Eskisiyle Yenisiyle LEGO Disney Setleri

Birkaç gündür hangi konuda yazsam diye düşünüyorum. Seçenek sonsuz olunca, aradan seçip bulması da bir o kadar zor oluyor. En sonunda Disney ile ilgili yazmaya karar verdim. Her geçen gün yeni bir Disney seti duyuruluyor. Bir animasyoncu olarak, çıkmış olan Disney filmlerinin çoğunu izledim, onlar hakkında küçük çaplı araştırmalar yaptım. Bu yüzden de hem eski ve yeni karakterleri tanıtmak, hem de çıkan setlere şöyle bir göz atmak istedim. Uzun lafın kısası, Disney ile bağlantılı LEGO setleri ve minifigürleri yazısına hoş geldiniz!

Bu yıl çıkan Disney CMF 3 serisi ile ilgili bir yazım olduğu için, onlara daha yüzeysel değineceğim. İsteyen buraya tıklayarak yazıya ulaşabilir.

İlk LEGO Disney Setleri

Benim bulabildiğim ilk LEGO Disney setleri 2000 yılına ait: Disney’s Mickey Mouse ve Disney’s Baby Mickey. Mickey Mouse teması System parçalarını kullanıyor, fakat figürler Fabuland figürlerine benziyor, yani parçalarına ayıramıyorsunuz ve normal minifigürlerden daha büyük. Setlerdeki aksesuarların bazıları da yine Fabuland aksesuarları. Baby Mickey ise eski adıyla LEGO Primo, yeni adıyla LEGO Baby teması altında gözüküyor. Kullandığı parçalar DUPLO parçalarından bile büyük.

Disney’s Mickey Mouse ve Disney’s Baby Mickey setleri

Karşılaştırmalı resim çok fazla olmasa da, Reddit’te bir tane bulmayı başardım. Aşağıda Primo, DUPLO ve System parçalarının üst üste koyulmuş halini görebilirsiniz.

(Bu bahaneyle farklı LEGO yapım parçalarıyla ilgili gelecek olan yazının duyurusunu da yapayım burdan :) )

LEGO Toy Story

Her ne kadar hiçbir yerde Disney adı altında geçmese de, yeni çıkan Oyuncak Hikayesi ve Lightyear setlerinden çok çok önce, 2010 yılında bir seri Oyuncak Hikayesi seti çıktı. Toplam 15 set ve 15 farklı minifigür içeren bu setler, Oyuncak Hikayesi 1 ve 3’teki karakterlerden oluşuyordu (neden 2 yok acaba?). Yeni çıkanlardan farklı olarak, ana karakterlerin (Woody, Buzz, Jessie ve Stinky Pete) kafaları standart minifigür kafası yerine özel kalıp olarak yapılmıştı. Woody ve Jessie’nin ayak ve kolları da standart uzunlukta değildi.

lego disney setleri
Oyuncak Hikayesi 1 ve 3’ten karakterler: Woody, Jessie, Stinky Pete, Buzz Lightyear ve Zurg.

LEGO Cars

2011’de Arabalar 2 filminin çıkışıyla birlikte, 27 tane de LEGO seti piyasaya sürüldü. Bunların 24’ü tekli, üçü de üç setin birleşimi halindeydi. Filmdeki arabaların neredeyse hepsinin olduğu bu setlerdeki arabalar, Bricklink’te ilginç bir şekilde minifigür olarak geçiyor. Aslında bir yandan çok mantıklı, çünkü başrol karakterleri onlar, bir yandan da biraz mantıksız sanki, çünkü minifigürle uzaktan yakından alakaları yok.

2017 yılında çıkan Arabalar 3 filmi de LEGOlaştırıldı, ama bu sefer Juniors teması altında.

