Geçen hafta blogun tarihinde bir ilk yaşandı. Aktif olduğu zamanlar göz önünde bulundurulduğunda, ilk kez bir hafta içinde iki yazı yayınlandı, ve ikisi de benim değildi. Buka Bricks için 2024 hedefi, yazar kadrosunu genişletmek. İlk adım da geçen hafta atıldı. Bunun şerefine, normalde daha aralıklı yayınlayacağım yazıların ikincisini de bu hafta yayınlamaya karar verdim. Madem piyasaya sürüldükten 3-4 gün sonra ülkemize gelmiş, neden yazısı çıkmasın, değil mi? Evet, bugünün konuğu LEGO 31147 Retro Fotoğraf Makinesi seti.
Bu setin benim için apayrı bir yeri var. Fotoğraf çekmeye başladığım zamanlarda, bir yerden sonra kullandığım makine yetmemeye başladı. Farklı şeyler denemek istiyordum, ve bugünün kompakt (ya da bas-çek) kameralarına eşdeğer olan bir kamera beni kesmiyordu. O zaman babam “Al, biraz da bununla oyna” diye gençliğinde kullandığı kamerasını verdi bana. Ve ben o kamerayla epey oynadım. Haftada bir film bitiriyordum desem, herhalde sadece benim jenerasyonum ne kadar çok fotoğraf çektiğimi anlar. Farklı konulara odaklamayı, farklı enstantane değerlerini, objektifi değiştirip makro çekim yapmayı, siyah-beyaz fotoğraf çekmeyi o kamerayla öğrendim. Arkadaşlarımın dilinde tüy bitti, “Pınar yeter fotoğraf çektiğin, gel otur biraz” demekten. Fotoğrafçılığı bana sevdiren ve öğreten kameraydı o.
LEGO modelinin yanına elimdeki kamerayı koyup ikisinin bir arada resmini çekmeyi çok isterdim, fakat ne yazık ki kendisi hâlâ açılmayan kutulardan birinde. O yüzden internetten bulduğum bir resimle idare edeceğiz. İşte karşınızda emektar Mamiya/Sekor 500 TL ve LEGO 31147 Retro Fotoğraf Makinesi!
Son olarak… arkadaş, iki tane kedi sıpasıyla set yapmak ne kadar zor ya! Sürekli “Hayır!”, “Aşağı!”, “Hayır dedim sana!” demekten yoruldum valla. Neyse ki uykuları geldi de rahat rahat yapabildim seti.
LEGO 31147 Retro Fotoğraf Makinesi Seti
Bütün Creator 3-in-1 setleri gibi, bu setten çıkan parçalarla da üç farklı model yapmak mümkün. Biri retro fotoğraf makinesi, biri video kamera, biri de eski model bir televizyon. Fotoğraf makinesini yapmaya başlayacakken, kafamın içindeki küçük ses “Kızım” dedi “sen ilk bunu yaparsan, sonra hayatta bozup diğerlerini yapmazsın.” Evet, doğru söylüyordu. O yüzden ben de önce diğer modelleri yaptım. Ama yazarken sondan başlayacağım, çünkü setin yıldızı kesinlikle fotoğraf makinesi!
Birkaç şey dışında benim kullandığım makineye çok benziyor. Hareketli olan parçalar modeli daha da keyifli yapmış. Bir kere ön taraftaki lens bölümünü döndürmek mümkün. Benimkinde buradan diyafram ayarı yapılıyordu. Üstteki düğmelerin yeri biraz farklı. Sol tarafta enstantane ayarları ve fotoğraf çektikten sonra filmi ileri sarmak için kullanılan kol, sağ tarafta da deklanşör ve film bittiğinde geri sarmak için kullanılan kol var. Deklanşör dışında bu düğmelerin hepsi hareket ediyor.
Filmi ileri sarmak için kullanılan kol, farklı bir bağlantı sayesinde hareket ettikten sonra orijinal yerine geri dönüyor, tıpkı normal bir makinede olduğu gibi. Arka taraftaki dikdörtgen bölmeden bakıp, fotoğrafını çektiğiniz şeyi bir miktar görebiliyorsunuz. Üzerinde flaş aparatını takmak için bir yer bile var! Bu ekstra hoşuma gitti. Bence meraklıları farklı farklı flaş modelleri yapıp üzerine oturturlar.
