LEGO Ejderha Figürleri ve Diğer Fantastik Yaratıklar

LEGO ejderha ve tüm fantastik yaratıklar buraya!

Geldik mi son hayvan yazımıza? Valla geldik. Bugün fantastik LEGO yaratıklarıyla başlayacağız, ejderha figürleriyle bitireceğiz. Sonra da yeni yeni projelere geçeceğiz – ama şimdiden söyleyip de sürprizi bozmayayım, merak eden bekleyip görür :)

Fantastik yaratıklar, kara, hava ve su hayvanlarının içine dağılmış durumda. Aynı şekilde hem lisanssız temalarda bulmak mümkün, hem de lisanslı. Bazıları çok güzel, ama brick-built olarak yapılmış. Onlardan genel olarak bahsetmeyeceğim, ama onlara özel parçalara değineceğim.

Araştırmayı yaparken nasıl bir yol izlesem diye düşündüm. Çıkış tarihine bağlı olarak gitmek hayvanları biraz dağıtacak gibi geldi. O yüzden bu sefer temalara göre gideceğiz. LEGO ejderha figürlerini farklı temalarda bulmak mümkün olduğu için onlara daha genel bakacağız.

O zaman ne bekliyoruz, bakalım fantastik yaratıklar neler ve nerelerde bulunurlar :)

Lisanssız setlerdeki fantastik yaratıklar

LEGO ejderha figürlerini ve lisanslı setlerdeki hayvanları çıkardığınızda, elinizde fazla bir şey kalmıyor aslında.

İlk lisanssız fantastik yaratık, 1999’da Rock Raiders temasıyla gelen kaya canavarı (rock monster). Yaratık olduğu doğru, ama onu hayvan kategorisine koymak bana biraz garip geliyor. Aynı adla 2009’da Power Miners temasında çıkan yaratıklar minifigür olarak geçerken, bunun hayvanlarda olmaması gerektiğini düşünüyorum. İki grup da LEGO Grubunun minifigür tanımına uymuyor, ama bir grup minifigür kategorisindeyken bu tek başına hayvanlara atılmış. Madem yaratıklar diyoruz, diğerleri de buraya girmeli bence. O yüzden buyrun, 1999 ve 2009 yıllarında çıkan kaya canavarları.

LEGO ejderha ve fantastik yaratıklar
Üsttekine hayvan deyip alttakilere minifigür demek biraz haksızlık…

2003’te Adventurers Orient Expedition setlerinde üç tane yaratık çıkmış; Yeti, Tygurah ve Junchi adlarında. Hadi bakalım buyur burdan yak! Yukarıda bahsettiğim küçük kaya canavarları minifigür sayılıyorsa, bunların da minifigür olarak görülmemesi için hiçbir sebep yok! Ama madem Bricklink hayvan demiş, biz de bahsetmeden geçmeyelim bari.

Sırayla Yeti, Tygurah ve Junchi

Ejderhaları atlıyoruz, lisanslıları geçiyoruz, veeee geliyoruz 2011 yılına. Bu yaratık bana çok eğlenceli geliyor. Alien Conquest temasında çıkan, insanları yönetmek için kafalarına oturan bir… şey desek olur mu? Uzay CMF serisiyle gelen küçük yeşil adamlar bana bunu hatırlatmıştı. Üstelik renkleri bile tutuyor, ikisi de misket yeşili.

LEGO ejderha ve fantastik yaratıklar
Arkadaş canlısı uzaylılara bayılıyorum!

2019 yılında Ninjago temasında çıkan, benim çok beğendiğim bir üç kuyruklu kurdumuz var. Öyküye göre, Akita adlı kız kurda dönüşebiliyor, ve bu da onun kurt hali. Aşağıda insan ve hayvan halini görebilirsiniz.

