LEGO Minifigure A Visual History Kitap İncelemesi

LEGO Minifigure A Visual History

Geçen yılın sonu muydu, bu yılın başı mıydı, ne yalan söyleyeyim, duyurulduğu tarihi tam hatırlamıyorum. Ama duyuruyu ilk duyduğumdan beri çıkmasını dört gözle beklediğim bir kitap var. Geçenlerde (sonunda!) elime geçti, bugün de onunla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bakalım ilk kitap inceleme yazımız nasıl olacak. Bayanlar baylar, karşınızda LEGO Minifigure A Visual History kitabının yenilenmiş baskısı.

Bu kitap ilk olarak 2013’te LEGO Minifigure Year by Year: A Visual History olarak yayınlandı. İlk gördüğüm zaman tam olarak düşündüğüm “Aman Tanrım! Bu kitabı MUTLAKA almalıyım” olmuştu. Aldım da nitekim. Uzun süre de başucu kitabım oldu, her fırsatta açtım karıştırdım. Fakat biliyorsunuz, setler ve minifigürler gibi LEGO kitaplarının da zamanla modası geçiyor, yenileri çıkıyor. Her ne kadar ben bu kitabın modasının geçtiğini düşünmesem de, aradaki 7 yıl LEGO minifigürlerin gelişmesi ve değişmesi açısından epey uzun bir süre. 2020’de çıkan yeni baskıda da bunu açıkça görmek mümkün.

Kitapları sayfa sayfa karşılaştırmak gibi bir deliliğe bulaşmayacağım. İki kitaptan birine sahipseniz eğer bunun gerçekten delilik olduğunu siz de bilirsiniz. Ben genel hatlarıyla LEGO Minifigure A Visual History kitabına bakıp, onu diğerinden ayıran üç beş noktaya değineceğim.

İlk Bakış

DK ve LEGO Grubu’nun beraber çalışarak çıkarttıkları pek çok kitap var. Bunlardan en az bir tanesi, LEGO Fikirler Kitabı adı altında dilimize de çevrildi. Her ne kadar LEGO Fikirler Kitabı bu kategoriye girmese de, genellikle bu ortaklık altında çıkan kitaplarda ya bir minifigür, ya da bir mini set oluyor. Minifigürler çoğu zaman o kitaba özel olarak çıkarılmış oluyor. LEGO Minifigure A Visual History kitabı da bu geleneği sürdürenlerden. Kitapla beraber ilk kez karşımıza turuncu bir astronot çıktı, Classic Space temasındaki astronotlara yepyeni bir renk eklendi böylelikle. Özellikle 70’lerde ve 80’lerde çocuk olup LEGO setleriyle oynayanlar için bu minifigürün nostaljik anlamı çok büyük.

LEGO Minifigure A Visual History

Minifigür içeren diğer kitaplarda olduğu gibi, LEGO Minifigure A Visual History kitabı da bu minifigür (ve aynı zamanda kitap) zarar görmesin diye özel olarak tasarlanmış. Kitabın yaklaşık 1-1.5 santimlik bölümü minifigür için ayrılmış boş bir kılıftan oluşuyor. Böylelikle hem kitabın depolanma sırasında zarar görmesi engelleniyor, hem de minifigürün kaybolma riski azalıyor.

Genel kapak tasarımı, diğer DK kitaplarında olduğu gibi, gayet başarılı. Dev bir turuncu astronot, kitaptan çıkan minifigürü “tutuyor”, etrafına da farklı yıllardan pek çok minifigür serpiştirilmiş. Eğer bir uzay hissi verilmek istendiyse, bence bunu çok iyi bir şekilde uygulamışlar.