LEGO Friends Altında Çıkan Disney Setleri

Bu seride biraz fazla sayıda set olduğu için, setlerden değil mini-bebeklerden bahsedeceğim. Disney prenseslerine ağırlık veren bu setlerde, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Pamuk Prenses gibi eskilerden tutun, Moana, Raya ve Merida gibi yenilere kadar pek çok Disney prensesinin mini-bebeğini bulmak mümkün. Setler küçüklü büyüklü, kimisi animasyon filmlerinden, kimisi kısa çizgi dizilerden esinlenmiş. Mini-bebekler de, tıpkı minifigürler gibi, yıllar geçtikçe yer yer değişim göstermiş, yenilenmiş. Aşağıda eskilerden Küçük Denizkızı Ariel ile yenilerden Karlar Kraliçesi Elsa’nın yıllar içinde çıkan farklı mini-bebeklerinin bazılarını görebilirsiniz.

Prenses temasının gerçekten çok geniş bir yelpazesi var. Her ne kadar geçmiş yıllarda mini-bebeklere olan antipatim figürleri almama engel olduysa da, bu çeşitlilik hep hoşuma gitmiştir. “Belki günün birinde minifigürleri de çıkar” bekleyişimin yavaş da olsa boşa olmadığını görmek de beni çok mutlu ediyor.

Bakalım prenses yelpazesinde kimler varmış.

  • Filmlerin çıkış yılına göre üst sıra Snow White (Pamuk Prenses, 1937), Cinderella (Külkedisi, 1950), Aurora (Uyuyan Güzel, 1959), Ariel (Küçük Denizkızı, 1989), Belle (Güzel ve Çirkin, 1991), Jasmine (Aladdin, 1992), Pocahontas (1995), Mulan (1998).
  • Alt sıra: Tiana (Kurbağa Prenses, 2009), Rapunzel (Karmakarışık, 2010), Elsa ve Anna (Karlar Ülkesi, 2013), Moana (2016), Raya (Raya ve Son Ejderha, 2021).

Tabii bu seride sadece prensesler yok. Sayıları onlar kadar fazla olmasa da erkek karakterler, başrolde olmayan (veya prenses olmayan) başka kız karakterler, ve tek tük kötü karakterler de bulunuyor.

  • Üst sıra: Prince Charming (Külkedisi), Prince Phillip (Uyuyan Güzel), Prince Eric ve King Triton (Küçük Denizkızı), Beast (Güzel ve Çirkin), Aladdin (Aladdin), Flynn Rider (Karmakarışık), Kristoff (Karlar Ülkesi), Boun (Raya ve Son Ejderha).
  • Orta sıra: Fairy Godmother (Külkedisi), Alice (Alis Harikalar Diyarında, 1951), Wendy ve Tinkerbell (Peter Pan, 1953), Sisu ve Namaari (Raya ve Son Ejderha).
  • Alt sıra: Lady Tremaine (Külkedisi), Maleficent (Uyuyan Güzel), Ursula (Küçük Denizkızı), Sina (Moana), Mirabel ve Abuela Alma Madrigal (Enkanto, 2021), Maui (Moana).

Son olarak bir grup daha var ki, işte onlara gerçekten bayılıyorum. 2020’de Hikâye Kitabı Maceraları serisiyle gelen yepyeni mikro bebekler! Bana Japonların “chibi” diye adlandırdıkları, kafa-vücut oranı bire bir olarak çizilmiş karakterleri anımsatıyorlar. Örnek olsun diye onlardan da bir demet serpiştiriyorum şuraya.

lego disney setleri
Üst sıra: Ariel, Ursula, Beast Alt sıra: Mulan, Tiana, Mirabel

LEGO Disney CMF Serisi

Mini-bebekler kendi krallıklarını kurmuş, keyif çatarken, 2016’da birden fantastik bir şey oluyor: LEGO Grubu, bir Disney CMF serisi çıkarıyor. Bu seride eskiler de var, yeniler de; iyiler de var, kötüler de. Yani kısacası çizgifilm izlemeyi seven, ister çocuk, ister yetişkin olsun herkese göre bir şey var. Var da… sadece 18 karakter var. Bir nevi ağzımıza bal çalıyor yani.

