ifolbricks Küresel Topluluk Projesi

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
LEGO içeriği yaratmamın ikinci yıl dönümü için gerçekleştirdiğim ifolbricks Küresel Topluluk Projesinin genel görünümü

Ağustos ayında, LEGO içeriği üretmeye başlamamın ikinci yılını kutladım. Bu dönüm noktasını kutlamak için de, LEGO ve sosyal medyanın gücünü birleştirecek bir şey yapmaya karar verdim. Proje, dünyanın dört bir yanında olan takipçilerimin evlerinden rahatça katılabileceği bir şey olacaktı. Yıl dönümü tarihi gelmeden önce, bir süredir kafamda evirip çevirdiğim bir düşünceydi bu.

Fikir

Fikir aslında basitti; Instagram, TikTok ve YouTube kanallarımın takipçilerine en sevdikleri rengi ve nerede olduklarını sormak. Cevapları aldıktan sonra da, kişileri temsil etmek için 1×1 yuvarlak ince tuğla parçaları alıp, Seyahat Anıları (41838) setinin üzerine seçtikleri renkteki parçayı bulundukları yere yerleştirmek.

Projenin gelişme aşamasında önümde zor bir karar vardı: Harita olarak hangi seti kullanacağım? İhtiyacım olan şey iki boyutlu bir haritaydı, ama Dünya Haritası (31203) seti artık satılmıyordu ve bu yüzden çok pahalıydı. Öte yandan Yerküre (21332) seti hâlâ satıştaydı, ama proje için uygun değildi. Hangisini seçeceğimi düşünürken birden Seyahat Anıları (41838) seti duyuruldu. Hem iki boyutlu bir harita vardı, hem de daha ekonomikti. Satışa çıktığı gün seti alıdm.

Süreç

Herşeyin kaydını tutmak için çok sayıda liste yapmam gerekti.

Kafamda oluşan fikir basit olmasına basitti de, uygulaması hiç öyle değildi. Projeyi bitirmek tahmin ettiğimden daha karmaşık olsa da, sonuç gayet tatmin ediciydi.

İlk olarak farklı sosyal medya platformlarındaki bine yakın yorumu tek tek okuyup, yorum yapanların beni takip edip etmediğini kontrol edip, istediğim gibi en sevdikleri renk ve bulundukları yeri yazıp yazmadıklarına baktım. Projeye katılmak için sadece bir haftalık bir süre vermiştim.

Yorumları inceledikten sonra, dikkatli bir şekilde sayılmış bir Bricklink siparişi vermem gerekiyordu. Bu da yaklaşık birkaç günümü aldı. Siparişe parça ekledikçe, yapılan yorumları beğeniyordum, dolayısıyla yorumlar bir nevi kontrol listesi haline gelmişti. Uzun saatler süren kontrol ve incelemeler sonunda, kuralları takip edenlerin hiçbirini ıskalamadığımdan emindim.

Sipariş verdiğim yüzlerce parçanın gelmesini beklerken, bir yandan da Seyahat Anıları setindeki dünya haritasını yapmaya başladım. Harita dört parçaya ayrılmış, yani haritayı dört kişi yaparken beşinci de ekstraları inşa edebilir. Ben tek başıma yaptım ama gerçekten çok eğlendim. Son zamanlarda yaşadığım en rahatlatıcı LEGO deneyimiydi diyebilirim, ve parçaların bir araya gelmesi de çok akıllıca düşünülmüş. Ekstraları yapmadım çünkü projemin herhangi bir parçası değillerdi.

Parçaları yerleştirmeye ilk başladığımda, işim hem çok kolay hem de çok eğlenceliydi.

Parçalar gelip de dünya haritasını yapmam bittiğinde, elimdeki listede olan tüm ülkeleri (ve eğer varsa şehirleri) dikkatli bir şekilde tek tek araştırdım. Bu iş aşağı yukarı 40 saatimi aldı. Ne yazık ki, projenin bu kısmı tahmin ettiğimden daha karmaşık ve stresli oldu.

Ölçek Sorunları

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
Avrupa ve Amerika gerçekten çok zorladı. Proje bittiğinde iki alanda da yüzlerce parça vardı ve ne olduğunu takip etmek iyice zorlaşmıştı. Ama tüm bu renkler yan yana muhteşem durmuyor mu?

Ölçek, projenin en büyük sorunlarından biriydi; özellikle takipçilerimin çoğunlukta olduğu Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde. Avrupa’nın zorluğu, farklı ülkelerden çok fazla katılımcının olması ve hepsinin çok küçük bir bölgede temsil edilmesi gerektiğiydi. Eyaletlere böldüğüm için, benzer bir problemle ABD’de de karşılaştım. Sonuç olarak LEGO haritamın bir haritasını çıkarıp, hangi çıkıntının Avrupa’da hangi ülkeyi ve Kuzey Amerika’da (ABD ve Kanada) hangi eyaleti temsil ettiğini yazmak durumunda kaldım. Orta Amerika, Afrika, Asya, Okyanusya ve Güney Amerika kıtaları problemsizdi. Ama bu zorluklar yüzünden bazı ülke ve eyaletlerin yerini değiştirmek ve haritada hiç gözükmeyen ada ülkelerini eklemek zorunda kaldım. Tüm bunlaraa rağmen, çıkan sonuç çok hoşuma gitmişti.

Sonuç

Projede yer alanlar – 77 ülkeden 875 kişi. Hâlâ inanamıyorum.