Bu kadar. Yok yok, yanlış okumadınız, gerçekten bitti. Dreamzzz temasından çok ümitliydim, uzun zamandır çıkan lisanssız en fantastik tema, ama orada da her şey brick-built. Rüya Ülkesi sakinleri minifigür olarak geçiyor, hadi bunu anladım, ama en azından şu aşağıdaki yaratığa minifigür demeyi reddediyorum! Bricklink’te bile gövde parçası yaratık/kedi olarak geçiyor ya, kendisini niye minifigür kategorisine aldınız! İyi ki son yazıdayız, yoksa kafayı yerdim…

Hayır canım, minifigür falan değilsin sen!

Lisanslı setlerdeki fantastik yaratıklar

Star Wars (1999) ve Harry Potter (2001) LEGO Grubunun en eski lisanslı temalarından. İkisi de fantastik yaratıklar açısından gayet zengin, ama bu aynı zamanda bir dezavantaj da olabiliyor. İki evrende de bulunan yaratıklar, doğal olarak, gerçek hayattakilere pek benzemiyor. Bu da ne demek? Bu yaratıkların kalıplarının onlara özel olması gerek, ve büyük bir olasılıkla sadece kendi temalarında kullanılabilecekler. Sanırım hem bu yüzden, hem de genellikle yapılara, minifigürlere ve uzay araçlarına olan talep daha fazla olduğu için bu temalardaki fantastik hayvanların sayısı sınırlı.

Star Wars

Açılışı Star Wars evrenindeki Kaadu ile 2000 yılında yapıyoruz. Artık üretilmeyen açık turuncu-kahverengi renginde olan bu hayvancık, gerçeğini olabildiğince iyi yansıtıyor, özellikle de ne kadar eski olduğu göz önünde bulundurulursa.

2004 yılında bir Dewback geliyor. Toplamda 12 parçadan oluşan bu yaratık, Dinosaurs temasındaki dinozorların bazı parçalarını kullanıyor. 2014’te ona özel iki parçadan oluşan bir kalıp üretiliyor, ve 2020’de farklı bir göz baskısıyla tekrar piyasaya sürülüyor. Bu yeni kalıp, hayvanın ağzını açması dışında herhangi bir harekete izin vermiyor. İlk çıkan Dewback soluk yeşil renginde, onu izleyen ikisi zeytin yeşili.

Sürülebilir hayvanlar 2005’te de devam ediyor. Bu sefer Boga adlı bir Varactyl ile karşı karşıyayız. Boga, koyu yeşil ve soluk yeşil renklerinin ağırlıklı olduğu 33 parçadan oluşuyor. Kafası ona özel ama bacakları, ayakları ve gövdesinin bir bölümü dinozor parçalarını kullanıyor.

Tauntaun, 2009 yılında çıkıyor. Bu tonton (!) hayvanın iki farklı versiyonu var, birinin kuyruğu sabit, diğerinin esnek. İkisi de açık mavimsi gri gövdeli, bej boynuzlu. Sabit kuyruklu 2009-2011 yılları arasında üretilmiş, esnek olan da 2011-2016 yılları arasında. Toplam 6 parçadan oluşuyor ve hepsi ona özel. Boynuz ve dizgin parçaları, daha sonra başka yerlerde de kullanılmış.

2010’da Wampa geliyor. Beyaz renkli bu yaratık, Tauntaun’un boynuzlarını kullanıyor. Onun dışında herşeyi ona özel (bağlantı parçalarını saymazsak).

2013’te Jabba’nın korkunç Rancor’uyla tanışıyoruz. 18 parçadan oluşan bu hayvanın pençeleri dışında tüm parçaları ona özel. El ve pençe parçaları daha sonra sadece tek bir figürde çıkıyor, o da LEGO Batman Filmi setleriyle gelen Killer Croc. Rancor kırmızımsı kahverengi renginde, bej pençe parçaları kullanıyor.

2018’de Solo: Bir Star Wars Hikayesi filmiyle gelen bir Corellian Hound yaratığımız var. Beyaz olan bu yaratık, filmdekini gayet iyi bir şekilde yansıtıyor.

