1983’ten Günümüze LEGO Hayvan Figürleri

Bugünlerde, her ne kadar küçük olursa olsun, LEGO setlerinden bir kedi ya da köpek figürü çıkması çok doğal karşılanıyor. LEGO Şirketler Grubu kimi zaman temaya uygun olduğu için, kimi zaman da seti daha çekici hale getirmek için setlere hayvan figürleri dahil ediyor. Bu LEGO hayvanlar neredeyse minifigürler kadar uzun bir zamandır var, ve epey de bir evrim geçirmişler. Bugünkü yazımda bu LEGO hayvan figürlerinin tarihine ve geçirdikleri değişikliklere değineceğim.

Herşey bir kuş ve birkaç atla başladı!

İlk LEGO hayvan figürü 1983’te piyasaya sunuldu, Paulette Poodles’ Living Room (Kaniş Paulette’in Oturma Odası, set 3788) setinde. Beyaz bir kuş kafesi içinde sarı bir kuştu bu, ve bu setten sonra 3 farklı sette daha çıktı.

Kısa bir süre sonra, 1984’te, ilk at figürleri çıktı. İlk atlar siyah ve beyaz olarak yapıldı, iki yıl sonra ise kahverengi at onlara katıldı. Bu atları farklı temalarda bulmak mümkündü. Genellikle Castle (Kale) ve Western (Kovboylar) gibi temalarda bulundular, çünkü hem şövalyelerin hem de kovboyların atlara ihtiyacı vardı, ama aynı zamanda Paradisa gibi Town (Kasaba) setlerinde de çıktılar. Her ne kadar üzerlerindeki baskı zaman zaman değiştiyse de, atların genel tasarımı, ya da bir diğer değişle kalıpları, 2012’ye kadar aynı kaldı. 2012’de ise çok büyük bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliği ilk bakışta hemen fark etmeseniz bile, figürü elinize alır almaz görüyordunuz: Atlar artık şaha kalkabiliyorlardı.

LEGO hayvan at

Papağanlar ve Diğer Kuşlar

1989 yılında ilk su hayvanı piyasaya sürüldü, bir köpekbalığı. Onunla beraber kafessiz ilk kuşlar çıktı, papağanlar. Hem köpekbalığı hem de papağanlar ilk olarak Pirates (Korsanlar) ve Castle (Kale) setlerinde göründü, zaman geçtikçe diğer temalara da atladılar.

Papağanların iki farklı türü vardı, üzeri baskılı ve baskısız olan. LEGO Şirketler Grubu, yıllar boyunca baskısız papağanla renk deneyleri yaptı, ve pembe, mavi, yeşil, sarı, gri, kahverengi, siyah ve kırmızı renklerde çıkardı. Papağanlar kimi zaman sadık bir dost, kimi zamansa binanın üzerindeki dekorasyon oldu. Baskılı papağan 2002’ye kadar setlerde görülmeye devam etti, baskısız olan ise daha yakın bir tarihe, 2016’ya kadar. 2016 yılında papağan kalıbında küçük bir değişiklik oldu ve gaga biraz büyüdü.

LEGO hayvan papağan

2009 yılında farklı bir şey denendi. Kalıba tek renk plastik dökmek yerine kırmızı ve yeşil olmak üzere iki renk dökmek. Bu, hem doğal bir renk karışımı sağladı, hem de fazla oynamaktan doğacak olan baskının çıkması gibi olumsuzlukları önledi. Bu tekniği kullanarak daha önce başka parçalar ve hayvanlar da yapılmıştı, ama papağan bu kadar çeşitli temada kullanılan ilk figürdü.

LEGO hayvan papağan

Papağanlardan sonra çıkan ilk kuş baykuş oldu (2001). Aşağıda onlardan daha detaylı bahsedeceğim. Baykuştan sonra ise martı (2013), penguen (2016), kartal (2018), kumru (ya da güvercin, 2019), ördek yavrusu (2019) ve flamingo (2019) kimi zaman CMF setlerinde, kimi zamansa diğer temalardaki setlerin içinde piyasaya sürüldü.

LEGO hayvan kuş

Köpekbalığı

1989’da piyasaya sürülen köpekbalığı, 2011’e kadar setlerde görülmeye devam etti. Bu köpekbalıkları üç farklı renkte oluyordu, beyaz, koyu gri, ve daha yeni setler için koyu mavimsi gri.