İçerik

Detaylara girmeden önce söylemek istediğim bir şey var. Eğer bir LEGO hayranı iseniz, önceki kitap elinizde olsun ya da olmasın, LEGO Minifigure A Visual History kesinlikle almanız gereken bir kitap. “Ama İngilizcem iyi değil” ya da “İngilizce bilmiyorum ki!” diyebilirsiniz. İnanın bu hiç ama hiç önemli değil. Çünkü sadece içindeki resimlere bakmak bile inanılmaz keyif verici. Eğer “Ya ben ilk çıkanını almıştım, buna ne gerek var şimdi?” diyorsanız da cevabım şöyle: Ya arkadaş, bu adamlar manyak (evet, LEGO hayranı olarak bunu hepimiz biliyoruz). Bak aradan tam 7 yıl geçmiş. Brickset’e şöyle bir baktım, o yıldan bugüne her yıl çıkan minifigürlerin sayısı 650, 700, 800, 900 diye gidiyor. Aşağı yukarı 5,500 minifigür çıkmış 2014-2020 yılları arasında. Hadi diyelim ki bunların sadece 500’ü yeni (öyle değil ama, bir an için öyle diyelim). Sadece o 500 minifigür ile ilgili minik detaylar için, ya da önceki versiyonlarıyla olan karşılaştırmalar için bile kitabı almaya değer.

Kitabın genel içeriği, bir öncekine çok benziyor. 2013 yılına kadar olan bitende pek bir değişiklik olmadığı için, çoğu şey neredeyse aynı. Bak, neredeyse diyorum. Koskoca LEGO Grubu tabi ki bir önceki kitaptan “kopyala yapıştır” yapmamış. Bazı resimler değişmiş, bazı minifigürler çıkmış, yerine yenileri eklenmiş. Dediğim gibi, sayfa sayfa karşılaştırmadım ama, bunları söyleyebilecek kadar da detaylı baktım kitaplara. Ben de merak ettim çünkü, ilk kitabın sonuna kadar olan bölümde ne değişiklikler olmuş diye. Sonuçta bu kitapların ikisi de referans kitapları, ve eğlencelik kitaplar. Oturup da baştan sona roman okur gibi okumayacağız hiç birimiz. Ama öyle yapsanız bile yer yer değişiklikler olduğunu görmek keyifli.

2013’ten sonrası ise yaklaşık 70 sayfa kadar, yani kitabın üçte birinden biraz az bir bölümünü kaplıyor. Açıkçası bu ilk baktığım şeylerden biriydi, ve bu kadar az yer ayrılması beni ilk başta biraz hayalkırıklığına uğrattı. Tamam, biliyorum, düşününce komik. 250 küsur sayfalık bir kitap, 180 sayfası 1970-2013 arası, 70 sayfası da 2013-2020 arası. Ama diyorum ya, ilk kitap bende olduğu için, asıl merak ettiğim ondan sonrasıydı. Geri kalanını değilse bile bu 70 sayfayı ıncık cıncık inceledim. Ve ne yalan söyleyeyim, ilk bakışta oluşan hayal kırıklığından eser bile kalmadı. Adamlar gerçekten çok başarılı bir şekilde 7 yılı incelemişler. Karşılaştırmalardan “ilk”lere, minifigürler hakkında eğlenceli bilgilerden kelime oyunlarına herşey var, tıpkı kitabın geri kalanında olduğu gibi.

Sonuç?

Dediğim gibi, LEGO Minifigure A Visual History her LEGO hayranının kütüphanesinde olması gereken bir kitap. Bir kitap delisi olarak da ekleyeyim, her kitapseverin de kütüphanesinde olması gereken bir kitap. Bir önceki baskısı elinizde olsa da, sadece 70 sayfa için bile o parayı vermeye değer. Eğer almak isterseniz şu sırada nasıl alabilirsiniz açıkçası bilmiyorum. Ben birkaç farklı Amazon sayfasına baktım. Kimisi kitabın iki katı kargo ücreti istedi, kimisi “Ben oraya göndermem arkadaş” diye kesip attı. Ben de yurtdışındaki bir arkadaşımdan rica ettim, onun yardımıyla aldım. Ama ülkemizde hâlâ kitap okuyan tek tük insan olduğu için, özel istek üzerine yurt dışından kitap getiren kitapçılar olduğunu biliyorum. Eğer size kitabı getirebilecek bir tanıdığınız yoksa, herhalde en iyi yol böyle bir kitapçıya başvurmak.

Bütün zorluklara değer bir kitap geçecek elinize. Turuncu astronot da ekstra puan. Bana sorarsanız kesinlikle ikinci kez düşünmeyin derim.

LEGO Minifigure A Visual History

 

Resimler LEGO Minifigure A Visual History ve LEGO Minifigure Year by Year: A Visual History kitaplarından çekilmiştir. 

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

Yorumlar

Bir yorum yazın

Back to Top