LEGO 2024 Yaz Setleri

Son birkaç gündür LEGO 2024 yaz setleri sosyal medyayı kasıp kavuruyor. Bütün haber hesaplarında Marvel’ın şu setleri geliyor, Harry Potter’ın yeni setlerini gördünüz mü, aaa sonunda bilmemne setleri çıktı… Ben de blogun Instagram hesabında birkaç hikâye paylaştım bunlarla ilgili. Yazı için ise ortalığın biraz durulmasını bekledim. Şimdi yazıyı yazarım, iki gün sonra yine bir duyuru olur, haydaa, ne yapıcaz?

Tabii çıkar çıkmaz bu haberi paylaşmamanın başka avantajları da oluyor. Sıcağı sıcağına “Bakın bakın ne çıkacak” demektense, önce kendim bakıyorum ne var ne yok diye. Hangi sette ne ilgimi çekiyor? Minifigürler arasında daha önce çıkanların devamı gibi olanlar var mı, yoksa tamamen yeni mi? Yeni kalıplar, yeni renkler, yeni parçalar (evet hayvanlardan bahsediyorum :) ) var mı?

Dolayısıyla bu yazı da “LEGO 2024 yaz setleri şunlar şunlar”dan çok, benim gözüme takılan bazı şeylere ağırlık verecek. Bir de uzun zamandır haber yazısı yazmamışım, o açığı dolduracak.

Hazırsanız başlayalım mı?

LEGO 2024 Yaz City Setleri

2024 yaz LEGO City setleriBirkaç ay önce, sosyal medyada bu yaz Jungle temasının döneceği dedikoduları çıktığında, LEGO sohbet grubundaki çocuklar “Pınar abla yaşadı” demişlerdi. Ben de “Pınar abla battı!” diye cevap vermiştim. Jungle teması, 2017’de çıkmaya başladığından beri epey yakından takip ettiğim bir tema. 2021’de Wildlife Rescue adı altında çıkmış olsa da, aradaki benzerliği görmek için uzman olmaya gerek yok. Bu yıl çıkanlar da Jungle Explorer adı altında çıkacak. Önceki değişikliğin sebebini bilmiyorum, ama sanırım bu yılki değişikliğin sebebi, zamanında Johnny Thunder adıyla ün yapmış olan, CMF 19 serisindeki Jungle Explorer minifigürünün setlerin bazılarına dahil olması.

Üst: Johnny Thunder ve Jungle Explorer. Orta ve alt: Bu yıl çıkacak setlerdeki Jungle Explorer.

Ona eşlik eden diğer minifigürlere baktığımızda, 2023’te kutupları ve deniz altını keşfeden takımı görüyoruz. Tabii ki kıyafetleri ortama ayak uydurmuş, bazıları saç modellerini değiştirmiş, ama takım aynı. Onlara rehberlik etsin diye de bizim kâşiften yardım istemişler anlaşılan.

Orman kâşifleri (üst) ve geçen yılki kutup kâşifleri (alt)

Gelelim setlerin en can alıcı noktası olan hayvanlara. Şimdiye kadar duyurulan 4 sette 3.5 yeni hayvan kalıbı var. Diyeceksiniz ki üçü anladık da buçuk ne? O da kaplanın kafası :) Gövde daha önce çıkan büyük kedi figürleriyle aynı, ama bu sefer gıdısındaki tüyler kalıbın bir parçası – gibi gözüküyor en azından. Sanki kulakları da biraz farklı gibi ama ondan tam emin olamadım.

Ona bir goril, bir yavru goril ve bir de kırmızı panda eşlik ediyor. Yavru goril ve kırmızı pandayı, küçük setlerle de edinmek mümkün. Ama goril biraz zorlayacak gibi, çünkü tek bir sette var, o da dörtlünün en büyüğü.

Bunların yanında timsah figürü zeytin yeşili, yavru timsah figürü de soluk yeşil olarak bir geri dönüş yapıyor.

Geri kalan şehir setlerinde benim aman aman ilgimi çeken bir şey çıkmadı. Ama gözüme çarpan bir şey oldu, o da duyurulan şehir setlerinin ağırlıklı olarak araçlar üzerine olduğu. Nakliye aracı, çekici, kazıcı, araba taşıyıcı, hızlı tramvay, otobüs… belki de binalar sonradan gelecek, kim bilir?

Araçların iki tanesi çok hoşuma gitti. Biri LEGO nakliye aracı, biri de çift katlı turist otobüsü. Şehrim olsa, herhalde bu ikisi ilk alacaklarım arasında olurdu.