2008’de köpekbalığı kızgın bir ifadeyle karşımıza çıktı, bu sefer solungaçlı olarak. Bu köpekbalığının kalıbı öncekilere göre daha büyük ve yuvarlak hatlıydı. Ağzı da daha büyüktü ve dişleri gözüküyordu. Anlaşılan bu tasarım çok tutulmadı ki, sadece iki sette çıktıktan sonra LEGO Grubu ufak tefek birkaç değişiklikle eski tasarıma geri döndü. 2010-2014 yılları arasında ilkine çok benzeyen bir köpekbalığı çıktı. En büyük fark, burnunun biraz daha yuvarlatılmış olmasıydı. Elimde bu köpekbalığından olmadığı için kesin bir şey söyleyemiyorum, ama burun dışında çok bir farklılık yok gibi gözüküyor.

2013-2015 yılları arasında çıkan köpekbalıkları biraz farklı. Kuyruk biraz daha yuvarlatılmış, ilk zamanlardaki sert hatlardan kurtulmuş. Burun yine eski sivriliğine gelmiş ve solungaçlar eklenmiş.

2013 yılında bir köpekbalığının daha çıktığını görüyoruz. Bir öncekinden en büyük farkı artık göz oyuğu yerine göz baskısı olması. Ve 2008’de çıkan köpekbalığı gibi kızgın. Bu köpekbalığı son zamanlarda çıkan setlerde hâlâ bulunuyor.

LEGO hayvan köpekbalığı

Benim favorim ise 2020 yılında çıkan köpekbalığı. Bir kere “kızgın” olmaması, hayvana inanılmaz salak bir ifade veriyor. Daha da önemlisi, doğal bir görünüm sağlıyor. Tamam, köpekbalıkları yırtıcı hayvanlar, tehlikeli hayvanlar, falan filan, ama hiçbir fotoğrafta kaşları çatık değil. Neyse, bu salak suratlı köpekbalığı şimdilik sadece tek bir sette var. Resimlerden anladığım kadarıyla 2008’de çıkan köpekbalığıyla aynı kalıbı kullanıyor, sadece üzerindeki baskı ve dişlerinin rengi farklı.

Tabi arada farklı köpekbalıkları da çıktı, Pirates of the Caribbean (Karayip Korsanları) temasındaki zombi köpekbalığı (2017), ya da Ultra Agents temasındaki Sharkanator (2015) gibi. Bunlar bahsi geçen tema için özel olarak tasarlanmış ve sadece bir sette çıkmışlar. Sharkanator’ın kalıbı 2008 ve 2020’deki büyük köpekbalığıyla aynı, zombi köpekbalığı ise adının hakkını verecek bir tasarıma sahip.

LEGO Belville ve Scala Hayvan Figürleri

Her iki tema için de epey farklı türde hayvan figürü yapıldı, kediler, köpekler, atlar, tavşanlar, ayılar… Hayvanlar sadece farklı türde değil, aynı zamanda farklı cinste ve yaştaydılar. Dalmaçyalılar, Dağ Köpekleri, yavru kedi, köpek ve taylar vardı. Atların bazılarının yeleleri plastik değil, ipten yapılmıştı. Ne yazık ki, her iki temanın da figürleri aksiyon figürü boyunda bebekler olduğu için, hayvanlar da onlara göre yapılmıştı ve minifigürlerin yanında dev gibi kalıyorlardı. Bu hayvanlar, bağlı oldukları setlerle beraber yavaş yavaş kayboldu.

Buna rağmen, resimde görülen çömelmiş kedi yavrusu gibi bazı tasarımlar dayanmayı başardı ve System setlerinde çıkmaya devam etti. Hatta bir kısmının yüzüne ve vücutlarına baskı bile yapıldı. Bir de, sanırım yetişkin kediler son zamanlarda çıkan kedi figürlerinin çıkış noktası oldu, çünkü tasarımları birbirine epey benziyor.

LEGO hayvan kedi

Dinozorlar

2000 yılında ilk dinozorlar piyasaya sürüldü. Toplam 7 taneydiler, iki Triceratops, iki Stegosaurus, bir Pteranodon, bir T-Rex ve bir de bebek T-Rex. Bunlar Adventurers: Dino Island setlerinde çıktı. Triceratops ve Stegosaurus figürlerinin iki versiyonu da sadece tek bir sette çıktı, ama T-Rex, yavrusu ve Pteranodon, Studios gibi diğer temalara atlamayı başardı. Yavru T-Rex’in farklı renkleri aksesuar ya da heykel olarak da kullanıldı.