  • Üst sıra: Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Daisy Duck, Alice, Cheshire Cat
  • Orta sıra: Peter Pan, Captain Hook, Ariel, Ursula, Aladdin, Genie
  • Alt sıra: Maleficent, Buzz Lightyear, Alien, Stitch, Mr. Incredible, Syndrome

Aynı yılın sonlarına doğru, bir de Disney Şatosu (71040) seti çıkıyor. Bu setin minifigürleri Mickey, Minnie, Donald, Daisy ve Tinker Bell. Ne yalan söyleyeyim, uzun süre Tinker Bell’in neden her yerde çıktığını bir türlü anlayamamıştım. Bunu bir ara LEGO Store’dayken dile getirdiğimde, orada çalışan Berk isimli arkadaş, Tinker Bell’in hem kendi dizisi olduğunu, hem de kız çocukları tarafından çok sevildiğini söyledi. Ayrıca bu yazıyı yazarken Disney’in prenseslerinden biri olduğunu da öğrendim. O yüzden yukarda prenseslerin olduğu resimde Tinker Bell yok. Varmış gibi varsayın :P

lego disney setleri
Disney Şatosu ve minifigürleri. Donald dışında hepsinin kıyafeti CMF serisindekilerden farklı.

LEGO Disney Brickheadz Setleri

2016’da Marvel ve DC Comics karakterleri ile hayatımıza giren kare kafalı Brickheadz serisine, 2017’de Disney karakterleri de katılmaya başlıyor. Belle ve Beast ile başlayan seride, bugüne kadar 29 farklı Disney karakteri çıkmış. Bunların bazıları tek, bazıları da ikili ya da dörtlü gruplar halinde satılıyor.

lego disney setleri
Beast (41596), Mickey (41624), Moana ve Merida (40621), ve Disney’in 100. Yıl Kutlaması (40622) Brickheadz setleri.

LEGO Disney CMF 2, Toy Story, ve niceleri!!

2019, LEGO Disney setlerinin ilk coştuğu yıl olabilir bence. İkinci bir CMF serisi, Disney Tren İstasyonu, Oyuncak Hikayesi 4 setleri… ama en güzeli, Disney tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Steamboat Willie filminin seti. Aslında sadece Disney değil, genel olarak animasyon tarihinde çok önemli bir yeri olan bir film bu. Sesin senkronize edildiği ilk çizgifilm çünkü. O zamana kadar çizgifilmleri sessiz yapan yapımcılar, birdenbire sesi kullanarak nasıl bir etki bırakabileceklerini gördüler.

Neyse, o tarafa çok geçmeyeyim şimdi. Eğer 7.5 dakikanız varsa, aşağıdaki kısa filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ederim:

 

LEGO Ideas altında çıkan Steamboat Willie seti, tıpkı çizgifilminde olduğu gibi siyah-beyaz. Fakat işin komik yanı sadece dışının siyah-beyaz olması. Çıktığında alamamış olsam da, yakın bir arkadaşımın inceleme yazısında görmüştüm. Geminin gözükmeyen yerleri rengârenk. Setle birlikte gelen Mickey ve Minnie figürleri de siyah-beyaz, gözleri de daha modern versiyonlarının aksine, sadece siyah birer ovalden oluşuyor – eski filmlerinde olduğu gibi yani.

lego disney setleri
Steamboat Willie’nin bitmiş ve bitmemiş hali.

Gelelim ikinci CMF serisine…

LEGO Grubu’nun genel olarak CMF serilerinde uyguladığı bir şey var. İlk zamanlarda fark etmek mümkün olmasa da, birkaç seriden sonra bunu görebilirsiniz. Birbirini tamamlayan minifigürler çıkarıyor. Yani şöyle bir düşünelim, mağara adamı var, mağara kadını var. Kız tenisçi var, erkek tenisçi var. Robotun bile detaylarındaki rengi değiştirip Lady Robot diye sundu önümüze. Ha isteyen buna kendini tekrar etmek de diyebilir, ama ben tamamlayıcılık olarak görüyorum. Yenilerin yanında, eskileri tamamlayan minifigürler de çıkarıyor.

