Veee en zor kategorize ettiğim hayvan yazısına hoş geldiniz! Bricklink çok güzel işin içinden çıkmış, su hayvanları deyip geçmiş. Hadi, dedim, ben de öyle yapayım. Yaptım yapmasına da… içim bir türlü rahat etmiyor. Hayvanlara olan merakım LEGO olanlarla sınırlı olmadığı için, bazılarına su hayvanı demek garip geliyor. Yani köpek balığı, yunus, ahtapot gibi LEGO hayvanları için sorun yok; su olmadığı zaman fazla dayanamıyorlar, dolayısıyla su hayvanı kategorisine girebilirler. Peki ya timsahlar? Foklar? Neyse ki çok fazla bu tür hayvan çıkmadı da, “Bu da böyle olsun” diye göz ardı edebildim.
Bir tanesi var ki, onu kesinlikle buraya eklemeyi reddediyorum. Zaten farklı bir versiyonunu daha önce yazdığım Tavşan ve Küçük Memeli Hayvan Figürleri yazısına dahil etmiştim. Su samuru. Adında bile su kelimesi geçtiğinin farkındayım, ama su hayvanı demiyorum, demeyeceğim. Kunduz da aynı şekilde.
Yazıda DUPLO su hayvanları da var. Diğer hayvan yazılarında olduğu gibi, bu yazı da yeni hayvanlar çıktıkça güncellenecek.
Genelde brick-built hayvanları yazılarıma dahil etmiyorum, ama bu sefer bir istisna yaptım. Yazının sonunda özel bir misafir var. Renk adlarının İngilizceleri renk paleti tablosundan bulunabilir.
Hazırsanız başlıyorum LEGO su hayvanları yazısına :)
LEGO Köpek Balığı Figürleri
LEGO su hayvanları, 1989’da köpek balığı ile başlıyor. Çıktığı ilk setler Korsan (Pirates) temasından, ilerleyen yıllarda tek tük başka yerlerde görsek de çoğunlukla hep korsan setlerinden çıkmış. 1989-2011 yılları arasında toplam 36 sette, koyu gri, beyaz, ve koyu mavimsi gri olarak bulmak mümkün.
Günümüzde LEGO setlerinden çıkan köpek balığı figürleri, ilk köpek balığının küçük birkaç değişiklik geçirmiş hali. Önce 2010 yılında burundaki sivrilik biraz yumuşatılmış. 2013’te kuyruğun “C” şekli biraz daha gerçekçi bir hale getirilmiş ve solungaçlar eklenmiş. Bu solungaçlar baskı değil, kalıbın bir parçası. Aynı yıl gözler kafa kalıbının bir parçası olmaktan çıkıp, baskı haline gelmiş. O zamandan beri kullanılan kalıp, benim anladığım kadarıyla hiç değişmeden günümüzde hâlâ kullanılıyor. Zaman zaman farklı renkler ve farklı baskılarla görsek de, temelde aynılar. Aşağıda adım adım köpek balığının değişimini ve çeşitlerini görebilirsiniz.
Bu yeni kalıbı kullanan köpek balıklarının beyaz, açık mavimsi gri, koyu mavimsi gri ve soluk mavi renkleri var. Geçiş kalıbı olan baskısız gözlü köpek balığı ise koyu mavimsi gri ve beyaz renklerinde.
İlk büyük köpek balığının çıkışı 2008. Gövdesi ilk çıkanlardan daha büyük, ve hem ağzı, hem de gövdenin içi daha geniş. Öyle ki bir minifigürü yutup yoluna devam edebiliyor. Bu kalıbı kullanan dört tane köpek balığı var, üçü açık mavimsi gri, aralarındaki tek fark baskıları ve diş renkleri. Biri de mat gümüş ve sedefli koyu gri kombinasyonunu kullanıyor, LEGO Ultra Agents temasından Sharkanator adlı özel bir köpek balığı.
