LEGO Büyük Kedi Figürleri

LEGO büyük kedi figürleri

Ve bir güncel hayvan yazısıyla daha karşınızdayız! Bugünkü konuğumuz, diğer hayvan figürlerine göre geç çıkmasına rağmen çeşitliliği ve popülerliği hızla yükselen LEGO büyük kedi figürleri. Aslanlar, kaplanlar, panterler ve daha niceleri. Hazırsanız buyrun başlayalım.

Diğer yazılarda olduğu gibi, yeni figürler çıktıkça bu sayfa da güncellenecek. Renk isimleri de her zamanki gibi benim çevirdiğim renk tablosuna dayanıyor. Tabloya ve renklerin İngilizce isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlk LEGO Büyük Kedi Figürü

İlk LEGO büyük kedi figürleri aslında pek büyük değillerdi. Friends teması altında, bir aslan ve bir kaplan yavrusu olarak 2014’te hayatımıza girdiler. 2013-2014 yılları arasında, Friends Hayvan Serisi adı altında 12 tane set çıkmıştı. Setlerin hepsi bir hayvan ve onun için yapılan küçük bir yaşam alanını içeriyordu. Bana sorarsanız çok başarılı bir seriydi bu, çünkü zaten genelde pahalı olan hayvanlara büyük setler almadan ulaşabiliyordunuz. Belki System’e atlar diye bekledim ama, ne yazık ki olmadı. Bu yavru aslan ve kaplan da, 4. ve 6. Hayvan Serisi’nde çıktı. Daha sonra yavru aslan bir, yavru kaplan iki sette daha boy gösterdi.

Derken aynı kalıp 2015’te bu sefer soluk mavi renkle Friends’in alt teması olan Elves temasında, yavru bir panter olarak piyasaya sürüldü. Adı Enki olan bu panter yavrusu, tek bir sette bulunuyor. Bir de yurtdışında çıkan Elves dergilerinden birinin yanında hediye olarak verilmiş. 2020’de hem beyaz kaplan yavrusu olarak, hem de Stephanie’nin Orman Oyun Kübü (41435) setiyle gelen çılgın renkli kaplan yavruları olarak tekrar üretilmiş. Bu yavru kaplanlar parlak açık sarı, yavruağzı, koyu turkuaz ve açık deniz mavisi renklerinde.

LEGO Friends büyük kedi figürleri
Friends temasında çıkan yavrular

Büyük kediler geliyor!

2017 yılında Orman (Jungle) temasının LEGO Friends’den System’e atlamasıyla, hayatımıza bir anda üç tane büyük kedi giriyor: Bir panter, bir leopar ve bir kaplan. Bu kediler yepyeni bir kalıp kullanıyorlar, ve tıpkı yeni atlarda ve ayılarda olduğu gibi bellerinde mafsal var. Panter siyah, leopar bej üzerine siyah lekeli, ve kaplan da parlak açık turuncu üzerine siyah çizgili olarak üretiliyor. Üç kedi de tek tek sadece birer sette bulunuyor.

Yetişkin LEGO büyük kedi figürleri
Ayılar gibi kediler de dans etmeyi seviyor!

Yaptıkları büyük kedi figürleri LEGO Grubunun hoşuna gitmiş olsa gerek, 2018’de aileye bir dağ aslanı ve bir de kılıç dişli kaplan ekleniyor. Dağ aslanı koyu bej, kılıç dişli kaplan da karamel üzerine kırmızımsı kahverengi çizgili. Kılıç dişli kaplanın kafası, diğerlerinden daha farklı. Sivri dişler, tüylerini belli eden detaylar, ve diğerlerine göre biraz daha arkaya dönük kulakları var. Dağ aslanı bir, kılıç dişli kaplan da iki sette bulunuyor.

Dağ aslanı ve kılıç dişli kaplan

2020’de bir dişi aslan, 2021’de de iki erkek aslan aileye katılıyor. Dişi aslan bej rengi, erkek aslanların biri kırmızımsı kahverengi yeleli, bej rengi, diğeri de bej yeleli, beyaz. Vücutları diğer kedilerinkiyle aynı, ama kafa kalıbı sıfırdan erkek aslanlara uygun olarak üretilmiş. Eh, erkekler gelince beraberinde yavrular da geliyor tabii. Biri bej, biri beyaz olan iki tane de yavru aslan üretiliyor. Tamamen yeni bir kalıp kullanan bu yavrular, Friends temasında çıkan yavru aslanlardan biraz daha ufak. 2022’de yavrulara bir de siyah panter yavrusu katılıyor.

LEGO büyük kedi figürleri
Erkek, dişi ve yavru aslanlar

En yeni büyük kedimiz, 2024 City setleriyle gelen bir kaplan. Kırmızımsı turuncu olan bu kaplanın gövdesi daha önce çıkan büyük kedilerle aynı olsa da, kafası, tüylerini daha iyi belirtmek için, yeni bir kalıp kullanıyor. Eğer ilk çıkan kaplan hoşunuza gittiyse, buna bayılacaksınız!