Süreç sırasında birkaç kontrol listesi çıkardıktan ve haritanın üzerindeki parçaları tek tek saydıktan sonra karşıma çok büyük rakamlar çıktı*.

Projeye toplamda 77 farklı ülke ve 6 kıtadan (Antartika’dan kimse yok mu?) 875 kişi katılmıştı. En çok katılım sağlayan ülke 187 kişiyle ABD, onun hemen arkasından 182 katılımcıyla Birleşik Krallık ve 46 katılımcıyla İrlanda geliyordu. En uzak katılımcı ise Yeni Zelanda’dandı, kendi ülkem olan İrlanda’dan yaklaşık 18 bin kilometre uzaklıktaydı.

* Not: Burada küçük bir problem oldu. Haritaya 875 parça yerleştirmeme rağmen listemde 858 kişi var. Bu kadar dikkatle yaptığım ve defalarca kontrol ettiğim halde bunun neden olduğunu anlayamadım. Her ne kadar %2’den daha az bir fark yaratıyor olsa da, bu 17 kişinin haritada olduğu ama listelenmediği anlamına geliyor.

İngiltere Çıkıntı Gökdeleni

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
İngiltere gökdeleninin yüksekliği neredeyse yarı yarıya azalmasına rağmen yine de epey yüksek. Buna rağmen şimdiye kadar bir kere bile düşmedi. LEGO gerçekten şaşırtıcı.

Projenin en belirgin odak noktası, 161 parçalık İngiltere gökdeleni oldu (Birleşik Krallık’tan ayrılmış olarak). Daha önce belirttiğim ölçek problemi burada da karşıma çıktı. Her ne kadar gökdelen çok havalı gözükse de, aşırı derecede dengesizdi ve en küçük harekette bile parçalar yerinden çıkıyordu. Proje videosunda ilk yaptığım gibi gözüküyor ama sonradan yuvarlak tekli parçaları yuvarlak tuğlalarla değiştirdim. Her bir tuğla parçası 15 kişiyi temsil ediyor, ama yine kendi seçtikleri renklerde. Böylelikle gökdelenin yüksekliği 161 çıkıntıdan 90 çıkıntıya düştü ve sağlamlığı arttı. Böylece ben de düşme riski olmadan haritayı rahatlıkla duvarıma asabildim.

Pınar’ın Parçası

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
Ortada Pınar’ın turuncu parçasını görebilirsiniz. Antalya’yı temsil etmesi için olabildiğince doğru yere koymaya çalıştım.

Selam Pınar! Bu da Buka Bricks’in kurucusu Pınar’ın turuncu parçası, bulunduğu şehir olan Antalya’yı temsil ediyor. Türkiye’ye yerleştirdiğim ilk parça, ve LEGO hobisinin dünyanın dört bir yanındaki insanları nasıl bir araya getirdiğinin çok güzel bir göstergesi. Hiç tanışmamış olsak bile, onun arkadaşım olduğunu bilmek ve ona ait parçayı haritada görmek çok güzel bir duygu.

Duvar

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
Projeyi duvarıma asmak biraz zaman aldı ama sonuçtan memnunum. LEGO içerikleri hazırlarken tam ortada haritayı sergilemek çok güzel.

Projenin başından beri haritanın iki boyutlu olmasını istedim ki bittiğinde duvarıma asabileyim. Yaklaşık iki ay kenarda durduktan sonra sonunda geçen hafta bunu yaptım. İngiltere gökdelenini kısalttım ve haritayı hazırladığım içeriklerde gözükecek gibi duvarın ortasına astım. Bu demek oluyor ki, gelecekte hazırladığım içeriklerde hem haritayı, hem de ifolbricks küresel topluluğunu gururla gösterebileceğim.

Düşüncelerim

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
Her ne kadar proje tahminimden zor olsa da, dünyanın dört bir yanından insanlarla bu projenin gerçekleşmesi için çalışmak buna değdi. Böyle bir proje gerçekleştiren çok kişi olmasa gerek, değil mi?

Proje tahminimden çok daha zor oldu, ama bittiğinde de bir o kadar tatmin ediciydi. Kasım’dayız, ve bilgisayarımın başında bir yandan bu yazıyı yazarken bir yandan da haritaya bakmaktan kendimi alamıyorum. Parçaların her biri gerçek bir kişiyi temsil ediyor, hepsinin bir hikayesi var, hepsinin en azından bir ortak yanı var. Bu proje gerçekten çok değerli, gerçekleştirmesi zor olmuş bile olsa, çünkü LEGO hobisinin ne olduğu ve bu tutkunun ne kadar kişiye ulaştığını çok güzel yansıtıyor. Müthiş bir ikinci yıl dönümü projesi olduğunu düşünüyorum ve hayallerimin peşinde giderken bana destek olan ve olmaya devam eden herkese çok çok teşekkür ediyorum.

ifolbricks Küresel Topluluk Projesi Görselleri

Avrupa (orta), Kuzey Afrika (alt), Batı Asya (sağ)
ifolbricks Küresel Topluluk Projesi
Kuzey Amerika (orta), Orta Amerika (alt), Avrupa (sağ)
Güney Amerika (orta), Orta ve Kuzey Amerika (üst), Afrika (sağ)
Afrika (orta), Avrupa (orta üst), Orta ve Kuzey Amerika (sol üst), Güney Amerika (sol alt), Asya (sol orta-üst), Okyanusya (sağ alt)

Çocukluğumda LEGO ile çok oynadım ama yetişkin olarak daha da fazla oynuyorum.

Bir yorum yazın

Back to Top