2001-2012 yılları arasında LEGO Grubu piyasaya 4 dinozor odaklı tema sürdü: Dinosaurs (2001), Dino Attack (2005), Dino 2010 (2005) ve Dino (2012). Dinosaurs temasında dört farklı tür vardı, Brachiosaurus, T-Rex, Mosasaurus ve Styracosaurus. Ayrıca yavru Brachiosaurus, Dimetrodon, Iguanodon ve Ankylosaurus setleri vardı. Bu dinozorların çoğu tek bir kalıptan değil, LEGO parçaları kullanarak inşa edilen hayvanlardı. Dino Attack ve Dino 2010 temalarının dinozorları epey garip görünüşlüydü, sanki radyasyona maruz kalıp mutasyon geçirmiş gibi. Dino temasındaki dinozorlar ise bildiğiniz (!) normal dinozorlardı. Triceratops, T-Rex ve Pteranodon bu tema için yeniden modellendi, Velociraptor ve Coelophysis türleri eklendi.

LEGO hayvan dinozor

2015 yılında çıkan Jurassic World ve 2018’de çıkan Jurassic World: Yıkılmış Krallık filmleri sayesinde, dinozorlar artık beyaz perdede gördüklerimize epey benzemeye başladı. Filmdeki Blue, Charlie, Delta ve Echo’nun yanında, o güzel Indominus rex’in de figürü çıktı (tamam ölümcül olabilir ama yine de çok güzel bir yaratıktı!). Her iki filmde görülen türlerin bazıları figür olarak yapıldı, Dilophosaurus, Stygimoloch, Carnotaurus, Indoraptor ve Baryonyx gibi, ve yavru raptor’lar hayatımıza girdi. 2020 yılında ise Gallimimus, Ankylosaurus, yavru Ankylosaurus ve yavru Triceratops’lar çıktı.

LEGO hayvan dinozor

Fantastik Yaratıklar ve Pek Fantastik Olmayan Yaratıklar

1999’da Star Wars ile başlayan ve Harry Potter (2001), Hobbit (2012) ve Yüzüklerin Efendisi (2012) ile devam eden lisanslı temalar, hayatımıza bir takım fantastik LEGO hayvan figürleri getirdi. Artık yola bir Tauntaun üzerinde çıkıp, bir Warg ile devam ederek, bir Hippogriff ile uçabiliyor, ve Niffler’ın sevimliliği karşısında eriyebiliyorduk. Bunlardan önce, bu kategoriye giren sadece iki tane LEGO hayvan vardı, 1993’te piyasaya sürülen yeşil ejderha ve 1997’de çıkan siyah ejderha. Kendi zamanlarına göre epey iyi olsalar da, yakın zamanlarda çıkan ejderhalara bakınca sizi gülümsetmekten pek fazla ileri gidemiyorlar.

Bu hayvanların çoğu özel olarak bu setler için tasarlandıysa da, bazıları diğer temalara atlamayı, ya da en azından ilham kaynağı olmayı başardı, köpek, baykuş, ve sıçan gibi (hem ayakta hem de dört ayak üzerinde duran).

Baykuşlar, papağanlardan sonra çıkan ilk kuş ve üçüncü hava hayvanıydı (ilk iki hava hayvanı ejderha ve yarasaydı). Yedi farklı renkte çıktı, beyaz, açık gri, koyu gri, siyah, kahverengi, kırmızımsı kahverengi, ve kum rengi. Çoğunlukla Harry Potter temasında bulunmalarına rağmen, arada diğer temalarda da çıktılar. 2009 yılında, baykuş tasarımının genel hatları biraz daha sertleştirildi. Baskısız olan hali sadece iki sette çıkmış olmasına rağmen, bugün bildiğimiz baykuşların temel kalıbını oluşturuyordu. 2010 yılında üç farklı renkte baykuş çıktı, böylelikle her minifigür kendi Hedwig, Pigwidgeon ve Errol’una sahip olabildi. Aynı kalıp 2018 yılında çıkan Wizarding World CMF serisindeki Cho’nun baykuşunda da kullanıldı. 2020’de baykuşlar kanatlarını açıp uçuşa geçtiler.

LEGO hayvan baykuş

Bütün bunlar olurken, Harry Potter setlerinde (2004) Grim olarak çıkan ilk System köpeği, 2011’e kadar tek System köpeği olarak kaldı. Polise yardım etti, çiftçinin koyunlarını güttü, hatta kralın kalesine bile uğradı. Scabbers ve onun insana dönüşemeyen hemcinsleri köpeği takip etti, ve bazılarının yolu Weathertop ve Tatooine’e kadar gitti.

