Akıllı LEGO parçası mı?

Bazen gördüğünüz alakasız bir yazı ya da resim, sizi olmadık yerlere sürükleyebiliyor. Benim de başlıkta bahsettiğim akıllı LEGO parçası ile ilgili haberlere denk gelmem böyle oldu. Gördüğüm haberlerin hepsi Haziran başında yayınlanmış, yani üç ay gibi bir gecikmem var. Bu tür sayfaları takip etmeme rağmen nasıl gözümden kaçmış bilmiyorum ama geç bile olsa bana çok ilginç geldi, sizlerle de paylaşmaya karar verdim.

Keyifle takip ettiğim bir blog var, New Elementary. Hem LEGO tarafından tanınan bir sayfa, dolayısıyla bazı bilgilere erişimleri daha erken oluyor, hem de klasik LEGO bloglarından farklı bir özelliği var. Yeni bir kalıp mı çıkıyor, uzun zamandır kullanılmayan bir parça yeniden setlere mi döndü, ya da belki eski bir parça yepyeni bir renkte üretildi… Sadece setlerin geneline değil, içinden çıkan parçalara da yakından bakıyorlar. Bir damla suya mikroskop altında bakıp hücrelerini görmek gibi. Çoğu zaman benim için o bilginin çok bir önemi olmasa da, yine de hem okuması hoşuma gidiyor, hem de her seferinde sahip oldukları bilgi beni şaşırtıyor.

Akıllı LEGO parçası ile ilgili yazıları bulmam da onlar aracılığıyla oldu. Instagram sayfalarında bir resim paylaşmışlar. Sürekli yaptıkları gibi, bazı ülkelerde olan PaB (pick-a-brick) hizmetine, yani LEGO resmî sayfasına girip, istediğiniz parçaları seçerek alabileceğiniz bir yere eklenen yeni parçalardan bahsediyorlar. Paylaştıkları resim bu:

Altına da, bu parçaların hiçbir sette olmadığını yazmışlar. Tabii ki gözüm yavru timsaha gitti, ve ilk düşüncem “Tamam da, bu Haziran setlerinde olan timsah zaten” oldu. Aradan iki saniye geçmesiyle jeton düştü. O yavru timsah zeytin yeşili değil ki? Sonra birden gözüm ilk çıktıklarında çok keyifle aldığım kristal parçalarına takıldı, onlar da yeni. Ne oluyor diyerek bu sefer daha dikkatli okudum yazanları. Ve birdenbire kendimi akıllı LEGO parçaları dünyasının perdesini aralarken buldum.

Akıllı LEGO parçası tam olarak nedir?

Sizinle paylaşacaklarım, okuduklarımdan anladıklarım. Biraz geç kaldığım için LEGO resmî sayfasındaki ilgili alt sayfalara şu sırada ulaşılmıyor.

LEGO Grubu, İngiltere’de şu sıralar (dediğim Haziran’da başlamışlar işte) yeni bir şey deniyor. “İnteraktif tuğla” diye geçen bir parça var, ve anlaşılan geldiği setlerden çıkan diğer parçalarla bir şekilde etkileşime geçiyor. Açık mavi renkli olan 2×4 tuğla parçasının üst tarafı şeffaf, ve söylenene göre yaptığınız her şeye bir şekilde tepki veriyor. Hareket, inşa etme ve yeniden inşa etme bunlardan bazıları. Setlerde bu parçayla etkileşime girebilen başka parçalar da var, ve sanırım minifigürler de bunların arasında. Resimlerde, araç ve minifigürlerin yanında ses efektleri ve ikonları kullanılmış, demek ki böyle bir özelliği de var.

akıllı lego parçası
Tuvalete ses efekti koymaları fantastik olmuş :)

Bu akıllı LEGO parçası sadece hareket ve sese değil, aynı zamanda renge de duyarlı. Okuduklarıma göre, içinden çıktığı setlerdeki baskılı fayans parçalarının en azından bir bölümünü tarayabiliyor. İnteraktif olan setler 60691 Orman Kâşifi Kamp Alanı, 60692 Kayıp Timsah Tapınağı ve 60693 Kazazede Adası Deniz Uçağı (set adları benim çevirilerim). Akıllı tuğla sadece kamp alanı setinden çıkıyor, üçü içinde en büyük olan, ama diğerlerinde de kullanılabiliyor. Sette aynı zamanda interaktif 8 tuğla parçası, kablosuz bir şarj aleti, ve akıllı tuğla ile duruma göre farklı şekillerde etkileşime geçebilen üç tane minifigür de var. Şu sırada test aşamasında olan akıllı LEGO parçası, haberlere göre Mart 2025’te dünya çapında piyasaya sürülecekmiş.

