LEGO Builder’s Journey Oyunu İncelemesi

Bir süredir merakla “Hadi çıksın artık” dediğim LEGO Builder’s Journey oyunu sonunda dün akşam saat 6 sularında satışa sunuldu. Daha önceden sadece Apple Arcade için çıkarılmış olan oyunu artık PC ve Nintendo Switch platformlarında da oynayabileceğiz. Benim Nintendo Switch konusunda pek bir bilgim olmadığı için, PC’yi tercih ettim.

Bir arkadaşım Switch için ön sipariş vermiş, onunla konuşuyoruz. Oyunun ücretini sordum, 20 dolar dedi. “Hııı, çok güzelmiş” dedim içimden. Hayır zamanında “Sırf bu oyunu oynayacağım diye Apple Arcade üyeliği başlatamam, kimse kusura bakmasın” diye düşünmüşlüğüm var. Bir yandan çok merak ediyorum nasıl bir şey olduğunu, bir yandan da 20 dolar veresim hiç yok.

Neyse, biz konuşurken saat 6 oldu. Dur dedim bir bakayım, ne kadara satılıyor oyun. Steam’de 33 TL. Eh, dedim, bu kadar da cimrilik yapmayayım artık. Bir yandan da “Aaa, tabii canıııım, bloga yazısını yazmak için de alıyorum, evet evet, blog” gibilerinden iç ve dış konuşmalar yapıyorum.

LEGO Builders Journey
Oyuna başlıyoruz…

Lafı uzatmayayım, oyunu aldım, yaklaşık bir 2 saat kadar oynadım. Gözlerim ağrıdığı için oyundan çıkarken, %64 bitti gibilerinden bir yazı çarptı gözüme. Demek ki yaklaşık 3 saat durmadan oynanırsa bitirilebiliyor. An itibariyle henüz bitirmedim ben, tahmin yürütüyorum sadece.

Eğer olur da birisi kalkıp “Eee, hani yazı yazıcaktın, nooooldu?” derse diye yazılan bir yazı bu diyeceğim, ama gerçekten öyle değil. Yani birazdan da bahsedeceğim yanlarından ötürü zaten LEGO Builder’s Journey oyunu hakkında yazı yazıcaktım. Ama blogu bahane edip aldığım doğru :)

Evet, buyrun oyunumuza bakalım…

LEGO Builder’s Journey nedir, nerden gelir?

LEGO Builder’s Journey ilk olarak Aralık 2019’da Apple Arcade için çıktı. Bana göre bu oyunun en önemli özelliklerinden biri, LEGO Grubunun kendi kurduğu bir oyun stüdyosu tarafından yapılmış olması. Her ne kadar artık LEGO Grubuna bağlı olmasalar da, Light Brick Studio aslında bir şirket içi oyun stüdyosu olarak başlamış.

Uzun zamandır LEGO video oyunlarını oynuyorum, aşağı yukarı 1997 yılından beri. Son 10-15 yıldır oynadığım oyunlar ağırlıklı olarak Tt Games’in çıkarmış olduğu oyunlar, bunlar da çoğu zaman lisanslı temalar üzerinden gidiyor, Star Wars, Batman ya da Indiana Jones gibi. LEGO Builder’s Journey oyunu, Tt Games’in oyunlarıyla kıyaslanınca… Hayır, özür dilerim, bu oyunu onlarla kıyaslayamam. Bir kere en başta kategorileri tutmuyor. Sırf başında “LEGO” yazıyor diye, Builder’s Journey oyununu diğerleriyle aynı tartıya koymak yanlış.

Tt Games oyunları daha hareketli, tabiri caizse vurdu-kırdı-1×1’lik parçaları topladı tadında oyunlar. Hepsine bir ana karakterle başlıyorsunuz, oyunda ilerledikçe başka karakterlerle de oynama imkanınız oluyor. Büyük mekanlar tasarlanmış, ve genellikle tüm alanı tek bir seferde görmek mümkün değil, dolaşarak farklı yerlere gidiyorsunuz. Daha eski olanlarda konuşma yok, ama yenilerde karakterler konuşuyor da. Tt Games’in LEGO oyunlarının çok basit özeti bu.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham oyunundan bir ekran görüntüsü

Oysa LEGO Builder’s Journey böyle değil. Bir kere lisanslı bir temadan yola çıkılarak yapılmamış. İki tane ana karakter var, bir baba ve bir oğul. Ama bir ağabey ve kardeş de olabilir. Anne ve kız da olabilir. Baba ve kız da olabilir. Demek istediğim, karakterler minifigür olmadığı için, yüzleri, kıyafetleri olmadığı için, cinsiyetleri de yok. Ama oyunun yapımcıları baba-oğul olarak düşünerek yapmışlar.