Evet, Star Wars hayvanlarımız bu kadar. Daha önce de bahsettiğim gibi, aynı minifigürün 500. versiyonu ya da aynı uzay gemisinin bir boy küçüğü ya da büyüğü insanları daha çok ilgilendirdiği için, yaratıklar es geçilmiş. Ben gene de ümitliyim, belki bir gün Bantha’yı resmî LEGO hayvanı olarak görebiliriz. O zamana kadar, başarılı bulduğum özel üretimlerden birinin resmini şuraya sıkıştırayım.

Harry Potter

Harry Potter, Star Wars temasına göre daha şanslı, çünkü bu filmlerde hayvanlar biraz daha ön planda. Bu yüzden hem daha fazla çeşit var, hem de daha fazla yenilenme.

Burada da açılışı 2001’de yavru bir ejderha ile yapıyoruz: Norbert. Ejderhalara aşağıda detaylı olarak değineceğim için şimdilik başka bir bilgi vermiyorum.

Fluffy adlı üç başlı köpeğimiz de 2001 çıkışlı. Dört parçadan oluşuyor, gövde ve üç kafa. Bu kafaların hepsi aynı, ama 2021’de brick-built olarak tekrardan üretildiğinde kafalara farklı baskılar yapmışlar. Incık cıncık parçalar, ilkinde olmayan hareket kabiliyetini de getiriyor, ama bana göre ilk yapılan daha güzel. İlki kahverengi gövdeli ve siyah bacaklı, ikincisi ise kırmızımsı kahverengi ağırlıklı.

Norbert ve Fluffy’yi Fawkes izliyor. 2002 yılında çıkan bu kırmızı gövdeli, turuncu kuyruklu Anka kuşunu ilk gördüğümde çok hoşuma gitmişti. Derken 2020’de Harry Potter CMF serisiyle birlikte kalıbı yenilendi, ve bu sefer kaçırmadım. Eskisini bir, yenisini (şimdilik) iki sette bulmak mümkün.

Sırada kim var? Tabii ki korkunç Basilisk! 2002 yılında tek bir sette karşımıza çıkıyor. 13 parçadan oluşan bu dev yılanın kafası, boynu ve gövdesi ona özel üretiliyor. Kuyruk parçalarını hem daha önce, hem daha sonra çıkan başka setlerde bulmak mümkün. Gövde parçası da daha sonra Bionicle ve City setlerinde çıkıyor. 2021 yılında brick-built olarak üretilen versiyonunun sadece üst kafa parçası ona özel.

2004’te Buckbeak geliyor. Kanatlar ve gövde olmak üzere üç parçadan oluşan hayvanın üzerinde hiçbir baskı yok. Buna rağmen boynunun iki yanındaki ve kanatlarındaki tüyler çok güzel bir şekilde gösterilmiş. Buckbeak’in gövdesi açık mavimsi gri, kanatları ise koyu mavimsi gri. 2019’da kalıbı yenileniyor, kanatların oturduğu yer omuzlardan gövdenin iki yanına geliyor, ve baskı ekleniyor. Yenilenen figür de ilkiyle aynı renklerde. 2022 ve 2024’te çıkanlar ise beyaz gövdeli, mat gümüş kanatlı. Eskisi iki, yenileri birer sette çıkmış.

İlk yetişkin ejderha 2005’te çıkıyor, bir Macar Boynuzkuyruk. Bundan da aşağıda daha detaylı bahsedeceğim.

2007’de ilk Thestral figürü çıkıyor, iskelet gövdeli, kanatlı bir at. Beş parçadan oluşuyor, gövde, kanatlar, ve kanatların takılması için klipsli parçalar. Bu haliyle tek bir sette siyah olarak çıkıyor, ama sonradan kanatsız olarak beyaz ve karanlıkta parlayan beyaz renklerinde Castle ve Monster Fighters setlerine de atlıyor. 2018’de yeni bir kalıpla tekrar karşımıza çıkıyor, bu sefer kanatlar siyahtan şeffaf kahverengiye giden bir ebrulî renginde. 2022’de çıkan figürde ise kanatlar siyah-koyu mavimsi gri kombinasyonunda. 2022’de aynı zamanda nur topu gibi bir de yavru Thestral geliyor. Yavru olan iki, yetişkinler birer sette çıkmış.