Disney CMF serisinde de aynen böyle yapmışlar. Bir önceki seride çıkan İnanılmaz Aile ve Aladdin filmlerinin karakterlerinin yanında, ilk kez Noel Gecesi Kâbusu, Herkül ve Karlar Ülkesi gibi filmlerden karakterlerin de minifigürleri var. Varyemez amca ve yeğenleriyle, Donald’ın ailesi tamamlanıyor. Yaramaz sincaplar, yani Chip ve Dale, ve siyah-beyaz Mickey ve Minnie Disney animasyonlarının çoook eski zamanlarına götürüyor bizi. Yani gene eski-yeni, iyi-kötü, pek çok karakter barındırıyor seri.

  • Üst sıra: Mickey Mouse, Minnie Mouse, Scrooge McDuck, Huey, Louie, Dewey
  • Orta sıra: Chip, Dale, Hercules, Hades, Jasmine, Aladdin
  • Alt sıra: Jack Skellington, Sally, Edna Mode, Frozone, Elsa, Anna

Bu noktada değinmek istediğim bir şey de var. Steamboat Willie setinde çıkan Mickey ve Minnie ile, CMF serisinde çıkanlar arasında küçük de olsa fark var. Mickey’nin şortu ve Minnie’nin eteği, gümüş renginde. Aynı şey şapkalarındaki küçük detaylar için de geçerli. Oysa CMF serisinde çıkan Mickey’nin şortu beyaz, şapka detayı siyah, Minnie ise düz gri bir eteğe sahip ve şapka detayı beyaz. Yani, “Ben o kadar para verdim, sonra aynı minifigürler CMF serisinde çıktı!” deme potansiyeli olan koleksiyoncuları tatmin edebilir.

lego disney setleri
Sırayla Steamboat Willie Mickey, CMF Mickey, Steamboat Willie Minnie, CMF Minnie

Normalde Ideas setleri yeni kalıp isteyen parçalar kullanamayacağı için, zamanında Matthew Ashton bu konuda bir açıklama yapmış. Steamboat Willie setini yapmaya karar vermeden uzun süre önce, CMF serisinde ne olacağına karar verdiklerini ve üretimin çoktan başlamış olduğunu belirtmiş. Böylelikle bir Ideas seti onun için üretilmemiş bir özel kalıp kullanabilmiş.

Ve son olarak Disney Tren İstasyonu (71044). Bana göre en çekici yanı Goofy minifigürünün olması, çünkü ilk kez bu setle çıktı. Karakteri fazla sevmesem de, hem minifigür tasarımı çok iyi, hem de Mickey-Donald-Goofy üçlüsünün olmazsa olmazı.

Mickey ve Minnie Mouse’a farklı bir yaklaşım

2020 ve 2021 yıllarında (bence) doğrudan yetişkinler için iki tane Mickey ve Minnie Mouse seti çıkıyor. Bunlardan biri, Brick Sketches adı altında çıkan seriden, farelerimizin tabloları. Diğeri ise, Buildable Figures olarak tanımlanabilir, yani inşa edilebilen figürler. Aşağı yukarı 35-40 cm yüksekliğinde iki tane figür. İncelemelerden anladığım kadarıyla, hareket kabiliyeti sınırlı. Yani eller açılıp kapanıyor, ağız da öyle, kuyruk oynuyor ama poz verdirmek mümkün değil. Figürler, Mickey ve Minnie’nin 1930 ve 1940’lardaki görünüşlerini baz alarak tasarlanmış. Mickey’nin elinde bir gitar, Minnie’nin elinde bir çiçek demeti var.

lego disney setleri
40456, 40457 ve 43179 numaralı setler

Mickey ve arkadaşları

2021-2022 yıllarında Mickey ve arkadaşlarını konu alan 8 tane set çıkıyor. Bu setlerde Mickey, Minnie, Donald, Daisy ve Goofy var. Karakterlerimiz yeri geliyor astronot, yeri geliyor şövalye oluyorlar, kıyafetleri de ona göre tabii. Aksesuarlar kimi zaman baskı, kimi zamansa kafayla birleşik olarak üretilmiş özel kalıplar. Bu setlerle birlikte bir de Pluto figürü çıkıyor, 2000 yılında çıkan figürden sonra System uyumlu ilk Pluto.