Fotoğraf makinesinde anlam veremediğim tek yer, arka taraftaki kırmızı çıkıntı. İlk başta arka kapağı açmak için olabileceğini düşündüm, ama o kadar el altında olması mantıksız. Sonra bir kamerada aynı yerde bir kırmızı düğme gördüm, yanında “Battery Check” yazan. Benim makinem pilsiz çalıştığı için hiç aklıma gelmedi, ama pille çalışan makinelerde pilin azaldığını gösteren bir ışık işe yarar tabii. Bu kırmızı çıkıntı büyük olasılıkla bunu temsil ediyor.
Fotoğraf makinesinin arka tarafı açılıyor, ve içine “film” koyabiliyorsunuz. Bu filmleri oluşturan parçaların ve üzerine yapıştırdığınız etiketlerin şeffaf olması güzel bir detay olmuş, çünkü negatifler de böyledir. Toplamda 6 farklı film karesi var. Hepsi de farklı LEGO Creator 3-in-1 setlerine gönderme yapıyor. Bu yıl çıkan Retro Paten (31148), Sulama Kabında Çiçekler (31149) ve Vahşi Safari Hayvanları (31150), geçen yıl çıkan Klasik Motosiklet (31135), Sevimli Köpekler (31137) ve Plaj Karavanı (31138). Dizilimini istediğiniz gibi yapabilirsiniz; ben fotoğrafını çekme olasılığım daha yüksek olanlar ve daha düşük olanlar diye ayırdım örneğin :)
Fotoğraf makinesinin askısı, kendine ait özel kutusu içinde geliyor. Malzemesi… yazarak nasıl anlatabilirim tam emin değilim. Şunu deneyelim. Eski Star Wars, Harry Potter ya da Batman minifigürlerinin pelerinlerini düşünün. Şimdikilere göre biraz daha sert, kaba bir kumaş kullanırlardı. Bu da onlara benziyor, ama onlardan biraz daha kalın. Fotoğraf makinesinin yanına tutturduğunuzda, bu askıdan tutup kaldırmak mümkün. Aşağıda gördüğünüz gibi test edildi, onaylandı. Yine de taşırken askısından tutup taşımayın derim, ne olur ne olmaz. Askının üzerindeki desen de hoş olmuş.
Televizyon ve Video Kamera Modelleri
Genel olarak üç model de yapımı kolay modeller. Ben televizyonu 35, video kamerayı 40, fotoğraf makinesini de 45 dakikada yaptım. Rahat rahat, acele etmeden. Fotoğraf makinesi, temel model olduğu için olsa gerek, parçaların büyük bir kısmını kullanıyor. Dokuz tane küçük parça kalıyor yedek olarak. Televizyon ve video kamerada bu sayı daha fazla.
Bu set bende şu izlenimi uyandırdı. LEGO Grubu, retro fotoğraf makinesi seti yapmak istemiş. Ama bunu Polaroid’de olduğu gibi belli bir marka üzerinden yapmak istememiş. Çok pahalı olmayan ve belli bir temaya ait olmayan setler hangi adla çıkıyor? Creator. Eh, elimiz değmişken iki de alternatif model koyalım bari, 3-in-1 olsun demişler. Tamam, çok fazla 3-in-1 set yapmamış olabilirim, ama alternatif modellerin bu kadar fazla parça arttırdığını sanmıyorum. Uzun lafın kısası, video kamera ve televizyon biraz laf olsun torba dolsun diye eklenmiş bence. Yani benim gibi “Aaaa, çocukluğumdaki televizyon” ya da “Gençken kullandığım video kamera” deyip bu seti alacak olan çok fazla yoktur diye düşünüyorum.
Televizyon, aşağıda da göreceğiniz gibi, biraz küçük. Üç modelin içinde ölçekten en payını alamayan model o. Etiketlerle oluşturulan, normalde film şeridindeki fotoğraf kareleri olan parçaların hepsini bir arada gördüğümüz tek model. Bu, aynı zamanda modeli anlamsızlaştırıyor, aynı anda 6 farklı kanalı izliyor gibi oluyorsunuz birden. Bu modeli ben tasarlamış olsam, birkaç ekstra parça ve bir ekstra etiket koyup, oraya eski LEGO setlerinden birinin illüstrasyonunu koyardım. Böylece seti o şekilde sergilemek isteyenler, en azından mantık çerçevesinde bir model sergilerlerdi.