Bu arada bazı fantastik hayvanlar da tekrar elden geçti. İlk kez 2004 yılında çıkan Buckbeak figürü, 2019’da yenilendi. Aynı şekilde 2007’de çıkan Thestral da 2018’de daha yakışıklı bir şekilde karşımıza çıktı. 2002’den beri dokunulmayan Fawkes, 2020’de yepyeni bir tasarımla yenilendi. 2004’te çıkan Dewback 2014’te farklı bir kalıpla yeniden yapıldı.

Harry Potter’daki Patronus büyüsü sayesinde üç tane farklı hayvan daha hayatımıza girdi: Geyik, su samuru ve tavşan. Bunların üçü de tamamen yeni kalıplar kullanıyorlardı (şimdi tek ihtiyacımız olan bu hayvanların şeffaf olmayan versiyonları :) ).

Tabii fantastik hayvanlar sadece Harry Potter ya da Yüzüklerin Efendisi’yle sınırlı kalmadı. Scooby Doo ile gelen danua kalıbı, Superman’in köpeği Krypto (2018) ve Batman’in köpeği Ace (2018) için biraz değiştirilerek kullanıldı. Ayrıca Hidden Side sayesinde bir hayalet köpeğimiz (2019), Ninjago sayesinde de üç kuyruklu bir kurdumuz (2019) oldu.

LEGO hayvan köpek

Su Altı LEGO Hayvan Figürleri

Buraya kadar anlatılan hayvanlar kara ve havayı doldururken, su hayvanları biraz ihmal edildi. 2008 yılı öncesinde, yani yukarıda bahsettiğim köpekbalığı yeniden tasarlanmadan önce, LEGO Grubu’nun farklı türlerde pek çok su hayvanı vardı. Timsah (1994), ahtapot ve yunus (1995), testerebalığı ve vatoz (1997), istiridye, yengeç ve denizyıldızı (1998), denizatı ve denizanası (2005) figürleri hayvan ya da aksesuar olarak bir çok sette çıkmıştı. Oysa 2008’den sonra sadece iki farklı kalıp yapıldı – ya da iki farklı tür çıkarıldı. Balık (2009) ve ıstakoz (2017).

İtiraz etmeden önce izin verin de açıklayayım. Doğru, Bricklink’teki veritabanında 2008’den sonra piyasaya sürülmüş pek çok su hayvanı var. Fakat bunlar ya eski türlerin yeniden tasarlanmışı (yunus ve timsah gibi), ya Friends alt temasına ait, ya da brick-built dediğimiz, LEGO parçaları kullanılarak yapılmış. Tabi ki bu onların sayılmadığı anlamına gelmiyor, ama sanki su hayvanları biraz ikinci (hatta üçüncü) planda kalmış gibi görünüyor.

Ta ki 2019’a kadar! Anlaşılan bu durum başkalarının da gözüne çarpmış olsa gerek ki, LEGO Grubu 2019 ve 2020 yıllarında su hayvanları konusunda iyice coştu. Özellikle National Geographic işbirliği ile çıkan 2019 Friends setleri ve 2019 City setleri, yıllardır köpekbalığı, yunus ve timsahtan çok fazla ileri gitmeyen su hayvanlarına yepyeni türler getirdi. Deniz kaplumbağası CMF figürleriyle birlikta hayatımıza girerken, karanlıkta parlayan fener balığı City setlerindeki dalgıçları epey korkuttu. Vatoz yenilendi, yanına bir de çekiç başlı köpekbalığı geldi. Friends setleri sayesinde kaplumbağa ve yunus yavruları (2019), pembe bir balina (ya da isteğe göre boynuzlu balina, 2019), ve denizatları (2020) çıktı. Yine Friends temasındaki kızların oyun kübü setleri sayesinde pek çok hayvan farklı renklerde piyasaya sürüldü. Aksesuar adı altında istiridye, balık, ahtapot, denizatı ve denizyıldızı gibi hayvanların küçük figürleri çıktı.

LEGO hayvan deniz

Kısacası uzun zamandır el atılmayan su altı krallığı, birdenbire epey zenginleşti.

Kısa bir düşünme molası…

Beni rahatsız eden bir şey var, onu sizinle paylaşmak ve bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Aşağıda köpekbalığı, testere balığı ve timsahın yeni versiyonları var. Yüzlerinde garip bir şey görüyor musunuz? Hepsi kızgın bakıyor sanki.

