LEGO At Figürleri

LEGO at figürleri

Güncel hayvan yazılarının üçüncüsüne hoş geldiniz! At figürleri, LEGO Grubunun en eski hayvanlarından biri. Hatta kara hayvanlarının en eskisi. DUPLO atlar 1979, System atları 1984 yılında piyasaya sürülmüş. Farklı boylar, farklı renkler, ve tabii ki farklı temalarla günümüze kadar gelmişler.

Bu yazıda en eski System atlarından, Scala, Belville, Friends ve DUPLO atlarına kadar setlerde çıkan bütün atlar var. Onların yanında tek tük eşek figürlerine de yer verdim. Yeni hayvanlar çıktıkça, diğerleri gibi bu yazıyı da güncelleyeceğim.

Tıpkı diğer yazılarda olduğu gibi, burada geçen renk adlarının İngilizcelerini LEGO Renk Paleti Tablosunda bulabilirsiniz.

Eğer hazırsanız, atların zaman içindeki yolculuğuna başlayalım.

LEGO System At Figürleri

İlk System atları karşımıza 1984 yılında çıkıyor. Castle temasıyla hayat bulan atlar, ilk olarak siyah ve beyaz olarak üretiliyor. 1986’da bunlara kahverengi, 2007’de kırmızımsı kahverengi, 2011’de ise açık mavimsi gri ekleniyor. (Küçük not: Evet, iki tane farklı kahverengi at var. Bu iki kahverengi arasındaki farkla ilgili daha fazla bilgi için bakınız: LEGO Renkleri Tarihi yazısı.)

LEGO at figürlerinin yeri benim için her zaman başka oldu. Küçük setlerle de geldikleri için, doğum günü ve yılbaşı hediyelerinin içinden çıkma olasılıkları yüksekti (biliyorsunuz, LEGO pahalı bir oyuncak, her zaman öyle oldu). Minifigürlerime yaptığım gibi, atlarıma da öyküler yazdım, aileler kurdum.

Farklı renk ve farklı baskılarla üretilen toplam 11 çeşit eski at figürü var. Aşağıda hepsini görebilirsiniz.

LEGO System at figürleri
İlk atlar

2012, atlar için önemli bir yıl, çünkü kalıpları değişiyor. Kuyruğun uzamasının ve duruşunun değişmesinin yanında gelen en önemli özellik, bellerindeki mafsal. Bu sayede atlar artık şaha kalkabiliyor.

LEGO System at figürleri
Eski ve yeni System atları

Anladığım kadarıyla bu atlar ilk olarak Yüzüklerin Efendisi setleri için üretiliyor. Hatta 2012’de çıkan atlardan biri Nazgûl’lerin sürdüğü siyah at, üzerindeki baskı da bunu destekliyor. Fakat LEGO Grubu bununla yetinmiyor tabii, 2013’te normal bir siyah at ve farklı baskılı iki beyaz at çıkarıyor. 2021’de bej, 2022’de ise koyu turuncu atlar çıkıyor.

2013’te çıkan beyaz atın aynısı 2019’da da çıkıyor. Aynısı mı? Neredeyse. Küçük bir detay farkı var. Ben uzun süre fark etmemiştim, o yüzden burada değinmek istedim. Buyrun, iki resim arasındaki farkı bulalım.

Acaba nedir nedir?

LEGO System altında çıkan at figürlerinin hepsi yularlı. Tek istisna, 2023’te çıkan beyaz bir at. Şimdilik sadece bir sette var, ve at olarak değil Pegasus olarak tasarlanmış. Bende daha önceden aldığım bir Pegasus figürü olduğu için, bunu at olarak bırakmayı seçtim.

Küçük System Atları

1996’da sadece iki sette çıkan, ve ondan sonra bir daha görülmeyen bir at var. Boyut olarak normal atlardan daha küçük ve üzerinde çıkıntısı olmadığı için bir minifigürü oturtmak mümkün değil. Belki bu yüzden, belki o zamana kadar zaten atları “Bu anne, bu baba, bu da yavru” diye ayırdığımdan, ben yıllarca bu küçük at figürüne tay olarak baktım. Bricklink istediği kadar ona midilli desin, benim gözümde o hep tay olarak kalacak.