Video kameraya gelince… Bu sanki biraz daha yeni bir teknoloji. Yan taraftaki kapağı açıp ekranı görebiliyorsunuz, demek ki dijitale geçilmiş. Benzer bir mantıksızlık onda da var. Üç tane fotoğraf karesi gözüküyor ekran yerinde. Birbiriyle çok alakası olmayan üç tane fotoğraf karesi. Yani “Şurdayım ve şunların videosunu çekiyorum” havası vermiyor. Bunun yerine yine farklı bir parça ve etiketle, tek bir görüntü gösterilebilirdi. Hatta belki parça ona göre ayarlanıp, televizyondakiyle aynı görüntüyü kullanabilirdi. Başka bir büyük eksiklik ise, kamerayı tutma zorluğu. Benim kullandığım küçüklü büyüklü kameraların çoğunun yan tarafında bir tutma aparatı vardı. Bu modelde o bölüm boş bırakılmış. Fotoğraf makinesinin askısı ona biraz büyük gelir, ama onun için ayrı bir askı yapılabilirmiş – ya da en azından artan parçalarla buna benzer bir bölüm yapılabilirmiş.
Bu detaylar göz önünde bulundurulunca, setin diğer iki modelinin biraz zorlama olduğu hissine kapılmadan edemedim. Ha, benim için şu kadarcık önemi var mı, yok, o ayrı. Ben zaten fotoğraf makinesi için aldım bu seti. Ama geçen yıl Creator teması altında çıkan küçük Land Rover seti gibi (40650), “Biz sadece fotoğraf makinesini düşündük, isteyen başka şey de yapabilir” deyip bıraksalarmış, belki daha iyi olurmuş.
Bitirirken…
Modelleri yaparken, bir ara Creator setleriyle ilgili okuduğum bir yazı geldi aklıma. Tiago Catarino’nun sayfasındaydı sanırım. Yeni Creator setlerinde olan parçaların özel parçalar olmasından yakınıyordu. Eskiden daha temel parçaları kullanarak model yaparken, şimdi neredeyse hepsinin karmaşık ve özel parçalar içerdiğini söylüyordu. Tiago’nun bu konuda benden daha bilgili olduğuna şüphem yok. Ama düşünüyorum, en azından LEGO 31147 Retro Fotoğraf Makinesi seti, farklı bir kitleye hitap ediyor. Bu kitle de, cebinden telefonunu çıkarıp fotoğraf çeken kitle değil. Fotoğraf makinelerine film koyulduğu zamanları, fotoğrafın nasıl çıktığını görmek için filmin bitmesini beklemek gerektiğini, yanlışlıkla arka kapak açılınca çekilen fotoğrafın yandığını, ve çekilen her karenin ne kadar değerli olduğunu bilen bir kitle. Onlar da bu aralar 40’lı yaşlarla dans ediyorlar (ya da daha fazlasıyla). Ve eğer hâlâ LEGO setlerine ilgi duyuyorlarsa, setten ne tür parçalar çıktığını çok da önemseyeceklerini sanmıyorum. Tıpkı benim gibi, herhangi bir LEGO setini değil, çocukluklarını, gençliklerini inşa ediyorlar çünkü.
LEGO 31147 Retro Fotoğraf Makinesi setine eşlik eden setlere şöyle bir bakalım mı? Retro Paten, Helikopterli Açık Kasa Kamyon (birkaç gün önce bir okuyucum sayesinde yıllar önce çıkan bir sete çok benzediğini öğrendim), Polaroid OneStep SX-70 Kamera, neredeyse tüm sistem ve temalarda görebileceğiniz uzay setleri… bunlar sadece aklıma gelenler, daha arada bağlantı kuramadığım kim bilir hangi setler vardır. Sizi bilmem ama, bunlar bana bugünün çocuklarına değil, 70’lerin, 80’lerin, 90’ların çocuklarına yönelik setler gibi geliyor. İçindeki çocuğa hâlâ sahip çıkan kişilere yönelik setler.
Üzerinde “Adults Welcome” yazmasına gerek yok, biz zaten biliyoruz LEGO parçalarının bize sürekli “Hoş geldin, bugün ne yapıyoruz?” dediğini.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Mamiya/Sekor 500 TL resimleri eBay‘den, Yashica Electro 35 makinesinin resmi Ken Rockwell’in sayfasından alınmıştır. Geri kalan tüm resimler bana aittir.
Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)