akıllı lego parçası
İnteraktif setler

Artılar, Eksiler

Yani daha 2-3 gün oldu, buradaki LEGO mağazasına gidip, mağazanın kıdemli çalışanlarından ve blogun misafir yazarlarından olan Berk’le sohbet etmem. Yeni çıkan Dreamzzz setleri hakkında konuşuyorduk, ve genel olarak LEGO Grubunun farklı temalar deniyor olmasını takdir ettiğimizden bahsettik. Başarısızlıkla sonuçlanan birkaç tema adı geçince, laf iki tanesinin telefon uygulaması ile beraber çalışmasına geldi: Hidden Side ve VIDIYO. Benim koleksiyonum minifigürler üzerine olduğu için, hiçbir Hidden Side setini almamıştım. Ama arkadaşımla beraber birini yapmıştık. Hayalet avı özelliğinden bahsettiğimde, ikimiz de uygulamayı indirip o özelliğini kullanmaya çalıştık. Saatlerce yüklenmesini bekle, çalışmasını bekle, açıldı açılmadı derken “Aman bu da olmasın be!” deyip uygulamayı sildiğimizi hatırlıyorum.

VIDIYO ise inanılmaz güzel tasarımlı, orijinal tasarımlı minifigürlere sahipti. Temayla gelen farklı kafa parçalarının sonradan tekrar kullanıldığını görmek çok hoşuma gitmişti. Ama onun da uygulaması bir rezaletti, hatta burada bol eleştiri dolu bir yazı bile yayınlamıştım.

LEGO VIDIYO Party Llama

Sohbet sırasında, uygulama işini beceremediklerinden bahsettik. Yine de denemeye devam etmeleri ikimizin de hoşuna gidiyordu. Sonuçta çocuk-yetişkin, herkesin zamanının çoğunu ekran başında geçirdiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu kadar sevilen bir oyuncak da kendini sürekli geliştirmeye çalışıyor, bu güzel bir şey bence.

Öte yandan, eğer testler başarılı olur da, bu akıllı tuğla parçası piyasaya sürülürse, içinden çıktığı setlerin fiyatını ciddi bir şekilde arttıracak demektir. Bizim ülkemizdeki fiyatını geçtim, yazın çıkan şehir setlerinin fiyatlarından yurt dışındaki LEGOseverler bile şikayetçi. Oyuncak olarak baktığınızda, lisanssız temalar lisanslılara göre daha ucuz, daha kolay elde edilebilir. Şehir seti fiyatı Star Wars’la yarışmaya başlarsa, eminim çoğu kişi bundan memnun kalmayacaktır.

Genel düşünceler

LEGO setlerinin, minifigürlerinin ve tabii ki hayvanlarının gelişimine hem görerek, hem okuyarak şahit olan biri olarak, akıllı tuğla parçası bana çok ilginç geliyor. Eğer test başarılı olur da gerçekten dünya çapında satışı yapılırsa, alıp kendim denemek isterim açıkçası. Teknolojik bir takım özellikler, ve bunların (bildiğimiz kadarıyla) bir uygulamaya bağlı olmaması bir artı. Zaten hali hazırda pahalı olan setlerin fiyatını daha da arttırma olasılığı da gerçekten çok büyük bir eksi. Ama sonuçta henüz hiçbir şey belli değil, bekleyip görmekten başka çaremiz yok.

Yazılara yapılan yorumların içinde Super Mario setlerinin de benzer özelliklerinin olduğundan bahsedenler vardı. Benim o konuda bir bilgim yok, ama eğer sizin varsa yorumlarda paylaşın, hep beraber öğrenelim.

Hoth Bricks sayfasında bir de şöyle bir video var, onu da paylaşayım.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Kaynaklar

Brickset, Brick Fanatics, Hoth Bricks ve Bricks Up sayfalarında konuyla ilgili yayınlanan yazılar, resimler ve video. VIDIYO laması bana ait.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top