Süper sevimli Niffler hayvancığının çıkışı 2018. Siyah gövdeli ve orta koyu ten rengi burun ve elli olan Niffler, şimdilik iki sette çıkmış. Sizi bilmem ama, ben bu küçük hırsızların farklı renklerinin çıkmasını hâlâ bekliyorum :)

2021’de Cornish Pixie adlı haylaz yaratıklar çıkıyor karşımıza. Şeffaf saten mavi renkli bu yaratıkları iki farklı baskıyla dört sette bulmak mümkün.

2023’te Grindylow adlı garip su yaratıkları geliyor. Filmdeki yırtıcılığını zerre kadar yansıtmayan bu yaratıklar, şeffaf saten kahverengi olarak üretilmiş. Farklı ışık koşullarında çok hoş gözüküyorlar. Şimdilik sadece tek bir sette bulunuyor.

2024’e yeni bir Norbert kalıbı ile giriyoruz (ejderhaların içinde detay olacak), ve Harry Potter hayvanlarını bitiriyoruz.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit

Kalıp olarak iki, tür olarak iki, sayı olarak hepi topu beş tane hayvan çıkmış. Hoş filmleri düşündüğüm zaman atlar ve örümcekler dışında aklımda kalan çok da fazla bir hayvan yok, yani aslında iyi bile denebilir. Ha, tabii bir de Smaug var ama o sonra gelecek.

2012 ve 2013 yıllarında orkların bindiği Warg’lar çıkmış. Hepsi aynı kalıbı kullanıyor, beyaz, koyu mavimsi gri ve koyu kahverengi olmak üzere üç farklı renkte üretilmiş. Kafalar yukarı-aşağı hareket ediyor, çene açılıyor, ve istenirse üzerine bir eyer parçası takılabiliyor.

2013 ve 2014 yıllarında çıkan iki tane dev kartalımız var. İkisi de kırmızımsı kahverengi ve kanatlarının uçları koyu kahverengi. Ama 2014 yılında çıkanın, kartalların başı olan Gwaihir’i simgelemek adına, ense ve kuyruk tüyleri de koyu kahverengi yapılmış.

Avatar: Son Hava Bükücü, Marvel, Ninja Kaplumbağalar, Disney ve Avatar

Geri kalan lisanslı temalar fantastik yaratıklar açısından biraz fakir. Avatar: Son Hava Bükücü çizgi dizisindeki Momo (2006), Marvel’ın Shang-Chi ve On Halka Efsanesi filmindeki başı kıçı belli olmayan (saygısızlık etmek istemiyorum ama gerçekten öyle) Morris (2021), ve Avatar filmlerindeki altı ayaklı Direhorse (2022) ile başlıyoruz.

Ninja Kaplumbağalardaki Kraang (2013) karakteri, Bricklink’te hayvan olarak geçiyor. Bu bana biraz garip geldi. Tamam, minifigür değil ama, hayvan da demeseydik keşke. Neyse, olsun bakalım.

Disney temasında ise, Raya ve Son Ejderha çizgifilmindeki Tuk Tuk ve Ongiler, ve Dilek filmindeki Yıldız var (bu noktada artık Bricklink’teki hayvan kategorilerinin hava, kara, su, dinozor ve fantastik olarak ayrılması gerektiğini düşünüyorum).

Dungeons & Dragons

İçimden bir ses bu tema altında başka fantastik yaratıklar da göreceğimizi söylüyor. Açılışı 2024 Dungeons & Dragons CMF serisiyle gelen ayaklı beyinle yapıyoruz. Resmî adı Intellect Devourer, yani Zekâ Yutan. Bence bunlar zaten yüzyıllardır görünmez olarak dünyada dolaşıyor ya, neyse…

Kuyruk mu o??