Yanlışım varsa düzeltin, ama LEGO minifigürünün sarı olmasının ve yüzünün iki nokta göz ve bir ağızdan oluşmasının arkasında yatan düşünce, etnik ve cinsiyet ayrımına engel olmak içindi diye biliyorum ben. Bu konuya dikkat eden bir şirketin, hayvanlara önyargıyla yaklaşmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Evet, bunların hepsi yırtıcı hayvanlar. Ama neden onları “kötü” olarak gösterip çocukları koşullandıralım ki? Belki o seti alan çocuk timsahları çok seviyor, ve onun öyküsünde minifigürler timsahla arkadaş oluyor. Her gün imkansız arkadaşlıklarla ilgili haberler gelmiyor mu kulağımıza? Eğer bu hayvanlar belirli bir hikaye için üretilmiş olsa, ve orada gerçekten kötü kişiyi oynuyor olsalar, bu beni çok rahatsız etmeyecek. Ama hayır, doğanın bir parçası olarak City setlerinde çıkıyorlar genellikle karşımıza. Sırf yırtıcı ve tehlikeli oldukları için onlara kızgın bir ifade vermek bana doğru gelmiyor açıkçası.

Ayrıca T-Rex ve raptor’ların bu üç hayvandan daha az yırtıcı ya da tehlikeli olduğunu sanmıyorum, buna rağmen onların figürlerinin kaşları çatık değil. Ha, bu yıl yeniden çıkan Indominus rex belli ki birine çok kızmış, evet. Açıkçası eski hali çok daha güzel ve doğaldı diye düşünüyorum.

Neyse, böyleyken böyle. Eğer bu konudaki düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

Evcil LEGO Hayvan Figürleri

Atlar, papağanlar, ve Belville ve Scala hayvanlarının dışında, ilk çıkan LEGO System hayvan figürü bir taydı (1996). Aslında bu midilli olarak geçiyor, ama ister tay ister midilli olsun, sadece iki Paradisa setinde çıktı ve bugüne kadar System setleri için tasarlanan tek küçük at oydu. 2009’a kadar LEGO Grubu yeni bir evcil hayvan çıkartmadı. 2009 yılında inekler girdi hayatımıza, iki farklı sette iki farklı renk seçeneğiyle, siyah-beyaz ve kahverengi. Ama Belville setlerindeki çömelmiş yavru kedi, bu ‘ara’da birkaç System setinde çıkmaya devam etti.

LEGO hayvan çiftlik

Bir sonraki yıl domuz piyasaya sürüldü, ve ondan sonra çıkan her domuzda aynı kalıp kullanıldı (Oyuncak Hikayesi ve Moana’daki özel karakterler dışında). Bunlar kimi zaman farklı renklerde çıktı, kimi zamansa farklı desenlerde. 2011’de iki evcil hayvan daha piyasaya sürüldü, bir tavuk ve bir keçi, ve orjinali Harry Potter’a dayanan köpek figürü baştan yaratıldı. Oyuk nokta göz yerine figürün üzerine basılmış gözler geldi, rengi ve üzerindeki baskısı ise bize bunun bir Alman kurdu olduğunu söyledi. Tekrardan tasarlanan bütün hayvanlar gibi, daha detaylı, daha gerçekçi gözüküyordu.

Kedi birkaç yıl sonra, 2013’te geldi. Tasarımcılar bu tasarımı epey sevmiş olmalılar ki, bu yeni kedi farklı renklerde ve farklı temalarda günümüze kadar gelmeyi başardı. 2019’da LEGO Filmi 2 ile birlikte çıkan CMF setlerinde bu kedinin punk halini gördük, ve 2020’deki Monkie Kid setlerinde aynı asi kedi bu sefer mavi olarak karşımıza çıktı.

LEGO hayvan kedi köpek

2013 ve 2014 yıllarında ilk Dalmaçyalı ve Sibirya kurdu çıktı (System setlerinde). Dalmaçyalı Alman kurduyla aynı kalıbı kullanıyordu, ama Sibirya kurdu için tamamen yeni bir kalıp yapılmıştı. Ayrıca gri-beyaz renk baskı değil, plastiğin kendi rengiydi. Bu kalıp 2019’da Jurassic World setlerinden birinde Alman kurdu renkleriyle de çıkarıldı. CMF setleriyle farklı ırklarda köpekler girdi hayatımıza, böylelikle minifigürlerimiz bir şivava, teriyer, sosis köpek ve Fransız buldogu sahibi olabildi, hem de yepyeni kalıplarla. 2020’de iki tane buldog City setlerinde görüldü, Tuning Workshop setindeki (60258) kahverengi buldog ve Police Station setindeki (60246) kızgın beyaz buldog.