lego disney setleri
Mickey ve arkadaşları teması altında çıkan bazı set ve minifigürler

2021’de çıkan setlerden favorim ise Mini Disney Şatosu (40478). Daha önce yaz setlerini tanıttığım yazımda da bahsetmiştim, LEGO Grubu zaman zaman “Eğer büyüğünü alamıyorsanız buyrun küçüğünü yaptık” tadında setler çıkarıyor diye. İşte bu da onlardan, 2016’da çıkan Disney Şatosu’nun minyatürü.

lego disney setleri
Bana sorarsanız bu büyük olandan çok daha güzel olmuş!

Lightyear

Lightyear filminin çıkmasıyla birlikte, 2022’de biri DUPLO dört tane de Lightyear seti çıkıyor. Filmi izlemediğim için fazla bir şey söyleyemeyeceğim bu setler hakkında, ama onlara değinmeden geçmek de istemedim.

lego disney setleri
Lightyear filminin setleri

LEGO DOTS Disney Setleri

Sayısı fazla olmasa da, 2022’de çıkan üç tane DOTS seti var. Üçünün de teması Mickey ve arkadaşları üzerine. Birinde bilezik, birinde çanta veya ceketinize dikebileceğiniz bir yama, birinde de çerçeve, çanta askısı ve ıvır zıvır koymak için bir kap yapıyorsunuz. Setlerin bence en eğlenceli yanı, içlerinden çıkan 1×1 baskılı fayans parçaları.

lego disney setleri
41947, 41963, 41964 numaralı setler ve bilezik setinden çıkan baskılı parçalar

2023!

Ve geldik günümüzee… Disney’in 100. yılını kutlaması, tabii ki LEGO setlerine de bulaşıyor. Daha yılın yarısını bitirmiş olmamıza rağmen çıkan set ve minifigürlere hayran kalmamak elde değil, özellikle de çizgifilme merakınız varsa.

İlk sırayı kutlama setlerine verelim. Biri Disney Kutlama Treni (43212). Nisan başında çıkan bu set, adından da anlaşılacağı gibi, Disney’in 100. yılını kutlayan küçük bir tren. İçinden 6 minifigür çıkıyor, Mickey, Minnie, Peter Pan, Tinker Bell, Woody ve Moana. Moana’yı ilk kez minifigür olarak görüyoruz, Tinker Bell’in de kanatları değişmiş.

İkincisi ise daha çok yeni. Yurtdışında yaşayan şanslı LEGOseverlerin, belli bir harcama yaptıkları zaman hediye olarak alabilecekleri bir set. Disney 100 Yıl Kutlaması (40600) seti, üç küçük platformdan oluşuyor. Birinde bir doğumgünü pastası ve 100 yazısı, birinde eskiden sinemalarda kullanılan film makinesi ve sinema sahnesi, birinde de bir çalışma masası var. Setle gelen takım elbiseli Mickey Mouse’un, patlamış mısırını alıp film izlemesi için oturacağı koltuk bile düşünülmüş.

LEGO Disney 100 CMF Serisi

CMF serisi bu sefer ağırlığı eskilere vermiş. Yeni olarak nitelendirilebilecek bir Baymax (6 Süper Kahraman, 2014) var, bir de Miguel ve Ernesto (Coco, 2017). Diğer minifigürler daha eski ve daha geleneksel yöntemlerle yaratılan filmlerin karakterlerine ait. Önceki serileri tamamlayıcı olarak Aurora (Uyuyan Güzel) ve Queen of Hearts (Alis Harikalar Diyarında) var, Maleficent ve Alice’i tamamlıyorlar. Tiana (Kurbağa Prenses) kötü karakteri Dr. Facilier ile birlikte gelmiş. Robin Hood (Robin Hood, 1973) da aynı şekilde, Prince John’a eşlik ediyor. Pinocchio (Pinokyo, 1940) ve Jiminy Cricket, filmin iyi karakterleri.