Köpek balıklarının en fantastik olanı ise, 2017’de LEGO Karayip Korsanları Silent Mary setiyle gelen hayalet köpek balığı. Tıpkı yukarıdakiler gibi büyük bir gövdeye sahip, ama detayları sayesinde artık yaşayanların dünyasında olmadığını söylemek sanırım yanlış olmaz.
2020 yılında bir çekiç başlı LEGO köpek balığı figürü çıkıyor. Soluk mavi olan bu köpek balığı, en yeni köpek balığının gövdesini kullanıyor, ama kafası farklı. 2023’te bir de açık mavimsi gri olanı çıkıyor.
LEGO Timsah Figürleri
Timsahlar 1994’te aileye katılmış. İlk LEGO timsah figürü 1994-2014 yılları arasında koyu gri, yeşil ve koyu yeşil olarak üç farklı renkte, 25 farklı sette çıkmış. Tıpkı ilk çıkan tüm hayvanlar gibi (bakınız: Papağanlar, maymunlar, köpek balıkları), timsahların gözleri de baskılı değil, oyuk şeklinde.
2015’te LEGO timsah figürleri elden geçiriliyor. Diş sayısı artıyor, ama gövdedeki daha sivri olan küçük detaylar yumuşatılıyor. Bu en güncel timsah kalıbı. Koyu yeşil, bej ve yeşil olmak üzere üç renkte ve 13 sette çıkmış. Haziran setleriyle bunlara bir de zeytin yeşili ekleniyor.
Kafanın ayrılan üst bölümü birbiriyle uyumlu olur mu acaba diye merak ettim, denedim. Yeni kolayca eski gövdeye takıldı, ama eskiyi takamadım, çok da zorlamak istemedim açıkçası. Diş sayısı birbirini tutmadığı için zaten biraz garip gözüküyor ama yine de olmaz gibi değil.
2021 yılında Marvel CMF serisiyle birlikte bir yavru timsah geliyor. Loki dizisindeki timsah Loki’yi temsil eden bu timsahçık, yeşil renkli. 2022’de aynı timsahı misket limonu renginde City Missions setlerinde görüyoruz. Bu yaz bir de soluk yeşil olanı geliyor.
LEGO Ahtapot Figürleri
1995’te setlerde boy göstermeye başlayan ahtapotlar, 2018’e kadar siyah ve koyu kırmızı olarak toplam 22 sette çıkıyorlar. Kullandıkları malzeme biraz daha yumuşak ve esnek. Gözlerinin olduğu yerde birer çıkıntı var, istenirse 1×1 yuvarlak ince tuğla ya da fayans parçası takmaya uygun. Ama herhangi bir şey takmadığınız zaman da göz olarak algılanıyor. 2008’de aileye bir de şeffaf açık mavi ve karanlıkta parlayan beyaz karışımlı ebrulî renkte bir ahtapot ekleniyor. Sadece bir tek sette çıkan bu ahtapot, fiyat olarak eski keçiyle yarışır.
Ahtapot bu haliyle 2018’den sonra görülmemiş. Ama burada değinmek istediğim, Bricklink’in hayvan olarak görmediği bir ahtapot daha var. Friends setleriyle 2019 yılında gelen bu ahtapot, tıpkı eski kelebeklerde olduğu gibi bir aksesuar paketinden çıkıyor. Pakette ahtapotun yanında iki denizatı, iki deniz salyangozu kabuğu, iki balık, iki küçük bir büyük istiridye ve iki de deniz yıldızı var. Bu aksesuar paketlerini yavruağzı, parlak açık turuncu ve sarı renklerinde bulmak mümkün.
LEGO Yunus Figürleri
Yunuslar da 1995 yılının hayvanlarından. İlk yunus figürü, Bricklink’te dört farklı şekilde listelenmiş: Normal bağlantılı, normal bağlantılı (belirsiz tip), normal bağlantılı ve aks (axle) tutuculu ve anormal bağlantılı. Birbirlerinden tek farkları alt taraftaki bağlantı yeri. Bu yunus, 1999’a kadar 11 sette çıkmış, açık gri, beyaz ve şeffaf açık mavi renklerinde.