LEGO Ejderha Figürleri

LEGO ejderha figürü, üretilen ilk fantastik yaratık. Yeşil ve siyah renklerinde, 1993-2000 yılları arasında çıkan 11 Castle setinde bulmak mümkün. Bir de 2003’te çıkan özel bir ejderha var, siyah üzerine altın renkli desenleri olan. O da sadece bir sette çıkmış.

LEGO klasik ejderha

Bu ejderhalar 7 parçadan oluşuyor: Alt çene, gövde ve ayaklar birleşik, onlara özel. Kollar, daha sonra çıkan bazı dinozor figürlerinde de kullanılmış. Kafa ve kuyruk eski timsah figürünün parçaları. Kanatlar da onlardan sonra pek çok farklı sette kullanılmış. 2003’te çıkan oryantal ejderhanın kafa ve kuyruk parçaları ona özel. Kafasındaki krom altın başlık, ondan sonra sadece tek bir sette kullanılmış.

LEGO klasik ejderha parçaları

2001’de ilk yavru LEGO ejderha figürüyle karşılaşıyoruz. Harry Potter temasındaki Norbert olarak hayat bulan bu küçük ejderhayı sonradan Castle ve Ninjago temalarında da görmek mümkün. Açık mavimsi gri, siyah, koyu yeşil, soluk yeşil ve sedefli altın renkleriyle toplam 12 sette çıkmış. 2016’dan beri görülmüyor.

LEGO ejderha Norbert

Harry Potter setleriyle 2005’te bir ejderha daha geliyor: Macar Boynuzkuyruk (Hungarian Horntail). Ağırlıklı olarak kırmızımsı kahverengi olan bu ejderha, 27 parçadan oluşuyor ve gövdesi, kafası ve kuyruk ucu ona özel. Kanatları ise aynı yıl çıkan iki tane Viking setindeki brick-built ejderhalarda kullanılmış. 2019’da brick-built olarak yeniden yapılan bu ejderhanın yeni hali, bana sorarsanız, ejderhadan çok kuşa benziyor.

LEGO ejderha Harry Potter

LEGO Castle temasında 2007’de kırmızı ve siyah, 2008’de yeşil, ve 2013’te yine kırmızı birer ejderha figürü çıkıyor. Bu ejderhalar ilkinden daha detaylı, hem baskı, hem parça sayısı olarak. İlk üçü aşağı yukarı aynı parçaları kullanıyor, sadece renkleri ve baskıları farklı. Yeşil ejderhanın kafa parçası farklı bir kalıpta ve zırhlı, 2013’te çıkana ise yeni bir alt çene kalıbı yapılmış. Bu ejderhaları oluşturan kafa, gövde, kol ve bacak parçalarını sadece bu figürlerde görmek mümkün. Kuyruk uçları, Boynuzkuyruğunkiyle aynı, ama farklı renklerde. Kanatlar ise ilerleyen yıllarda farklı renklerde üretilmiş, genellikle gene ejderha kanadı olarak. En yenisi ise 2023 yılında çıkan Dreamzzz setlerinde bulunuyor.

LEGO ejderha Castle

2014’te en büyük LEGO ejderha figürü geliyor: Smaug. Hobbit filmlerinin setleriyle gelen bu ejderha, 36 parçadan oluşuyor ve birkaç küçük bağlantı ve aksesuar parçası dışında hepsi ona özel.

LEGO ejderha Smaug

Friends temasının alt teması olan Elves ile birlikte yeni bir ejderha yavrusu kalıbı geliyor. Bu kalıbı 7 farklı renk karışımıyla görmek mümkün: Orta koyu gök mavisi ve kırmızımsı mor, parlak açık turuncu ve şeffaf turuncu, misket limonu ve şeffaf yeşil, koyu gök mavisi ve şeffaf mavi, beyaz ve şeffaf açık mavi, açık deniz mavisi ve şeffaf koyu pembe, lavanta ve şeffaf mor. Bu setlerde 7 tane büyük ejderha da var, hepsi brick-built ama kafa ve çene parçaları onlara özel olarak tasarlanmış. Elves temasındaki diğer brick-built fantastik hayvanların da kafaları onlara özel. Ateş Aslanı, Toprak Tilkisi ve Su Kaplumbağası olmak üzere üç taneler (hava belli ki ejderhaların elinde :) ).