Tek olarak gelenlerde Pocahontas, Mulan, Stitch, Evil Queen (Pamuk Prenses) ve Cruella de Vil (101 Dalmaçyalılar, 1961) var. Prenseslerin çoğunun daha önce mini-bebeği çıkmış olsa da, Pocahontas ilk kez LEGO formunda bu seriyle çıkıyor. Seriyi tanıtan yazımda, Kötü Kraliçe’nin minifigürü, Pamuk Prenses minifigürünün geleceğinin bir habercisi olabilir demiştim. Öyleymiş gerçekten. Birazdan buna da değineceğim.

  • Üst sıra: Oswald the Lucky Rabbit, The Queen, Sorcerer’s Apprentice Mickey, Pinocchio, Jiminy Cricket, Queen of Hearts
  • Orta sıra: Aurora, Cruella de Vil, Robin Hood, Prince John, Pocahontas, Mulan
  • Alt sıra: Stitch, Tiana, Dr. Facilier, Baymax, Miguel, Ernesto de la Cruz

Oswald ve Mickey, bence serinin en değerli iki figürü. Biri, artık Disney dendiğinde ilk akla gelen karakterlerden olduğu için, diğeri de onun ilk hali olduğu için.

Minifigürlerin film versiyonları ve biraz daha detaylı bilgi için, Disney 100 CMF serisi yazısına bakmayı unutmayın!

CMF serisindeki minifigür sayısını 16’dan 12’ye düşürdükten sonra, Disney için bir istisna yapılması ve tam 18 minifigür çıkarılması, sizi bilmem ama, benim çok hoşuma gitti. Güzel bir doğumgünü hediyesi olmuş.

Çocuk mu? Nerde?

Bu yıl duyurulan LEGO Disney setleri, ağırlıklı olarak doğrudan yetişkinlere hitap eden türden. Yetişkin derken 25-30 yaşlarındakileri kastetmiyorum, 40 ve üstünden bahsediyorum. Çocukluğunda VHS kasetlerini yakalamış, sinema ya da televizyonda filmleri ve çizgifilmleri izlemiş bir kitle. Disney filmleriyle büyümüş bir kitle. Hayatın TikTok’tan ibaret olmadığını bilen bir kitle (tutamadım kendimi, kusura bakmayın).

43227 Disney İkonlar seti, filmlerin kötü karakterlerini öne çıkaran bir set. Minifigür olarak Uyuyan Güzel’den Maleficent, Pamuk Prenses’ten kötü kraliçenin cadı hali, Güzel ve Çirkin’den Gaston, ve Aladdin’den Jafar’ın cin hali var. Maleficent dışında hepsi ilk kez LEGO formunda çıkıyor.

Seti bitirdiğinizde elinizde bir cep saati (Peter Pan’deki Captain Hook’a ait), bir zehirli elma (Pamuk Prenses’in cadısının), bir kupa kraliçesi kartı (Alis Harikalar Diyarında’ki Kupa Kraliçesi’nin), bir VHS kaseti (üzerinde Küçük Denizkızı’ndaki Ursula’nın olduğu), iki VHS kabı (Aladdin ve Uyuyan Güzel) ve bir de kitap (Güzel ve Çirkin) oluyor. Yaklaşık 23 cm x 19 cm boyutlarında olan bu set, Disney meraklılarının keyifle sergileyebileceği bir set olmuş.

43226 Disney İkilileri, iki eski, iki yeni filmdeki önemli yan karakterlerin inşa edilebilir figürleri. Moana, Kayıp Balık Nemo, Pocahontas ve Güzel ve Çirkin filmlerinden karakterler içeriyor. Moana’nın yavru domuzu Pua ve şapşal horoz Heihei, Nemo ve yavru kaplumbağa Squirt, Pocahontas’ın rakunu Meeko ve kötü karakterin köpeği Percy, ve Güzel ve Çirkin’deki şamdan Lumiere ve saat Cogsworth.