2013’te Friends setleriyle (tabii ki) yeni bir yunus geliyor. Parlak açık mavi, soluk mavi, orta koyu lavanta çiçeği ve koyu mavi renklerinde toplam 20 sette bulunuyor. Haziran setlerinde bir de açık mavimsi gri yunus var.
System yunusunun çıkışı 2017. Resimlerine ayrı ayrı baktığınızda, Friends yunusuyla arasında hiçbir fark yok gibi. Hatta yazıyı yazarken bir an sevindim, iki yunus da birbirinin aynı diye. Sonra birden kalıp numaralarının farklı olduğu gözüme çarptı. Derken Friends yunusunun kafasının üstündeki deliği gördüm. Eh, tüm Friends hayvanlarında var, demek ki buymuş fark dedim. Değilmiş. Bakın, aşağıda gayet net gözüküyor aralarındaki farklar.
Şimdilik bu yunusun toplam 5 sete dağılmış olarak sadece üç rengi var: Açık mavimsi gri, soluk mavi ve orta koyu mavi.
2019’da yavru hayvan çılgınlığına yunuslar da katılıyor. İlk açık deniz mavisi olarak çıkan küçük yunus, izleyen yıllarda yavruağzı, sarı, sarımsı yeşil ve lavanta çiçeği renklerinde de üretilmiş. Şimdilik son görülme tarihi 2023.
Büyük Su Canlıları
Bunların sayısı fazla olmadığı için hepsini bir yere toplayayım dedim.
Kronolojik olarak gitmeye devam edersek, ilk büyük su hayvanları testere balığı ve vatoz. Testere balığı 1997-2010 yılları arasında 10 sette çıkmış; açık gri, koyu mavimsi gri ve siyah renklerinde. Gövdesi ilk LEGO köpek balığı figürünün gövdesiyle bire bir aynı, dolayısıyla birinin kafasını diğerine takmak mümkün. 2015 yılında yenileniyor, ve yeni testere balığı da yeni köpek balığının gövdesini kullanıyor. 2015-2020 yılları arasında 4 sette, sadece koyu mavimsi gri renginde çıkmış.
Vatozu 1997-1999 arasında çıkan 9 farklı sette bulmak mümkün. Sadece siyah renginde üretilmiş. Yenilenmesi ise 2020 yılında oluyor. Koyu bej, açık deniz mavisi ve soluk mavi renklerinde, toplam 7 farklı sette çıkmış.
2020 yılında Friends setlerinde parlak pembe bir balina çıkıyor. Aslında deniz gergedanı olarak düşünülmüş, ama boynuzunu takmadığınızda yavru balina da olabiliyor. 2023’te aynı balinayı beyaz ama bu sefer boynuzsuz olarak görüyoruz. İkisi de sadece birer sette var.
2023’te yepyeni bir kalıp, yepyeni bir hayvan geliyor: Orka! Şimdilik sadece tek bir sette bulunuyor. Her ne kadar şu ana kadar çıkan en büyük su canlısı olsa da, ağzı minifigür yutmaya elverişli değil.
Küçük Su Canlıları
Bunlar da yukarıdakiler gibi sayıları fazla olmayan hayvanlar. Büyük dediğimize göre, bir de küçükler olsun.
1998’de gelen dört tane küçük hayvanımız var: İstiridye, balık, yengeç ve deniz yıldızı. Küçük olmalarına rağmen renk çeşitleri epey fazla. Kimi zaman hayvan, kimi zaman dekorasyon olarak kullanılmışlar.