LEGO at figürleri
Eski System atı ve “midilli”

Bu figür, çoook çok uzun bir süre ilk ve son tay oldu. Friends temasında çıkanlar var, evet, birazdan onlara değineceğim, ama System setlerinde tekrar boy göstermesi CMF 22 serisiyle birlikte 2022’de oldu. Koyu turuncu gövdeli, koyu kahverengi yele ve kuyruklu bu taya, aynı yıl çıkan Yılbaşı Takvimi setinde bir de beyaz-parlak açık sarı kombinasyonlusu eşlik etti. Bu güzel figür henüz başka sette çıkmadı ama umarım ileride farklı renklerini görmeye devam ederiz.

LEGO Belville Atları

1994’te Belville temasındaki atlar çıkıyor. Temanın figürleri minifigürlerden daha büyük olduğu için, atlar da onlara göre tasarlanmış. Bu atlar önce siyah ve beyaz olarak çıkıyor, izleyen yıllarda koyu turuncu, kahverengi, koyu gri ve çok açık mavimsi gri de bunlara ekleniyor. 1994’te çıkan atların yanında bir de tay var. Tay figürünü de beyaz, siyah, kahverengi ve koyu turuncu renklerde bulmak mümkün.

LEGO Belville at figürleri
Belville at ve tayları

Aynı renkte olan at ve tayların arasındaki tek fark göz baskıları. 2008’de çıkan koyu turuncu at dışında hepsinin kuyruk ve yeleleri vücut renkleriyle aynı.

LEGO Scala Atları

1999 yılında at figürleri LEGO Scala temasında görülüyor. 2001’e kadar toplam üç tane Scala atı çıkıyor, koyu turuncu (Chili), siyah (Pepper) ve beyaz üzerine kahverengi lekeli (Indie). Bunlar artık iyice çığrından çıkmış durumda – boyut olarak yani. Elimde Scala ve Belville atları yok, ama yaptığım araştırmalardan sonra boyutlarıyla ilgili bir fikrim oldu. Aşağıdaki resmi, Scala ve Belville atlarının eski System atının yanında nasıl durduklarını göstermek için hazırladım.

LEGO Scala at figürleri
Dev Scala atları!

Bu büyük ölçekli atlarla ilgili iki detaya değinmek istiyorum. Belville ve Scala atları, tıpkı System atları gibi kafasını aşağı-yukarı oynatabiliyor. Ek olarak Scala atlarının yele ve kuyrukları plastik değil, “gerçek” saç. Scala teması, Barbie bebeklere rakip olabilmek amacıyla çıkmış, sanırım bu yüzden gerçeklik düzeyini olabildiğince yüksek tutmaya çalışmışlar.

LEGO Friends At Figürleri

En çok LEGO at figürünün Friends teması altında olduğunu söylesem, şaşırır mısınız? Ben şahsen şaşırmam, özellikle de son haftalarda Friends kedi ve köpekleri için internetin altını üstüne getirmişken.

Friends atlarını büyük ve küçük olarak ikiye ayırdım. İki grup da kendi içinde iki farklı kalıba sahip. Büyükler, eski ve yeni olarak ayrılıyor, küçükler tay ve midilli olarak. Büyüklerin yeni olanları da üçe ayrılıyor, yele şekillerine göre. İyice kafanız karıştıysa devam ediyorum :)

Eski Friends atları koyu turuncu, beyaz, kırmızımsı kahverengi, karamel, açık mavimsi gri, siyah, ve parlak açık turuncu olmak üzere toplam 19 tane. 2012-2020 yılları arasında çıkmışlar. Bu atların kafaları oynamıyor, yele ve kuyrukları sert plastikten. Renkleri aynı olanların ya yele ve kuyruk renkleri farklı, ya da baskıları. Bazıları doğrudan Pegasus olarak düşünülmüş, onları da kanatsız olarak aşağıdaki resme dahil ettim.