En çok dikkatimi çeken yeni parçalardan biri ise, bebek arabası. Resimlerden gövdesi tek parça gibi gözüküyor, ki bu da ilk çıkan People Pack (60134) setindeki parçalarla yapılmış arabadan sonra büyük bir gelişme.

Hoş bir bebek arabası tasarımı sonunda çıktı!

Friends Setleri

Friends teması geçen yıl ciddi anlamda bir değişiklik geçirdi ve bana sorarsanız epey coştu. Mini-bebekleri bir kenara koyarsak, çıkan setler içinde gerçekten tasarım harikası modeller var. Onlarla kıyaslanınca bu yaz için duyurulan setler biraz soluk kalıyor. Friends karakterleri her yaz yaptıkları farklı aktiviteleri yapmaya devam ediyorlar, plajda eğlenmek, kampa ya da su parkına gitmek, kafede keyif yapmak gibi. Bunlara ek olarak bir anaokulu seti, bir de özellikle Amerika’da çok ünlü olan “Bed & Breakfast” seti var. Sizi bilmem ama bu ikinci setten bana Disney şatosu kokuları geliyor. Kötü anlamda değil, temaların birbirine karışması güzel bir sonuç çıkarabilir ortaya.

Yaz için duyurulan setlerin en büyüğü, Macera Kampı Ağaç Evi (42631) seti. Bu setin en önemli yanı ise, yepyeni bir hayvan içermesi: Kunduz! Ayrıca bütün setlerden en az bir tane hayvancık çıkıyor, ki bu bence Friends setlerinin her zaman en büyük artısı oldu.

Duyurulan Friends setleriyle gelen hayvanlar

Ninjago Setleri

Yakından takip edilmeyen temaların başındaaaa, Ninjagoooo! :) Pardon, kendimi tutamadım. Her ne kadar bazı set ve minifigür tasarımları çok güzel olsa da, ucunu kaçırdığımdan beri bir daha yakalamayı başaramadım. Ama ejderhaların yükselmesinden gayet memnunum, o sayede biz de biraz ejderhaya doyduk :))

Ninjago temasından seçtiğim set de, işte tam bunun üzerine. Hareketin Kaynak Ejderhası (diye çevirdiğim, orijinali Source Dragon of Motion, 71822) setinde, devasa bir ejderha var. Çok güzel, çok hoş. Ama ona eşlik eden en az 6 tane de minik ejderha var. Bunların kalıbı yeni gibi gözüküyor, renkleri de şeffaf turuncu-kırmızı arası yanarlı dönerli. Aynı kalıbı Turnuva Savaş Arenası (71818) ve Turnuva Tapınak Şehri (71814) setlerinde, bu sefer sedefli altın renginde görüyoruz.

lego 2024 yaz setleri
Dev ejderha seti ve yeni küçük ejderhalar

Ejderhalar yükselmeye, ninjalar savaşmaya devam ediyor. Biz de diğer temaya geçiyoruz.

LEGO 2024 Yaz Disney Setleri

2024 yaz LEGO Disney setleri

Lisanslı setlere (tabii ki) Disney ile başlıyorum. Yaza, Enkanto: Sihirli Dünya, Karlar Ülkesi, Moana, Aslan Kral, Küçük Denizkızı, Pamuk Prenses ve Uyuyan Güzel filmlerinin setleriyle giriyoruz. İlk dikkatimi çekenler, tabii ki hayvanlar. Bir kere Büyülü Madrigal Evi (43245) ile ilk eşeğimiz geliyor. Bu bile başlı başına büyük bir olay, ama hayvanlar bununla bitmiyor. Şimdiye kadar sadece tek bir sette çıkmış olan kapibara hayvancığı, iki Enkanto setinde daha boy gösteriyor. Ayrıca şimdiye kadar Friends formatında çıkmış olan tek büyük kedi figürü olan Rajah’ya (Aladdin filminden) arkadaş olarak bir leopar geliyor (adı Parce imiş, gereksiz bilgi olarak dursun :) ). Yeni hayvanların sonuncusu ise, Karlar Ülkesi setlerindeki yavru geyik. Daha önceden çıkmış bir yavru geyiğimiz vardı, bu setlerle boyunu biraz küçültmüşler.

lego 2024 yaz setleri
Yeni yeni hayvancıklar!

Minifigür ölçekli hayvanları bir kenara koyarsak, Disney setleri arasında favorim çocukluğuma damga vurmuş Aslan Kral filminin baş kahramanı olan Simba (43243) seti. Filme el attıklarına göre, belki ilerde küçüklü büyüklü Aslan Kral karakterlerini de LEGO hayvanları arasında görürüz.

