayağa terfi etmiş. Saç ve sakal parçaları ayrı, eskisinde olduğu gibi tek parça değil.

Gloin

Elfler ve Heykeller

Setten adı belli olmayan, biri kız biri erkek iki tane daha elf çıkıyor. Bunların yanında 4 tane de heykel olarak yapılmış minifigür var. Kız elf ve iki heykelin eteği, erkek elf ve diğer iki heykelin ise normal ayak parçası var. Heykel olduğunu belirten baskı ayaklarda da olabilirdi diye düşünmüştüm, ama daha önce çıkan heykel minifigürlerinde de yokmuş.

LEGO 10316 Rivendell elfler ve heykeller
Elfler ve heykeller

Genel düşünceler

Bütün LEGOseverlerin zaten bildiği bir şey ama, yine de söyleyeceğim. LEGO Grubu minifigür konusunda kendini çok geliştirdi. LEGO 10316 Rivendell minifigürleri de bu gelişmeden paylarını almışlar. Kısa bacak parçalarının çift kalıplı olması, Harry Potter temasıyla hayatımıza giren orta uzunluktaki bacaklar sayesinde bazı karakterlerin daha doğru temsil edilmesi, yeni saçlar, yeni sakallar, yeni baskılar… Kısaca, Rivendell minifigürleri gerçekten başarılı olmuş. Filmin belli bir sahnesini temsil ettiği için, daha önce hiç çıkmamış olan minifigürlerin dahil olmuş olması da güzel. Legolas, Aragorn ve Boromir’in yüz baskıları dışında, ben genel olarak yeni minifigürleri beğendim.

Geri kalan Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi minifigürlerinden burada bahsetmeyeceğim, sayıları tahminimden fazlaymış. Onlar da başka bir yazıya kalsın.

 

Siz yeni minifigür tasarımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Peki ya acaba Yüzüklerin Efendisi teması devam edecek mi? Cevaplarınızı yorumlara bekliyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Kapak resmi Brickset‘ten, minifigür resimleri Bricklink’ten alınmıştır. Son resim bana aittir. Çok güzel karşılaştırmalı iki tane yazıya göz atmanızı tavsiye ederim, Jay’s Brick Blog ve Brickset’te. Ellerinde hem eskiler hem de yeniler olduğu için minifigürlerin fotoğrafları daha güzel.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

  1. Banu

    Yine muhteşem bir yazı ve karşılaştırma sayenizde Rivendell setinin ve figürlerinin hayali ile yaşayacağım değişimleri görmek muhteşem çok teşekkür ederim.

Bir yorum yazın

Back to Top