43221 Disney Animasyon İkonlarının 100 Yılı, benim kişisel favorim. 8×8 ince tuğla parçalar üzerine, farklı Disney karakterlerinin minyatür portrelerini yapıyorsunuz. Yaptığınız bu minyatür portreleri, 3×3 olarak hazırlanmış bir çerçeveye oturtuyorsunuz. Her ne kadar aynı anda sadece 9 tanesini sergileyebilseniz de, seçebileceğiniz toplam 72 farklı ikon var.

Setin içinden çıkan yapım talimatları, yapabileceğiniz diğer ikonları da gösteriyor, talimatlara da internetten bakmanızı söylüyor. Bu ikonlar 6 gruba ayrılmış, üzerlerinde “12 modelin hepsi aynı anda yapılabilir” yazıyor.

lego disney setleri
Yapabileceğiniz tüm ikonlar

Dokuz tanesini sergileyebildiğimiz portreleri neden 12’şerli yapıyoruz, onu tam anlayamadım. Bir tane büyük çerçeveden ayrı küçük bir çerçeve var gibi gözüküyor, peki ya diğer ikisi? Bilemedim. Ama portreler ağırlıklı olarak DOTS parçalarını kullandığı için, elinizde olanlarla da birkaç tane daha yapma şansınız var gibi gözüküyor. İstenirse çerçeveyi bile farklı bir şekilde tasarlayıp, duvarları bu minik portrelerle donatabilirsiniz.

Setten bir de elinde tuval ve fırçasıyla Mickey Mouse çıkıyor.

Disney Şatosu yenileniyor!

Daha duyurulalı birkaç gün olan bir set bu. Sergilemek için çok güzel bir set olmakla beraber, incelemeleri okuduğum zaman bir öncekinden aman aman farkı olmadığını öğrendim. Bir de zaten beni ağırlıklı olarak minifigürleri ilgilendiriyor. Sadece bu sette olursa zor ama, ilerde başka setlerde çıkarsa belki biz ölümlüler de bu güzel figürleri alabiliriz.

Sette 8 tane minifigür var. Biri dışında (ki o da çok yeni) hepsi ilk kez minifigür olarak çıkıyor. Tiana (Kurbağa Prenses), Rapunzel (Karmakarışık), Cinderella (Külkedisi) ve Pamuk Prenses (Pamuk Prenses) figürleri, filmlerdeki eşleriyle beraber geliyorlar. Yani Prens Naveen, Flynn Rider, Prens Charming ve Prens Florian da çıkıyor setten.

lego disney setleri
Yenilenen Disney Şatosu ve fantastik minifigürleri

59 cm genişliğinde, 80 cm yüksekliğinde olan bu devasa şatonun odaları, başka Disney filmlerine yapılan göndermelerle dolu. Taştaki Kılıç (Sword in the Stone, 1963), Aladdin’in uçan halısı ve lambası, Maui’nin (Moana) posteri, cam fanus içindeki gül (Güzel ve Çirkin), ve Mulan’daki ejderha resmiyle kılıç, benim ilk bakışta gördüklerim. Daha kimbilir neler vardır.

lego disney setleri
Taştaki Kılıç, Aladdin, Moana, Güzel ve Çirkin ve Mulan filmlerine göndermeler

Eskisiyle yenisiyle…

Bu yıl çıkan setlerden ikisi, hem zorluk olarak, hem de fiyat olarak sadece yetişkinlere değil, çocuklara da seslenebilecek setler. Peter Pan ve Wendy’nin Londra Üzerinde Uçuşu (43232) ve Yukarı Bak Evi (43217). İlki, Wendy’nin evinin ve ünlü Londra Saat Kulesinin olduğu küçük bir diorama, gece olduğu için de herşey mavi tonlarında, tıpkı filmde olduğu gibi. Peter Pan ve Tinker Bell’in daha önce hem minifigürleri, hem de mini-bebekleri çıkmış olsa da, Wendy ilk kez minifigür olarak üretiliyor.

İkincisi ise, Yukarı Bak (2009) filmindeki uçan ev. Aksi ihtiyar Carl Fredericksen, fazla heyecanlı Russell, ve tabii ki şapşal köpek Doug figürleriyle geliyor. Aslında bana sorarsanız Kevin adlı komik kuş da bir şekilde sete entegre edilebilirmiş. Kimbilir, önümüzdeki altı ay içinde belki onu da görürüz.