2018 yılında Harry Potter temasındaki sıçan figürü yeniden tasarlandı ve piyasaya sürüldü. Onun yanında sevimli bir de fare evimize girmeyi başardı.

LEGO Friends ve Elves Hayvan Figürleri

Friends temasını ister sevin ister sevmeyin, beraberinde getirdiği geniş hayvan yelpazesini göz ardı etmek çok kolay değil. Temanın 2012’de piyasaya sürülmesinden günümüze, farklı setlerde at, kedi, köpek, tavşan, kirpi, sincap, geyik, tay, yavru ayı, yavru aslan, penguen, orangutan, bukalemun, kuzu, panda, fok, kaplumbağa, tilki… yani saymakla bitmeyecek kadar çok hayvan piyasaya sürüldü. Belki bunun sebebi kızların oynamak için daha çok hayvan isteyeceği düşüncesiydi, belki tamamen farklı bir şeydi, ama ne olursa olsun, Friends teması inanılmaz sayı ve çeşitte hayvan soktu hayatımıza. Elves teması ise bunların çok sık bulunmayan renklerini getirdi, mavi ayı yavruları ve pembe saçlı atlar gibi, ve ejderha yavruları da onlara eşlik etti.

LEGO hayvan friends

2020’de çıkan Friends oyun kübü setlerindeki sürpriz hayvanlar da açıkçası Elves temasını hiç aratmıyor. Mavi hamsterlar, mor tavşanlar, pembe pandalar, sarı orangutanlar gibi pek çok ilginç renkli hayvan bulmak mümkün. Hoş mavi fil ve açık mor fil yavrusundan sonra bunların bizi pek şaşırtmaması gerek, değil mi? Yine de, her ne kadar “gerçekdışı” olursa olsun, hayvanlara böylesine önem gösterilmesi benim kişisel olarak çok hoşuma gidiyor.

Friends ve Elves temaları altında çıkan kuş (2012), penguen (2014) ve baykuş (2015), 2020 yılına kadar bu temalara ait tek kuş kalıplarıydı (2020’de bunlara bir de flamingo eklendi). Buna rağmen her ikisi de akla gelebilecek bütün renklerde çıkarıldı. Hatta bunlardan biri Mavi ve Sarı Papağan’ın (Blue and Yellow Macaw) neredeyse birebir aynısıydı. Kedilerin iki farklı pozu vardı, oturan ve ayakta duran, ve bunlar da aynı şekilde farklı renk ve desenlerde piyasaya sürüldü.

LEGO hayvan flamingo

Bütün bu hayvanların içinde beni en çok etkileyen sanırım köpekler. Her ne kadar atlar çok farklı çeşitlerde olsa da, hepsi aynı kalıbı kullanıyor. Oysa köpekler farklı ırkları gösteren pek çok kalıba sahip.

Friends hayvanlarıyla ilgili sevdiğim bir başka detay da kendi küçük setlerinde gelmeleri. Yani eğer bir hayvanı almak istiyorsanız, gidip dev bir set almanıza, ya da internette deli gibi hayvanı tek satan biri var mı diye aramanıza gerek yok. Küçük seti alıyorsunuz, parçaları ister hayvanın yaşama yeri olarak inşa ediyor, ister yedek parça olarak kullanıyorsunuz, ve o hayvan da koleksiyonunuzun bir parçası oluyor. Her ne kadar bu bütün hayvanlar için geçerli olmasa da, yine de çok iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Yıllardır istediğim System hayvanlarını almakta bu kadar zorluk çeken biri olarak, bu fikir kesinlikle System hayvanlarına da uygulanmalı bence.

Yabani Hayvanlar

LEGO Grubu’nun ilk çıkardığı yabani hayvan maymundu (1989), ve korsanlara eşlik ediyordu. Kafa, gövde ve kuyruk tek bir kalıptan oluşuyordu, kollar ve bacaklar ise minifigür kollarından. O zamanlarda çıkan diğer hayvanlar gibi maymunun da üzerinde baskı yoktu, ama kafa gözleri ve kulakları gösterecek şekilde modellenmişti. Ağzı açıktı, ama bir şey tutamıyordu.