LEGO Friends at figürleri
2012-2020 arası çıkan Friends atları

Yeni atlar 2021’de geliyor, ve günümüzde setlerde hâlâ bulmak mümkün. Eskilere kıyasla duruşları farklı, boyları daha uzun (burundan kuyruğa), kafaları hareket ediyor ve yele ve kuyrukları yumuşak plastikten. Beyaz, karamel, soluk mavi, siyah ve bej renklerindeler. Standart yeleli 10 tane, yelesi örgülü 2 tane, ve yelesi kısa kesilmiş 4 tane olmak üzere üçe ayrılıyorlar.

Taylar 2013 çıkışlı. Beyaz, bej, siyah, kırmızımsı kahverengi ve karamel olmak üzere 5 renkte toplam 9 farklı tay var.

İki tane de midillimiz var, koyu turuncu ve beyaz renkli, 2021 ve 2024 yıllarında çıkmışlar. İkisinin de yele ve kuyruk renkleri bej ve sert plastikten yapılma.

Özel LEGO At Figürleri

En özel atımız, 2010 yılında Oyuncak Hikayesi setleriyle gelen Bullseye. Beyaz perdedeki görünümüne sadık kalarak ona özel bir kalıpla yapılan bu at, diğer atlardan farklı olarak ön ve arka ayaklarını hareket ettirebiliyor.

2017 yılında Whisker Haven Tales setleriyle gelen bir minik atımız var, Petite. Sadece bir sette çıkan bu figür, görünüş ve renk itibariyle biraz My Little Pony karakterlerine benziyor.

Adıyla da uygun olarak en küçük at bu galiba :)

Disney’in bazı filmlerinde, atların özel bir yeri oluyor. Mulan’ın atı Khan, Belle’in atı Philippe, ya da Karmakarışık (Tangled) filmindeki Maximus gibi. Bizde bunlar yukarıdaki resmin içinde biraz kaynadı, o yüzden en azından bu üçünün resmini tekrar koyayım. Şunu da belirtmek gerek, Khan dışında bu özel atların hepsi Bricklink’te at olarak geçiyor, kendi adlarıyla değil.

LEGO Disney at figürleri
Siyah olan Khan, beyaz olan Maximus ve karamel renkli de Philippe

Bir de Karlar Ülkesi 2 (Frozen 2) filmiyle gelen Nokk var tabii. 2019’da yeni bir at kalıbıyla şeffaf açık mavi olarak üretiliyor. 2021’de midilli kalıbını kullanarak küçülüyor, saten şeffaf açık mavi oluyor, ve 2022’de de aynı renkte büyük versiyonu tekrar yapılıyor.

Buraya eklemek istediğim iki figür daha var. Her ne kadar Bricklink ikisini de hayvan olarak görmese de, bahsetmeye değer diye düşünüyorum. Bunların biri CMF 20 serisiyle gelen piñata atı. Açıkçası onu ilk gördüğümde “Hah, tayın kalıbını hazırlamışlar sonunda!” diye düşünmüştüm. Tay farklı bir kalıpla çıkmış olsa da, yine de ona değinmeden geçmek istemedim. İkincisi ise minifigür olarak geçen Eeyore. 2024’e kadar eşek türünün tek LEGO örneği olduğu için onun da bu yazıda olması gerektiğini düşündüm.

2024? Evet, ilk eşek figürümüz geldi sonunda! Sihirli Madrigal Evi (43245) setiyle bir eşek geliyor. Kabul ediyorum, ilk gördüğümde küçük bir çığlık atmış olabilirim (kabul ediyorum, her yeni hayvan kalıbı üzerimde bu etkiyi uyandırıyor :)) ). Henüz alamadım ama listemin en üst sıralarında yer alıyor kendisi. Büyük bir olasılıkla ileride Friends setlerinde de farklı renk ve baskılarla göreceğiz bu sevimli eşeği.

LEGO eşek
İlk eşeğimiz!!