LEGO Builders Journey
Kumdan kale yaparken

İkincisi, diğer LEGO oyunlarının aksine, kırarak ilerlemek yerine inşa ederek ilerliyorsunuz oyunda. Tamam, Tt Games oyunlarında da bu var, yok demiyorum, ama gerek saklı parçaları bulmak, gerekse para toplamak için önünüze gelen herşeyi kırmanız gerekiyor. Oysa burda o bölümdeki parçaları kullanarak bir yol inşa ediyorsunuz kendinize, çocuk bir noktadan diğer noktaya gidebilsin diye.

Kırmak demişken… en sevdiğim bölümün parçalanan fabrika odası olması sanki pek normal değil gibi :)

Bir başka fark da, karakterlere (ve bulundukları ortama) uzaktan bakıyor olmanız. Yani o anda ne görüyorsanız, o bölüm ondan oluşuyor. Sağa sola bakmak için minimal düzeyde kamerayı hareket ettirebiliyorsunuz, ama bir süre sonra ilk zamanki haline geri dönüyor.

LEGO Builder’s Journey, çok basit bir özetle, bir puzzle oyunu.

Baba ve çocuğun yolculuğu…

Oyun, çocuğuyla vakit geçiren, oyun oynayan, gezen bir baba figürüyle başlıyor. Kumdan kale yapıyorlar, dağ tepe geziyorlar, kamp yapıyorlar. Ama hayat ne yazık ki sadece bunlardan oluşmuyor. Nitekim, babanın işe gitmesi gerekiyor. Çocuk onu bekliyor, bekliyor, bekliyor… en nihayetinde sıkılıp, o da kendi yolculuğuna çıkıyor.

Baba çalışıyor

LEGO Builder’s Journey oyunu da işte tam bunun hakkında: Yolculuk. Stüdyonun kurucularından olan Karsten Lund, oyunun adı neden Builder’s Journey sorusuna “Hayat bir yolculuktur, değil mi? Oyunda da bir yolculuk var. İki kişinin hikayesi, yolculuğa çıkmış bir baba ve oğlu” diye cevap veriyor.

Oyun nasıl peki?

Ne yalan söyleyeyim, eğer aksiyon ağırlıklı oyunlara ilgi duyuyorsanız, kesinlikle size göre olmayan bir oyun. Amacı da o değil zaten. “Hadi bölümü bir an önce bitireyim de…” Hayır, yavaş yavaş, düşünerek, çok zorlanmadan, rahat bir şekilde oynamak için yapılmış bir oyun. Yeri geliyor, “Çok kolaymış ya” dedirtiyor, yeri geliyor “Evet böyle olmadı, al baştan” dedirtiyor.

Oğlumu ve arkadaşlarıyla oynadığı oyunları düşününce, günümüz çocuklarına çok uygun bir oyun olmadığını söyleyebilirim (eğer puzzle oyunlarına ilgileri varsa, o ayrı). Sanki daha çok yetişkinler düşünülerek yapılmış bir oyun hissi uyandırdı benim üzerimde. Yoğun tempolu bir günün ardından, rahatlayarak, öldüm mü kaldım mı diye strese girmeden, keyifli bir müzik eşliğinde oynanabilecek bir oyun bence.

Oyunun grafikleri, her ne kadar yeniden yapıldığı için geliştirilmiş olsa da, sade. Ya arkadaşlar, zaten oyunun her yerinden sadelik akıyor. Yani LEGO parçalarından yapılmış bir dünyada, LEGO parçalarından yapılmış iki karakterle oynuyorsunuz. Çok fazla bir şey beklememek lazım. Ama yine de, yapılabilecek en gerçekçi grafikleri yapmışlar. Işıktır, gölgedir, parçaların üzerindeki LEGO yazısıdır, hepsi var oyunda.

LEGO Builders Journey
Baba-oğul kamp ateşinin başında

Bir buçuk yıl önce çıkan ve sonra tekrardan yapılan bu oyunu tavsiye eder miyim? Evet. Ben açıkçası hayal kırıklığına uğramadım, ama dürüst olmam gerekirse, öyle aman aman bir şey de beklemiyordum. Hem ilk çıktığında, hem de PC versiyonu çıkmadan önce internette yayınlanan resimlerde, ne olacağı aşağı yukarı belliydi zaten.

İster bir seferde (en fazla 3-4 saat), ister günlere bölerek oynanabilecek hoş, insanın içini ısıtan, sade bir oyun LEGO Builder’s Journey.

Aşağıda, oyun içinden birkaç resim var. Açıkçası, sizin ne düşündüğünüzü de merak ediyorum. İlk çıktığında oyunu oynamış mıydınız? Sevmiş miydiniz? Ya da PC için çıkan versiyonunu almayı düşünüyor musunuz? Yorumlarda cevaplarınızı bekliyorum :)

Not: Oyun içi grafikleri burdaki ekran görüntülerinden daha kaliteli, bilginize. Hatta buyrun, videoda görelim nasıl olduğunu.

 

Resimlerin hepsi oyun içi ekran görüntüleridir.

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Bir yorum yazın

Back to Top