Birkaç yıl evcil hayvanlar üzerine ağırlık verildikten sonra, 2000 yılında ilk beyaz ayı çıktı. Onun da gözleri baskı değildi, kalıbın bir parçası olarak oyulmuştu. Ağzı açıktı ve ince bir çubuğu tutabiliyordu, kafası da aşağı yukarı oynuyordu.

2003 yılında fil piyasaya sürüldü. Her ne kadar pek çok parçadan oluşsa da, bu parçaların çoğu fil için özel olarak yapılmıştı ve bitmiş model tek kalıplı bir hayvan gibi gözüküyordu. Boyunun büyük olmasına ve hantal görünüşüne rağmen kafasını, bacaklarını ve kuyruğunu oynatabiliyordu. Fil için üretilen özel parçalar daha sonra ilk Dewback ve Varactyl’de de kullanıldı.

Pers Prensi bize iki yeni hayvan daha getirdi: Deve ve devekuşu (2010). Deve, kum rengi ve koyu kum rengi olmak üzere iki farklı renkte çıktı. Hem develer, hem de devekuşu ayrı ayrı olarak sadece birer sette bulunuyordu.

LEGO hayvan deve

2012 yılında ayı tekrar tasarlandı ve artık gözleri, farklı renkte bir burun bölümü, ve bir de nokta burnu vardı. Yenilenen atlar gibi, artık o da arka ayaklarının üzerinde kalkabiliyor ve kafasını hareket ettirebiliyordu. Ağzının açık olması değiştirilmedi, böylece ayımız ağzında balık tutabildi. İlk çıkan boz ayıdan sonra aynı kalıba sahip bir beyaz ayı (2014) ve bir de kara ayı (2018) çıktı.

LEGO hayvan ayı

Bazı CMF minifigürleri hayvanlarını beraberinde getirdi ve böylece şempanze, kokarca, penguen gibi pek çok hayvanı koleksiyonumuza ekleme şansımız oldu.

LEGO hayvan cmf

2017’de ilk büyük kediler piyasaya sürüldü: Bir panter, bir leopar ve bir kaplan. Tıpkı yeni atlar ve ayılar gibi bu kediler de arka ayakları üzerinde kalkabiliyor ve kafalarını aşağı-yukarı oynatabiliyorlardı. 2018’de büyük kedi ailesine bir dağ aslanı ve bir de kılıç dişli kaplan eklendi, ama bu kaplanın kafası diğerlerine göre biraz daha farklıydı. Son olarak (en azından şimdilik) 2020’de bir dişi aslan katıldı aramıza.

2018 yılında bir fil daha piyasaya sürüldü! Yani, tam olarak fil değil de, bir mamut. Ondan önce gelen filin aksine, bu dev yaratığın vücudu tek bir kalıptan oluşuyordu, kafayı, hortumu ve dişlerini sonradan ekliyordunuz. 2020’yle gelen tembel hayvan her ne kadar Sid kadar salak görünümlü olmasa da, bir Buz Devri sahnesi yaratmak için herşey hazır gibi gözüküyor, değil mi?

LEGO hayvan mamut

Fil demişken, yine bu yıl Friends setleriyle çıkan anne ve yavru filleri de unutmamak gerek. Daha önce de bahsettiğim gibi anne fil mavi, yavrular da mavi ve açık mor renklerde. Renklerin gerçekçi olmaması, yıllar sonra ilk kez fil figürü çıktığı düşünülürse, pek önemli gözükmüyor.

National Geographic işbirliğiyle çıkan bu setlerde filin ve tembel hayvanın yanında bir de lama geldi. Daha doğrusu iki lama geldi, kum rengi ve koyu kum renginde. Bu lamanın sarı, mor, pembe ve bakır renkleri de Friends oyun kübü setlerinde sürpriz hayvan olarak piyasaya sürüldü.

Ve geldik şu an itibariyle çıkmış olan son yabani hayvana… Harry Potter’ın Patronus büyüsündeki geyiği hatırlıyor musunuz? Bu yıl çıkan Elf Club House setinde (10275) onu ete kemiğe bürünmüş bir şekilde görüyoruz! Şu sırada tek bir sette olmasına rağmen, içimden bir ses ileride başka setlerde de çıkacağını söylüyor. Tabi bu şimdiye kadar çıkan ilk geyik değil. İlk geyik 2013’te Friends temasında yavru olarak karşımıza çıktı. Karlar Ülkesi setlerinde ise Sven (2016) ve daha sonra bir yavru geyik daha (2019) çıkmıştı.