Çizgifilmden normal filme…

Bu yıl çıkan Küçük Denizkızı ve Peter Pan & Wendy filmleri, Disney’in çizgifilmleri normal film olarak çekme geleneğini devam ettiriyor ve tabii ki LEGO setleri de var. İkisi hikâye kitabı formatında olmak üzere toplam üç Friends mini-bebek ve mikro-bebeklerini kullanan, bir de gene yetişkinlere hitap eden bir System seti. Başrol karakterleri, yani Ariel ve Peter Pan, görünüş olarak eski karakterlerden biraz daha esmer, dolayısıyla minifigür ve mini-bebekleri de o şekilde.

lego disney setleri
Küçük Denizkızı Hikâye Kitabı (43213), Peter Pan ve Wendy Hikâye Kitabı Macerası (43220), Ariel’in Hazine Sandığı (43229) setleri ve başrol karakterlerinin figürleri

Küçük Denizkızı Kraliyet İstiridyesi (43225), sergilemek için çok güzel bir set. İçinden 5 tane minifigür çıkıyor, Ariel, Kral Triton, cadı Ursula, ve Ariel’in ablalarından Karina ve Indira.

Filmi izlemediğim için, ne yazık ki karakterler hakkında fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Ama aşağıda eski ve yeni Ariel figürlerinin karşılaştırmalarını bulabilirsiniz.

lego disney setleri
Ariel’in CMF minifigürü, mini-bebeği, yeni filmdeki minifigürü ve mikro-bebeği

30 yıl geriye gidelim mi?

Son olarak (oohh dediğinizi duyar gibiyim :) ) çok yakın zamandan çıkacağı duyurulan Hocus Pocus (21341) seti var. Film 30 yıl öncesine ait, ve anlaşılan hem çok sevilmiş, hem de çok tutulmuş. Ne yalan söyleyeyim, ben hiç izlemedim, bilmiyorum. Ama hem set, hem minifigür tasarımları çok hoş.

Eğer siz de benim gibi filmi bilmiyorsanız, aşağıdaki resimden karakterler ve minifigürleri hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

Filmi bilmesem de, set genel olarak keyifli gözüküyor. Benim en çok dikkatimi çeken cadı şapkasıyla birleşik saç kalıbı ve gülümseyen siyah kedi figürü!

lego disney setleri
Bu resimde biraz suratsız çıkmış ama iyi karakter olduğunu anlatmak için figürü gülümsüyor, önceki gibi somurtkan değil

Hadi geçmiş olsun!

Hâlâ burada mısınız? Valla tebrikler, gerçekten Disney film ve setlerine ilginiz varmış. Sizi bilmem ama, ben geri kalan altı ayda çıkacak olan setleri dört gözle bekliyorum. 100. yıl kutlamaları gerçekten çok ihtişamlı gidiyor.

Elimden geldiğince Disney ile bağlantılı olarak çıkan tüm LEGO setlerine değinmeye çalıştım, arada gözden kaçan olduysa affola.

Düşüncelerinizi yorumlarda bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

 

Resimleri çoğunlukla Brickset ve Bricklink’ten aldım, ama arada tek tük Jay’s Brick Blog ve The Brothers Brick’ten tırtıkladıklarım da var. Film sahneleri IMDB’den alındı. Steamboat Willie’nin içini gösteren resimle, eski Mickey ve Minnie minifigürlerinin bir arada olduğu resim ise itsabrickthing’e ait. System-DUPLO-Primo parçalarını karşılaştıran resmi Reddit’te buldum. Kapak resmi bana ait.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

2 Comments

  1. Banu

    Yine her açıdan ele alınmış , muhteşem bilgilerle dolu nostaljiden günümüze bir yazı olmuş . Hayranlıkla okudum çocukluğuma döndüm ve Tiktok konusunda size sonuna kadar hak veriyorum :) kaleminize sağlık

Bir yorum yazın

Back to Top