Setlerdeki Küçük Denizkızı Ariel ilginç geldi. Ten rengi geçen yıl çıkan filmdekine benziyor, oysa saçı orijinal çizgifilmdeki gibi. Kimdir nedir derken, bu yaz Ariel adında bir çizgi dizi çıkacağını öğrendim. Bu mini-bebek de oradaki karakteri temsil ediyor. Hali hazırda bir sürü figürü olan Ariel’e bir yenisi daha ekleniyor anlayacağınız. En sevdiğim prenseslerden biri olduğu için, ben bu durumdan hiç şikayetçi değilim :)

lego 2024 yaz setleri
Yıllar içinde çıkan farklı Ariel figürlerinden bazıları

Batman Setleri

Nisan başında piyasaya sürülen fantastik ötesi Gotham Şehri (76271) setindeki minifigürler, Batman: The Animated Series çizgi dizisindeki karakterlerin görünüşüne sahipti. Bu çizgi diziye ait bir set daha gelecek yazın: Harley Quinn ve Mr. Freeze’e karşı Batman ve Batmobile (resmî Türkçe adı bu olmayabilir).

lego 2024 yaz setleri
Bu bahaneyle Gotham setinin bir resmi de olsun :)

Bunun yanında duyurulan üç set daha var. Bir tane bu aralar moda olan dev robot (yani mech), bir inşa edilebilen aksiyon figürü ve Batmobile, bir de içinde Batman, Batgirl ve Joker’in olduğu minyatür bir Batcave. Aksiyon figürü, 2008 yapımlı Kara Şövalye filminden gibi gözüküyor. Logodan yola çıkarsak, diğer iki setteki Batman’ler The Batman Chronicles çizgiroman serisine ait. Öte yandan bu logoyu taşıyan başka bir sürü Batman figürü var. Çok fazla varyasyonu olduğu için bazen ayırt etmek zor oluyor (ama deneyenler yok değil, bakınız LEGO Batman Minifigürleri ve İlham Kaynakları).

lego 2024 yaz setleri
Kara Şövalye!

Ne yalan söyleyeyim, bu yeni aksiyon figürlerine çok ısınamadım. Sanki boynu yokmuş da kafası omuzlarının önünde duruyormuş izlenimini veriyor. Ama bildiğim kadarıyla bu boydaki bir figür ilk kez bir araçla birlikte geliyor, dolayısıyla belki bir şans verilebilir.

2024 Yaz Sonunda Çıkacak LEGO Setleri

Yılbaşı’na hazırlık yapmak için Eylül çok erken sayılmaz, değil mi? Bu yıl 6 tane Advent Calendar seti geliyor. Önceki yıllardan alışık olduğumuz City, Friends, Star Wars ve Harry Potter’ın yanında, Spider-Man temalı bir Marvel, ve ilk kez bir Disney prensesleri takvim seti çıkacak.

Kayda değer detaylar

Eh, en başta farklı bir haber yazısı olacağını söylemiştim. Duyurulan setler tabii ki bu kadar değil, ama eminim siz bu yazıyı okurken zaten diğerlerinin ne olacağını biliyorsunuzdur.

Yine de gözüme çarpan birkaç detaya da hızlıca değineyim.

Gabby’s Dollhouse setleriyle gelecek olan yeni kedi parçaları:

Harry Potter setleriyle gelecek olan yenilenmiş figürler ve yeni parçalar:

lego 2024 yaz setleri
Yeni bir trol, yenilenmiş Madam Maxime ve iki yeni parça

Geç olsun da güç olmasın dedirten dans eden Groot:

Ve her ne kadar yurt dışında satışı başlamış olsa da henüz bize gelmemiş şekil şekil, boy boy Minyonlar!

Eğer bu yazıyı Pazartesi yayınlamış olsaydım, şu müthiş setten bahsedemeyecektim. Hayatına smokinli bir kedi giren herkesin hoşuna gideceğini düşündüğüm Ideas seti. Birkaç küçük değişiklikle, 17.5 yıl evimi paylaştığım Korsan’ımı her gün görmeye devam edebileceğim :)

lego 2024 yaz setleri
Yeşil göz de gelseymiş keşke..

 

Evet, bugünlük de bu kadar. Sizi en çok heyecanlandıran set ya minifigür hangisi? Cevapları yorumlara bekliyorum!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

LEGO set ve minifigür resimleri Brickset, Bricklink ve JB Spielwaren sayfalarından yürütüldü, Ariel’in yeni çizgi dizisinin resmi de IMDB’den.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top