LEGO Elves ejderha figürleri

En yeni LEGO ejderha figürleri, 2023’te Ninjago temasında çıkan yavru Riyu ve 2024’te Harry Potter’daki yenilenen Norbert. Riyu soluk mavi renginde ve şimdilik 5 sette çıkmış. Norbert ise zeytin yeşili ve sadece bir sette bulunuyor. Bunların yanında 2024 Ninjago yaz setleriyle gelen yeni bir yavru ejderha kalıbı var. Şimdilik sadece üç sette bulunan bu yavru ejderhayı, sedefli altın ve şeffaf turuncu renginde bulmak mümkün.

LEGO 2023-2024 ejderha figürleri

Kendime not: Sürekli güncel tutacağım dediğin yazıda “en yeni” lafını kullanma. Niye? Çünkü her an yeni bir hayvan çıkabilir! Bu sevimli kırmızı ejderha yavrusu, 2024 çıkışlı Dungeons & Dragons CMF serisiyle geliyor.

Sen neye kızdın bakim bacak kadar boyunla?

Genel olarak fantastik yaratıklara duyduğum ilgi, Ejderhanı Nasıl Eğitirsin? filmleriyle artarak ejderhalara yöneldi. Elimde olmasa da, klasik LEGO ejderha figürü hâlâ favorilerimin arasında. Brick-built olanları çok tercih etmiyorum ama özellikle Ninjago temasında çıkanları yakından izliyorum çünkü gerçekten çok başarılı tasarımlar.

LEGO DUPLO Ejderha Figürleri

Toplam beş tane LEGO DUPLO ejderha figürü var. Bunların dördü, 2004-2006 yılları arasında Castle teması altında çıkmış, biri de Disney temasındaki Doc McStuffins setinde, 2015’te. Castle temasında çıkanların üç tanesi aynı kalıbı kullanıyor, sadece renkler farklı. Koyu kırmızı-parlak açık turuncu, siyah-kırmızı ve koyu yeşil-koyu bej kombinasyonlarındalar. Dördüncü olan da sanırım temelde aynı kalıbı kullanıyor, fakat kafa parçası zırhlı ve gövdesinin renklendirilmesi de ona göre yapılmış; sedefli açık gri ve siyah. Koyu yeşil olan dışında tüm DUPLO ejderhaları birer sette çıkmışlar.

LEGO DUPLO ejderha figürleri

Doc McStuffins setindeki Stuffy adlı ejderha ise koyu gök mavisi renginde.

LEGO DUPLO ejderha Snuffy

LEGO DUPLO hayvanları arasında başka fantastik hayvan yok.

Veee kestik!

Evet, LEGO ejderha ve fantastik yaratıkları da bitirdiğimize göre, hayvanlar serisi şimdilik bitti. Eğer merakınız varsa, daha önce yazdığım hayvanlarla ilgili detaylı yazılara göz atmayı unutmayın.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Unutmadan, şuraya birkaç tane de karşılaştırma fotoğrafı sıkıştırayım, boyları, boyutları belli olsun.

 

Resim kaynakları:

Yeni keşfim olan eBay, en çok fotoğraf tırtıkladığım sayfa. Onun dışında Brickset, Bricklink, Brickowl, Rebrickable, Eurobricks, Jay’s Brick Blog, Atlbrick, Hoth Bricks, The Brick Fan, Steinpalast, Bricks&Minifigs Anaheim, Toypro ve Flickr sayfalarından yürüttüğüm epey resim var. Yaratıkların film-dizi versiyonlarını da çeşitli Wiki sayfalarından aldım. Karşılaştırma fotoğrafları (sonuncusu hariç) ve arada tekli olan birkaç fotoğraf bana ait.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top