LEGO kaplan
2024’ün yeni rengi ve yeni kaplanı!

Özel Karakterler

LEGO Grubunun özel karakter olarak yarattığı ilk büyük kedi figürü, Aladdin filmindeki Yasemin’in kaplanı Rajah. Her ne kadar 2014’te çıkan yavru kaplan daha önce bu amaçla kullanılmış olsa da, 2022’nin Rajah’sı karakteri temsil etmek için özel olarak üretilmiş, ve LEGO Friends temasının ilk yetişkin büyük kedi figürü. Rajah’nın rengi turuncu ve şimdilik sadece tek bir sette var. İkinci özel karakter ise Enkanto: Sihirli Dünya filmindeki Parce. Parce, filmdeki Antonio karakterinin jaguarı. Bir tane yavru kalıbını kullanan figürü var (2021), bir tane de yetişkin kalıbını (2024). İkisi de parlak açık turuncu renkli ve sadece birer sette bulunuyorlar.

LEGO Friends büyük kedi figürleri
Rajah ve Parce

Friends büyük kedilerini System büyük kedilerinden ayıran en büyük özellik, sırt kısımlarının çıkabiliyor olması. 2×2 büyüklüğündeki bu boşluğa istenirse atların kullandığı eyer parçası takılabiliyor. Boşluğu doldurmak için de bir 2×2 ince tuğla üzerine ya bir tane 2×2 kavisli tuğla (30165), ya da iki tane 1×2 kavisli tuğla (37352) kullanılıyor. Bu boşluk, figürün diğerleri gibi belinden kıvrılmasını engelliyor. Ayrıca Friends büyük kedilerinin kafaları da oynamıyor.

LEGO Friends büyük kedi figürleri

2024 için Aslan Kral yılı diyebilir miyiz? Bence diyebiliriz. Yetişkinler için ayrı, çocuklar için ayrı birer inşa edilebilir Simba setlerinin yanında bir de Disney Büyüsü (21352) setiyle gelen Simba figürümüz var. Sadece baskısı yeni, kalıp bildiğimiz kalıp.

Veee Simba!

LEGO DUPLO Büyük Kedi Figürleri

Bricklink’te kimi zaman aynı, kimi zaman farklı kalıpları kullanan beş çeşit büyük kedi figürü var: Aslan, kaplan, panter, leopar ve jaguar. Görünüşleri hep benzer geldiği için merak ettim, Google’a bir sorayım dedim, leopar ve jaguar arasında ne fark var diye. Jaguarlar daha iri olurmuş, üzerindeki desenler daha belirginmiş ve Amerika kıtasında yaşarlarmış. Leoparlar ise daha zayıf ve daha küçük benekliymiş, Afrika ve Asya’nın bazı bölümlerinde bulunurmuş. Meraklısına gereksiz bilgi olsun :)

Açılışı 1990’da üç figürle yapıyoruz, bir dişi, bir erkek, ve bir de yavru aslan. Dişi ve yavru aslanın üç farklı rengi var, parlak açık turuncu, orta koyu turuncu ve açık turuncu-kahverengi. 2005’e kadar setlerde boy göstermeye devam etmişler. Erkek aslan ise sadece açık turuncu-kahverengi renginde üretilmiş, ve setlerde en son 1996 yılında görülmüş. Dişi ve erkek aslanların kafası hareket ediyor. Yavru 18, dişi 12 ve erkek de 5 sette çıkmış. Yavru aslan, o dönemin diğer yavru hayvanları gibi, bir taban üzerinde oturuyor. 1991’de çıkan bir de tabansız versiyonu var, açık turuncu-kahverengi renginde. Bunun da varlığından tam emin değilim, çünkü beraber geldiği setin resminde tabanlı olarak gözüküyor. Bu şekilde tabanlı olan hayvanların tabana yapışık mı yoksa ayrı ayrı iki parça mı olduğuyla ilgili net bir bilgi bulamadım ne yazık ki.

LEGO DUPLO büyük kedi figürleri
Renkler birbirine çok yakın, ve iki tanesi artık üretimde değil. İnternetten bulduğum resimler bire bir rengi yansıtmıyorsa affola.

Kaplanlar da 1990 çıkışlı. Bir yetişkin ve bir yavru var, sarı renkli ve siyah çizgili. Yavru kaplan, yavru aslanla aynı kalıbı kullanıyor, ve onun da hem tabanlı hem tabansız hali var. Yetişkin olan 2002’ye kadar 12 sette çıkmış, yavru olan da 2005’e kadar 22 sette.

1994’te yetişkin panter, 1995’te yavru panter geliyor. Yetişkin olanın kalıbı dişi aslanınkiyle aynı, yavru olanın da diğer yavru kedilerinkiyle. İkisi de siyah ve sarı gözlü, ve 2001’e kadar setlerde görülmeye devam etmişler.