LEGO DUPLO At Figürleri

11 farklı kalıpla çıkan 49 tane DUPLO atımız var. İlki, System atlarından bile eski, 1979 çıkışlı. Gri ve Fabuland kahverengisi renginde çıkmış. 1985’te göz baskısı değişerek tekrar üretilmiş, bu sefer renklerin arasında koyu turuncu ve beyaz da var.

Bende bu atlardan iki tane var. Biri çocukluğumdan kalma, kazık kadar olduğumda orijinal olmadığını öğrendim. Sonra da aradaki farkı görmek için bir tane orijinalini aldım. Göz baskısı dışında arada hiçbir fark yok, kalite olarak bile!

LEGO DUPLO at figürleri
Soldaki at az çekmemiştir benden :)

1984 ve 1988’de çıkan atların kafaları hareket ediyor. Sarı olan üç, siyah olan iki sette çıkmış.

1996 yılında biri yetişkin, biri yavru olarak iki at çıkıyor. Yetişkin olan siyah, beyaz, kahverengi ve koyu turuncu renkleriyle 2005’e kadar setlerde görülmeye devam ediyor. Yavru olanın ise 2017 yılına kadar siyah, beyaz, koyu turuncu, kahverengi ve açık kahverengi renkleri çıkmış.

2007’de dört tane at kalıbı geliyor. Birinin kuyruğu, yine gerçek “saç” kullanıyor. İki farklı versiyonu var, koyu pembe ve mor kuyruk-yele olarak. Koyu pembe olan iki, mor olan tek bir sette çıkmış.

Diğer üçüne gelecek olursak… ne yalan söyleyeyim, aralarındaki farkı bulamadım bir türlü. Elimde olmadıkları için karşılaştıramıyorum da. Eğer sizin bu konuda bilginiz varsa, yardımınızı rica ediyorum, çünkü kafayı yemek üzereyim!

Kalıbı birbirine benzeyen bu üç attan biri, 2007-2024 yılları arasında, koyu turuncu, açık mavimsi gri, beyaz, siyah ve parlak açık mavi renklerinde çıkmış. İkincisini 2007-2016 arasında beyaz ve lavanta çiçeği renklerinde; üçüncüsünü ise 2007-2010 arasında kırmızımsı kahverengi olarak setlerde bulmak mümkün. Bu atların hiçbirinin kafası hareket etmiyor.

Birbirinin aynısı gibi gözüken üç farklı at, ve System atının yanında (tahmini) duruşu

System’deki kardeşi gibi, DUPLO Bullseye da 2010 yılında çıkmış. Onun aksine, bu versiyonun ayakları oynamıyor. İkisinin yan yana olduğu bir resim bulamadığım için, tahmini bir şey yaptım.

2018’de yeni bir at kalıbı geliyor. Bu kalıbı kullanan 6 LEGO DUPLO at figürü var, beyaz, koyu mavimsi gri, bej ve karamel renklerinde. Beyazlardan biri, Karmakarışık filmindeki Maximus (sol üst köşe).

 

LEGO At Figürleriyle İlgili Detay ve Karşılaştırmalar

LEGO at figürlerinin hayvanlar içinde ayrı bir yeri var. Bu kadar çeşitli olmalarını, hem kızlara, hem erkeklere çok rahat hitap etmesine bağlıyorum ben. Belki de cinsiyete bakmadan her çocuğun ilgisini çekebilecek sayılı hayvanlardan. Sonuçta ister düşmanla savaşmaya gidin, ister ormanda gezintiye çıkın, at her zaman iyi bir yol arkadaşı. Prensesler de biniyor, şövalyeler de.

Binmek demişken, bakalım hangi figürler hangi atlara nasıl binebiliyor.

Minifigürler en şanslıları. System atlarına binebildikleri gibi, eyerli ya da eyersiz olarak Friends atlarına da binebiliyorlar. Zorlarsak midilliye de biniyor ama, yazıktır, zorlamayalım bence.

Minibebeklerde durum daha farklı. Kendi atlarına eyerli ya da eyersiz binebilirken, System atlarına anca aradaki boşluk doldurulursa binebiliyorlar. Yani sirkte gösteri yapmak için ideal ama onun dışında biraz garip gözüküyor açıkçası. Mikrobebekler ise System atlarına rahatça binebiliyor, ama onların boyuna en uygun at yine midilli.