İstiridye 1998-2015 yılları arasında, 28 sette çıkmış. Beyaz, kırmızı, orta koyu turuncu, parlak açık turuncu ve açık yeşil renklerinde. 2014’te küçük birkaç değişiklik yapılıyor ve bu şekliyle günümüze kadar geliyor. 22 sette bulunan bu yeni istiridye sadece beyaz olarak üretilmiş.
Balık, bizim bildiğimiz balıklardan değil :) 1998-2011 arası 11 sette çıkan bu balık, genellikle dekoratif amaçlı kullanılmış. Açık gri, orta koyu turuncu, şeffaf turuncu, şeffaf koyu pembe ve sedefli altın renkleri var.
Yengeç ilk günden beri yengeçliğini koruyor, hâlâ setlerde bulmak mümkün. Toplam 108 sette boy göstermiş; koyu kırmızı, kırmızı, bej, turuncu, parlak açık turuncu, orta koyu lavanta çiçeği ve mat gümüş renklerinde. Hayvan dışında kullanıldığını da bildiğim için, bir detay daha vermek istiyorum. Altında bir girinti, üstünde bir çıkıntı var. Kıskaçları da minifigürün elinde tutabildiği her şeyi tutmaya uygun yapılmış.
Deniz yıldızı, turuncu, orta koyu turuncu, şeffaf neon sarı, şeffaf sarı, şeffaf neon yeşil ve şeffaf mor olmak üzere 14 sette çıkmış. En son görülme tarihi 2015.
2005’te bir tane Belville setinde dev bir deniz atı çıkıyor. Şeffaf açık parlak yeşil renginde olan bu deniz atı, bu boyda bir daha görülmüyor. Ama 2020’de Friends setleriyle daha küçük bir deniz atı geliyor. Lavanta çiçeği, yavruağzı, sarı ve sarımsı yeşil olarak üretilen bu deniz atlarını 3 sette bulabiliyoruz.
Günümüzde pek çok sette gördüğümüz balık, 2009’da çıkıyor. Toplam 256 setten çıkarak sanırım bir rekora imza atıyor. Şimdiye kadar 11 farklı renkte çıkmış, siyah, kırmızı, turuncu, sarımsı yeşil, soluk yeşil, orta koyu gök mavisi, parlak açık mavi, kırmızımsı mor, sedefli açık gri, mat gümüş ve karanlıkta parlayan beyaz.
2017’de bir ıstakoz figürüyle aile biraz daha genişliyor. Kırmızı renkli ıstakozumuz o kadar sevimli ki, Batman yerken insanın için biraz kötü oluyor :) Toplam 6 sette çıkmış, en son 2019 yılında görülmüş.
2020 ve 2021 yıllarında iki farklı fener balığı çıkıyor. Farklı dediğime bakmayın, kalıp aynı kalıp. Birinin dışı karanlıkta parlayan beyaz, içi misket limonu renginde, diğerinin de dışı sedefli koyu gri, içi beyaz. İkisi de sadece birer sette bulunuyor.
2021’de minnacık bir keşiş yengeci geliyor. Beyaz kabuklu ve turuncu gövdeli olan bu yengeç, şimdilik sadece iki sette çıkmış.
LEGO Kaplumbağa Figürleri
İlk kaplumbağamız 2013 yılında Friends setleriyle geliyor. Misket limonu rengiyle açılışı yapıp, lavanta çiçeği, açık deniz mavisi, parlak açık sarı, parlak pembe, koyu mor, kırmızımsı bakır ve sarımsı yeşil rengiyle günümüze kadar gelmeyi başarıyor. Toplam 19 sette bulmak mümkün.
2019’da bir de yavru kaplumbağa çıkıyor. Bunu da sarımsı yeşil, yavruağzı, lavanta çiçeği, sarı ve parlak açık turuncu renklerinde 12 sette bulmak mümkün.