Leopar ve leopar yavrusu 2001’de aileye katılıyor. Leopar dişi aslanın kalıbını, yavrusu da yavru aslanın kalıbını kullanıyor. İkisi de artık üretimde olmayan orta koyu turuncu renginde. Leopar ailesi, bir arada tek bir sette çıkmış.

2004’te Kâşif Dora (Dora the Explorer) teması altında çıkan bir figür var. Bricklink’te aslan/jaguar yavrusu olarak geçiyor. Yavru kedilerin kalıbını kullanan bu figür, açık turuncu-kahverengi renginde ve sadece bir sette çıkmış.

Aslan mı, jaguar mı?

2005 büyük kediler için dönüm noktası gibi. Yavru kalıbı değişmiş ve izleyen yıllarda çıkan tüm yavru büyük kediler bu kalıbı kullanmış. Yeni bir erkek aslan kalıbı çıkmış, ve onu da son yıllarda çıkan setlerde bulmak mümkün (2022). Dişi aslan kalıbı da yeni, ama o en son 2016’da görülmüş. Ya değişti/değişecek, ya da henüz onun dahil edilebileceği bir set çıkmamış… diyeceğim ama, son yıllarda çok fazla DUPLO hayvan seti çıktı, bu da değişmiş ya da elden çıkarılmış olma ihtimalini arttırıyor.

LEGO DUPLO büyük kedi figürleri

Yavrular sırayla aslan (parlak açık turuncu), kaplan (turuncu ve beyaz), leopar (parlak açık turuncu), panter (siyah), jaguar (parlak açık turuncu). Dişi aslan parlak açık turuncu, erkek aslanların ikisi de parlak açık turuncu ve kırmızımsı kahverengi yeleli. Aradaki tek fark göz baskıları.

2006’da çıkan bir yetişkin leopar figürü var. Görünüşte kalıbı dişi aslanınkiyle aynı, ama kalıp numaraları farklı, demek ki küçük de olsa bir fark var arada. Ne yazık ki ikisi de elimde olmadığı için kesin bir şey söyleyemiyorum.

En yeni DUPLO büyük kedi kalıbı ise 2009 yılında çıkan kaplan. Turuncu ve beyaz olarak üretilen bu figür, 2022’ye kadar toplam 12 sette boy göstermiş.

2001 yılından sonra üretilen yetişkin büyük kedi figürlerinin hiçbirinin kafası hareket etmiyor.

Bugünlük de bu kadar!

Aslında büyük kediler minifigür dünyasına çok yabancı sayılmaz. Fabuland, Chima ve CMF serilerinde farklı türde büyük kedilere rastlamak mümkün. Kimi zaman kostümlü minifigürler, kimi zaman da doğrudan kalıp olarak üretilmiş kafalarla güzel bir çeşitlilik yaratılmış. Aşağıda birkaç Chima kedisiyle, internetten tırtıkladığım büyük kedi temalı minifigürlerden bazılarını bulabilirsiniz.

Büyük kedi temalı LEGO minifigürleri
Üst sıra: Chima minifigürleri ve kaplan kostümlü çocuk. Alt sıra: Çeşitli büyük kedi temalı minifigürler.

Ve tabii ki olmazsa olmazımız, karşılaştırma resimleri!

 

Evet, geldik bir yazının sonuna daha. Umarım hoşunuza gitmiştir. Atladığım bir figür varsa söyleyin, ekleyeyim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

LEGO büyük kedi
Aslan ailesi
Kaplan ailesi

Resim kaynakları:
Elimde olmayan hayvan ve minifigürlerin resimlerini Bricklink, Brickset, Rebrickable, Jay’s Brick Blog, Brick Fanatics, Decotoys, Steinpalast ve eBay sayfalarından yürüttüm. Leopar-jaguar farkını gösteren görsel de Panthera‘dan.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

  1. Minifigürist

    Daha önce buna dikkat etmemiştim ama yazını okurken ve görselleri incelerken System’deki bu iri pisiciklerin vücut kalıpları oldukça tek düze gelmeye başladı. Ne bileyim, Sfenks misali oturan ya da yavrucuklarını emzirmek için uzanan gibi çeşitli pozlardaki hayvanları görmek heyecan verici olacak. Bazı konularda LEGO, işin kolayına kaçıyor resmen. Küçük boyutlu hayvanlardaki kalıp problemini anlayabiliyorum ama biraz daha masif yapıdaki hayvanlar için daha farklı formlar hazırlamak imkansız bir şey olmasa gerek. “Elimizde nasılsa bi’ kalıp var, yeni kalıpla uğraşmadan kafaları değiştirelim olsun bitsin” düşüncesi günü kurtarıyor anlaşılan. :D

Bir yorum yazın

Back to Top