LEGO hayvan geyik

Sürüngenler, Amfibiler, Böcekler ve Örümcekler

Bu konuda çok deneyim sahibi değilim, ama minifigür ölçeğine yakın bir LEGO hayvan tasarlamak çok kolay bir iş olmamalı. Peki ya daha küçük ve daha narin parçaları olan yaratıklar? Şahsen ben böyle bir işe girişmek istemezdim.

Bu kategoriye giren LEGO hayvan figürlerinin, özellikle böcekler ve örümceklerin, bir ortak yanı var: Hepsi ölçek dışı. Bir düşünün, ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, en azından altlarında bir girinti olması gerekir ki minifigürler onları tutabilsin, ya da evlerin çatılarına, duvarlara, zemine otursunlar. Birkaç ipliksi bacak ekleyince birdenbire kurbağadan büyük bir örümcek, ya da bir minifigürün beline kadar gelen bir akrep çıkıyor ortaya.

LEGO hayvan böcek sürüngen

Bütün bu zorluklara rağmen LEGO Grubu hem çok güzel tasarımlar yapmayı başardı, hem de farklı cinslerde hayvanlar çıkardı. 1997 yılında yılanla başlayan hikaye (ki bu büyük bir olasılıkla altında girinti olmayan tek hayvandır), akrep (1998), örümcek (1999), kurbağa (2000) ve karınca (2008) ile devam etti. Bu hayvanların çoğunu son zamanlarda çıkan setlerde bile bulmak mümkün. Bu beş hayvandan örümcek 2017’de yenilendi, ve yılan da değişik türlerde karşımıza çıktı. Bunların en yenisi Harry Potter CMF setlerinde bulunan Nagini. Büyük örümcekler, Yüzüklerin Efendisi’ndeki Shelob ve Harry Potter’daki Aragog gibi, tek bir kalıp olarak değil de parçalardan yapılmış (brick-built) olarak karşımıza çıktı. 2019 yılında bu bloga da adını veren yeşil bukalemun CMF setleriyle piyasaya sürüldü, 2020’de de onu turkuaz kardeşi izledi.

LEGO hayvan örümcek

Özel Karakterler

Her zaman değilse de genellikle Friends temasının altındaki Disney setlerinde, bazı çizgifilmlerdeki hayvanların figürleri de üretildi. Aşağıda Karmakarışık filminden Pascal, Simpsons çizgi dizilerindeki kedi ve köpek, Moana’daki Pua, ve Küçük Denizkızı’ndaki Sebastian ve Flounder figürlerini görebilirsiniz.

Bu sırada Duplon Gezegeninde…

Sanırım yazıyı DUPLO hayvanlarından bahsetmeden bitirirsem hem LEGO Grubu’na, hem de hayvanlar alemine haksızlık etmiş olurum. Sadece DUPLO setlerinde çıkmış hayvanlar var, ve küçük çocuklar için yapıldıklarından dolayı, ne kadar korkunç gözükmeye çalışsalar da inanılmaz sevimliler. Ayrıca bazı büyük hayvanlar, eğer şehrinizde bir hayvanat bahçesi kuruyorsanız, minifigür ölçeğine mükemmel uyum sağlıyor.

Çok detaya girmeyeceğim, ama aşağıda en sevdiğim birkaç DUPLO hayvanının resmini paylaşıyorum.

LEGO DUPLO hayvan

 

Evet, bu uzun yazıya dayandığınız için çok teşekkür ederim. LEGO hayvan figürlerinin geçirdiği değişiklikler işte böyle. Arada bahsetmeyi unuttuklarım olduysa affola.

 

Resimleri elimden geldiğince kendim çekmeye çalıştım, ama bende olmayan hayvanların resimlerini Bricklink ve Brickset‘ten yürütmüş olabilirim :)

Kimisi çocukken Barbie bebeklerle oynar, kimisi de LEGO minifigürleriyle küçük dünyalar kurup, bu dünyaları büyüyünce de korumaya devam eder. Sanırım benim hangi gruba dahil olduğum belli :)

2 Comments

  1. Minifigurler

    Köpekbalığı ve vahşi hayvanlarda yaşadığın surat ifadesi sıkıntısının ters versiyonunu ben iskelet suratlarında yaşıyorum. Neredeyse hemen hemen her iskelet kafası, sırıtan ve dolayısı ile şapşal bir ifadeye sahip. Aralarında doğal ya da birazcık da olsa ürpertici ifadeye sahip olan doğru düzgün bir iskelet suratı çıkmıyor artık.

Bir yorum yazın

Back to Top