2020 yılında çıkan CMF 20 serisiyle sonunda bir System kaplumbağamız oluyor. Kabuğu karamel rengi, kendisi zeytin yeşili olan bu kaplumbağanın 2021’de koyu kırmızı kabuklu, bej renklisi, 2023’te de karamel kabuklu ve parlak yeşil renklisi çıkıyor. Parlak yeşil kaplumbağaya aynı renklerde bir anne kaplumbağa eşlik ediyor. Bu kaplumbağaların hepsi sadece birer sette var.
Buraya küçük bir şey eklemek istiyorum. Çıkan tüm kaplumbağalar su kaplumbağalarından esinlenerek yapılmış. Benim bildiğim şimdiye kadar üretilen tek LEGO kara kaplumbağası figürü, DUPLO olanı.
LEGO Fok Figürleri
Tabii ki ilk olarak Friends setlerinde çıkıyorlar. 2014-2020 arası toplam 6 sette 6 farklı renkte fok çıkmış; kırmızımsı kahverengi, soluk mavi, yavruağzı, lavanta çiçeği, sarı ve sarımsı yeşil olarak.
2023’te ise ilk System fokları geliyor: Bir anne ve bir yavru. Küçük ve dolayısıyla uygun fiyatlı bir setten çıkıyorlar. Anne açık mavimsi gri, yavru beyaz.
Özel karakterler
Bu kategoriye Küçük Denizkızı Ariel’in arkadaşları Flounder ve Sebastian giriyor. Flounder 2014-2023 yılları arasında, iki farklı renk (sarı ve beyaz) ve üç farklı baskıyla toplam 11 sette çıkmış. Sebastian’ı da kırmızı rengini koruyarak iki farklı baskıyla 2015-2022 arasında çıkan 7 sette bulmak mümkün.
DUPLO Balık Figürleri
DUPLO su hayvanlarında açılışı balıkla yapıyoruz. 1989 yılında çıkan sarı renkli bu balık, bebekler için üretilen üç sette bulunuyor. Bana sorarsanız DUPLO için bile biraz fazla kaba saba, ama çıktığı yılı göz önünde bulundurunca kabul edilebilir.
2001’de yeni bir balık kalıbı geliyor, ve sarı, sedefli açık gri ve mat gümüş olmak üzere üç rengi var. Bu balık 2013 yılına kadar toplam 15 sette boy göstermiş.
2014’te balık değişiyor. Mat gümüş renkli bu balık, 2014-2018 yılları arasında 12 sette çıkmış. En yeni balığımız ise 2019 çıkışlı. Herhangi bir balığı değil, belli bir balığı anlatmak için yapılmış (sözlük kırlangıç balığı diyor, doğru olduğunu umuyorum). Rengi turuncu, 2022’ye kadar toplam dört sette çıkmış.
DUPLO Fok Figürleri
İlk fokumuz 1990 yılından. Siyah olan bu fok, 1995’te açık gri üzerine koyu gri lekeli olarak tekrar üretilmiş. 2009’da ise kalıp değişmiş, rengi de koyu kahverengiye dönmüş. Siyah foku 7, açık gri foku 6, koyu kahverengi olanı ise 4 sette bulmak mümkün.
DUPLO Timsah Figürleri
Dört farklı kalıpla gelen üç farklı renk timsahımız var. İlki 1990 çıkışlı. Yeşil renkli bu timsah, 2004 yılına kadar 19 sette boy göstermiş.
2005’te çıkan timsah artık ağzını açabiliyor. O da yeşil, 2009’a kadar beş sette çıkmış.
2007’de çıkan yeni timsah kalıbının da ağzı açılabiliyor, ama diğerinin aksine kafasının üst tarafı çıkabiliyor da. Bir de sanırım burun kısmı daha geniş. Yeşil olan bu timsah 2020’ye kadar toplam 9 sette çıkmış. Aynı kalıbın bir de parlak yeşil versiyonu var, Jake ve Varolmayan Ülkenin Korsanları setiyle geliyor.
En yeni timsah ise bir yavru. 2022’de iki setle gelen bu timsahçık misket limonu renginde.