Eyerleri çıkardığınız zaman, System atlarındaki boşluğun 1×2, Friends atlarındaki boşluğun 2×2 büyüklüğünde olduğunu görüyoruz. Haliyle eyer tasarımları da buna göre yapılmış. Mini bebeklerin System atlarına binememesinin sebebi, ayaklarının minifigürlerinkinden daha büyük ve daha oval olması.

LEGO at figürleri
Friends ve System eyerleri ve figürlerin ayak bağlantıları

Ve tabii ki olmazsa olmazımız, atların yan yana nasıl durduklarını gösteren resimler.

Bitirirken…

Bricklink Harry Potter filmlerindeki Thestral’ları da at kategorisine almış. Ben onlara fantastik hayvanlar yazısında değindim. Bunların yanı sıra yarı at-yarı insan olan sentorlar, tek boynuzlu at kostümleri ve figürleri, ve “yapma” ata binen minifigürler de LEGO evrenine yabancı değil.

LEGO at figürleri
“Atlı” minifigürler

Sanırım çıkan tüm atları topladım, ama arada kaçırdığım olduysa söyleyin, onu da eklerim.

Bugünlük bu kadar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Soldaki at o kadar eski ki, artık beyazlığı kalmamış. Kendisi 39 yaşında :)

 

Resim Kaynakları

Yazıdaki resimlerin çoğu bana ait, ama tabii elimde olmayanları internetten yürüttüm. Kaynak sayfalarımın arasında Bricklink, Brickset, Brickowl, New Elementary, Rebrickable, Steinpalast, Heartlake Times, Minifig Pictures, Zusammengebaut, Atlbrick, Decotoys, Bricks & Minifigs Anaheim, Eurobricks, eBay ve just2good’un videolarından biri var. Bu yazıyı hiç görmeyecek olsalar bile, bu kadar güzel fotoğraflar paylaştıkları için hepsine teşekkür ediyorum.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

5 Comments

  1. Minifigürist

    System atlarının modernize edilmiş versiyonlarındaki en büyük sıkıntı bana kalırsa yüz baskıları. Atların bir kısmı Castle teması altında çıktığı için, suratlarında genellikle onları koruyan bir zırh parçası baskısı ile imal edilmiş durumdalar. Bu da onları şehir/çiftlik yaşamındaki bir kompozisyon için kullanışsız hale getiriyor. “Savaş atı ile çiftçilik yapan bir köylü?” çok absürt bir durum. Hayallerin bir sınırı yoktur, ortalıkta savaşacak kötü adam ya da ejderha bulamayan bir şövalye SGK prim günlerini doldurmak için atıyla çiftçilik yapıyordur belki diyebiliriz ama nereye kadar gider bu? :P

  2. Pınar

    Ben onu hep yular olarak görmüştüm biliyo musun? Ama zırh olarak bakınca doğru, savaş atıyla şehirde gezmek pek bir anlamsız oluyor.

  3. Minifigürist

    “Yeni LEGO At Figürleri” başlığı altında paylaştığın toplu at görselinin sol üst köşesindeki siyah at savaş atı. Onun yanındaki beyaz at ise yanlış hatırlamıyorsam Winter Village setlerinden birindeki atlıkarınca için üretilmiş süslü püslü bir at. O yüzden suratlarında yulardan farklı olarak bir de konsepte uygun motif baskıları var. Sadece yular baskısı olan atlar sıkıntı değil. Yularsız binek atı olmaz zaten. :)

  4. Pınar

    Aaa, lütfen ama, o herhangi bir savaş atı değil, Nazgûl’lerin atı. Açıkçası ben nerde olursa olsun kırmızı gözlü bir ata binmeden önce iki kez düşünürüm :)) Beyaz at da atlıkarınca atı, evet. Ama en azından aynı renklerde desensiz atlar da var.

Bir yorum yazın

Back to Top