Aşağıda üçüncü, ikinci ve ilk çıkan timsahları görebilirsiniz.
DUPLO Orka, Yunus ve Balina Figürleri
1995’te bir yetişkin, bir de yavru orka çıkıyor ve 2012’ye kadar setlerde görülmeye devam ediyor. Yetişkin 11, yavru olansa 14 sette çıkmış.
Tek bir DUPLO yunus olması beni biraz şaşırttı. Hatta adı dışında yunus olduğunu anlatan pek bir şey de yok. 2002’de tek bir sette çıkan bu figür, yunus/orka olarak geçiyor ve şeffaf açık mavi renginde. Kalıp olarak yavru orkanın neredeyse aynısı.
Bir yetişkin bir yavru olmak üzere iki tane de balinamız var. Ne yalan söyleyeyim, ikisine de bayılıyorum. Koleksiyonuma eklemek için çektiğimi anlatsam bir yazı daha çıkar :) Neyse, lafı uzatmıyorum. Balinalarımız açık mavimsi gri-beyaz renklerinde. Yetişkin olan 2016-2022 yılları arasında beş sette, yavru olan ise 2019-2022 arasında dört sette çıkmış. Yetişkin balinanın ağzı açılıyor ve içerisi yavruyu alacak kadar büyük!
LEGO DUPLO Köpek Balığı Figürü
Sadece bir tane köpekbalığımız var, ama ne köpekbalığı! 2006’da çıkan bu figür soluk mavi-beyaz renk kombinasyonunu kullanıyor. Ağzı açıldığında gerçekten epey korkunç oluyor. O kadar ki, Jaws setinde doğrudan kullanılabilirmiş bence :)
DUPLO Kaplumbağa Figürleri
Yukarıda da bahsettiğim gibi tek kara kaplumbağamız DUPLO. Yeşil kabuklu, misket limonu gövdeli bu kaplumbağa 2009’da çıkmış, 2022’ye kadar 11 sette boy göstermiş. 2022’de ise ilk DUPLO su kaplumbağası çıkıyor. O da misket limonu renginde, kabuğunda koyu turuncu benekleri var, ve şimdilik sadece iki setle geliyor.
DUPLO Özel Karakterler
Küçük denizkızı Ariel’in arkadaşlarını DUPLO figürü olarak da bulmak mümkün. İlk Flounder geliyor, 2013 yılında. Sarı gövdeli bu balığın sırt yüzgeci koyu gök mavisi renginde. Sadece iki sette çıkmış, son görülme tarihi 2020. Yengeç Sebastian ise fırından taze çıktı, 2024 yılına ait. Kırmızı renkli ve sadece bir sette bulunuyor.
Evet, su hayvanlarımız da böylelikle bitmiş oldu. Birkaç tane de karşılaştırma resmi koyalım.
Misafirler
İki tane hayvan var ki, bahsetmeden geçmek istemedim. Biri özel yapım, resmî LEGO hayvanı değil. Crazy Bricks’in yapmış olduğu Loch Ness canavarı, Nessie. Diğeri de normalde hayvan yazılarımda değinmediğim brick-built bir hayvan. Gerçeğini çok sevmememe rağmen bu hali çok hoşuma gitti. Haziran Friends setlerinden biriyle gelen bir deniz anası.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Elimde olmayan hayvanların resimlerini Bricklink, Brickset, Brickowl, ve Rebrickable sayfalarında bulamadığım zaman Brick Fanatics, ATLBrick, Heartlake Times, Jay’s Brick Blog, Brick Architect, BrickNerd, Brothers Brick, Decotoys, Steinpalast, Brickshelf ve eBay sayfalarına başvurdum.
Bazı tehlikeli sahnelerde yardımcı olduğu için Yiğit’e teşekkür ederim. Çekim sırasında hiçbir minifigürün zarar görmediğini de belirtmek isterim.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)